Εντυπωσιακή συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Στο 59% οι ψηφίσαντες των εκλογών του 2019!!!

Του Πάνου Σταθόπουλου

Δρ. Πολιτικών Επιστημών, Εκλογικός Αναλυτής

Ο αριθμός των 270 χιλιάδων που προσήλθε την πρώτη Κυριακή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ θεωρήθηκε εύλογα μεγάλος, δεδομένου ότι αντιστοιχεί στο 59% των ψήφων, που το κόμμα είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές (σχεδόν 458 χιλιάδες)!

Αν το δει κανείς με αυτή τη σύγκριση, ακόμα και το περίφημο 1 εκ. ψήφων που ανακοινώθηκε το 2004 ότι έλαβε ο Γ. Παπανδρέου (εγκαινιάζοντας τις «ανοιχτές» διαδικασίες ανάδειξης αρχηγού, αν και ήταν μόνος υποψήφιος) δεν ήταν παρά το 33% σε σχέση με τα 3 εκ. ψήφων που διέθετε τότε το ΠΑΣΟΚ.

Γενικότερα, στις έξι ακόμα αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες που έχουν διεξαχθεί έκτοτε τόσο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ (2007, 2012, 2015, 2017) όσο και στη ΝΔ (2009, 2016) ο μεγαλύτερος συγκριτικός δείκτης συμμετοχής προς συναφείς ψήφους σε βουλευτικές εκλογές ήταν 37,5% το 2017 στην προηγούμενη διαδικασία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μαζί με το Ποτάμι.  

Κατ’ αναλογία λοιπόν της εκλογικής εμβέλειας του κόμματος υπήρξε εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής, με μεγάλες όμως αποκλίσεις στη γεωγραφική του κατανομή. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, στην Αττική και την Κρήτη η συμμετοχή ήταν της τάξης του 84% των ψήφων που πήρε στις εκλογές του 2019, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ήταν κατά μέσο όρο της τάξης του 48%.

Δεν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις δήμων όπου εμφανίστηκε να ψηφίσει ακόμα και μεγαλύτερος αριθμός από τις ψήφους που είχε λάβει το κόμμα το 2019, με εμφατικά παραδείγματα τον δήμο Αθηναίων, Ηρακλείου στην Κρήτη, Πάτρα, με ακραία περίπτωση τον δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού όπου ψήφισαν 1.036 έναντι 585 ψήφων το 2019.

Χωρίς να χρειάζεται εξαντλητική ανάλυση, δεν ήταν άλλωστε σκοπός του σημειώματος αυτού, από τα ενδεικτικά στοιχεία που επισημάνθηκαν προκύπτουν σίγουρα ορισμένα συμπεράσματα:

α) Η πολύ ψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο είναι αναμφίβολα ένδειξη «πολιτικής προίκας». Ιδίως με την επιβεβαίωση και του δεύτερου γύρου που ξεπέρασε τις 207.000 ψηφοφόρων.

(β) Το αν και πως θα μπορούσε όμως να επηρεάσει η μαζική αυτή προσέλευση το γενικό πολιτικό σκηνικό είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η ακτινογραφία της ψήφου αυτών των εκλογών στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και της Αττικής υπενθύμισε έντονα τις μετακινήσεις ψηφοφόρων της τελευταίας δεκαετίας από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ξαφνική άνοδος ψηφοφόρων στο ΚΙΝΑΛ ίσως σημαίνει μια πιθανή αντίστροφη της προηγούμενης μετακίνησης. Από αυτή την άποψη ίσως να θέτει ξανά επί τάπητος ερωτήματα για την εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet