Σε αδιέξοδο Άνδρος - Τήνος για το Λιμενικό Ταμείο!!! Πλήρης ρήξη με τον πρόεδρο Σανταμούρη!...

Του Γιώργου Β. Μαντζώρου

Μέλος ΔΣ ΔΛΤΤΑ - Συμβούλου Δημάρχου Άνδρου 

 

    Στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης και διαφάνειας στις σχέσεις μας με το Λιμενικό Ταμείο, καθώς και για τα εκκρεμή έργα και τις ενέργειες στα λιμάνια της Άνδρου επιχειρούμε σήμερα μια δημόσια αναλυτική τοποθέτηση προς κάθε ενδιαφερόμενο στην Άνδρο και στην Τήνο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

       Το Λιμενικό Ταμείο Τήνου – Άνδρου διαχειρίζεται από το 2002, τα θέματα λειτουργίας και ανάπτυξης των λιμανιών για τα δυο νησιά. Η διοίκηση ασκείται από  τα γραφεία  στην Τήνο, όπου και η έδρα του.   Διοικείται από 9μελες Διοικητικό Συμβούλιο (5 Ανδριώτες, 3 Τηνιακοί, συν τον εκάστοτε Λιμενάρχη Τήνου). Ο πρόεδρος και ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ, ορίζεται από τον Δήμαρχο Τήνου. Το ΔΛΤΤΑ, έχει απόλυτη οικονομική αυτοτέλεια και εξασφαλισμένους ετησίους πόρους από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Συντάσσει αυτοτελή προϋπολογισμό.

     Μετά τις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές, ορίστηκαν από τα Δημοτικά Συμβούλια Άνδρου και Τήνου, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ.

      Όταν πριν δυο χρόνια ανέλαβα καθήκοντα,  ως άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Άνδρου και ως τακτικό μέλος του ΔΣ στο Λιμενικό Ταμείο, διαπίστωσα ότι στην Άνδρο δεν υπήρχε απολύτως καμία υποδομή για το ΔΛΤΤΑ,  αλλά και καμία οργανωμένη και προγραμματισμένη διεκδίκηση των συμφερόντων μας ως Ανδριωτών. Το σημαντικό αυτό έργο δυστυχώς είχε αφεθεί στην φιλευσπλαχνία των Τηνίων.

      Για πολλά χρόνια, κανένας Ανδριώτης δεν κατέθεσε μελέτη και δεν διεκδικούσε τίποτα. Η τελευταία μελέτη ήταν του 2010! Έτσι, κανένα μικρό ή μεγάλο έργο δεν γινόταν στα 4 λιμάνια μας . Μας έστελναν, μόνο κάτι ψίχουλα κατά καιρούς, σαν στάχτη στα μάτια (παγκάκια, σκουπιδοτενεκέδες κλπ ) .

   Από την πρώτη ήμερα ξεκινήσαμε μια νέα εξαιρετικά δύσκολη πορεία ανάπτυξης για την Άνδρο. Κατ αρχήν διαπιστώσαμε πως υπήρχε και υπάρχει και σήμερα ακόμη, η δικαιολογία της απίστευτης γραφειοκρατίας, η έλλειψη υπαλλήλων και αναγκαίων εξειδικευμένων γνώσεων του αντικειμένου από το Ταμείο. Αν προσθέσουμε  σε αυτά και την έλλειψη χρόνου των Ανδρειωτών να τρέξουν και να πιέσουν οι Τηνιακοί φίλοι μας κατέληξαν να ασχολούνται κυρίως με τα του «οίκου τους»!

       Εύκολα μπορούν όλοι σήμερα,  να διαπιστώσουν την αλήθεια των λεγομένων μου, από τις αναρτήσεις των Τηνιων του ΔΛΤΤΑ στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ των τελευταίων χρόνων. Πλήθος τα δικά τους έργα και ελάχιστα για εμάς.

          Φυσικά η  καλή γνώση της γραφειοκρατίας και η εξειδίκευση από τους Τηνίους κατέληξε σε μια οργανωμένη Δημοσία Υπηρεσία δική τους που διαθέτει και τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό (προσωπικό, γραφεία κλπ.), που προγραμμάτιζε, μελετούσε, δημοπρατούσε, επέβλεπε και στο τέλος …πλήρωνε από το….. «δικό της» Ταμείο τα έργα και τις προμήθειες. Αντιθέτως, για ολους τους παραπάνω  λόγους η Άνδρος  παρέμενε  η φτωχή συγγενής στο ΔΛΤΤΑ , χωρίς καμία απολύτως υποδομή.

       Όταν πριν δυο χρόνια, αρχίσαμε να διεκδικούμε συστηματικά, ισονομία και διαμοιρασμό της πίττας, με νέες προμήθειες, με μελέτες, με υπηρεσίες, με έργα κλπ φέραμε αναστάτωση σε ένα κατεστημένο πολλών ετών. Τώρα εκτός από τα δικά τους θέματα, έπρεπε οι Τηνιακοί υπάλληλοι του ΔΛΤΤΑ, να δουλέψουν και για τα θέματα της Ανδρου. Βάλαμε ψηλά και τον πήχη και το σύστημα τους ταρακουνήθηκε.

    Με μεγάλο αγώνα, πολύ δουλειά, με προγραμματισμό,  με αντεγκλήσεις, με καλή συνεννόηση (ενίοτε) , με συχνές επισκέψεις και εν μέσω πανδημίας, καταφέραμε να φέρουμε ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ελλιπές σε σχέση με τις μελλοντικές διεκδικήσεις της Ανδρου, που θα είναι περισσότερες.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

   Εδώ και 4-5 μήνες, διαπιστώνουμε μια μονομερή πολιτική στην διαχείριση των υποθέσεων μας από τον πρόεδρο του ΔΛΤΤΑ κ. Σανταμούρη. Η πολιτική του προέδρου συνίσταται σε ένα συνεχή εμπαιγμό της Άνδρου. Με υπομονή και διάλογο προσπαθήσαμε, μάταια, να διαχειριστούμε την εξαιρετικά δύσκολη προσωπικότητα του. Όμως έφτασε ο κόμπος στο χτένι κι αποφασίσαμε να μιλήσουμε δημόσια, όπως έχουμε υποχρέωση, απέναντι στους Ανδριώτες αλλά και στους Τηνιακούς. Καταθέτουμε μερικά από τα στοιχεία που διαθέτουμε και δηλώνουμε πως θα αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Ανδρου.

1. ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΗΣΕΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ

Τρεις αντιδήμαρχοι της Ανδρου και ο υποφαινόμενος ζητήσαμε όπως έχουμε νόμιμο δικαίωμα εγγράφως τον Φεβρουάριο 2021 την  καταγγελία της τριετούς συμβάσης με το ΔΛΤΤΑ του ηλεκτρολόγου συντηρητή λόγω προκλητικής αδιαφορίας του να επιληφθεί σοβαρότατης βλάβης στο δίκτυο του λιμανιού στο Γαυριο. Βλάβη που έγινε λόγω δικής του πλημμελούς συντήρησης με συνεχή καταστρατήγηση των συμβατικών του υποχρεώσεων. Και ζητήσαμε την διενέργεια νεου διαγωνισμού. Ο κ. Σανταμούρης απέρριψε το αίτημα μας και δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα αναλάβει ο ίδιος μαζί με τον καταγγελλόμενο όλες τις ηλεκτρολογικές επισκευές, που εκκρεμούν σε Γαύριο και Μπατσι αφού πρώτα το ΔΛΤΤΑ αγοράσει όλα τα κατάλληλα υλικά που θα του προτείνει ο εν λόγω ηλεκτρολόγος!

Έκτοτε πέρασαν 5 μήνες και απολύτως τίποτα δεν έγινε. Οι επιδιορθώσεις όλων ηλεκτρικών  εγκαταστάσεων  εκκρεμούν ακόμη μέχρι σήμερα. Ο κ. Σανταμουρης άλλαξε γνώμη πολλές φορές. Συνεχής εμπαιγμός, ψέματα και παλινδρομήσεις. Είχε αναθέσει έλεγε, τον έλεγχο προδιαγραφών των υλικών στην έμμισθη σύμβουλο του ΔΛΤΤΑ! Μετά ζήτησε να βρούμε άλλον ηλεκτρολόγο, μετά ζήτησε νέα λίστα υλικών!!!

Μετά έστειλε έγγραφο που ζητάει  από την ΤΥ του Δήμου Ανδρου την τεχνική περιγραφή όλων των αναγκαίων ηλεκτρολογικών επισκευών στα λιμάνια της Ανδρου, για να προχωρήσει το ΔΛΤΤΑ στην… προμήθεια των ηλεκτρολογικών  υλικών!!! Μετά ζήτησε την ανάθεση του σχετικού έργου σε νέο εργολήπτη!!!

Δυστυχώς δεν είναι μόνο πολιτικά ανεπαρκής, αλλά και σε πλήρη αδιαφορία και ευθυμία!!! Χαρακτηριστικά αναφέρω πως όταν διαμαρτυρήθηκα ζήτησε να κλείσω το τηλέφωνο γιατί του ....χαλάω την βραδιά! Όπως φάνηκε διατελούσε και πάλι σε… πλήρη ευθυμία!!! Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα ο κ. Σανταμούρης τα ηλεκτρικά στα λιμάνια μας δεν θα λυθούν ποτέ. Έχουν γίνει χρονογράφημα και ιστορία καθημερινής τρέλας!!!

    Κουραστήκαμε  να είμαστε  πλέον ευγενικοί μαζί του. Αρκετά ως εδώ ανεχθήκαμε με πολύ υπομονή για χάρη της Άνδρου τις παλινωδίες και την αγενέστατη έως εύθυμη συμπεριφορά σου! Αποδείχτηκε πολιτικά ανίκανος… 

 2. ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΡΕΜΟΥΝ

Εκτός από τα παραπάνω εκκρεμούν με δική του ευθύνη πολλά ακόμα σοβαρότατα θέματα της Ανδρου: 

  1. Μέχρι σήμερα δεν έχει  διαβιβαστεί αρμοδίως   στο ΥΕΝ (με δική του ευθύνη), η νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Άνδρου και Λιμενικού Ταμείου για την ''Ανάπλαση του λιμένα Γαυριου'', (5 μήνες ήδη πέρασαν). Έχουμε τονίσει την σημασία αυτού του έργου για την Άνδρο. Οι αστείες και ψευδείς  οι δικαιολογίες του περι έλλειψης προσωπικού δεν στέκουν.
  2. Δεν έχει  ακόμη διαβιβάσει αρμοδίως  η  ''προγραμματική για την διοικητική υποστήριξη'' του ΔΛΤΤΑ από τον Δήμο Ανδρου.
  3. Με δική του ευθύνη καθυστερούν προκλητικά και αδικαιολόγητα απλές προμήθειες για τα λιμάνια της Ανδρου: πίλαρς, πυροσβεστικές φωλιές, ηλεκτρονικές πινακίδες…
  4. Δεν φρόντισε μέχρι σήμερα να γίνει η σχετική  ''προγραμματική σύμβαση'' με τους Δήμους Τήνου και Ανδρου για την χρήση του πανάκριβου αποφρακτικού μηχανήματος ιδιοκτησίας του ΔΛΤΤΑ. Δυστυχώς όμως διαπιστώσαμε ότι γίνεται παράτυπη χρήση του στην… Τήνο. Όταν προέκυψε σοβαρότατο πρόβλημα αποφράξεων στο  Μπατσί  ο πρόεδρος αρνήθηκε παρά τις εκκλήσεις μας να το στείλει για βοήθεια. Αναγκαστήκαμε να  φέρουμε στην Άνδρο, ιδιωτικά αποφρακτικά μηχανήματα από την Αθήνα.
  5. Καθυστερεί τις διαδικασίες για τις 6μηνες συμβάσεις  για την καθαριότητα των λιμανιών μας και προκαλεί την διακοπή των ήδη υφισταμένων και την απόλυση όλων των εργαζομένων αν και εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει και έχει την αποκλειστική ευθύνη για ότι συνέβη.
  6. Μόλις προχθές ζήτησε να κάνουμε άμεσα ένα υπερεπείγον Δ.Σ. δια περιφοράς για θέματα της Τήνου ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα εφέτος το καλοκαίρι τα καταστήματα  εστίασης στην Τήνο. Έχει δεχτεί δηλώνει μεγάλη πίεση!  Δεν τον πιστεύουμε και προτείναμε να έρθει και αυτό το  θέμα στην επόμενη κανονική τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. προς συζήτηση.

 ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ

  1. Να διαμαρτυρόμαστε, για την  απόλυτα  προκλητική προσωπική συμπεριφορά του και για εσκεμμένη και προνομιακή μεταχείριση της Τήνου από τον κ. Σανταμούρη έναντι της Ανδρου. 
  2. Να διαμαρτυρόμαστε για την καταχρηστική και εις βάρος των Ανδριωτών χρήση του προνομίου της προσωπικής και μονομερούς λήψης αποφάσεων με την σημερινή διοικητική μορφή του Λιμενικού Ταμείου και την σημερινή οικονομική αυτοτελή διαχείριση. Ανεχθήκαμε με υπομονή μέχρι σήμερα την μονομερή λήψη αποφάσεων του Ταμείου για προμήθειες , υπηρεσίες , απευθείας αναθέσεις, προλήψεις συμβούλων, αποκλειστικά για τις ανάγκες της Τήνου.
  3. Να διαμαρτυρόμαστε για αποφάσεις που συνήθως παίρνονται  άμεσα και με την υπογραφή του μόνο χωρίς καμία ενημέρωση των Ανδριωτών μελών του Δ.Σ. και τις μαθαίνουμε μόνον όταν αναρτηθούν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Ενδεικτικά θα αναφερθώ ότι από την 1 /6/2021 έχουν   αναρτηθεί 30 και πλέον  αποφάσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ που αφορούν την Τήνο και μόνο 4-5 για την Άνδρο. Σημειώνουμε πως προφανώς δεν υπήρχε  έλλειψη προσωπικού για να γίνουν όλες αυτές οι ενέργειες και αναρτήσεις για την Τήνο; Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι η διοικητική ανεπάρκεια σε προσωπικό του Ταμείου αφορά αποκλειστικά την Άνδρο. Η προσφορά καλής θέλησης του Δήμου Ανδρου,  για παροχή Διοικητικής υποστήριξης από έμπειρη υπάλληλο μας, έχει απορριφθεί μέχρι σήμερα με αστείες προφάσεις.
  4. Διαμαρτυρόμαστε για την διοικητική ανεπάρκεια του προέδρου να διοικήσει το ΔΛΤΤΑ που ανήκει στα 2 νησιά. Έχουμε διαπιστώσει πως δεν συμμετέχει ενεργά στις καθημερνές γραφειοκρατικές υποχρεώσεις του Λιμενικού Ταμείου και πάει στο γραφείο μεταξύ 11-12.00 δίνει διαταγές! Και φεύγει...
  5. Διαμαρτυρόμαστε για την γελοία και παρελκυστική τακτική ευθυνοφοβίας που καταλήγει να ροκανίζει τον χρόνο με διάφορες δικαιολογίες και ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους. Βεβαίως τα θέματα που θέλει τα προχωρά, αγνοώντας τους Ανδριωτες, που το μόνο που επιζητούμε είναι μια ισότιμη συνεργασία και τίποτα άλλο. 
  6. Καταγγέλλουμε Στο τελευταίο μήνυμα, 30/6/2021,  ζητάει από τους Ανδριώτες να υπερψηφίσουμε στην αυριανή επείγουσα συνεδρίαση 23 θέματα που αφορούν την Τήνο και μόνον 3 θέματα κοινά για την καθαριότητα στην Τήνο και την Άνδρο. Ως εκπρόσωποι της Άνδρου θεωρούμε επείγοντα μόνο τα 3 θέματα των συμβάσεων καθαριότητας. Τα 23 θέματα δεν έχουν επείγον χαρακτήρα και προτείνουμε να τεθούν σε μια κανονική συνεδρίαση.

 Φτάνει πια πρέπει να κλείσουν οι τρέχουσες εκκρεμότητες της Άνδρου τώρα. Είμαστε αποφασισμένοι  να αλλάξουμε το Λιμενικό Ταμείο και να διεκδικήσουμε ως Ανδριωτες, αυτά που μας ανήκουν. Θα πρέπει να συζητήσουμε την λήψη αμέσων μέτρων για αναθεώρηση  της  συνεργασίας μας με το Λιμενικό Ταμείο όσο παραμένει πρόεδρος ο ανεπαρκής και προκλητικά μεροληπτικός κ. Σανταμούρης. 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τα περισσότερα που αναφέρει ο Κ ΜΑΤΖΩΡΟΣ είναι ανακριβή γιατί δεν ενημερώθηκε πριν αρχίσει να γράφει ΄οτι του κατέβει.Τον κ ΛΕΜΠΕΣΗ τον στήριξε ο κ ΛΟΤΣΑΡΗΣ στην συνδ/ση που που συμμετείχε γιαυτό το θέμα .Οσο για τα έργα ,διαβάστε τον απολογισμό του για το 2020.Μόνα τους έγιναν; Επίσεις για τις προγραμματικές συμβάσεις ΟΛΕΣ έχουν σταλθεί στα αρμόδια υπουργεία πολύ πριν γράψει τον λίβελο εναντίον μου. Ειλικρινά με απογοητεύει η απότομη αλλαγή συμπεριφοράς του.Ελπίζω να ηρεμήσει για να συνεχίσουμε το έργο μας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ
Πρόεδρος ΛΤ

This comment was minimized by the moderator on the site

Μην πουμε για το λιμανι της Χωρας__ Ο Σανταμουρης δεν εχει πατησει καν το ποδι του στην Ανδρο να δει τις λιμενικες εγκαταστασεις. Ο μονος προεδρος που ενδιαφεροταν ηταν ο Β.Κορνάρος. καλή του ωρα. Ενδιαφεροταν ισοτιμα για την Ανδρο.Αλλα τον εφαγε το συστημα και αυτον..

This comment was minimized by the moderator on the site

Εφόσον η Ανδρος έχει τη πλειοψηφία στο συμβούλιο έπρεπε να πιέζει για αποφάσεις υπέρ της εκβιαζοντας ακόμα και με αρνητική ψήφο τα της Τήνου αλλά που μυαλό.

This comment was minimized by the moderator on the site

καλημέρα σας
δεν γνωρίζω αν είναι εφικτό (έχει όμως λογική να γίνει!)
διαχωρισμός και αυτοτέλεια ...Λιμενικό Ταμείο Ανδρου @ Λιμενικό Ταμείο Τήνου
και ας είναι τα ΔΣ 5μελή..Τα κόστη δεν ανεβαίνουν! ενα γραφείο εξτρα στην Ανδρο θα χρειαστεί 8/9 χιλ ευρώ ετησίως.
αμα δεν εχεις νύχια να ξυστείς!!!
Υ.γ και εγώ αν ήμουν Τηνιακός και Πρόεδρος το ίδιο θα εκανα σε κάποιο βαθμό..το αίμα νερό δεν γίνεται!
Συνεπώς ο στόχος και ο σκοπός πρέπει να είναι εκεί! στην απόσχιση και την αυτοτέλεια!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτή η άριστη συνεργασία έληξε επεισοδιακά και άδοξα; Απίστευτο (που άργησε τόσο)!