Ο Μπάιντεν «ανοίγει» τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ για τεράστια αιολικά πάρκα ή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...

(α) Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...

 

Ανεμογεννήτριες και μελίσσια στη Βόρεια Άνδρο. Τι έλεγαν οι οικολογούντες ακτιβιστές; Πως θα καταστραφούν οι μέλισσες. Νάτες δίπλα-δίπλα. Έχει κάτι να πει το "ερευνητικό κέντρο" της κ. Καραγιάννη για την "συγκατοίκηση" ή μόνο θα στέλνει εξώδικα για να σιωπήσουμε;  

Βρήκαμε την παρακάτω είδηση στον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.. Τη διαβάσαμε και την δημοσιεύσουμε τώρα που αρχίζουν σταδιακά και πάλι οι εργασίες στο Φραγκάκι μιας και τα αετόπουλα μεγάλωσαν κι έφυγαν. Θα ξανάρθουν οι σπιζαετοί του χρόνου πάλι για ζευγάρωμα. Τότε θα βρουν τις ανεμογεννήτριες και μάλλον θα προσαρμοστούν εύκολα μιας και στο δρόμο τους θα έχουν συναντήσει κι άλλες και ήδη ξέρουν πως να πετάξουν χωρίς προβλήματα από αυτές. Τα πουλιά μαθαίνουν. Και οι άνθρωποι μαθαίνουν. Εξαρτάται όμως τι μαθαίνουν: αλήθειες ή ψέματα.

Διαβάσαμε, λοιπόν, την είδηση και θυμηθήκαμε πως στην Άνδρο το θέμα ανεμογεννήτριες - χάρη στους "οικολόγους" του κάρβουνου - φορτώθηκε με πολλά ψέματα. Μας έλεγαν στο Γαύριο πως οι προηγμένες χώρες δεν βάζουν ανεμογεννήτριες και τις στέλνουν στις... υπανάπτυκτες νότιες σαν την Ελλάδα!!! Μας έλεγαν πως οι προηγμένες χώρες δεν είχαν προγράμματα ανεμογεννητριών και συνεχίζουν με τα ορυκτά καύσιμα με σωστά φίλτρα. Αυτά έλεγαν οι "ακτιβιστές" κατά της τεχνολογίας και οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Μας έλεγαν για μέλισσες που θα χάνονταν και για ζώα που θα έφυγαν μακριά από τους ανεμόμυλους της νέας εποχής. Και τι δεν μας έλεγαν... 

 

Ανεμογεννήτριες και ζώα στο μακρινό και άγονο Καμπανό. Μας έλεγαν πως τα ζώα θα φύγουν ή τι άλλο. Κι όμως αυτά είναι εκεί... 

Θα μπορούσε κανείς να συζητήσει μαζί τους για το χωροταξικό των ανεμογεννητριών. Κάτι που είναι ήδη ανοικτό μιας και ήδη διεξάγονται συζητήσεις ώστε να μην μπουν ανεμογεννήτριες σε κατοικημένα μέρη ή σε οροσειρές χαρακτηριστικές. Θα μπορούσε κανείς να συζητήσει και για τον αριθμό που μπορεί να έχει ένα νησί όπως η Άνδρος ώστε να εξασφαλίσει μια ισόρροπη ανάπτυξη. Όμως πως να συζητήσει κανείς τη δαιμονοποίηση της τεχνολογίας, την πλήρη άρνηση της αιολικής ενέργειας, την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και την ανάσχεση της κυριαρχίας του διοξειδίου του άνθρακος; Πως να συζητήσει δοξασίες μεσαιωνικού χαρακτήρα και ψεύτικες ειδήσεις;

Ιδού λοιπόν τι γράφεται και τι γίνεται στην πλέον προηγμένη τεχνολογικά πολιτεία των ΗΠΑ και από τις πιο προηγμένες στον κόσμο. Ο Μπάιντεν προσπερνά τις αρνήσεις στα αιολικά του Τραμπ - που ήταν υπέρ του νέου γιγάντιου αγωγού πετρελαίου Καναδά-ΗΠΑ. Ακυρώνει τις συμφωνίες του Τραμπ υπέρ των ορυκτών καυσίμων και ανοίγει δύο μεγάλους κόλπους των ΗΠΑ στις ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Όταν γράφαμε πως μόνο ο Τραμπ, ο Πούτιν και οι "οικολόγοι/ακτιβιστές" της Άνδρου ήταν υπέρ των ορυκτών καυσίμων είχαμε δίκιο.

 

Στενό Άνδρου-Φραγκάκι. Παντελώς άγνωστο και απομονωμένο. Αόρατο από όλη την Άνδρο. Πέτρινο και άγονο. Και ξαφνικά επίκεντρο πανελλήνιας πολιτικής αντιπαράθεσης...  

Κι ας μας έστειλαν 19σέλιδα εξώδικα/πονήματα ο κ. Αλέξανδρος Μαβής, η κ. Όλγα Καραγιάννη και το "ερευνητικό κέντρο" τους με σκοπό να σιωπήσουμε. Να μην λέμε πως κάποιοι δεν έχουν το μονοπώλιο της γνώσης, αλλά μάλλον το ολιγοπώλιο της άγνοιας. Έλεγαν οι ομιλητές τους στο Γαύριο - και χειροκροτούσαν συνεχώς οι οπαδοί της άγνοιας - πως δεν κατασκευάζονται ανεμογεννήτριες στις ανεπτυγμένες χώρες. Και πως προορίζονταν μόνο για τις νότιες και λιγότερο αναπτυγμένες χώρες οι σύγχρονοι ανεμόμυλοι. Εννοούσαν μάλλον την Αμερική του Τραμπ! Που είχε διακόψει κάθε παραγωγή ανεμογεννητριών και κάθε σχέση με την συμφωνία για την κλιματική αλλαγή!!! Και πριμοδοτούσε τεράστιους αγωγούς πετρελαίου!!! Αυτό μάλλον ήταν το πρότυπο τους.

Τώρα με τον Μπάιντεν η Αμερική γυρνά πάλι στα αιολικά, που ήδη έχει σε πάρα πολλά μέρη, και σταματά το πετρέλαιο. Αυτά τα λίγα. Τα υπόλοιπα στο ρεπορτάζ του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Γιατί σε αυτό το νησί λέχθηκαν πολλά χωρίς έρμα. Και εξαπολύθηκε από ακραίους ένα "κυνήγι μαγισσών". Στο όνομα της... άρνησης! Και της... απόκρυψης! Κάποιοι αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για ένα χωροταξικό σχέδιο και κάθε ορθολογική αντιμετώπιση μιας από κοινού αντιμετώπιση των αιολικών στο όνομα της πολιτικής σπέκουλας. Και εξαπέλυσαν συκοφαντίες για λόγους πολιτικής ακραίων προκαταλήψεων. Κι ξιφουλκούσαν με ψεύδη και με μονόλογο ως απάντηση... στον διάλογο! Που απέφευγαν όπως "ο διάβολος το λιβάνι"!...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"  

 

(β) Ο Μπάιντεν «ανοίγει» τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ για τεράστια αιολικά πάρκα...

Αιολικά πάρκα στη θάλασσα. Υπάρχουν στη Βόρεια Ευρώπη. Τώρα εξαπλώνονται και στην Αμερική...

Γιώργος ΚανελλόπουλοςΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ - 28.05.2021

Ο Τζο Μπάιντεν φιλοδοξεί να κατασκευαστεί ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια (offshore) αιολικά πάρκα στον κόσμο, ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια, τα οποίο θα μπορεί να παράγει 3 γιγαβάτ σε πρώτη φάση και να δίνει ρεύμα με την ολοκλήρωσή του σε 1,6 εκατ. νοικοκυριά. Πρόκειται για τεράστια στροφή του νέου αμερικανού προέδρου προς ανανεώσιμες μορφές ενέργειας που σηματοδοτεί την τελείως διαφορετική πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον και ο Μπάιντεν από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε βάλει φρένο ακόμη και στη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το αιολικό πάρκο θα είναι το πρώτο του είδους στην ακτή της Καλιφόρνια και αναμένεται ότι θα έχει σε αυτή τη φάση περίπου έκταση πάνω από χίλια τετραγωνικά χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά του Κόλπου του Μόρο. Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ πατάει γκάζι στην έγκριση σχεδίων για την παραχώρηση μισθώσεων (leasing) για την παραγωγή αιολικής ενέργειας 1,6 γιγαβάτ ανοικτά του Χάμπολτ Κάουντι στα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Έργα 4,6 γιγαβάτ

Πρόκειται ουσιαστικά για έργα 4,6 γιγαβάτ συνολικά, σε έκταση που δεν έχει γνωρίσει ποτέ η περιοχή παρά το ότι είναι πολύ προηγμένη τεχνολογικά. Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση Μπάιντεν ανοίγει τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στα αιολικά πάρκα και τις ΑΠΕ γενικότερα καθώς μέχρι σήμερα οι εταιρείες του χώρου είχαν σπεύσει να εκμεταλλευτούν περισσότερο την Ανατολική Ακτή κατασκευάζοντας αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο Μπλοκ Άιλαντ στο Κονέκτικατ.

Με το πράσινο φως για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά αιολικών πάρκων στην ακτή της Καλιφόρνια μπαίνει ουσιαστικά τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί κυρίως με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και συγκεκριμένα με το Ναυτικό που ήθελαν την περιοχή ελεύθερη για την πραγματοποίηση ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

Αποφασιστικό βήμα για «πράσινο» ηλεκτρισμό έως το 2035

Με την κίνηση αυτή ο Μπάιντεν κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε να πετύχει το στόχο της κυβέρνησής του για παραγωγή 100% καθαρού ηλεκτρισμού από άνθρακα έως το 2035. Η απόφαση αυτή για την Καλιφόρνια επίσης ελήφθη μόλις μετά από λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση κατασκευής τεράστιου αιολικού πάρκου στην Ανατολική Ακτή και συγκεκριμένα στη Νέα Αγγλία. Το έργο αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό ως Vineyard Wind 1, θα αποτελείται από 62 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ η μια από την άλλη και με ύψος σχεδόν 300 μέτρα η κάθε μια. Υποθαλάσσια καλώδια θα μεταφέρουν την ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες αυτές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Νέας Αγγλίας στην ξηρά. Το έργο αναμένεται να παράγει αρκετή ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτεί 400.000 σπίτια της Μασαχουσέτης κάθε χρόνο, εξοικονομώντας παράλληλα δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης αναμένεται ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην πολιτεία κατά περίπου 1,68 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν για καιρό αντιταχθεί στην ανάπτυξη ΑΠΕ στη Δυτική Ακτή, επικαλούμενοι ανάγκες δοκιμών και εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. Ο γόρδιος δεσμός λύθηκε μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων από ομάδα εργασίας που εκπροσωπεί ομοσπονδιακούς φορείς, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια.

Πλέον αρκετές εταιρείες ΑΠΕ έχουν δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στα έργα που θα γίνουν την περιοχή. Ανάμεσα σε αυτές οι Magellan Wind, Orsted North America Inc. και Equinor ASA αποτελούν μέρος συμμαχίας που πιέζει για ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων κοντά στην Καλιφόρνια.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ορισμός του απατεώνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αν εννοείτε τον Τραμπ δεν θα διαφωνήσουμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro