Μείωση του ΦΠΑ 30% στα νησιά… το 2025!!!

(Επί κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου δόθηκε μάχη και παρέμεινε ο ΦΠΑ στα νησιά στο -25%. Επί κυβέρνησης Τσίπρα/Καμένου – μετά το τρίτο μνημόνιο – χάθηκε το -25%. Τώρα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη δόθηκε μάχη και χτες ανακοινώθηκε μείωση του ΦΠΑ στα νησιά στο -30%!!! Μόνο που θα γίνει το 2025!!! Αυτά επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Κυκλάδων Γ. Βρούτσης και αντ'ίστοιχα και ο βουλευτής Κυκλάδων Φ. Φόρτωμας. Επίσης στην ανακοίνωση Γ. Βρούτση επισημαίνεται και η μάχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δημάρχων αυτά τα 2,5 χρόνια για την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Τα υπόλοιπα στις ανακοινώσεις των βουλευτών – ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ

« Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, ότι επετεύχθη, ομόφωνα, Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η Συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης -σε κοινοτικό επίπεδο- τα τελευταία 2,5 χρόνια και θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025.

Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Δυνατότητα, που είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης των ειδικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ., του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και της Γενικής Γραμματέως κας Αθηνάς Καλύβα, υπέρ της νησιωτικότητας.

Επίσης, αξίζουν συγχαρητήρια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και όλοι οι Δήμαρχοι των νησιών μας, αφού ποτέ δεν υπέστειλαν τη σημαία της διεκδίκησης για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Προσωπικά, αισθάνομαι βαθύτατα ικανοποιημένος, γιατί ως Βουλευτής Κυκλάδων και Υπουργός στις κυβερνήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, όλα αυτά τα χρόνια, έδινα πάντα τη μάχη σε όλα τα επίπεδα για τη διαφύλαξη και την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Φ. ΦΟΡΤΩΜΑ

 

Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών για τις εξελίξεις όσον αφορά την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:

«Σήμερα νιώθω δικαιωμένος ως νησιώτης και ως εκπρόσωπος των Κυκλαδιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε μια πολύ μεγάλη μάχη 2,5 ετών με την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Μια μάχη που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να χαθεί μη προβάλλοντας ίχνος αντίστασης, ξεπουλώντας τα κεκτημένα της περιοχής μας χωρίς ντροπή και διαπράττοντας μια ιστορική αδικία με τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους νησιώτες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στις δεσμεύσεις της για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και με σεβασμό στη νησιωτική Ελλάδα, τους κατοίκους της και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά, έβαλε ως στόχο την εξάλειψη αυτής της κατάφορης αδικίας και με μεθοδευμένες κινήσεις και την συμπαράσταση όλων των τοπικών φορέων, έφερε σήμερα ένα αποτέλεσμα που δικαίωσε την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό της οι κάτοικοι των Κυκλάδων τον Ιούλιο του 2019».

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2021, επετεύχθη, με ομοφωνία, Πολιτική Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών Ecofin, ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε και θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025. Η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet