ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΧΥΤΥ ΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΕΣΠΑ & ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΝ ΑΝΔΡΩ...

 

Συμβούλιο ΠΕΣΠΑ - 29/3/2018. Ιστορική φωτογραφία του ΕΝ ΑΝΔΡΩ, που παραβρέθηκε εκεί...

1. ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Δημοσιεύουμε παραπάνω μια ιστορική φωτογραφία. Είναι από συμβούλιο του ΠΕΣΠΑ στη συνεδρίαση 29/3/18 όπου ενέκρινε μετά 4 ολόκληρα χρόνια πολεμικής και αμφισβητήσεων την μελέτη του ΧΥΤΥ Άνδρου. Ο τότε δήμαρχος Σουσούδης και ο τότε έπαρχος Λοτσάρης δίπλα-δίπλα (όπως φαίνεται και από την φωτογραφία) έδωσαν απο κοινού την "μάχη" έγκρισης του ΧΥΤΥ. Πάνω στην αμφισβήτηση της θέσης είχαν στηθεί προηγουμένως πολιτικές διαδρομές στο νησί με πρώτη-πρώτη αυτή του Γ. Καπάκη που ως ΓΓ ΠΠ του ΥΠΕΣ έκανε ότι μπορούσε να σταματήσει κάθε χωροθέτηση και να ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Η πολιτική αποδοκιμασία αυτού και της ομάδας του το 2019 (17%) έδειξε τα όρια όσων επιχείρησαν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια στην Άνδρο.

Απορίας άξιο γιατί ο τότε δήμαρχος Σουσούδης, που τόσα υπέστη επί 4ετία από τον Γ. Καπάκη, σήμερα συμβαδίζει ακόμα και στο θέμα του ΧΥΤΥ με την ομάδα Καπάκη καταψηφίζοντας την δημιουργία δρόμου προς τον ΧΥΤΥ; Ακόμα και την ένταξη της μελέτης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα;

Απορίας άξιο γιατί μιλά μέχρι σήμερα για "καθυστερήσεις του έργου" όταν και συμπορεύεται σήμερα χέρι-χέρι με την ομάδα Καπάκη και τον συνοδοιπόρο της Γ. Μπακέλα σε όλες τις αμφισβητήσεις, που συνεχίστηκαν μέχρι χτες, όταν επιτέλους εντάχθηκε η μελέτη ύψους 11,87 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ.

Να θυμίσουμε στον Θ. Σουσούδη πως ο Γ. Καπάκης έστησε την πολιτική ύπαρξη του και την πολιτική διαδρομή του στην ακύρωση της θέσης και της μελέτης επί 7ετία!!! Να θυμίσουμε πως η απόφαση έγκρισης της μελέτης - που θεωρεί έργο του - στηρίχτηκε και από την ομάδα Ν. Θεολόγου-Γ. Γλυνού, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Να θυμίσουμε τέλος στον "ξεχασιάρη" κ. Σουσούδη την επί 5ετία μαχητική στήριξη της θέσης του ΧΥΤΥ και από το Εν Άνδρω.

Πως τα ξεχνά όλα αυτά ο πρώην δήμαρχος και λέει άλλα χτες που βγήκε η απόφαση κι άλλα προχτές που κατήγγειλε και καταψήφιζε τα συνοδευτικά έργα του ΧΥΤΥ και την ένταξη της μελέτης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα! Πότε λέει την αλήθεια; Και πότε κάνει "πολιτική" όπως την εννοεί ο ίδιος;

ΕΝ ΑΝΔΡΩ

 

Δημοτικό Συμβούλιο 9/10/2015. Η αντιπολίτευση (Θεολόγου-Γλυνού) στηρίζει στο ΔΣ την χωροθέτηση της θέσης του ΧΥΤΥ της Άνδρου. Στη φωτογραφία η ομάδα Θεολόγου, η ομάδα των αρνητών της ομάδας Σουσούδη και ο τότε έπαρχος Λοτσάρης, που τοποθετήθηκε θετικά για όλα τα συνοδευτικά έργα στηρίζοντας την θέση. Έτσι, εγκρίθηκε η μελέτη. Έκτοτε ως ΓΓ ΠΠ του ΥΠΕΣ ο Γ. Καπάκης θα δώσει "λυσσαλέα μάχη" μέχρι το 2018 για να ακυρώσει την έγκριση. Οι εκλογές του 2019 άφησαν πίσω τους αρνητές και τα αδιέξοδα τους που πήραν ένα πενιχρό 17%.

2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Δελτίο Τύπου, Τρίτη 6.7.2021

Κρίσιμο βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη η ένταξη του ΧΥΤ Άνδρου στο ΕΣΠΑ

Νίκη της ορθής λογικής και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που αποτελεί ράπισμα στον λαϊκισμό και παρακαταθήκη ενότητας για την πρόοδο. Με την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020 των έργων κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Κομποστοποίησης) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) Στερεών Αποβλήτων της Άνδρου, συνολικού προϋπολογισμού 11,87 εκ. ευρώ, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα επίλυσης ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες το νησί μας.

Η απόφαση ένταξης της μονάδας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) και του ΧΥΤ είναι, ταυτόχρονα, και ένα κρίσιμο βήμα για τη νίκη της ορθής λογικής έναντι της λογικής της αντίδρασης και της άσκησης πολιτικής με σταθερές αρχές και γνώμονα το συμφέρον ολόκληρης της Άνδρου πάνω από τα ευκαιριακά ατομικά μας και μικροπαραταξιακά συμφέροντα.

Σε αυτήν την κοίτη της λογικής και της ευαισθησίας για το περιβάλλον και για την τοπική κοινωνία και οικονομία συναντηθήκαμε αιρετοί και μη από κάθε χωρική και πολιτική πλευρά του νησιού για να στηρίξουμε την δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία, διαδικασία λύσης, όπως είχε δρομολογηθεί από τον Δήμο Άνδρου και τον αείμνηστο Δήμαρχο μας Γιάννη Γλυνό από το 2011 και ύστερα.

Αφήνοντας στο περιθώριο τις ρηχές αναλύσεις περί πολιτικού κόστους από την προώθηση μιας τέτοιας σημασίας παρέμβασης, από την πρώτη στιγμή συνέβαλλα από όποια θέση κι εάν υπηρέτησα ως τώρα τα κοινά, ώστε να τεθούν έγκυρα και κατάλληλα τεχνικά/επιστημονικά κριτήρια για την επιλογή της βέλτιστης λύσης, μένοντας μακριά από τον πειρασμό εκδήλωσης προσωπικών προτιμήσεων έκβασης της υπόθεσης πέραν αυτών.

Από τη θέση του Δημάρχου, έχοντας λειτουργήσει για δυο χρόνια ως επισπεύδων σε κάθε καμπή της πορείας του ζητήματος, έχω την ικανοποίηση να αντικρίζω πλέον ένα ξεκάθαρο τοπίο διευθέτησης του ακανθώδους ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων.

Βρισκόμαστε πια προ των πυλών δημοπράτησης και αμέσως μετά της υλοποίησης δύο εκ των σημαντικότερων έργων για τη σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων στο νησί. Πρόκειται για έργα, τα οποία μαζί με το σύνολο των σχεδιαζόμενων από τον Δήμου Άνδρου υποδομών και δράσεων για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και για την ανακύκλωση στην πηγή των απορριμμάτων, εγγυώνται τη μετάβαση σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης για την Άνδρο. Προωθούν και ενισχύουν τόσο την επιβίωση όσο και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της παραγωγής του νησιού, κι ιδιαίτερα στον τριτογενή τομέα και τις τουριστικές υπηρεσίες.

Γιατί αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την λειτουργία και τη φήμη του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και της αξιοποίησής τους με σύγχρονους όρους κυκλικής οικονομίας, αντί της εναπόθεσής τους άναρχα και παράνομα σε πλαγιές, ρεματιές και αρχαιολογικούς χώρους και της συνεπαγόμενης κατακρήμνισης και βύθισής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μνήμες που υποχρεούμαστε να μην ξαναζωντανέψουν ποτέ και για αυτό τον λόγο εργαζόμαστε μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Ο αγώνας και η διαρκής εγρήγορση και προσπάθεια, όμως, δεν σταματά εδώ. Αξιοποιώντας την σύγχρονη επιστημονική γνώση, το θεσμικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών και οδηγιών για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και για την κυκλική οικονομία, και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος θέτει τον φιλόδοξο στόχο μείωσης τη ταφής απορριμμάτων σε 10% έως το 2030 πανελλαδικά, διεκδικούμε την κατασκευή και λειτουργία των χρηματοδοτούμενων υπό δημοπράτηση νέων έργων με τα πλέον επικαιροποιημένα τεχνολογικά δεδομένα.

Στη βάση της απόλυτης τήρησης των προβλεπόμενων στις σχετικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις όρων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και της μεγαλύτερης δυνατής παραγωγής δευτερογενών υλικών για νέα χρήση, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη μείωση ποσοτήτων των προς ταφή απορριμμάτων. Ασφαλώς, με πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση των ευρημάτων των υδρολογικών γεωτρήσεων που θα μας εξασφαλίσουν την κατασκευή και εύρυθμη λειτουργία ενός έργου, στο οποίο τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε αυτό τον αγώνα που περνάει μέσα από τη συνεχή και αυστηρή θεσμική εποπτεία και επικοινωνία/διαπραγμάτευση του Δήμου Άνδρου με τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ, ανάδοχοι) με πυξίδα το συμφέρον της περιοχής υλοποίησης του έργου και συνολικά του νησιού, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή και την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών όλων μας (κάθε νοικοκυριού και κάθε επιχείρησης), οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι, πιστοί στον στόχο και νικητές μέχρι τέλους.

Οφείλουμε να επενδύσουμε έμπρακτα, ακόμα περισσότερο, στην κυριαρχία του ρεύματος της ορθής λογικής και της βιώσιμης ανάπτυξης για την ευημερία της αγαπημένης μας Άνδρου και της νέας γενιάς ανδριωτών/σων. Σε μια νέα γενιά που οφείλουμε να παραδώσουμε ένα νησί σε καλύτερη θέση από το σημείο που οι γενιές μας το παρέλαβαν από τις προηγούμενες περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Τέλος, για την εξέλιξη της ένταξης των συγκεκριμένων έργων στο ΕΣΠΑ, δηλώνω τις ευχαριστίες μου στα μέλη των προηγούμενων δημοτικών αρχών και δημοτικών συμβουλίων που στήριξαν με την στάση και την ψήφο τους την ολοκλήρωση των επίπονων διαδικασιών χωροθέτησης και κατάρτισης των σχετικών τεχνικών μελετών, όπως και σε όλους τους αιρετούς α΄ και β’ βαθμού που συνέβαλλαν, καθώς και στον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο, στον οποίο, όπως και στα μέλη της διοίκησης του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), έχω πλήρη εμπιστοσύνη για την άμεση δημοπράτηση και υλοποίηση των εγκριθέντων έργων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου. Με την κατάρτισή τους και την προσήλωσή τους στον στόχο σε όλες τις φάσεις της πορείας εξέλιξης των διαδικασιών ωρίμανσης των εγκριθέντων έργων, μαζί και με τη σημαντική αρωγή των ειδικών τεχνικών συμβούλων που συνεργάστηκαν, εγγυήθηκαν την αρτιότητα και την επιτυχή ολοκλήρωση των αναγκαίων τεχνικών μελετών τεκμηρίωσης και υποστήριξής τους. Χωρίς τον αναγκαίο συντονισμό και την κοπιαστική εργασία της τεχνικής υπηρεσίας δεν θα ήταν δυνατό να είχαμε φτάσει στο αίσιο αποτέλεσμα της έγκρισης της αναγκαίας χρηματοδότησης για την δημοπράτηση και υλοποίησή τους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και για να μην ξεχναμε, αυτοί που τόσο κόπτονται για το αυξημενο κοστος ειναι οι ιδιοι που το αυξησαν με τις αστηρικτες αποψεις και τον λυσαλεο πολεμο που οδηγησε σε αχρειαστα προσθετα εργα υψηλοτατου κοστους. Και ερχονται τωρα και δεν συμφωνουν για το υψηλο κοστος!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτέλους ευτυχής κατάληξη για ένα μεγάλο έργο υποδομής, ζωτικής σημασίας για το νησί και την ευημερία και πρόοδο των κατοίκων του.
Στην σκυταλοδρομία που απαιτείται για την σύλληψη, ωρίμανση και αδειοδότηση ενός τέτοιου μεγέθους και σημασίας περιβαλλοντικού έργου, δυστυχώς αρκετές φορές έπεσε στο έδαφος η σκυτάλη και περισσότερες οι συνήθεις αρνητές των πάντων προσπάθησαν να το τορπιλίσουν!
Διαχρονικά της προσπάθειας ηγήθηκε ο ηγέτης της μονίμως ελάσσονος αντιπολίτευσης πρώην ΓΓΠΠ και οι συν αυτώ «πλουσκαίοι» επονομαζόμενοι, οι οποίοι με διαρκείς προσφυγές και πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, επιστρατεύοντας έναν απίθανο ΓΓ του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορους «ειδικούς εμπειρογνώμονες» καθηγητές ως επί το πλείστον, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ο κεντρικός υδάτινος πόρος του Αιγαίου, αν όχι ολόκληρης της Μεσογείου είναι ο υπόγειος υδροφορέας της Πλουσκας, απόπου πηγάζει ο Αχελώος , ο Πηνειός, ίσως και ο Νείλος!!!
Η σκυτάλη έπεσε του Θ.Σουσούδη στην αρχή της θητείας του, οταν αποφάσισε επανεξέταση της χωροθέτησης «από μηδενική βάση», αντί να αποδεχθεί την έτοιμη επεξεργασμένη πρόταση των αείμνηστων Γ.Γλυνού και Ν.Θεολογου, που του πρότειναν να ψηφίσουν στο τελευταίο ΔΣ της θητείας τους την χωροθέτηση Πλούσκας, την οποία θα δεχόταν ως νέος εκλεγμένος Δήμαρχος.
Με την αναποφασιστικότητα του αυτή, προσπαθωντας να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του (;) , χάθηκαν δύο χρόνια, μέχρι να καταλήξει πάλι στην Πλουσκα, με τις συνδρομή και τις ψήφους της μείζονος αντιπολίτευσης, από την ομάδα του Ν.Θεολογου, συνεπικουρούμενος απο τον τότε Έπαρχο Δ.Λοτσάρη.
Με την ανάδειξη του ως Δημάρχου ο Δ.Λοτσαρης έπεσε με τα μούτρα στη μάχη της αδειοδότησης, επιστρατεύοντας τις χρήσιμες και καίριες ( οπως αποδείχτηκε) γνωριμίες δικές του και των συνεργατών του, φθάνοντας μετά απο δυο χρόνια στο επιθυμητό επιτυχές αποτέλεσμα.
Δυστυχώς στο διάστημα αυτό αντιμετώπισε μικρόψυχη ή και κακόπιστη κριτική απο την ενωμένη πια μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία προκειμένου να τον πλήξει πολιτικά, εστραφη ουσιαστικά κατά των συμφερόντων της Ανδρου.
Αυτά τα ολίγε, για να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.
ΓΓ

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Σουσουδης όσες αναρτήσεις και να κάνει νομίζοντας με τα πολιτικά του παιχνίδια ότι μπορεί να ξεγελάσει τους Ανδριωτες . Όσες πολιτικές συμμαχίες και να κάνει ταζοντας σε πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και στους υποψήφιους του ( ξέροντας ότι στο τέλος θα φανεί αναξιόπιστος και θα τους πουλήσει ολους) στις κάλπες δεν προβείτε να βρει ούτε τον ψήφο του .
Υ.Γ. οι εποχες που ο κοσμος κουνουσε τα σημαιακια τις εκαστοτε πολιτηκης παραταξης στις πλατειες περασε. Ο κόσμος πλέον έχει μορφωθεί, εχει πάθεικαι έχει μαθει απο τους πολιτικαντιδες( οχι ολοι γιατι δυστηχως οι Αξιοι πολιτικοι το συστημα τους εδιωξε και εμειναν οι κατσαπλιαδες) έχει ξυπνήσει κ. Σουσουδη

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα μόνα πραγματικά έργα στο νησί όπου παρέμειναν και κοσμούν την Άνδρο έως και σήμερα έγιναν την περίοδο κυβερνήσεως Παπαδόπουλου και επί δημάρχων Εμπειρίκου , Ράνια, κ.λ.π. Αυτά δεν μπορεί να τα διαψεύσει κανένας διότι τα έργα το μαρτυρούν α
Οι μόνα τους . Από τότε και έως και σήμερα έχουν πέσει εκατομμύρια πακετα , που με τόσα χρήματα ( ακομα εαν θημουνται οι παλιοί πληρωνοντουσαν ολοι οσες φορες γινοταν συμβουλιο)η Ανδρος έπρεπε να είναι Αγνώριστη και τώρα να βρίσκονταν με μεγάλο αποθεματικό στα ταμεία της.
Δυστυχώς όμως ούτε απλά πράγματα της καθημερινότητας δεν φάνηκαν άξιοι οι εκάστοτε δήμαρχοι να λύσουν πόσο μάλλον μεγάλα έργα ανάπτυξης του νησιού. Κατά την γνώμη μου έπρεπε δήμαρχος να αναλάμβανε άνθρωπος ο οποίος να είναι οικονομικά ανεξάρτητος και να μην έχει ανάγκη τα χρήματα μόνο τότε πραγματικά θα προσφέρει στην Άνδρο

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Θαυμάζουμε την δημοκρατικότητα των προτάσεων σας. Ώστε τα μόνα έργα στην Άνδρο έκανε η Χούντα του Παπαδόπουλου ε; Που παρέδωσε την Κύπρο στους Τούρκους!!! Που οδήγησε την Ελλάδα στην επιστράτευση-φιάσκο του 1974! Που έβαλε τους Τούρκους από το παράθυρο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο! Που γέμισε την Γυάρο πολιτικούς κρατούμενους! Που έβγαλε τανκς στους δρόμους για να αντιμετωπίσει άοπλους φοιτητές! Κι αυτή η Χούντα έκανε έργα ε; Πέστε μας μερικά γιατί λόγω ηλικίας δεν τα ξέρουμε. Να ξέρουμε τι έργα έκαναν οι "εθνοσωτήρες" και πόσο πλήρωσε η Ελλάδα την απομόνωση της από την Ευρώπη με τους τυχοδιωκτισμούς τους.

Όσο για το αν πρέπει να διοικούν μόνο οι έχοντες χρήματα το βρίσκουμε άκρως ολιγαρχικό, ακραίο και αστείο 330 χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση.
Με την ακραία και ανιστόρητη λογική σας δεν έπρεπε να διοικήσει ποτέ την Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής! Γιατί ήταν χωριάτης από την Πρώτη Σερρών! Ή, ο Πλαστήρας. Γιατί ήταν φτωχός αξιωματικός. Ή, τόσοι άλλοι. Αστεία πράγματα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία όλα όσα γράφετε και σχολιάζετε κύριε διαχειριστά, αλλά να κάνουμε μια επισήμανση όσον αφορά την ομάδα του τέως ΓΓ της πολιτικής προστασίας, τον οποίο όπως λέτε αποδοκίμασε πολιτικά ο κόσμος το 2019 με το να του δώσει 17% των ψήφων του εκλογικού σώματος. Επειδή οι Ανδριώτες ίσως ξεχνούν εύκολα σαν όλους τους Ελληνες, να σημειώσουμε οτι στις δημοτικές εκλογές του 2019, το συγκςκριμένο team ανέβηκε σε ποσοστά από τις προηγούμενες εκλογες, στις οποίες είχε παρει αν δεν κάνω λάθος 11,5% ή 12%, παρά τα όσα είχαν γίνει ενα καλοκαίρι νωρίτερα (2018) με την καταστροφή στο Ματι, αλλά κυριως παρά την συνεχή αρνητική στάση της παράταξης αυτής σε τοπικό επίπεδο την περίοδο 2014 - 2019 σε οτι προσπάθησε να κάνει η δημοτική αρχή. Υπάρχει λοιπόν ακόμη ενα μικρό μεν, σημαντικό ποσοστό ομως Ανδριωτών που πιστεύει στη λογική του οχι σε όλα και τις συνεχείς αρνητικές κριτικές σε κάθε έργο που επιτελςίται στο νησί. Η λογική αυτή πιστεύω είναι ο "εχθρός" στην εξέλιξη και πρόοδο του νησιού, κανείς άλλος.