ΑΝΔΡΟΣ: Μετακίνηση σχολείου, ύδρευση και αγροτικοί δρόμοι τα επόμενα βήματα...

Το σχέδιο με βάση το οποίο θα κτιστεί το νέο δημοτικό σχολείο στη Χώρα, τα έργα του οποίου θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2021 κι αναμένεται να κρατήσουν περίπου ενάμιση χρόνο.

Προχωράνε δύο μεγάλα έργα, που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και δρομολογούνται μια σειρά μικρότερων. που έχουν προβλεφθεί και συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Άνδρου.

Στα μεγαλύτερα που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και προχωρήσει είναι (α) το νέο δημοτικό σχολείο Χώρας, που καλείται αυτές της μέρες ο ανάδοχος να υπογράψει τη σύμβαση για το έργο και (β) η ύδρευση του Κάτω Αγίου Πέτρου που χρειάζεται τροποποίηση προϋπολογισμού για να μπουν τα χρήματα στον κωδικό.

Το δημοτικό σχολείο πρέπει μέχρι τον Αύγουστο να μεταφερθεί σε άλλο χώρο για να κτιστεί το νέο δημοτικό στη Χώρα. Έχει ήδη βρεθεί ο χώρος της μετεγκατάστασης του. Χρειάζονται 12-14 αίθουσες προ-κατ που θα πρέπει είτε να ενοικιαστούν είτε να αγοραστούν και να εγκατασταθούν στον χώρο. Έτσι, ώστε από το φθινόπωρο να λειτουργήσει το δημοτικό σχολείο κανονικά μέχρι να τελειώσει το νέο δημοτικό της Χώρας.

Η ύδρευση του Κάτω Αγίου Πέτρου, της οποίας τα χρήματα ήρθαν, μπαίνουν στην αμέσως επόμενη τροποποίηση του προϋπολογισμού σε λίγες μέρες. Από εκεί και μετά αναμένεται να βγει προς δημοπράτηση σε δύο μήνες. Μετά χρειάζονται 5-7 μήνες να ξεκινήσουν τα έργα.

Για να εξευρεθούν χρήματα για την μετεγκατάσταση του σχολείου ο δήμαρχος μετέβη στην Αθήνα την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο το πρωί 20/3 συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Μωραΐτη με θέμα τον προϋπολογισμό. Εκεί έθεσε θέμα χορηγίας. Έλαβε θετική απάντηση.

 

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και δημάρχου Άνδρου το πρωί της Δευτέρας 22/3 με θέμα την έγκριση των αιτήσεων έργων του Δήμου Άνδρου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης "Α. Τριτσης"

Ακόμα είχε συνάντηση μισής ώρας το πρωί της Δευτέρας 22/3 για να εξευρεθούν χρήματα για μια σειρά μικρότερων έργων με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα. Έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων για να ενταχθούν τα έργα στα 2,5 δις. ευρώ του προγράμματος Τρίτση. Και έλαβε επίσης θετική απάντηση. Τα έργα που έχουν προταθεί αφορούν:

(α) την ύδρευση, την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης στο Μπατσί, την προμήθεια 5.500 ηλεκτρονικών τηλε-υδρομετρητών για την ύδρευση σε όλο το νησί, την προμήθεια φίλτρων πόσιμου νερού για 15 οικισμούς της Άνδρου κλπ.

(β) Την προώθηση της αγροτικής οδοποιίας, που έχει μείνει πολύ πίσω όλα αυτά τα χρόνια του νέου Δήμου. Τα έργα που έχουν ήδη προταθεί είναι 2 χιλιόμετρα στον Ζόργκο, 1,5 χιλιόμετρο στο Ρογό για της Γριάς το Πήδημα, 1 χιλιόμετρο στο Χάρακα, 2 χιλιόμετρα στο Ατένι κλπ.

Να σημειώσουμε εδώ πως οι θετικές απαντήσεις και από το Ίδρυμα Μωραΐτη και από τον υπουργό Εσωτερικών έχουν μια απόσταση μέχρι την υλοποίηση τους. Όμως κρατάμε στα θετικά πως ήδη έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα έργα, έχουν προχωρήσει οι μελέτες, τα αιτήματα και οι αιτήσεις. Απομένει να δούμε στη συνέχεια και τις πράξεις, όπως ήδη τις έχουμε δει στην περίπτωση του δημοτικού σχολείου της Χώρας που θα υπογραφεί σύμβαση τις επόμενες μέρες και θα την δούμε τους επόμενους δύο μήνες με την δημοπράτηση του έργου του Κάτω Αγίου Πέτρου…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο,ότι γίνεται να είναι για καλό.!!!