Λαρδιά: το χωριό των "παρανόμων"!!!

Του Γιάννη Σαραβάνου

Εκεί ψηλά πάνω από τον Όρμο του Κορθίου - τον Γυαλό - υπάρχει ένα μικρό χωριουδάκι. Κρέμεται πάνω από το Ρωγό και κάτω από το Γιαννισαίο. Μέσα στο πράσινο, παρά τα λιγοστά νερά του. Γραφικός παράδεισος του νησιού μας.

Στενά δρομάκια χορταριασμένα τον χειμώνα και ασβεστωμένα το καλοκαίρι. Κάτοικοι λιγοστοί. Ηρωικοί αγρότες, τίμιοι και περήφανοι οικογενειάρχες. Σπίτια ανοιχτά και φιλόξενα. Οι παραδόσεις και τα ήθη σε ημερησία διάταξη. Τόπος εγκαταλειμμένος αλλά πανέμορφος. Η ζωή δύσκολη και σκληρή, αλλά οι άνθρωποι χαμογελαστοί και καλόκαρδοι.

Έτσι τα βλέπει το δικό μου μάτι και έτσι θέλω να είναι. Ένα πρωί του περσινού δύσκολου χειμώνα, συνέβη το απρόοπτο. Ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία του χωριού και στη συνέχεια στο υπόλοιπο χωριό, δεν υπήρχε πλέον. Οι γνωστές κατολισθήσεις. Βουλιάστρες κατά την ντόπια διάλεκτο. Σε μια απόσταση 120 μέτρων έκλεισε σε τρία σημεία.

Μια από τις "βουλιάστρες" στη Λαρδιά

Αναμενόμενο ότι κάποτε θα συνέβαινε. Ήταν από χρόνια φουσκωμένος ο τοίχος σε όλη αυτή την διαδρομή. Κάποτε θα γίνει το κακό. Αποκομμένο το χωριό από τα γύρω χωριά και χωρίς πρόσβαση η εκκλησία. Παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων στον ιδιοκτήτη του παραπλεύρως κτήματος για αποκατάσταση της ζημιάς αποτέλεσμα δεν υπήρχε.

Ο άνθρωπος αυτός έλεγε «λεφτά δεν έχω, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, κάνετε ότι θέλετε». Δύσκολη κατάσταση. Μαζεύτηκαν οι κάτοικοι, το συζήτησαν, μάζεψαν και υπογραφές σε ένα χαρτί - περίπου 60 στο σύνολο - και αποφάσισαν μόνοι τος και με ότι βοήθεια βρουν και μπορεί ο καθένας να καθαρίσουν και να ξαναφτιάξουν τον δρόμο. 

Βοήθησαν και από τα διπλανά χωριά. Αλληλέγγυοι οι περήφανοι συντοπίτες. Βοήθησαν και οι απόδημοι που δεν ξεχνούν τον τόπο τους. Και έτσι μια μέρα ήρθε ένα μηχάνημα και καθάρισε τις πεσμένες βουλιάστρες. Το μπετό που υπήρχε κάτω ήταν περίπου 40 χρονών και χαλασμένο σε πολλά σημεία. Επικίνδυνο για τους πεζούς. Χάλασε δε περισσότερο και από το μηχάνημα. Έπρεπε λοιπόν να αποκατασταθεί. Αυτό και έγινε στη συνέχεια.

 

Άλλη από τις "βουλιάστρες" στη Λαρδιά.

Και εδώ αρχίζει η περιπέτεια αυτού του χωριού. Δεν γνωρίζουμε ποιος ενοχλήθηκε από την δραστηριότητα αυτή. Αλλά κάποιος κύριος Καμήλος που μένει στην άλλη άκρη του νησιού, έκανε καταγγελία για παράνομες εργασίες. Και κατήγγειλε όποιο όνομα έβρισκε μπροστά του. Χωρίς διακρίσεις. Ακόμα και καταγγελία στον σύλλογο του χωριού έκανε παρά το γεγονός ότι σύλλογος δεν υπήρχε. 

Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα του. Ούτε συμμεριζόμαστε τις ευαισθησίες του για το περιβάλλον. Διότι δεν πειράχτηκε ούτε ένα κλαδάκι από δένδρο. Σήμερα λοιπόν ένα ολόκληρο χωριό, αλλά και οι γύρω που βοήθησαν είναι παράνομοι και κατηγορούνται στα δικαστήρια. Και όλα αυτά από το ανεξήγητο μένος ενός ανθρώπου.

Θα έπρεπε να περιμένουν οι κάτοικοι μερικά χρόνια για να γίνουν μελέτες περιβαλλοντικές, για να ανοίξει πάλι ο δρόμος για το χωριό και την εκκλησία. Εμείς λοιπόν οι κάτοικοι της Λαρδιάς - οι παράνομοι - παραδίδουμε αυτόν τον κύριο στην κρίση όλων των κατοίκων του νησιού. Δική σας η κρίση, δικά σας και τα σχόλια.

 ***********************************

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Δεν είναι πρώτη φορά που ο κύριος αυτός έχει αναλάβει τον ρόλο του καταγγέλλοντος για τα κατά τη γνώμη του κακώς κείμενα στην Άνδρο, που όλα ξεκινούν με την εκλογή της σημερινής δημοτικής αρχής. Τότε ανέλαβε αυτεπαγγέλτως τον ρόλο του γενικού εισαγγελέα Άνδρου. Έχει καταγγείλει μέχρι σήμερα ότι κινείται ή και ότι δεν κινείται στο σημερινό Δήμο Άνδρου. Στο Λιμεναρχείο, στην εισαγγελία, στην αστυνομία. Οι υπαινιγμοί και οι επιθέσεις κατά του δημάρχου Άνδρου, αλλά και κατά του διαχειριστή του Εν Άνδρω, στο προφίλ του στο facebook καθημερινές επί ενάμιση χρόνο. Δεν κρίναμε σκόπιμο να απαντήσουμε σε αστειότητες...

Οι απίστευτες προσωπικές αναφορές του κατά της κ. Ι. Σαραβάνου το φθινόπωρο του 2020 οδήγησαν σε εξώδικα και μηνύσεις εναντίον του. Όταν έφτασαν σε αυτόν τα εξώδικα και οι μηνύσεις κατέφυγε… στον δήμαρχο και στον γραμματέα του Δήμου και ομολόγησε πως υπήρξε στήριγμα και προγεφύρωμα της ενωμένης αντιπολίτευσης!!!

Κάτι που είπε και όταν κλήθηκε στην αστυνομία όπου ομολόγησε πως "ανεβάζει τις καταγγελίες του κ. Καπάκη"! Και μετά ο Καπάκης του έκανε...Like!!! Επίσης περιθωριακό σάιτ,  φιλικό του κ. Καπάκη, τον "τιμά" ανεβάζοντας κατά καιρούς... τις καταγγελίες του! Επίσης, ο κ. Σουσούδης έσπευσε κι έβγαλε κι αυτός ανακοίνωση στήριξης του - μπροστά στις μηνύσεις που δέχτηκε ο κ. Καμήλος το φθινόπωρο! Είναι κι αυτός ένα τρόπος να κάνουν κάποιοι - ενωμένοι και αποφασισμένοι - «πολιτική» στο νησί μας. Με παρένθετα πρόσωπα, που μηνύουν και μηνύονται, που υπαινίσσονται ότι φαντάζονται και καταγγέλλουν ότι θέλουν... 

Η «περιβαλλοντική» καταγγελία-επίθεση κατά της Λαρδιάς ήταν μια κίνηση πολύ πιο επιθετική γιατί στράφηκε εναντίον ενός χωριού. Αντίστοιχης κλίμακας ήταν προηγουμένως και οι καταγγελίες του για τις αποχετεύσεις της Ρίβας εναντίον του Δήμου. Θεωρητικά ήθελε να εκθέσει τον σημερινό δήμαρχο. Αλλά πρακτικά εξέθεσε τους κατοίκους της περιοχής και κυρίως - σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Άνδρου - πολύ περισσότερο τον προηγούμενο δήμαρχο!!!

Σύμφωνα με όσους παρακολουθούσαν το προφίλ του στο facebook, τα γνωστά like-ευαρέσκειες των καταγγελιών του είχαν τελευταία αρχίσει να μειώνονται επικίνδυνα. Ούτε ο κ. Γ. Μπακέλας, ούτε και πολλοί άλλοι φίλοι του τον «τιμούσαν» για το «έργο» του. Μόνο ο κ. Καπάκης είχε μείνει τελευταία!

Προχτές λάβαμε - ως Εν Άνδρω - εξώδικη διαμαρτυρία για 3-4 σχόλια στο site μας προ πολλών μηνών, αλλά και για τις αναφορές μας στις επιθέσεις του προ 5μήνου εναντίον της κ. Σαραβάνου! Μείναμε έκπληκτοι για το θράσος του!!!. Ο επί ενάμιση χρόνο υβριστής... έστειλε εξώδικο!!! Πριν προλάβουμε να γελάσουμε… κατέβασε το προφίλ του!!! Μαζί με όλα όσα είχε γράψει εναντίον μας και εναντίον όλων αυτό τον ενάμιση χρόνο της καταγγελτικής δράσης του στην Άνδρο!... Αλλά και μαζί με τα like όλων όσων των προστάτευαν ή του συμπαραστάθηκαν στην μέχρι σήμερα "λαμπρή" διαδρομή του στο νησί μας…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τι διαβάζουμε...
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τι διαβάζετε παραπάνω; Καταγγελία των κατοίκων της Λαρδιάς για κάποια καταγγελία που έγινε εναντίον τους. Αυτό διαβάζετε.
Και τι γράφετε εσείς; Ιστορίες για αγρίους από Γαύριο μεριά που δεν αφορούν κανέναν παρά μόνο εσάς!
Έλεος. Μάθετε να διαβάζετε εκεί στο Κόρθι όταν γράφουμε για το Κόρθι. Και μάθετε να σχολιάζετε όταν γράφουμε για το Γαύριο...
ΥΓ Λιγότερα ψέματα για τιμολόγια που δεν κόπηκαν, για ηλεκτρολόγους που δεν δούλεψαν σε ελικοδρόμια που δεν φωτίζονται. Εκτός αν χρειάζεται ηλεκτρολόγος για να φωτίσει ο ήλιος το πρωί το ελικοδρόμιο του Γαυρίου...
ΥΓ2: Από πότε οι παράνομοι σαν εσένα Γιάννη Αγιάννη κατηγορούν τους νόμιμους: Γιατί θες να μπλέξεις το σοβαρό ΕΝ ΑΝΔΡΩ σε ξεκούδουνες και πλαστές καταγγελίες; Αλλά έτσι την έβγαλες τη ζωή σου: στα δικαστήρια...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Γιάννης Αγιάννης ήταν ο ήρωας στους "Αθλίους" του Βίκτωρα Ουγκώ για να μην παρεξηγηθούμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΛΑΛΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΩΝ ΑΣΕΒΩΝ!!!!
'Η ΑΛΛΙΩΣ ΚΟΚΟΚΟΚΟ

This comment was minimized by the moderator on the site

Νύχτα θα φύγει από εδώ να το θυμάστε

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί γνωστός δικηγόρος είπε πως η ποινή για κλοπή της κυρίας είναι 6 χρόνια; Έκανε όμως έφεση και είναι έξω. Αλλά έχει και προηγούμενη καταδίκη πάλι για κλοπή. Οπότε στο εφετείο αν δεν μειωθεί η ποινή κάτω από τα 5 χρόνια πάει μέσα. Αλλά και μέσα να μην πάει το παράπτωμα είναι κακούργημα! Και θα χρειαστεί να πληρωθεί ένα σοβαρό ποσό...
Παράξενα πράγματα για παράξενες και άγνωστες υποθέσεις αγνώστων ανθρώπων σε ένα νησί γνωστών κατοίκων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μα ειναι δυνατον να ασχολειστε με αυτη την κάστα ανθρώπων? Δεν εχουν καν, το σεβασμο της κοινωνίας μας. Απλά, αστείοι τύποι. Συνεχιστε να μας ενημερωνετε με τα ωραια σας αρθρα, και αφηστε τους. By the way, κριμα για τους κατοικους του χωριου. Εβαλαν προσωπικη εργασια και χρηματα για να κανουν τα αυτονόητα που δεν μπορει να προσφερει το κρατος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν ασχολούμαστε εμείς μαζί τους. Απόδειξη πως δεν υπάρχει άρθρο μας αναφερόμενο σε αυτούς. Αντιθέτως αυτοί ασχολούνται μαζί μας. Ο εν λόγω κύριος εδώ και ενάμιση χρόνο μας βρίζει νυχθημερόν. Δεν έλαβε απάντηση. Κι έστειλα κι εξώδικο για 3-4 σχόλια που απαντούσαν κάτι. Είναι να απορεί κανείς αν έχει άλλη δουλειά να κάνει μιας και υποτίθεται πως είναι σε παραγωγική ηλικία. Εκτός αν θεωρηθεί δουλειά η αναδημοσίευση σχολίων του Καπάκη...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Άνθρωποι της νύχτας από Αθηνα, στον Αγιο σωστη έχουν μαζευτεί

This comment was minimized by the moderator on the site

Νομιζω οτι περισσοτερο μπερδευτηκαν τα πραγματα και δυστυχως,απαντηση δεν πηρα.Το κακο σε αυτες τις περιπτωσεις,ειναι οτι ο καθενας μπορει να βγαλει διαφορετικα συμπερασματα,οταν οι απαντησεις ειναι ΜΙΣΕΣ
1)Κατάρχην δεν ξερω ποιος απανταει.Ο κυριος που κανει τις καταγγελιες ή καποιος με το ιδιο επιθετο?
2)Το γεγονος,σαν γεγονος ειναι αληθινο?Υπαρχει δηλαδη τετοιο περιστατικο σε κατασκευαστικη εταιρεια του νησιου?
3)Λυθηκε το θεμα εντος της εταιριας και απλα δεν εφτασε ποτε στο δικαστηριο?
4)Εφτασε μεχρι το δικαστηριο και την τελευταια στιγμη (οπως γινεται πολλες φορες με καποιους που το παιζουν 'νταηδες' πριν και μετα τρεχουν κλαιγοντας να σωσουν οτι μπορουν) λυθηκε εξωδικαστικα,οποτε ειναι λογικο να ΜΗΝ υπαρχει δικαστικη αποφαση οπως διαβαζω στην απαντηση?
5)Ειναι ψεματα,κουτσομπολιο που δεν ευσταθει ή κακοηθεια ολο αυτο?
Πολλα τα αναπαντητα ερωτηματα!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία τελικά.
Η μεγάλη ιστορία όμως γράφτηκε στο Γαυριο
Ακόμα δεν έχουν παραιτηθεί αυτοί που εκλέχτηκαν και παρέδωσαν το τοπικό Γαυριου σε δυο μη εκλεγμένους συμβούλους του Δήμου?

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Γιατί να παραιτηθούν; Μήπως παραιτήθηκε ο υπό δίκη ευρισκόμενος για 101 νεκρούς στο Μάτι αποπεμφθείς από τον πρωθυπουργό το 2018; Να παραιτηθούν δύο αιρετοί γιατί συνεργάζονται για το καλό του τόπου τους με έναν σύμβουλο δημάρχου; Γιατί δεν παραιτήθηκαν οι μισοί αιρετοί υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, που συνεργαζόταν με έναν ουδέποτε εκλεγμένο σύμβουλο πρωθυπουργού ονόματι Καρανίκα που έργο του ήτα να γράφει ανοησίες στο facebook; Γιατί δεν παραιτούνται οι μισοί αιρετοί υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συνεργάζονται με το γραφείο πρωθυπουργού που έχει τόσους μη εκλεγμένους;
Γιατί είστε τόσο ανόητος και δεν ξέρετε πως στις δημοκρατίες πρωθυπουργοί, υπουργοί, περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχουν μη αιρετούς συμβούλους που συμβάλουν στο έργο τους;
Μερικά πράγματα τόσο απλά εσείς τα έχετε κάνει ρόιδο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

... συνεπώς, το μόνο ανακριβές σε όλο αυτό ήταν το σχόλιο του αναγνώστη περί τελεσίδικης απόφασης?

This comment was minimized by the moderator on the site

Εάν το νησί έχει παραδοσιακή μορφή και συγκεκριμένη τεχνοτροπία οφείλεται στο γεγονός ότι οι ντόπιοι κάτοικοι του σύμφωνα με τις ανάγκες τους εχτιζαν και διαμορφώναν τα κτήματα τους με τέτοιο τρόπο ωστε να είναι λειτουργικά και να αποφέρουν τα μέγιστα στον ιδιοκτήτη τους. Στο πέρασμα του χρόνου οι ανάγκες άλλαξαν η παραδοσιακή μορφή γεωργίας και κτηνοτροφίας εχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί η ξερολιθιές ρημάζουν και οι ντόπιοι προσπαθούν να επιδιορθώσουν τα απολύτως απαραίτητα με προσωπική εργασία και πολύ κόπο. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι ξενόφερτους σωτήρες να τους κάνουν υποδείξεις κουνώντας το δάχτυλο . Ας κοιτάξει ο καθένας τη δουλειά του επιτέλους.

Περισσότερα