ΚΟΡΘΙ: Ομόφωνα αρνητική με πλήρη τεκμηρίωση η απόφαση για τις Α/Γ της ΑΚΤΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Θέση πρώτης Α/Γ από την ΑΚΤΙΝΑ ΑΚΩΝΙΑΣ στο Φραγκάκι 2
(Μια πλήρως τεκμηριωμένη αρνητική απάντηση στην εγκατάσταση Α/Γ στη θέση "Φραγκάκι 2" η Δημοτική Κοινότητα Κορθίου απέρριψε την εγκατάσταση άλλων 5 Α/Γ στην ευρύτερη περιοχή του Στενού της εταιρείας ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του Τοπικού Γιάννη Αντωνέλλου πρέπει πρώτα να γίνει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή Δημάρχων στις 15 Οκτωβρίου 2021 όπως εισηγήθηκε και ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης, πριν γίνουν περαιτέρω εγκρίσεις. Στο σχεδιασμό αυτό θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να εκφράσουν τη γνώμη τους και να "αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις".
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Τοπικού Κορθίου αναγνωρίζοντας τις επιτακτικές ανάγκες της κλιματικής αλλαγής - που πλήττει όλους και την Άνδρο - ζητά να εκτιμηθεί η συνεισφορά της περιοχής του και του νησιού μας με τις ήδη υπάρχουσες ή εγκαθιστάμενες Α/Γ ώστε να υπάρξει σωστή και δίκαιη αποτίμηση της προσφοράς μας. Δηλώνει πως δεν είναι "ενάντιοι στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Κοινότητά μας, αρκεί όμως η ανάπτυξη αυτή να γίνει: i/ Βάσει χωροταξικού σχεδιασμού, ii/ Με σεβασμό στο περιβάλλον και το χαρακτήρα του νησιού μας, iii/ Tηρώντας στο ακέραιο τις εγκεκριμένες μελέτες, iv/ Κατόπιν έγγραφης συμφωνίας περί ανταποδοτικών πέραν των νομίμων..."
Σε αυτή την πολύ λογική και πλήρως αιτιολογημένη πρόταση του προέδρου Γ. Αντωνέλλου ψήφισαν όλοι ομόφωνα αρνητικά ζητώντας: (α) την αποτίμηση της προσφοράς της περιοχής, (β) την ανάγκη σωστής μελέτης περιφερειακού σχεδιασμού για το νησί, (γ) την έκφραση γνώμης των κατοίκων της κάθε περιοχής και του συνόλου του νησιού και (δ) την κατοχύρωση των αντίστοιχων ανταποδοτικών οφελών πέραν των ήδη προβλεπόμενων - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το ΠΡΑΚΤΙΚΟ της 1/6.11.2021 Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας Κορθίου - Αριθμός Απόφασης 1/2021
Οι Α/Γ στο Καλυβάρι όπως φαίνονται από τι Ναυτικό Παρατηρητήριο στον Αμολοχο...
Περίληψη Γνωμοδότηση Κοινότητας Κορθίου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά: «Εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 21,6MW στη θέση «Φραγκάκι» Δήμου Άνδρου στην Π.Ε. Άνδρου» της εταιρείας «ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.»
Στο Κόρθι σήμερα 6η Νοεμβρίου 2021, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00 μ.μ., συνήλθε το Συμβούλιο της Κοινότητας Κορθίου του Δήμου Άνδρου σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ένεκα κατεπείγουσας περίπτωσης, που αφορά στη γνωμοδότηση που πρέπει να υποβληθεί από το Συμβούλιό μας εντός προθεσμίας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με ΜΠΕ για νέο ΑΣΠΗΕ, το Συμβούλιο συγκλήθηκε ύστερα από την από 6.11.2021 πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας, κ. Ιωάννη Αντωνέλλου, που επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα κατ’ άρθρο 88 παρ. 3 του Ν. 3852/2010 και αναφέρει το λόγο του κατεπείγοντος.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι σε σύνολο πέντε (5) μελών, παρόντα ήταν και τα πέντε (5) μέλη. Πίνακας Παρόντων 1. Ιωάννης Αντωνέλλος του Ανδρέα, Πρόεδρος. 2. Ιωάννης Παντερλής του Νικολάου. 3. Γεώργιος Ζαγοραίος του Νικολάου. 4. Φλώρα Γριμάνη-Νιτσόλα του Ιωάννη. 5. Νικόλαος Κατσίκης του Ιωάννη. Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε υπάλληλος του Δήμου Άνδρου για την τήρηση των Πρακτικών και τα Πρακτικά τηρήθηκαν από τον Πρόεδρο.
Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και είπε τα εξής: “Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν. 3852/2010, το Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για θέματα για τα οποία προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο την 2η ημέρα της συνεδρίασης, αρκεί να αποφανθεί για το κατεπείγον αυτών πριν τη συζήτησή τους.
Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση του Προέδρου που επιδόθηκε κατά την ημέρα της συνεδρίασης, πρέπει να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση για το παρακάτω επείγον θέμα: Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά: «Εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 21,6MW στη θέση «Φραγκάκι» Δήμου Άνδρου στην Π.Ε. Άνδρου» της εταιρείας «ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.»
Η περιοχή του Κορθίου βόρεια από τον Προφήτη Ηλία πίσω από τον οποίο σχεδιάστηκαν οι Α/Γ της ΑΚΤΙΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Η τελευταία μπορεί να φαίνεται η κορυφή της προς αυτή την πλευρά της Άνδρου.
Το Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου και έλαβε υπόψη του τις προαναφερόμενες διατάξεις, μετά από διαλογική συζήτηση:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ KAI ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΩΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Κατόπιν των ανωτέρω, ξεκίνησε η συζήτηση επί του μοναδικού θέματος της ημερησίας διατάξεως.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας, εισηγούμενος επί του θέματος, ανέφερε τα ακόλουθα:
Το Δίκτυο Δημάρχων για τις ΑΠΕ που συστάθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο και αποτελείται από δημάρχους όλης της Ελλάδας που προβληματίζονται σχετικά με την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους δήμους τους, πραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 σύσκεψη, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη (14-16/10/2021) και υπέβαλε σχετικό ψήφισμα, με το οποίο τονίσθηκε η αναγκαιότητα εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Δήμων και Κεντρικής Διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Κύριο πρόταγμα ορίστηκε η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ο οποίος θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων εκάστου των Δήμων, τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών , από τις οποίες πολλές είναι υπερκορεσμένες, καθώς και το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.
Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε:
i/ Να σταματήσουν οι εκδόσεις νέων αδειών παραγωγής αφού έχουν συντριπτικά υπερκαλύψει οι υπάρχουσες τις απαιτήσεις,
ii/ Να αξιολογηθούν όλες οι μέχρι τώρα άδειες που δεν έχουν υλοποιηθεί, και με κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά, πολιτισμικά να επιλεγούν ποια έργα μπορούν να συνεχίσουν,
iii/ Περιοχές που έχουν ήδη μεγάλη συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, και περιοχές στις οποίες υπάρχουν ήδη μεγάλες εγκαταστάσεις Α.Π.Ε., να εξαιρεθούν από περαιτέρω εγκαταστάσεις,
iv/ Απαγόρευση χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.) ή έντονης τουριστικής ανάπτυξης, και 3 v/ Σε κάθε περίπτωση, να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο αδειοδότησης η σύμφωνη γνώμη των Δήμων και της Περιφέρειας, δια των θεσμικών τους οργάνων.
Η περιοχή ενδιαφέροντος του υπό κρίση έργου βρίσκεται εντός Προστατευόμενης Περιοχής του δικτύου Natura 2000 και εντός του καταφυγίου άγριας ζωής (ΚΑΖ) με την επωνυμία «Στενό Κορθίου (Άνδρου)», ενώ η έκτη (6η) Α/Γ φέρεται να έχει χωροθετηθεί σε απόσταση μικρότερη από 1χλμ από την Αγία Μονή.
Εξάλλου, είναι γνωστό σε όλους ότι για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, οι εκπομπές άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων, που μπορούν να περιοριστούν από την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού, του ήλιου, των κυμάτων αλλά και άλλων μη ορυκτών πιθανών πηγών ενέργειας, αν αυτές αποδειχτούν οικονομικά και περιβαλλοντικά συμφέρουσες.
Επομένως, δεν είμαστε ενάντιοι στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Κοινότητά μας, αρκεί όμως η ανάπτυξη αυτή να γίνει:
i/ Βάσει χωροταξικού σχεδιασμού,
ii/ Με σεβασμό στο περιβάλλον και το χαρακτήρα του νησιού μας,
iii/ Tηρώντας στο ακέραιο τις εγκεκριμένες μελέτες,
iv/ Κατόπιν έγγραφης συμφωνίας περί ανταποδοτικών πέραν των νομίμων
v/ Αφού διασφαλιστεί η πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την απεγκατάσταση των ΑΠΕ.
Είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιορίσουμε επιστημονικά τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση που προκαλούν όλες οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο νησί μας, για να υπολογίσουμε τη συνολική ισχύ από ΑΠΕ που χρειάζεται η Άνδρος για να εξασφαλίσει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα (carbon neutral). Τότε θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε συλλογικά και την επιπλέον συμβολή της Άνδρου στη μείωση των εκπομπών ρύπων της Χώρας, με την εγκατάσταση επιπλέον ΑΠΕ.
Έπειτα, το ανώτατο συλλογικό όργανο της Άνδρου, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των τοπικών κοινοτήτων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, θα χωροθετήσει τα σημεία εκείνα του νησιού στα οποία θα εγκατασταθούν οι απαραίτητες για την κάλυψη των προαναφερομένων σκοπών ΑΠΕ. Μέχρι να γίνει αυτό, δεν μπορούμε να εκφράσουμε θετική γνώμη για την εγκατάσταση νέου ΑΣΠΗΕ σε προστατευόμενη περιοχή εντός των γεωγραφικών ορίων της Κοινότητάς μας.
Η Ράχη Κορθίου πίσω από την οποία είναι το Φραγκάκι 1 και το Φραγκάκι 2.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο σε λήψη απόφασης επί του θέματος με ψηφοφορία. Το Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθ. 82 επ. Ν. 3852/2010, όπως ισχύουν και ύστερα από διαλογική συζήτηση:
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α
Γνωμοδοτεί αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά «Εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 21,6MW στη θέση «Φραγκάκι» Δήμου Άνδρου στην Π.Ε. Άνδρου» της εταιρείας «ΑΚΤΙΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».
Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 1/2021.
Ο Πρόεδρος Υπογραφή Τα Μέλη Τέσσερις (4) υπογραφές
Ακριβές απόσπασμα από το Βιβλίο Πρακτικών Κόρθι, 6.11.2021
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ιωάννης Α. Αντωνέλλος