ΜΗΝΥΣΗ & ΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΨΕΥΔΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ...

 

Μπάζα στην περιοχή Αγίου Φανουρίου Κορθίου. Φωτογραφία αρχείου από την περιοχή.

(Η περιοχή «Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου», στην οποία γίνεται και  γινόταν συστηματική απόρριψη μπαζών και ογκωδών από ιδιώτες είναι στην 13η θέση κατάταξης ανεξέλεγκτης απόρριψης του νησιού. Σε αυτήν την περιοχή ιδιώτες - κάτοικοι πετάνε παράνομα και ανεξέλεγκτα άχρηστα υλικά, μπάζα, κλπ. Ιδιώτης - κάτοικος Άνδρου, γνωστός για πλήθος "καταγγελιών" του για σχεδόν τα πάντα σε όλο το νησί, "κατήγγειλε" και για την συγκεκριμένη περιοχή πως: "πηγαίνοντας βόλτα με τη γυναίκα του είδε φορτηγό του Δήμου να πετάει τα μπάζα"! Ο Δήμος Άνδρου, που μαζεύει τα άχρηστα υλικά από όλες αυτές τις παράνομες χωματερές, αντιδρώντας στην "καταγγελία" υπέβαλε μήνυση και αγωγή εναντίον του πριν λίγες μέρες. Παρακάτω η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου για την μήνυση και την αγωγή, που κατατέθηκαν στην εισαγγελέα πλημμελειοδικών Σύρου... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΘΕΜΑ:  Γνωμοδότηση για υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά Ιωάννη Καμήλου

ΣΧΕΤ.:  α. το υπ’ αριθμ. πρωτ. 6349/08.06.2021,Έγγραφο του Αντιδημάρχου Κορθίου Άνδρου Δημητρίου  Τηνιακού

             β. το από 04-06-2021 και ώρα 11:27π.μ., ηλεκτρονικό μήνυμα κ. Ιωάννη Καμήλου

            γ. το υπ’ αριθμ. 041530/06-21/04.06.2021 επείγον σήμα του Λιμεναρχείου Άνδρου

           δ. η υπ’ αριθμ 117/2019 απόφαση ΟΕ Δήμου Άνδρου

           ε. η από 30-01-2020 μηνυτήρια αναφορά Δήμου Άνδρου

           στ. Φωτογραφίες

           ζ. η από 04-06-2021  ανάρτηση στον κοινωνικό ιστότοπο facebook

 Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 6349/08.06.2021 Έγγραφο του Αντιδημάρχου Κορθίου Άνδρου Δημητρίου Τηνιακού ζητείται η γνωμοδότηση της Υπηρεσίας μας σχετικά με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς και άσκησης αγωγής από τον Δήμο Άνδρου κατά του καταγγέλλοντος κου Ιωάννη Καμήλου, διότι, όπως επί λέξει αναφέρεται σε αυτό:  

«Την 04-06-2021 και ώρα 11:27π.μ., εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Δήμου Άνδρου από τον κ. Ιωάννη Καμήλο το ακόλουθο μήνυμα: «Καλημέρα, Ονομάζομαι Ιωάννης Καμήλος και κατοικώ στο Μπατσί μόνιμα από το 2004. Εχθές και μετά από πολύ καιρό πήγα με την γυναίκα μου μια βολτα στο Κόρθι και φτάνοντας στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου είδαμε ένα φορτηγό του Δήμου με πινακίδες πολύ παλιές και ειδικά αυτό μας έκανε εντύπωση περισσότερο να πετάει μπάζα και σκουπίδια με αποτέλεσμα να φτάνουν μέχρι την θάλασσα γιατί ήδη εκεί υπήρχαν και άλλα. Θέλω λοιπόν να μεριμνήσετε για το θέμα  να λάβω αριθμό πρωτοκόλλου για την καταγγελία μου καθώς επίσης και την απάντησή σας για αυτό. Σας στέλνω και το φωτογραφικό υλικό για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Με εκτίμηση Ιωάννης Καμήλος τηλ.: 6970990075». Το ανωτέρω μήνυμα συνοδευόταν από 17 φωτογραφίες και στάλθηκε και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Την 04-06-2021 ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον Λιμενάρχη Άνδρου για το περιεχόμενο της από 03-06-2021 τηλεφωνική καταγγελία του κ. Ιωάννη Καμήλου και του ζήτησα να μου αποστείλει την καταγγελία και τις φωτογραφίες για να λάβω γνώση.  Αμέσως μόλις έλαβα γνώση αυτών, επικοινώνησα εκ νέου με τον Λιμενάρχη και του δήλωσα ότι η καταγγελία είναι ψευδής και ότι το φορτηγό στις φωτογραφίες δεν βρίσκεται στον χώρο του Αγίου Φανουρίου, αλλά σταθμευμένο έξω από το Νηπιαγωγείο Όρμου Κορθίου.

Την επόμενη μέρα περίπου στις 11:00 το πρωί επισκέφτηκα το σημείο με τον Λιμενάρχη Άνδρου και άλλον ένα λιμενικό υπάλληλο, όπου διενεργήθηκε αυτοψία. Παρόντες ήταν, επίσης,  ο κος Γεώργιος Ζάννες τοπικός σύμβουλος Όρμου Κορθίου και η κα Ιωάννα Σαραβάνου άμισθη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι μπάζα και ογκώδη αντικείμενα δεν υπήρχαν εντός του αιγιαλού, όπως ψευδώς κατήγγειλε ο κος Καμήλος, ούτε κατέληγαν στη θάλασσα. Υπήρχαν εκτός αιγιαλού μπάζα και ογκώδη αντικείμενα (ηλεκτρικές συσκευές, παλιοσίδερα κλπ) και όχι οργανικά σκουπίδια, τοποθετημένα από αγνώστους σε προηγούμενο χρόνο, όπως συστηματικά γίνεται σε όλο το νησί.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα της αυτοψίας περιλαμβάνονται στο το υπ’ αριθμ. 041530/06-21/04.06.2021 επείγον σήμα του Λιμεναρχείου Άνδρου, το οποίο απεστάλη ηλεκτρονικά στον Δήμο την 04-06-2021 και πρωτοκολλήθηκε την 6168/07.06.2021 με θέμα: «Παράνομη χωματερή εκτός ορίων αιγιαλού στην περιοχή Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου – Διαβίβαση καταγγελίας», και με το οποίο γνωστοποιήθηκαν στον Δήμο Άνδρου τα εξής: «Χθες 03-06-2021 επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Υπηρεσία μας ο κ. Καμήλος Ιωάννης (κιν. τηλ. : 6970990075), ο οποίος κατήγγειλε ότι μεσημβρινές ώρες απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Άνδρου με αριθμό πινακίδας ΑΧ-8833. απέρριψε απορριμματοφόρα μπάζα και άλλα άχρηστα υλικά σε παρακείμενο χώρο αιγιαλού στην περιοχή Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου και ότι τα εν λόγω υλικά καταλήγουν στη θάλασσα. Ανωτέρω ιδιώτης δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του σχετικό φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνει τα ανωτέρω και ότι τα λεγόμενά του επιβεβαιώνουν και άλλοι ιδιώτες. Περί ώρα 20:30 Λιμενάρχης Υπηρεσίας μας επικοινώνησε με Αντιδήμαρχο Κορθίου κ. Τηνιακό Δημήτριο και τον ενημέρωσε σχετικά. Σήμερα και περί ώρα 11:00 στελέχη Υπηρεσίας μας μετέβησαν στην περιοχή Αγίου Φανουρίου Κορθίου Άνδρου προς διενέργεια αυτοψίας του περιβάλλοντος χώρου. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι σε χώρο εκτός ορίων του αιγιαλού και υψομετρικά ίσο με την δημοτική οδό υφίσταται παράνομη χωματερή με σορούς απορριμμάτων και άχρηστων υλικών. Εντός της θάλασσας δεν διαπιστώθηκε ρύπανση ενώ επί του αιγιαλού υπάρχει ποσότητα σκουπιδιών πιθανώς προερχόμενη από την παρακείμενη χωματερή. Από την Υπηρεσία μας ενημερώθηκε η δημοτική αρχή Άνδρου αναφορικά με την άμεση ανάγκη απομάκρυνσης των σκουπιδιών τόσο από τον αιγιαλό όσο και από τον παρακείμενο χώρο της χωματερής. Παρακαλούμε για την ενημέρωση και για τις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες. Προς υποβοήθηση του έργου σας επισυνάπτουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό που εστάλη στην υπηρεσία μας  από τον καταγγέλλοντα..»

 Ήδη ο Δήμος Άνδρου έχει ξεκινήσει την σταδιακή απομάκρυνση των απορριμμάτων από την εν λόγω περιοχή και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών ημερών.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι η καταγγελία που έγινε είναι ψευδής, διότι ο  καταγγέλλων ισχυρίστηκε εν γνώσει του ψευδώς ότι  είδε το υπ’ αριθμ. κυκλοφ. ΑΧ8833 φορτηγό του Δήμου  να προβαίνει  σε απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών στο σημείο που αναφέρει, ενώ το εν λόγω φορτηγό  βρισκόταν καθ΄ όλη την διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας (03-06-2021) σταθμευμένο έξω από το Νηπιαγωγείο Όρμου Κορθίου, όπως αποδεικνύεται από τις ίδιες τις φωτογραφίες που προσκόμισε ο καταγγέλλων, στις οποίες φαίνεται ευκρινώς ο ζωγραφισμένος τοίχος του σχολείου. Προς απόδειξη τούτου επισυνάπτω στο παρόν φωτογραφίες του εν λόγω φορτηγού και του κτιρίου του νηπιαγωγείου.

Επίσης, ο  καταγγέλλων ισχυρίστηκε εν γνώσει του ψευδώς ότι  το ΑΧ8833 φορτηγό του Δήμου απέρριψε απορριμματοφόρα μπάζα και άλλα άχρηστα υλικά σε παρακείμενο χώρο αιγιαλού στην περιοχή Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου και ότι τα εν λόγω υλικά καταλήγουν στη θάλασσα, γεγονός που είναι ψευδές και δεν αποδείχθηκε από την αυτοψία του Λιμεναρχείου Άνδρου, αφού, όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμ. 041530/06-21/04.06.2021 επείγον σήμα του Λιμεναρχείου Άνδρου, δεν  διαπιστώθηκε ρύπανση εντός της θάλασσας και δεν διαπιστώθηκε η απόρριψη απορριμμάτων εντός του αιγιαλού.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος Άνδρου έχει ήδη από την 30-01-2020 υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κατά παντός υπευθύνου και κατ’ αγνώστων, διότι «σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο Δήμο μας, επί δημόσιων χώρων κυρίως επί του επαρχιακού οδικού δικτύου, γίνεται συστηματική και ανεξέλεγκτη απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων, τα οποία είναι κυρίως απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις (Κωδικός ΕΚΑ: 17). Η ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών των αποβλήτων, εκτός του γεγονότος ότι είναι παράνομη και βλάπτει το κοινωνικό σύνολο, επιβαρύνει επίσης τις υπηρεσίες του Δήμου μας, αυξάνει υπέρμετρα το κόστος της αποκομιδής λόγω της αδιάκοπης χρήσης μηχανημάτων έργου και φορτηγών, επιβαρύνει το περιβάλλον και απαξιώνει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας.».

Μεταξύ των κοινόχρηστων χώρων και τοποθεσιών, που αναφέρονται στην ως άνω μηνυτήρια αναφορά ότι συστηματικά γίνεται παράνομη απόρριψη αποβλήτων, είναι στην  13η θέση η περιοχή «Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου»,  στην οποία  γινόταν συστηματική απόρριψη μπαζών και ογκωδών από ιδιώτες και την οποία περιοχή προσωπικά ως Αντιδήμαρχος Κορθίου καθάρισα τον Φεβρουάριο 2020, ενώ σε συνεννόηση με το πρόγραμμα “LIFE”, η περιοχή οργώθηκε και καλλιεργήθηκε, όπως φαίνεται στις συνημμένες φωτογραφίες. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις αγνώστων, οι οποίοι επιμένουν να απορρίπτουν σποραδικά στην ανωτέρω περιοχή μπάζα και ογκώδη, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Άνδρου ενημερώνει διαρκώς τους κατοίκους και δημότες σχετικά με την διαδικασία αποκομιδής ογκωδών αποβλήτων.

Τέλος, είναι γνωστό σε όλους, ότι ο καταγγέλλων κ. Ιωάννης Καμήλος επιδίδεται σε συστηματική, καθημερινή δημοσίευση και κοινοποίηση με κάθε τρόπο σωρείας «καταγγελιών» κατά του Δήμου Άνδρου. Το ίδιο έπραξε και στην προκειμένη περίπτωση κοινοποιώντας  την 04-06-2021 στις 7:18 π.μ. την ψευδή καταγγελία του μέσα από την ιστοσελίδα που διατηρεί στον κοινωνικό ιστότοπο facebook με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Εχθές είπα να πάω μια βόλτα στο ΚΌΡΘΙ και ο δρόμος με οδήγησε στο όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ,η ιστορία είναι ότι ξαφνικά την ώρα της βόλτας άκουσα έναν θόρυβο από φορτηγό το οποίο κουβαλούσε κλαδέματα και σαβουρα που κίνησε το ενδιαφέρον όταν το είδα να γυρίζει άδειο!!!!! φτάνοντας σε αδιέξοδο αντιμετώπισα αυτήν την εικόνα!!!!!τα συμπεράσματα δικά σας !!!!!ας μας πουν αυτοί οι κύριοι ποιά είναι η αγάπη για τον τόπο τους που κάνουν αυτό το έγκλημα!!!!!»

Είναι προφανές ότι εξακολουθεί να ψεύδεται, αφού σε αυτήν την τρίτη εκδοχή της ίδιας καταγγελίας, δεν ισχυρίζεται ότι  είδε το φορτηγό να αδειάζει το φορτίο του, όπως κατήγγειλε στο Λιμεναρχείο, αλλά ότι το είδε να πηγαίνει και να γυρίζει άδειο, χωρίς όμως να προσκομίζει ούτε μία φωτογραφία του στο σημείο εκείνο.

Με τις ανωτέρω ψευδείς καταγγελίες του ο καταγγέλλων θίγει ανεπανόρθωτα τη φήμη του Δήμου μας και παρακαλώ να προβεί ο Δήμος σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται (υποβολή μήνυσης, άσκηση αγωγής κλπ) για την άρση της προσβολής και την αποκατάσταση της ζημίας που υφίσταται.» 

1. Επειδή με το Άρθρο 229 του Ποινικού Κώδικα «Ψευδής καταμήνυση» προβλέπεται ότι: «1. Όποιος εν γνώσει καταμηνύει άλλον ψευδώς ή αναφέρει γι` αυτόν ενώπιον της αρχής ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχική παράβαση, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή.  2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος εν γνώσει και ψευδώς καθιστά άλλον ύποπτο στην αρχή υποβάλλοντας, αλλοιώνοντας ή αποκρύπτοντας κάποιο αποδεικτικό μέσο για αξιόποινη πράξη ή πειθαρχική παράβαση.  3. Το δικαστήριο με αίτηση του παθόντος μπορεί να του επιτρέψει να δημοσιεύσει την απόφαση με έξοδα του καταδικασθέντος. Το δικαίωμα αυτό παύει να υπάρχει αν η δημοσίευση δεν γίνει μέσα σε έξι μήνες από την καταχώρηση της τελεσίδικης απόφασης στο ειδικό βιβλίο.»

2. Επειδή, εξάλλου, από τις διατάξεις των άρθρων 57, 59, 299, 914, 920, 330 εδ. β’ και 932 του Α.Κ. συνάγεται ότι σε περίπτωση προσβολής της προσωπικότητας φυσικού προσώπου ή της φήμης νομικού προσώπου από παράνομη και υπαίτια πράξη του προσβάλλοντος μπορεί να επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση, αν εξαιτίας της πράξης αυτής επήλθε οποιαδήποτε προσβολή στη φήμη ή στη προσωπικότητα του προσώπου. Επί προσβολής της προσωπικότητας και εφόσον αυτή είναι παράνομη, ο νόμος καθιερώνει, αντικειμενική ευθύνη του προσβάλλοντος μόνο ως προς την αξίωση για την άρση της προσβολής, ενώ για την αξίωση αποζημίωσης καθώς και για τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ζημιωθέντος, απαιτείται, επιπλέον, η προσβολή να είναι και υπαίτια (από δόλο ή αμέλεια).

3. Επειδή το νομικό πρόσωπο, εφόσον κηρύσσεται ικανό δικαίου και ικανό προς δικαιοπραξία (άρθρα 61 και 70 ΑΚ), έχει δικαίωμα επί της προσωπικότητας αυτού στην έκφανση της πίστης, της υπόληψης, της φήμης, του κύρους, του επαγγέλματος, του μέλλοντος και των λοιπών αναγνωριζόμενων σ’ αυτό άυλων αγαθών. Συνεπώς, σε περίπτωση προσβολής της προσωπικότητας αυτού σε οποιαδήποτε των εκφάνσεων τούτων, δικαιούται να ζητήσει, κατά τα άρθρα 57 και 59 ΑΚ προστασία, η οποία συνίσταται σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε ο,τιδήποτε επιβάλλεται από τις περιστάσεις.

4. Επειδή, ο νόμος καθιερώνει αντικειμενική ευθύνη του προσβάλλοντος μόνον ως προς την αξίωση για την άρση της προσβολής, ενώ για την αξίωση αποζημίωσης καθώς και για τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εκείνου που έχει προσβληθεί, ο νόμος απαιτεί η προσβολή να είναι παράνομη και υπαίτια (ΑΠ 265/2015 Νόμος, ΕφΘεσ 526/2010 Αρμ 2011. 1126).  

5. Επειδή  η αξίωση για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης καθιδρύεται πρωτογενώς υπέρ του νομικού προσώπου εφόσον από την αδικοπραξία, που τελείται εις βάρος του, αποδεικνύεται ότι πλήττεται η εμπορική του πίστη και δραστηριότητα, το κύρος, η φήμη του ή το εμπορικό του μέλλον(ΟλΑΠ 402/1981 ΠΧ ΛΑ 664, ΕΑ 249/2007 ΕλλΔνη 2008/927, ΕΑ 302/2006 ΔΕΕ 2006.513, ΕφΘεσ 1735/1993 ΕλλΔνη 1994.676, 1419/2010 ΠΠΡ ΑΘ).

6. Επειδή τα όσα καταγγέλθηκαν στην αστυνομία αλλά και στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ψευδή, συκοφαντικά και υβριστικά.

7. Επειδή στην πραγματικότητα στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου Κορθίου   ούτε την 3η Ιουνίου ούτε πριν από την ημερομηνία αυτή τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Άνδρου απορρίμματα ούτε φυσικά η περιοχή αυτή έχει μετατραπεί από τον Δήμο σε παράνομη χωματερή.

8. Επειδή στο συγκεκριμένο σημείο, όπως και σε άλλα του νησιού  άγνωστοι αφήνουν ογκώδη αντικείμενα και μπάζα, τα οποία οι υπηρεσίες του Δήμου απομακρύνουν για να δοθούν για ανακύκλωση ή αντίστοιχη διαχείριση, γεγονός για το οποίο έχουμε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων.

9. Επειδή επιπλέον προσκομίζονται από τον καταγγέλλοντα φωτογραφίες, στις οποίες εμφαίνεται το   υπ’ αριθμ. κυκλοφ. ΑΧ8833 φορτηγό του Δήμου  σταθμευμένο έξω από το Νηπιαγωγείο Όρμου Κορθίου και όχι στην περιοχή που καταγγέλλεται.

10. Επειδή και το Λιμεναρχείο Άνδρου με την αυτοψία που διενήργησε διαπίστωσε ότι δεν ήταν αληθής η καταγγελία περί ρύπανσης της θάσλασσας και του αιγιαλού

11. Επειδή συνεπώς τα καταγγελθέντα από τον κ. Ιωάννη Καμήλο  στο Λιμεναρχείο Χώρας Άνδρου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αλλά και στα   μέσα  κοινωνικής δικτύωσης είναι καταφανέστατα ψευδή και συκοφαντικά και διαδόθηκαν από αυτόν, εν γνώσει της αναλήθειάς τους και με σκοπό να πληγεί η αξιοπιστία του Δήμου Άνδρου και των εκπροσώπων του, ενώ ο απαξιωτικός τρόπος αναφοράς του στα πρόσωπα εκπροσώπων και συνεργατών του Δήμου Άνδρου έγινε επίσης με σκοπό να μειωθεί η τιμή και η υπόληψη των προσώπων αυτών.

12. Επειδή κατά το άρθρο 176 του Ν. 3852/2010, 1.Η Οικονομική Επιτροπή είναι αρμόδια για: …… ι) Την απόφαση για την άσκηση ή μη όλων των ενδίκων βοηθημάτων και των ενδίκων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά ….

Μπάζα στην περιοχή Αγίου Φανουρίου Κορθίου. Φωτογραφία αρχείου από την περιοχή. Στην περιοχή αυτή ιδιώτες - κάτοικοι πετάνε παράνομα και ανεξέλεγκτα άχρηστα υλικά, μπάζα, κλπ.

Για τους λόγους αυτούς, γνωμοδοτούμε θετικά για:

1) Την εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου Άνδρου να υπογράψει και υποβάλει για λογαριασμό του Δήμου Άνδρου προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Σύρου μηνυτήρια αναφορά κατά του Ιωάννη Καμήλου με το ακόλουθο περιεχόμενο:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ κας ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ Πλημμελειοδικών Σύρου

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του κ. Δημάρχου Άνδρου, ως νομίμου εκπροσώπου του ΟΤΑ με την επωνυμία «Δήμος Άνδρου», που εδρεύει στην Χώρα Άνδρου, με (ΑΦΜ 998239700 Δ.Ο.Υ. Παλλήνης Αττικής).

ΚΑΤΑ

Ιωάννη Καμήλου, κατοίκου Μπατσίου Άνδρου

Αξιότιμη κα Εισαγγελέα

Εκθέτω στην κρίση Σας τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά και αιτούμαι τα κατά το νόμο.

 Όπως αναφέρεται επί λέξει στο  αριθμ. πρωτ. 6349/08.06.2021 Έγγραφο του Αντιδημάρχου Κορθίου Άνδρου Δημητρίου Τηνιακού,  «την 04-06-2021 και ώρα 11:27π.μ., εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Δήμου Άνδρου από τον κ. Ιωάννη Καμήλο το ακόλουθο μήνυμα: «Καλημέρα, Ονομάζομαι Ιωάννης Καμήλος και κατοικώ στο Μπατσί μόνιμα από το 2004. Εχθές και μετά από πολύ καιρό πήγα με την γυναίκα μου μια βολτα στο Κόρθι και φτάνοντας στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου είδαμε ένα φορτηγό του Δήμου με πινακίδες πολύ παλιές και ειδικά αυτό μας έκανε εντύπωση περισσότερο να πετάει μπάζα και σκουπίδια με αποτέλεσμα να φτάνουν μέχρι την θάλασσα γιατί ήδη εκεί υπήρχαν και άλλα. Θέλω λοιπόν να μεριμνήσετε για το θέμα  να λάβω αριθμό πρωτοκόλλου για την καταγγελία μου καθώς επίσης και την απάντησή σας για αυτό. Σας στέλνω και το φωτογραφικό υλικό για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Με εκτίμηση Ιωάννης Καμήλος τηλ.: 6970990075». Το ανωτέρω μήνυμα συνοδευόταν από 17 φωτογραφίες και στάλθηκε και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Την 04-06-2021 ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον Λιμενάρχη Άνδρου για το περιεχόμενο της από 03-06-2021 τηλεφωνική καταγγελία του κ. Ιωάννη Καμήλου και του ζήτησα να μου αποστείλει την καταγγελία και τις φωτογραφίες για να λάβω γνώση.  Αμέσως μόλις έλαβα γνώση αυτών, επικοινώνησα εκ νέου με τον Λιμενάρχη και του δήλωσα ότι η καταγγελία είναι ψευδής και ότι το φορτηγό στις φωτογραφίες δεν βρίσκεται στον χώρο του Αγίου Φανουρίου, αλλά σταθμευμένο έξω από το Νηπιαγωγείο Όρμου Κορθίου.

Την επόμενη μέρα περίπου στις 11:00 το πρωί επισκέφτηκα το σημείο με τον Λιμενάρχη Άνδρου και άλλον ένα λιμενικό υπάλληλο, όπου διενεργήθηκε αυτοψία. Παρόντες ήταν, επίσης,  ο κος Γεώργιος Ζάννες τοπικός σύμβουλος Όρμου Κορθίου και η κα Ιωάννα Σαραβάνου άμισθη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι μπάζα και ογκώδη αντικείμενα δεν υπήρχαν εντός του αιγιαλού, όπως ψευδώς κατήγγειλε ο κος Καμήλος, ούτε κατέληγαν στη θάλασσα. Υπήρχαν εκτός αιγιαλού μπάζα και ογκώδη αντικείμενα (ηλεκτρικές συσκευές, παλιοσίδερα κλπ) και όχι οργανικά σκουπίδια, τοποθετημένα από αγνώστους σε προηγούμενο χρόνο, όπως συστηματικά γίνεται σε όλο το νησί.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα της αυτοψίας περιλαμβάνονται στο το υπ’ αριθμ. 041530/06-21/04.06.2021 επείγον σήμα του Λιμεναρχείου Άνδρου, το οποίο απεστάλη ηλεκτρονικά στον Δήμο την 04-06-2021 και πρωτοκολλήθηκε την 6168/07.06.2021, με θέμα: «Παράνομη χωματερή εκτός ορίων αιγιαλού στην περιοχή Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου – Διαβίβαση καταγγελίας», και με το οποίο γνωστοποιήθηκαν στον Δήμο Άνδρου τα εξής: «Χθες 03-06-2021 επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Υπηρεσία μας ο κ. Καμήλος Ιωάννης (κιν. τηλ. : 6970990075), ο οποίος κατήγγειλε ότι μεσημβρινές ώρες απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Άνδρου με αριθμό πινακίδας ΑΧ-8833. απέρριψε απορριμματοφόρα μπάζα και άλλα άχρηστα υλικά σε παρακείμενο χώρο αιγιαλού στην περιοχή Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου και ότι τα εν λόγω υλικά καταλήγουν στη θάλασσα. Ανωτέρω ιδιώτης δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του σχετικό φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνει τα ανωτέρω και ότι τα λεγόμενά του επιβεβαιώνουν και άλλοι ιδιώτες. Περί ώρα 20:30 Λιμενάρχης Υπηρεσίας μας επικοινώνησε με Αντιδήμαρχο Κορθίου κ. Τηνιακό Δημήτριο και τον ενημέρωσε σχετικά. Σήμερα και περί ώρα 11:00 στελέχη Υπηρεσίας μας μετέβησαν στην περιοχή Αγίου Φανουρίου Κορθίου Άνδρου προς διενέργεια αυτοψίας του περιβάλλοντος χώρου. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι σε χώρο εκτός ορίων του αιγιαλού και υψομετρικά ίσο με την δημοτική οδό υφίσταται παράνομη χωματερή με σορούς απορριμμάτων και άχρηστων υλικών. Εντός της θάλασσας δεν διαπιστώθηκε ρύπανση ενώ επί του αιγιαλού υπάρχει ποσότητα σκουπιδιών πιθανώς προερχόμενη από την παρακείμενη χωματερή. Από την Υπηρεσία μας ενημερώθηκε η δημοτική αρχή Άνδρου αναφορικά με την άμεση ανάγκη απομάκρυνσης των σκουπιδιών τόσο από τον αιγιαλό όσο και από τον παρακείμενο χώρο της χωματερής. Παρακαλούμε για την ενημέρωση και για τις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες. Προς υποβοήθηση του έργου σας επισυνάπτουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό που εστάλη στην υπηρεσία μας  από τον καταγγέλλοντα..»

 Ήδη ο Δήμος Άνδρου έχει ξεκινήσει την σταδιακή απομάκρυνση των απορριμμάτων από την εν λόγω περιοχή και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών ημερών.

Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι η καταγγελία που έγινε είναι ψευδής, διότι ο  καταγγέλλων ισχυρίστηκε εν γνώσει του ψευδώς ότι  είδε το υπ’ αριθμ. κυκλοφ. ΑΧ8833 φορτηγό του Δήμου  να προβαίνει  σε απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών στο σημείο που αναφέρει, ενώ το εν λόγω φορτηγό  βρισκόταν καθ΄ όλη την διάρκεια της συγκεκριμένης ημέρας (03-06-2021) σταθμευμένο έξω από το Νηπιαγωγείο Όρμου Κορθίου, όπως αποδεικνύεται από τις ίδιες τις φωτογραφίες που προσκόμισε ο καταγγέλλων, στις οποίες φαίνεται ευκρινώς ο ζωγραφισμένος τοίχος του σχολείου. Προς απόδειξη τούτου επισυνάπτω στο παρόν φωτογραφίες του εν λόγω φορτηγού και του κτιρίου του νηπιαγωγείου.

Επίσης, ο  καταγγέλλων ισχυρίστηκε εν γνώσει του ψευδώς ότι  το ΑΧ8833 φορτηγό του Δήμου απέρριψε απορριμματοφόρα μπάζα και άλλα άχρηστα υλικά σε παρακείμενο χώρο αιγιαλού στην περιοχή Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου και ότι τα εν λόγω υλικά καταλήγουν στη θάλασσα, γεγονός που είναι ψευδές και δεν αποδείχθηκε από την αυτοψία του Λιμεναρχείου Άνδρου, αφού, όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμ. 041530/06-21/04.06.2021 επείγον σήμα του Λιμεναρχείου Άνδρου, δεν  διαπιστώθηκε ρύπανση εντός της θάλασσας και δεν διαπιστώθηκε η απόρριψη απορριμμάτων εντός του αιγιαλού.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο Δήμος Άνδρου έχει ήδη από την 30-01-2020 υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κατά παντός υπευθύνου και κατ’ αγνώστων,  διότι  «σε συγκεκριμένες τοποθεσίες στο Δήμο μας, επί δημόσιων χώρων κυρίως επί του επαρχιακού οδικού δικτύου, γίνεται συστηματική και ανεξέλεγκτη απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων, τα οποία είναι κυρίως απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις (Κωδικός ΕΚΑ: 17). Η ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών των αποβλήτων, εκτός του γεγονότος ότι είναι παράνομη και βλάπτει το κοινωνικό σύνολο, επιβαρύνει επίσης τις υπηρεσίες του Δήμου μας, αυξάνει υπέρμετρα το κόστος της αποκομιδής λόγω της αδιάκοπης χρήσης μηχανημάτων έργου και φορτηγών, επιβαρύνει το περιβάλλον και απαξιώνει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας.».

Μεταξύ των κοινόχρηστων χώρων και τοποθεσιών, που αναφέρονται στην ως άνω μηνυτήρια αναφορά ότι συστηματικά γίνεται παράνομη απόρριψη αποβλήτων, είναι στην  13η θέση  η περιοχή «Άγιος Φανούριος Κορθίου Άνδρου»,  στην οποία  γινόταν συστηματική απόρριψη μπαζών και ογκωδών από ιδιώτες και την οποία περιοχή προσωπικά ως Αντιδήμαρχος Κορθίου καθάρισα τον Φεβρουάριο 2020, ενώ σε συνεννόηση με το πρόγραμμα “LIFE”, η περιοχή οργώθηκε και καλλιεργήθηκε, όπως φαίνεται στις συνημμένες φωτογραφίες. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις αγνώστων, οι οποίοι επιμένουν να απορρίπτουν σποραδικά στην ανωτέρω περιοχή μπάζα και ογκώδη, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Άνδρου ενημερώνει διαρκώς τους κατοίκους και δημότες σχετικά με την διαδικασία αποκομιδής ογκωδών αποβλήτων.

Τέλος, είναι γνωστό σε όλους, ότι ο καταγγέλλων κ. Ιωάννης Καμήλος επιδίδεται σε συστηματική, καθημερινή δημοσίευση και κοινοποίηση με κάθε τρόπο σωρείας «καταγγελιών» κατά του Δήμου Άνδρου. Το ίδιο έπραξε και στην προκειμένη περίπτωση κοινοποιώντας  την 04-06-2021 στις 7:18 π.μ. την ψευδή καταγγελία του μέσα από την ιστοσελίδα που διατηρεί στον κοινωνικό ιστότοπο facebook με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Εχθές είπα να πάω μια βόλτα στο ΚΌΡΘΙ και ο δρόμος με οδήγησε στο όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ,η ιστορία είναι ότι ξαφνικά την ώρα της βόλτας άκουσα έναν θόρυβο από φορτηγό το οποίο κουβαλούσε κλαδέματα και σαβούρα που κίνησε το ενδιαφέρον όταν το είδα να γυρίζει άδειο!!!!! φτάνοντας σε αδιέξοδο αντιμετώπισα αυτήν την εικόνα!!!!! τα συμπεράσματα δικά σας!!!!! ας μας πουν αυτοί οι κύριοι ποια είναι η αγάπη για τον τόπο τους που κάνουν αυτό το έγκλημα!!!!!»

Είναι προφανές ότι εξακολουθεί να ψεύδεται, αφού σε αυτήν την τρίτη εκδοχή της ίδιας καταγγελίας, δεν ισχυρίζεται ότι  είδε το φορτηγό να αδειάζει το φορτίο του, όπως κατήγγειλε στο Λιμεναρχείο, αλλά ότι το είδε να πηγαίνει και να γυρίζει άδειο, χωρίς όμως να προσκομίζει ούτε μία φωτογραφία του στο σημείο εκείνο.» 

 Επειδή τα όσα καταγγέλθηκαν στην αστυνομία αλλά και στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ψευδή, συκοφαντικά και υβριστικά

Επειδή στην πραγματικότητα στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου Κορθίου ούτε την 3η Ιουνίου ούτε πριν από την ημερομηνία αυτή τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Άνδρου απορρίμματα ούτε φυσικά η περιοχή αυτή έχει μετατραπεί από τον Δήμο σε παράνομη χωματερή.

Επειδή στο συγκεκριμένο σημείο, όπως και σε άλλα του νησιού  άγνωστοι αφήνουν ογκώδη αντικείμενα και μπάζα, τα οποία οι υπηρεσίες του Δήμου απομακρύνουν για να δοθούν για ανακύκλωση ή αντίστοιχη διαχείριση, γεγονός για το οποίο έχουμε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων.

 Επειδή επιπλέον προσκομίζονται από τον καταγγέλλοντα φωτογραφίες, στις οποίες εμφαίνεται το   υπ’ αριθμ. κυκλοφ. ΑΧ8833 φορτηγό του Δήμου  σταθμευμένο έξω από το Νηπιαγωγείο Όρμου Κορθίου και όχι στην περιοχή που καταγγέλλεται.

Επειδή και το Λιμεναρχείο Άνδρου με την αυτοψία που διενήργησε διαπίστωσε ότι δεν ήταν αληθής η καταγγελία περί ρύπανσης της θάσλασσας και του αιγιαλού

 Επειδή συνεπώς τα καταγγελθέντα από τον κ. Ιωάννη Καμήλο  στο Λιμεναρχείο Χώρας Άνδρου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αλλά και στα   μέσα  κοινωνικής δικτύωσης είναι καταφανέστατα ψευδή και συκοφαντικά και διαδόθηκαν από αυτόν, εν γνώσει της αναλήθειάς τους και με σκοπό να πληγεί η αξιοπιστία του Δήμου Άνδρου και των εκπροσώπων του, ενώ ο απαξιωτικός τρόπος αναφοράς του στα πρόσωπα εκπροσώπων και συνεργατών του Δήμου Άνδρου έγινε επίσης με σκοπό να μειωθεί η τιμή και η υπόληψη των προσώπων αυτών.

Επειδή οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούν ποινικά αδικήματα, όπως  το ποινικό αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης .

Επειδή ο Δήμος Άνδρου έχει προφανές έννομο συμφέρον να υποβάλει την παρούσα αναφορά μας. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 Υποβάλλουμε την παρούσα μηνυτήρια αναφορά κατά του Ιωάννη Καμήλου, κατοίκου Μπατσίου Άνδρου και ζητούμε την κατά νόμο τιμωρία του

Ως μάρτυρες προτείνουμε:

  1. τον κ. Δημήτριο Τηνιακό του Μιχαήλ Αντιδήμαρχο Δήμου Άνδρου,  κάτοικο Κορθίου Άνδρου
  2. τον κ, Γεώργιο Ζάννε, Πρόεδρο ΤΚ Όρμου Κορθίου, κάτοικο Κορθίου Άνδρου
  3. την κα Ιωάννα Σαραβάνου, άμισθη σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου, κάτοικο Κορθίου Άνδρου

Συνημμένα έγγραφα:

α. το υπ’ αριθμ. πρωτ. 6349/08.06.2021 Έγγραφο του Αντιδημάρχου Κορθίου Άνδρου Δημητρίου  Τηνιακού

β. το από 04-06-2021 και ώρα 11:27π.μ., ηλεκτρονικό μήνυμα κ. Ιωάννη Καμήλου

γ. το υπ’ αριθμ. 041530/06-21/04.06.2021 επείγον σήμα του Λιμεναρχείου Άνδρου

δ. η υπ’ αριθμ 117/2019 απόφαση ΟΕ Δήμου Άνδρου

ε. η από 30-01-2020 μηνυτήρια αναφορά Δήμου Άνδρου

στ.  Φωτογραφίες

ζ. η από 04-06-2021  ανάρτηση στον κοινωνικό ιστότοπο facebook

 

2) Την εξουσιοδότηση της Δικηγόρου με σχέση έμμισθης εντολής του Δήμου Άνδρου προκειμένου α΄ να καταθέσει την ανωτέρω μηνυτήρια αναφορά στην κα Εισαγγελέα Πλημ/κων Σύρου και β΄Να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη δικαστική ενέργεια που σχετίζεται με την ως άνω εντολή.

3) Την άσκηση αγωγής αποζημίωσης και άρσης της προσβολής της φήμης του Δήμου Άνδρου  κατά του Ιωάννη Καμήλου μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ αυτού.

Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΥΡΤΑΤΑ 

Στη συνέχεια τα μέλη κλήθηκαν να αποφασίσουν σχετικά.

Η Οικονομική Επιτροπή λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

  1. Την παρ.1 άρθρο 72 Ν.3852/10, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.1 του άρθρου 3 του Ν.4623/19 και αντικαταστάθηκε εκ νέου με την παρ.1 του άρθρου 40 του Ν.4735/20 και ειδικότερα: «ι) Αποφασίζει για την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές και αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά...»
  2. την ανωτέρω εισήγηση 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 

Α.  Την εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου Άνδρου να υπογράψει και υποβάλει για λογαριασμό του Δήμου Άνδρου προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Σύρου μηνυτήρια αναφορά κατά του Ιωάννη Καμήλου με περιεχόμενο όπως αυτό αναφέρεται στην ανωτέρω εισήγηση.

Β.  Την εξουσιοδότηση της Δικηγόρου με σχέση έμμισθης εντολής του Δήμου Άνδρου προκειμένου:

α΄ να καταθέσει την ανωτέρω μηνυτήρια αναφορά στην κα Εισαγγελέα Πλημ/κων Σύρου και

β΄ Να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη δικαστική ενέργεια που σχετίζεται με την ως άνω εντολή.

 Γ.  Την άσκηση αγωγής αποζημίωσης και άρσης της προσβολής της φήμης του Δήμου Άνδρου  κατά του Ιωάννη Καμήλου μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ αυτού.

Δ.  Σύμφωνα με την παρ.5,  του αρθρου.67 του ν.3852/2010, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 184,  του ν.4635/2019, η παρούσα να ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής στην επόμενη Τακτική Συνεδρίασή της.

Η κ. Αναστασία Μαμάη ψήφισε αρνητικά.

Ο κ. Αντώνιος Αντώνογλου ψήφισε αρνητικά, αναφέροντας:  «Διαφωνώ στην πρακτική μηνύσεων από αιρετούς προς πολίτες».

Τα μέλη απέστειλαν την ψήφο τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας.

 Η απόφαση αυτή έλαβε  αύξοντα αριθμό  148/2021.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σε αυτό το δικαστήριο θα είναι όλο το μπάτσι.
Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος με το δήμαρχο...
Το φτύσιμο θα πάει σύννεφο και θα νομίζουν ότι βρεχει

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πληροφορία πως όλο το Μπατσί θα παραβρεθεί στο πλημμελειοδικείο Σύρου να παρακολουθήσει μια δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση του Δήμου Άνδρου. Απορούμε που δεν έχετε πληροφορίες για το αν θα πάνε και από το Κόρθι όπου αναφέρεται η καταγγελία και η μήνυση. Και διερωτώμεθα πόσοι Μπατσιώτες πήγαν σε προηγούμενες δίκες, που έγιναν, και αναφέρονταν στο εν λόγω πρόσωπο και στο στενό περιβάλλον του κατά τα τελευταία χρόνια; Και βεβαίως ας μας πληροφορήσετε αν όλοι αυτοί (που δεν πήγαν ή πήγαν)... έφτυναν;;;
ΥΓ. Σύμφωνα με τις "έγκυρες" πληροφορίες σας το Μπατσί θα πρέπει να έχει πολλούς αργόσχολους που το μόνο που κανουν είναι να παρακολουθούν δίκες και... να φτύνουν!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στον φίλο... τον Μουστακα που υπέγραψε για την μηνυτήρια αναφορά..

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο γνωστός αυτοφωράκιας....άξιος ο μισθός του.