ΣτΕ: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για υγειονομικούς, ΕΜΑΚ κλπ. Ανοίγει ο δρόμος για επέκταση.

Σημαντικότατη απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και σε πληθυσμιακές ομάδες με ηλικιακά κριτήρια. Τι αποφασίστηκε για υγειονομικούς, ΕΜΑΚ κλπ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για κατηγορίες εργαζομένων, στην υγεία, στο πυροσβεστικό σώμα και αλλού τάχθηκε με σημαντική απόφαση της Ολομέλειας του το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας συνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις και ανοίγοντας τον δρόμο και για επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων η σε οποιαδήποτε πληθυσμιακή ομάδα προσδιορισμένη με ηλικιακά κριτήρια.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που εκδόθηκε χθες από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Δημήτριο Σκαλτσούνη κλείνει το κεφάλαιο των αμφισβητήσεων για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς οι επίμαχες αποφάσεις της κυβέρνησης για υγειονομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), και άλλες κατηγορίες κρίθηκαν συνταγματικές. 

Ο θεμέλιος λίθος της απόφασης για τη συνταγματικότητα των μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού εδράζεται, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, σε δύο βασικούς παράγοντες που προστατεύονται με τον εμβολιασμό: τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Ενώπιον αυτών των δύο παραγόντων, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, ότι υποχωρούν όλα τα συνταγματικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τεθούν κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς τα προστατευόμενα αυτά αγαθά, είναι υπέρτατα και η όποια στάθμιση μπορεί να γίνει με άλλα αγαθά, δεν μπορεί παρά να τα αναδείξει ως ύψιστα.

Η σημαντικότητα της απόφασης της Ολομέλειας του Δικαστηρίου είναι προφανής. Οποιαδήποτε στο μέλλον ανάλογη προσφυγή από πολίτες η συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών δεν θα έχει τύχη, καθώς ήδη έχει δημιουργηθεί ισχυρότατο δικαστικό προηγούμενο που θέτει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εντός του συνταγματικού πλαισίου.

Άλλωστε η σπουδαιότητα της αποφάσεως και οι συνέπειες της, ήταν εκείνες που οδήγησαν τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Δημήτριο Σκαλτσούνη στο να δημοσιοποιήσει την απόφαση μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διασκέψεων, χωρίς να αναμένει, όπως συνήθως γίνεται, τη δημοσίευση της, που πρόκειται να γίνει την προσεχή άνοιξη (Απρίλιο)

  • Ειδικότερα ως προς την ΕΜΑΚ, το Δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι

α) ο εμβολιασμός επιβάλλεται στους υπαλλήλους του ΠΣ που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ προς διασφάλιση της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας και της πλήρους υπηρεσιακής διαθεσιμότητας του προσωπικού των εν λόγω υπηρεσιών, που έχουν ειδική αποστολή και ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης καθηκόντων,

Β) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα επισήμων φορέων στην Ελλάδα (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΔΥ) και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου εξάπλωσης της νόσου, ενώ τα οφέλη των  εμβολίων υπερτερούν των τυχόν παρενεργειών, οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Γ) Κρίθηκε επίσης ότι η υποχρέωση εμβολιασμού δεν παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, διότι η διαφορετική  μεταχείριση με κριτήριο τον εμβολιασμό ερείδεται επί αντικειμενικού κριτηρίου, κυρίως λόγω της μη αμφισβητούμενης ούτε από τους αιτούντες, μειωμένης συχνότητας και έντασης με την οποία νοσούν και μεταδίδουν την νόσο οι εμβολιασμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

  • Για το υγειονομικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η Ολομέλεια έκρινε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός 

α) επιβάλλεται στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα στο πλαίσιο της συνταγματικής υποχρέωσης για επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ειδικώς δε όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω της αυξημένης ευθύνης που έχει ως προς τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών,

β) προβλέπεται από τον νόμο,

γ) στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και διεθνώς, σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 και

δ) σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, οι σοβαρές παρενέργειες του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες. Εξ άλλου, (με μειοψηφία 5 μελών) κρίθηκε ότι η αναστολή εργασίας χωρίς την καταβολή του συνόλου των αποδοχών είναι συνταγματικώς ανεκτή. 

Κρίθηκε επίσης αφ’ ενός ότι η υποχρέωση εμβολιασμού μόνο του ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας εν σχέσει με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και αφ’ ετέρου ότι η προβλεπόμενη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η θλιβερή πραγματικότης για την Ελλάδα είναι: τα 957.552 επιβεβαιωμένα μέχρι εχθές κρούσματα(πολύ-πολύ περισσότερα μαζί με τα μη δηλωθέντα και καταγεγραμμένα συμπτωματικά και μη-) ,18.427 οι μέχρι στιγμής θάνατοι, και οι covid κλίνες στις ΜΕΘ να πλησιάζουν στο ζενίθ.
Αν αυτοί οι αριθμοί δεν σε τρομάζουν δεν έχω να πώ κάτι άλλο.
Δεν θα σταθώ στους αρνητές της παρουσίας του κορωνοιού . Δικαίωμα του καθενός να πιστεύη ότι του κατεβάσει η γκλάβα του με οποιοδήποτε επιχείρημα.Αν και εσύ δεν βλέπεις την παγκόσμια πραγματικότητα και τα θλιβερά νούμερα, λάθος μου που αναλώνομαι να σου απαντήσω.
Δεν παρακολουθώ επισταμένα τα ΜΜΕ και την ενημέρωση όσον αφορά στο ποσοστό των αρνουμένων τον εμβολιασμό γιατρών,επιστημόνων (αν και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ενστερνίζομαι τη γνώμη του κάθε μη ειδικού επιστήμονα) αλλά διαβάζω έγκυρες απόψεις ερευνητών, ειδικών με τις λοιμώξεις, για τα εμβόλια, παγκοσμίου κύρους και όχι κάποιων αιρετικών(επιστημόνων και μή) που επέλεξαν την στιγμή για να προβληθούν μέσα από την ανερμάτιστη σύγκρουση με την πλειονότητα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.
Κατανοώ τον φόβο και τους ενδοιασμούς της μειοψηφίας των ιατρών/νοσηλευτών που δεν εμβολιάζονται και αποχωρούν από την εργασία τους.
Δεν ξέρω αν ανήκουν στις ειδικότητες καθημερινής μάχης με τον κορωνοιό(αυτών δηλ.που είναι δίπλα σ'αυτούς που ξεψυχούν) όμως ειλικρινά πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι δεν θα πολεμούσαν τον κορωνοιό χωρίς να καλύπτουν τα ''νώτα'' τους με εμβολιασμό(γιατί δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια άλλη φαρμακευτική πρόληψη ακόμα) και με τις συμβατικές προφυλάξεις.
Δεν γνωρίζω τις απόψεις του καθενός αντιρησία αποχωρούντος από το ΕΣΥ για το εμβόλιο.Ενα είναι βέβαιο ότι η πλειονότης εξ αυτών δεν είναι ειδικοί επί των εμβολίων. Δεν είναι δυνατόν να έγιναν ξαφνικά όλοι αυτοί λοιμωξιολόγοι, ιολόγοι, γεννετιστές κλπ. Μπορεί να βρέθηκαν στην πρώτη γραμμη(πνευμονολόγοι-εντατικολόγοι-καρδιολόγοι-μικροβιολόγοι κ.α) και υποκλίνομαι, όμως αυτό δεν σημαίνει και ότι συμμερίζομαι τις ενστάσεις τους. Το ερώτημα γι'αυτούς είναι ένα: πιστεύουν ή όχι στην παρουσία του κορωνοιού;
Προφανώς και πιστεύουν. Το τι θα κάνουν όμως όσον αφορά στον εμβολιασμό τους δεν μπορεί να γίνει πυξίδα για όλους μας. Πυξίδα για μένα είναι η αυξητική δυστυχώς τάση των νοσούντων και η γνώμη των πλέον ειδικών ασχολουμένων με την ασφάλεια των εμβολίων του FDA, του Π.Ο.Υ, του ΕΜΑ και των κρατικών οργανισμών υγείας, που όλοι τελικά συμφωνούν και συγκλίνουν στην ανάγκη εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.
Στην τελευταία σου λανθασμένη επισήμανση, σου απαντώ ότι οι μη εμβολιασμένοι διασπείρουν σαφώς πολύ περισσότερο τον ιό(μεγαλύτερο ιικό φορτίο) από τους εμβολιασμένους(εφόσον φυσικά αμφότεροι νοσούν συμπτωματικά και ασυμπτωματικά).Σου προτείνω να διαβάσης ένα εύληπτο άρθρο του κ.Η.Μόσιαλου στο ATHENS voice GR της 11/11/2021.
Εμβολιασμένος είμαι και με τις 3 δόσεις, και βέβαια γνωρίζω και τις πολύ σπάνιες(ειδικά για τα mRNA εμβόλια) ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως πιο πολύ φοβάμαι όταν ακούω τα εκατομμύρια θύματα της πανδημίας και ριγώ όταν διαβάζω ότι υπάρχουν ανάμεσά μας ακόμα δύσπιστοι και εν δυνάμει φορείς του ιού.
Και για να κλείσω την μακρολογία μου.Ο Ιπποκράτης πίστευε ότι ''υπάρχουν δύο πράγματα: η Επιστήμη και η γνώμη. Και η μεν επιστήμη προάγει την γνώση , η δε γνώμη(η ατεκμηρίωτη) προωθεί την άγνοια".......

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς G.c,εξήγησε μου σε παρακαλώ πως γίνεται σ αυτή τη πανδημία να υπάρχει όλο αυτό το κίνημα αρνητων,αντιεμβολιαστων όπως θες πες τους,(εκτός αν πιστεύεις ότι είναι μόνο το 7% όπως λένε στα ΜΜΕ)όχι όμως ημιμαθείς γιατί ανάμεσα τους βρίσκονται και πολλοί γιατροί,επιστήμονες κτλ..επίσης πως είναι δυνατόν οι υγειονομικόι να μην θέλουν να εμβολιαστούν με κόστος να πεθαίνουν από την πείνα,χάνοντας τον μισθό τους,δεν είναι λίγο περίεργα όλα αυτά που συμβαίνουν.. τέλος,ο κίνδυνος δεν είναι οι ανεμβολιαστοι εφόσον τόσες ευρενες δείχνουν ότι μεταδίδουν το ίδιο με τους εμβολιασμενους..μην βλέπεις μονόπλευρα..και μην απαντάς εγωιστικα ίσως γιατί είσαι εμβολιαμενος και σε περιτρυγυριζει ο φόβος της παρενεργειας..

This comment was minimized by the moderator on the site

Αληθεία για τον τριπλά εμβολιαμενο που εξέπνευσε επειδή νοσησε με κορονοιο καθώς επίσης και για τον μονάχο που επίσης εξέπνευσε λίγο μετά την Τρίτη δόση τι έχουμε να δηλώσουμε,τυχαιο;;που ειναι η ασφάλεια των εμβολίων,ή μάλλον θα μου πείτε είναι δύο περιπτώσεις που ανήκουν στο παραθυράκι των 10% που δεν τους προστατεύει ο εμβολιασμος..αναρωτιέται κάνεις, πότε ξεκινάει και ποτε τελειώνει η προστασία..

This comment was minimized by the moderator on the site

O κορωνοιός είναι σε πόλεμο με την ανθρωπότητα οδηγώντας σε εκατόμβες εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών. Και τα εξιλαστήρια θύματά του δεν καταλαγιάζουν την ορμή της εξάπλωσής του(μολυσματικότητα) αφού ''εφευρίσκει'' τρόπους να παρακάμπτει εμβολιασμούς και θεραπείες με τις πολλές μεταλλάξεις του. Και ως εκεί αναμενόμενη η πορεία του. Αλλά το να του αφήνουμε και ελεύθερο "γήπεδο" για να παίζει χωρίς να αντιμετωπίζει αντίπαλη άμυνα λόγω κάποιων ανοήτων-επιπολαίων-αφελών η/και ημιμαθών "συμμάχων" του(θα έλεγα), αυτό είναι έξω και πέρα από κάθε λογική και καταντά γελοίο. Γελοία κάθε άρνηση να πάρουμε όπλα και να προστατευθούμε με οιοδήποτε μέσο και τρόπο μας δίνει η σύγχρονη ιατρική επιστήμη ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. Αυτοί οι ''σύμμαχοι'' του κορωνοιού εναντιώνονται στη συντεταγμένη πολιτεία και τα επιστημονικά της όργανα είτε γιατί δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του κορωνοιού(δεν τους αρκούν οι αμείλικτοι αριθμοί των θυμάτων παγκοσμίως αλλά και αυτών του ευρύτερου ή στενώτερου περίγυρού τους) είτε γιατί οι ''θρησκευτικές πεποιθήσεις'' τους είναι ενάντιες στον εμβολιασμό(άσχετα αν η συντεταγμένη ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος-Δ.Ι.Σ είναι υπέρ του εμβολιασμού ομού και η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών μας, και φυσικά όλων των γνωστών δογμάτων και θρησκειών παγκοσμίως), είτε γιατί είναι αρνητές στα πάντα, είτε γιατί πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας,είτε γιατί φοβούνται τις πιθανές απειροελάχιστες παρενέργειές του εμβολίου-λόγω της ταχύτατης δημιουργίας του και των δοκιμών του(που όμως έγιναν με όλες τις προδιαγραφές και με την έγκριση άρα και συνευθύνη των FDA & Π.Ο.Υ & ECDC & ΕΜΑ αλλά και των εθνικών οργανισμών υγείας κάθε κράτους), Παρ'όλ'αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι στις δημοκρατίες ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να λέει και να πράττει ότι του καπνίσει αρκεί να είναι σύννομο και να μη βλάπτει κάποιους άλλους. Μπορεί πχ κάποιος να θέλει να αυτοκτονήσει πηδώντας από την ταράτσα του στην αυλή του σπιτιού του. Δικαίωμά του, γούστο του και καμπουλίκι του.
Αν όμως κάνει το απονενοημένο άλμα του στο πολυσύχναστο πεζοδρόμιό του γίνεται αυτόματα επικίνδυνος για τους διαβάτες που θα παρασύρει η πτώση του και είναι δικαίωμα όλων αυτών να προστατευθούν αλλά και υποχρέωση της πολιτείας με τα όργανά της να προφυλάξει τους άμοιρους που θα καταπλακώσει(αν τον αντιληφθεί βέβαια έγκαιρα).
Ακριβώς το ίδιο είναι και με τους αρνητές των εμβολιασμών έναντι της Covid. Θέλεις να μείνεις αφύλακτος στον κορωνοιό και να νοσήσεις; Δικαίωμά σου εφόσον όμως παραμείνεις έγκλειστος στην δική σου ''αυλή'' και δεν συγχρωτισθείς με άλλους ανθρώπους στη δουλειά σου, στο καφενείο, στο σουπερμάρκετ, στην εκκλησία, στα μέσα μεταφοράς κλπ και έτσι δεν μεταδώσεις τον ιό σε άλλα ''ανυποψίαστα'' ευπαθή ''θύματα''. Επειδή όμως κάτι τέτοιο θυμίζει φυλακή και πρακτικά είναι ανέφικτο η πολιτεία ορθώς νομοθετεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της και λαμβάνει τα ''αντιλαικά'' μέτρα των προστίμων αλλά και της ποινικοποίησης των ανερμάτιστων/ψευδών ''ειδήσεων'' που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και παρασύρουν τους αφελείς σε συμμαχία'' με τον κορωνοιό...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αλήθεια ή ψέμα είναι οι παρενέργειες από τα πειραματικά εμβόλια στην Πατρίδα μας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι προστατεύουν τα εμβόλια τους εμβολιασμένους αφού έχουν πεθάνει και πληρως τσιμπημενοι.
Όσοι έφυγαν από την Άνδρο με το ελικόπτερο ή με το Λιμενικό πλοιάριο από επιπλοκές καρδιακου ήταν εμβολιασμενοι πληρως; Και σε αλλά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν αντιστοιχα περιστατικά και νέων ανθρώπων, δυστυχώς.
Αλήθεια όταν έρθουν τα φάρμακα που καταπολεμούν τον κορονοιο θα είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός;
Οι αποφάσεις κυβέρνησης και ΣτΕ μάλλον δικτατορία του προλεταριάτου επί ΕΣΣΔ θυμίζουν και λίγο από την δικιά μας 7ετια