ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ: ο αντι-πληροφοριακός ΕΟΔΥ και η χωρίς σχέδιο Επιτροπή Εμβολιασμών

 

Οι γιατροί δίνουν μάχη. Κάποιοι άλλοι όχι...

Δύο σημεία χαρακτηρίζουν την διαχείριση της πανδημίας κατά την τελευταία περίοδο στην Άνδρο και στην Ελλάδα: το πρώτο την πλήρη αποτυχία καταγραφής στοιχείων και διαχείρισης των πληροφοριών για την πανδημία από τον ΕΟΔΥ, το δεύτερο την αποτυχία σχεδιασμού των εμβολιασμών από την επιτροπή εμβολιασμού.

Ο ΕΟΔΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Η όποια βιαστική και κατ' επίφαση τεχνοκρατική διαχείριση των πληροφοριών της πρώτης περιόδου του ΕΟΔΥ μεταβλήθηκε σε γραφειοκρατική διαχείριση κλασικής δημόσιας υπηρεσίας την δεύτερη. Το πρωτόκολλο διαχείρισης των πληροφοριών του ΕΟΔΥ μάλλον πρόχειρα σχεδιασμένο πάνω στην πολιτικο-διοικητική δομή κάθε περιοχής, απέτυχε όταν τα κρούσματα πήραν μαζικό χαρακτήρα στη δεύτερη περίοδο. Τέρμα οι ιχνηλατίσεις. Τέρμα οι πληροφορίες για εστίες και οι επεμβάσεις επί του προβλήματος.

Συνέβη στην Αττική, συνέβη στην Ελλάδα, συνέβη και στην Άνδρο. Στρην Άνδρο όσο τα κρούσματα ήταν σποραδικά στο νησί μας (15 κρούσματα σε 11 μήνες) το λάθος μοντέλο της μη εξειδικευμένης πληροφόρησης και η περιορισμένη ιχνηλάτηση δεν φαίνονταν. Ευτυχώς μάλιστα που το Κέντρο Υγείας στην Άνδρο διαχειρίστηκε προσεκτικά και με επάρκεια την πληροφόρηση των αρμοδίων και η διευθύντρια του Κέντρου επενέβαινε προσωπικά στα πολλά κενά του ΕΟΔΥ.

Άρκεσε η απουσία για ένα 15νθημέρο της διευθύντριας από ο νησί και συνέπεσε αυτό το 15νθήμερο να υπάρξουν και δύο εστίες στο νησί και τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν για να φανούν οι ανικανότητες του ΕΟΔΥ. Το μεν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Άνδρο βρέθηκε λόγω έλλειψης εκπαίδευσης, λαθών στο πρωτόκολλο πληροφόρησης και έλλειψης κάθε πρωτοβουλίας να ενημερώσουν για τα κενά τόσο την γραφειοκρατία του ΕΟΔΥ όσο και τους αρμόδιους στο νησί για κρούσματα, εστίες κλπ. Να μην μιλήσουμε για ιχνηλάτηση...

Όλες οι πληροφορίες για τις δύο εστίες στην Άνδρο (Ναυτική Βάση, Μεσαριά-Δημαρχείο) διακινήθηκαν προς τους αρμοδίους στο νησί και προς το ΕΝ ΑΝΔΡΩ, από ανήσυχους γονείς των ναυτών και από τους ίδιους τους ασθενείς στην περίπτωση της Μεσαριάς και του δημαρχείου!!!

Η απουσία της διευθύντριας του Κέντρου Υγείας - λόγω σοβαρότατου οικογενειακού προβλήματος - κατέδειξε την πλήρη πληροφοριακή ανυπαρξία του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Άνδρο και στην Αθήνα. Για τα τεστ μαθαίναμε κυρίως από την υπεύθυνη του Δήμου Άνδρου κ. Σ. Ντουντασάκη ή και περιστασιακά από το κλιμάκιο. Για τα θετικά μαθαίναμε όλες αυτές τις δύσκολες μέρες από εξωθεσμικές πηγές!!! Ή τις γενικότητες και αοριστίες ένος κεντρικού δελτίου που δεν έλεγε τίποτα (π.χ. 4 κρούσματα κάπου στην Άνδρο!!! 5 κρούσματα κάπου αλλού!!!).

Ο ΕΟΔΥ έκανε τεστ και σιωπούσε. Δεν υπήρξε ούτε μια ιχνηλάτηση αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν υπήρξε ούτε μια ενημέρωση στις δημοτικές αρχές. Μόνος του ο δήμαρχος - χωρίς επίσημη πληροφόρηση - τήρησε το πρωτόκολλο. Μόνος του κινήθηκε μετά από ενημέρωση των γονέων στην Ναυτική Βάση προς το ΕΝ ΑΝΔΡΩ και μόνος του από ενημέρωση των ασθενών στο δημαρχείο και έβγαλε βάρδιες και έκανε απολύμανση στο κτίριο και τεστ στο προσωπικό. Μόνος του - επίσης - και ο διοικητής της Βάσης έβγαλε βάρδιες με το πρωτόκολλο και ζήτησε απολύμανση. Το κλιμάκιο της Άνδρου του ΕΟΔΥ ήταν σιωπηλό μέχρι θανάτου και η γραφειοκρατία του ΕΟΔΥ, οι κ. Πρωτόγυρος και Αρκουμανέας ήταν παντελώς ανύπαρκτοι.

Φτάσαμε ως ΕΝ ΑΝΔΡΩ τηλεφωνικά στα γραφεία τους κι είδαμε και πάθαμε να τους εξηγήσουμε πως με την πλήρη αποσιώπηση τους άφηναν τον ιό να αλωνίζει στην Άνδρο. Μετά από ώρες κατάλαβαν το μέγα πρόβλημα. Όταν λοιπόν πήρε τηλέφωνο και ο δήμαρχος αποφάσισαν να εισηγηθούν στο ΔΣ του ΕΟΔΥ να δίδονται από το κλιμάκιο της Άνδρου πληροφορίες γεωγραφικών περιοχών και εστιών στον δήμαρχο!!! Έτσι, την Δευτέρα 29/3 - μετά από επίσημο πλέον αίτημα του δημάρχου - θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΟΔΥ να "επιτρέψει στο κλιμάκιο της Άνδρου" να ενημερώνει τουλάχιστον τον δήμαρχο της Άνδρου για τις γεωγραφικές ενότητες ή και τις εστίες που έχουν κρούσματα στο νησί!!! 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ, το ευτύχημα είναι πως έληξε αισίως το πρόβλημα της διευθύντριας του Κέντρου Υγείας και επιστρέφει στα καθήκοντα της. Γιατί αν κανείς περιμένει «πληροφορίες», «αποφάσεις» και «ιχνηλατήσεις», από την γραφειοκρατία του ΕΟΔΥ, ήτοι τους κ. Πρωτόγυρου και του κ. Αρκουμανέα, θα περάσουν μήνες κι άκρη δεν θα βγάλει...  

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ: ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...

Για την αποτυχία των εμβολιασμών στην Άνδρο και στην Ελλάδα μιλάνε απλώς οι αριθμοί και οι λάθος πλατφόρμες εμβολιασμών που έχουν ή μάλλον ΔΕΝ έχουν ανοίξει. Ακόμα και σήμερα τρεις μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών εμβολιάζουν μόνο τους γέροντες. Και δεν εμβολιάζουν τις ευπαθείς ομάδες. Εμβολιάζουν υπέργηρους και δεν εμβολιάζουν νεότερα αλλά ευπαθή άτομα με σοβαρότατες παθήσεις που αν νοσήσουν θα φύγουν «άναυλα»!!!

Τρεις μήνες εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμβολιασμών ακόμα δεν έχει ανοίξει την πλατφόρμα για το 80% των ευπαθών ομάδων!!! Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων για εμβόλια που δεν έρχονται, που δεν φτάνουν, που δεν υπάρχουν ή το χειρότερο που πολλά πάνε στράφι γιατί όταν περισσεύουν δόσεις προτιμούν να τις πετάνε, παρά να έχουν μια λίστα προθύμων να ειδοποιούν. Κι εδώ η γραφειοκρατία και ο κακός σχεδιασμός της Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε το θαύμα του!!!

Πρακτικά τα ευπαθή άτομα - μερικές εκατοντάδες χιλιάδες – αν δεν αρρωστήσουν… θα ζήσουν!!! Διαφορετικά ας περιμένουν του χρόνου που θα παράγονται εδώ εμβόλια να εμβολιαστούν!!! Αυτός είναι ο εθνικός σχεδιασμός της Επιτροπής Εμβολιασμών!!! Το γράφουμε μετά λόγου γνώσης γιατί έχουμε προσφύγει παντού για το θέμα, το οποίο έχουν εκατοντάδες άνθρωποι στην Άνδρο, αλλά και δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα. Και παντού συναντήσαμε την απρόσωπη αδιαφορία, το γραφειοκρατικό πνεύμα, την πλήρη αδιαφάνεια στις ευθύνες.

Αναφέρουμε πως έχουμε καταφύγει 4-5 φορές κι έχουμε κινητοποιήσει τον βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππο Φόρτωμα. Τον έχουμε ρωτήσει, τον έχουμε πιέσει. Ο βουλευτής έχει ρωτήσει άλλες τόσες στο γραφείο του υπουργού. Και όλοι τον παραπέμπουν κι αυτόν στην απρόσωπη Επιτροπή Εμβολιασμών. Η οποία Επιτροπή δεν έχει προφανώς ούτε τηλέφωνο διαμαρτυριών, παρά κάτι απρόσωπα e-mail που κανείς δεν τα απαντά!!! Και που όλοι παραπέμπουν σε μια απρόσωπη πλατφόρμα, που παίρνει στοιχεία κυρίως ηλιακά και μόνο σε κάποιες περιπτώσεις ημιτελή και ατελή στοιχεία από τον ΥΔΙΚΑ. Πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται στοιχεία ασθένειας!!! Έτσι, τα ευπαθή άτομα είναι στο έλεος της αρρώστιας και της τυχαιότητας έναντι της μόλυνσης!!! Τρομερό σχέδιο...

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ τα γράφουμε μετά από εκτενές ρεπορτάζ μηνών. Φυσικά μη υπαρχούσης κάποιας σοβαρής αντιπολίτευσης. Σημειώνουμε πως οι του ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται ομαδικά και συνεχώς με τα δικαιώματα του αρχιδολοφόνου Κουφοντίνα και τις κορονοδιαδηλώεις και δεν βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν με τον εξωφρενικό σχεδιασμό της Επιτροπής Εμβολιασμών. Ή, ακόμα και την πλήρη απουσία του γραφειοκρατικού ΕΟΔΥ από την εξειδικευμένη πληροφόρηση…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα,
Θεωρώ οτι το άρθρο δεν προσφέρει τίποτα θετικό στην αντιμετώπιση της κατάστασης στο νησί.
Η ενημέρωση που προσφέρετε καλό θα ήταν να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να υποστηρίζει την εθνική προσπάθεια. Ανδρος, Αττική, Ελλάδα μια χώρα. Ασκείτε και κριτική στην επιτροπή εμβολιασμών. Όλοι περιμένουμε με αγωνία τα εμβόλια αλλά οι ιδιαιτερότητες και οι δυσκολίες είναι γνωστές. Κριμα. Θα ήθελα να ξέρω ποτέ ήρθε αυτό το περίφημο συνεργείο της Μεσαριας από την Αθήνα και με τι διαδικασίες, μέτρα προφύλαξης κλπ.
Υπομονή, ψυχραιμία και όπου υπάρχουν ελλείψεις ή αστοχίες ας επεμβαίνει ο δήμαρχος να τις καλύπτει.
Στο τέλος ολα τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται.
Ευχαριστώ για τον χώρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ότι πιο θετικό η κριτική των αστοχιών. Το ξέρετε πως εμβολιάζονται υγιέστατοι 60αρηδες και δεν εμβολιάζονται 1.400 παιδιά με βαρύτατα αναπνευστικά νοσήματα που ζουν με οξυγόνο γιατί η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έλαβε υπόψη την βαρύτητα της ασθένειας τους; Το ξέρετε πως η Ελλάδα του 2021 "πετά στον καιάδα" της πανδημίας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους επιλέγοντας ποιες κατηγορίες αναξιοπαθούντων θα εμβολιαστούν με βάση τις ατέλειες του ΥΔΙΚΑ; Το ξέρετε πως "επιλέγησαν" 200 ΑΜΚΑ από τα 1.400 βαρύτατα ασθενούντων;
Το ξέρετε πως χωρίς πληροφόρηση δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εστίες μόλυνσης και ο ΕΟΔΥ δεν δίνει ΚΑΜΙΑ πληροφορία γεωγραφικής κατανομής πέρα από την διοικητική διαίρεση; Τι σημαίνει 14 κρούσματα στη Μύκονο και 7 στα Χανιά; Που θα στρέψει την προσοχή της η τοπική κοινωνία;
Γράφετε για το συνεργείο της Μεσαριάς και την εστία της Μεσαριάς. Ποιος σας κατεύθυνε την προσοχή προς τα εκεί; Ποιος έστρεψε την προσοχή σας στη Ναυτική Βάση; Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ. Πως; Ρωτώντας τους ίδιους τους ασθενείς ή από τηλεφωνήματα των γονέων!!! Ο ΕΟΔΥ μας έλεγε 5 ή 4 κάπου στην Άνδρο!!! Είναι στάση υπεύθυνου οργανισμού αυτή; Πως έγιναν απολυμάνσεις σε συγκεκριμένα μέρη; Επειδή το ΕΝ ΑΝΔΡΩ "έδειξε" τα μέρη. Ο ΕΟΔΥ έδειχνε το... δάχτυλο του!!! 4-5 κάπου στην Άνδρο. Πιαστ' τ' αυγό και κούρευτο...
Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα. Παίζονται ανθρώπινες ζωές. Κάναμε ρεπορταζ. Δώσαμε ονόματα "μη υπευθύνων" δώσαμε ονόματα κάποιων που προσπάθησαν κι άκρη δεν έβγαλαν. Ποιον θα ωφελούσε η παρασιώπηση των γεγονότων; Την πανδημία μόνο... Ενώ τώρα κάποιοι ξέρουν και κάποιοι μπορεί να πάρουν μέτρα... Αν θέλουν φυσικά...
Την καλημέρα μου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Σχετικά με τα εμβόλια στην Άνδρο, για τις ηλικίες μέχρι 65 που χορηγείται το astrazeneca, μας παραπέμπουν σε εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου. Έχουν άραγε υπόψη τους ότι για τη Σύρο χρειαζόμαστε ταξίδι, με όλα τα συνακόλουθα και δεν πρόκειται να πάει κανείς; Από το δικό μας κέντρο υγείας με ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί το astrazeneca παρά μόνο σε νοσοκομείο. Επομένως, θα περιμένουμε να μας συμπεριλάβουν στους εμβολιασμούς της Άνδρου ή θεωρούν ότι χάσαμε τη δυνατότητα;