Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 891.560 για το Πολιτιστικό Κέντρο Γαυρίου!!!

Αρχιτεκτονική άποψη του υπό κατασκευή έργου από την πλατεία που θα διαμορφωθεί μπροστά του.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το παλαιό δημοτικό σχολείο Γαυρίου κτίριο εξαιρετικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής συντηρείται και ανακατασκευάζεται - όπως έγινε και με το παλαιό Επισκοπείο στην Χώρα - και θα αποτελέσει πολιτιστικό κέντρο της ανερχόμενης περιοχής του λιμανιού της Άνδρου.

Το κτίριο πέρασε από πολλά κύματα από το 2015 μέχρι σήμερα. Ένα από αυτά ήταν η προσπάθεια ιδιώτη να του παραχωρηθεί - μετά από απλή συντήρηση αξίας 150.000 ευρώ - για πολιτιστική χρήση του Φιλοπρόοδου Ομίλου. Το σχέδιο εκείνο δεν προχώρησε. Και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων καλώς δεν προχώρησε γιατί επικράτησε η αντίληψη στην τότε διοίκηση του Δήμου για μια μεγαλύτερη συντήρηση και πλήρη ανακατασκευή, που θα οδηγούσε σε μια σύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση. Μόνο που το έργο δεν προχώρησε μέχρι το 2019. Εκπονήθηκε μια απλή προμελέτη λίγων χιλιάδων ευρώ, που δεν προχώρησε σε μελέτη και σε ανεύρεση χρηματοδότησης. Και το έργο έμεινε στα λόγια.

Η σημερινή διοίκηση κινήθηκε γρήγορα εξαρχής και εξασφάλισε με κινήσεις του νυν δημάρχου χορηγία της πλήρους και τελικής μελέτης του έργου από την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ - που έχει 3 ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι. Η ολοκληρωμένη μελέτη προχώρησε γρήγορα με την άμεση χρηματοδότηση από ιδιωτικούς πόρους. Εγκρίθηκε από όλες τις υπηρεσίες. Και κατατέθηκε στις 21/4/21 για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του δημάρχου Άνδρου στους αρμόδιους χρηματοδοτικούς φορείς η μελέτη χρηματοδοτείται σήμερα με 891.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΕΣΠΑ 2014-2020. Το έργο θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες και αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2022. Το Γαύριο με το έργο αυτό αναβαθμίζεται πολιτιστικά και αποκτά ένα σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο για όλους τους φορείς και συλλόγους της περιοχής και έναν χώρο εκδηλώσεων, συσκέψεων, εκθέσεων και τουριστικής έλξης, που τόσο έλειπε από τον οικισμό κλπ. - ΕΝ ΑΝΔΡΩ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχιτεκτονική άποψη από τον δρόμο πρόσβασης που θα διαμορφωθεί δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η μετατροπή του πρώην Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου σε Πολιτιστικό Κέντρο, μετά την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης ύψους 891.560,00€. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης του Υπουργείου Ανάπτυξης εντάχθηκε και χρηματοδοτείται η πράξη «Αξιοποίηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου σε Πολιτιστικό Κέντρο» με το ποσό των 891.560,00 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 με την συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. 

Το έργο αφορά στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό πολιτιστικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για την ανακατασκευή του υπάρχοντος συγκροτήματος και την προσθήκη νέων κτισμάτων, με σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης εγκατάστασης που θα εξυπηρετήσει τις πολλαπλές και αυξανόμενες ανάγκες ενός Πολιτιστικού Κέντρου.

Το έργο θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, στην προαγωγή του πολιτισμού και των εθίμων, θα φιλοξενεί δράσεις πολιτιστικών συλλόγων, μονίμων κατοίκων και επισκεπτών, θα προσφέρει διεξόδους επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, ενώ θα δημιουργήσει θέσεις μόνιμης ή μερικής απασχόλησης. Τα υφιστάμενα κτίρια θα επισκευαστούν και θα εκσυγχρονιστούν, ενώ θα υπάρχει και η προσθήκη 2 νέων. 

Δημιουργούνται :

- Κεντρική Είσοδος  με προθάλαμο.

- Αίθουσα Εκθέσεων.

- Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων των τοπικών συλλόγων .

-Αίθουσα των καλλιτεχνικών (ζωγραφικής –χειροτεχνιών).

- W.C. ανδρών (2) – γυναικών (2) και ΑΜΕΑ.

-Γραφείο Διευθύνσεως

-Διαμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου του κτιρίου.

Αρχίζει η υλοποίηση μιας  ακόμα υποδομής στο Νησί μας που θα αναβαθμίσει την ζωή των μόνιμων κατοίκων, θα προάγει τον πολιτισμό και θα αποτελέσει μαζί και με άλλες δράσεις ένα επιπλέον  «λιθαράκι» στην  τουριστική και άρα οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα βλέπετε τα έργα και θα προσκυνάτε ,
Ανεκδιήγητοι-κομπλεξικοί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν τον σώζει τίποτα πια το Λοτσάρη!!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν ειναι αυτη η μακετα,τοτε ειναι καταστροφη της πολιτιστικης κληρονομιας.
Ειναι ποτε δυνατον να καταστρεφετε η κεραμοσκεπη και να γινετε τσιμεντοποιηση
Ποιος ηταν ο εγκεφαλος αυτης της καταστροφης
Εγινε καποια διαβουλευση με τους τοπικους φορεις και συλλογους?

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το κτίριο καταρρέει εδώ και χρόνια. Πως και δεν το είδατε; Για ποια καταστροφή μιλάτε; Καταστροφή είναι η ανακατασκευή; Τέλος γιατί βρίζετε μια επώνυμη εταιρεία που δεν είναι στην Άνδρο;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro