Το εργοστάσιο της ΔΕΗ και μερικές αλήθειες γύρω από αυτό...

 

Τα σχόλια και οι υπερβολές που γράφτηκαν στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ για το εργοστάσιο ηλεκτρισμού της Άνδρου στην Χώρα μάς οδήγησε να κάνουμε ένα ρεπορτάζ με τους αρμόδιους τεχνικούς της ΔΕΗ ώστε να μάθουν όλοι την αλήθεια γύρω από αυτό.

Μια πρώτη διαπίστωση: Το εργοστάσιο που βοήθησε την Άνδρο δεκαετίες να ανορθώσει την κοινωνία και την οικονομία της μόλυνε τρομερά την Χώρα. Κάτι που οι «περιβαλλοντολόγοι» και "οικολόγοι" του πετρελαίου και του λιθάνθρακά δεν έδειξαν ποτέ να τους ενδιαφέρει. Ποτέ η Χώρα δεν ήταν στα ενδιαφέροντα τους. Μόνο οι αντιπαλότητες της με αυτή τους ενδιέφεραν. Και με αυτές παίξανε αντιπολιτευτικά μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά ως προς το εργοστάσιο και την επικείμενη χιονιά που αναμένουμε:

  1. Το εργοστάσιο έχει αδρανοποιηθεί αρκετά χρόνια. Πήρε μπροστά τον χειμώνα του 2020 όταν κόπηκε η γραμμή ηλεκτρισμού από το Αλιβέρι λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας. Αυτοί που το έβαλαν μπροστά (οι μηχανικοί) - με αρκετή τύχη όπως μας είπαν - ήταν ένας εν ενεργεία και οι άλλοι συνταξιούχοι, που έτρεξαν για την Άνδρο και βοήθησαν.
  2. Από τότε μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί και έχει ελεγχθεί πλήρως η διπλή σύνδεση της Άνδρο με Τήνο-Σύρο και με Αλιβέρι. Ως εκ τούτου θεωρείται μάλλον απίθανο να γίνει ολική διακοπή σε όλο το νησί. Διακοπές μπορεί να γίνουν – σύμφωνα με τους τεχνικούς – σε χωριά που θα πέσει κάποιος μετασχηματιστής ή κάποια κολώνα. Θα είναι δηλαδή μια εσωτερική διακοπή που θα κληθεί το κλιμάκιο του ΑΔΜΗΕ της Άνδρου να αποκαταστήσεις.
  3. Το εργοστάσιο μετά από δύο χρόνια αδράνεια είναι λίαν αμφίβολο – όπως μας είπε ο τελευταίος μηχανικός που συνταξιοδοτήθηκε – να πάρει εμπρός. Αν πάρει θα λειτουργήσει με τους παλιούς συνταξιούχους μηχανικούς της Άνδρου ΠΑΡΑΤΥΠΑ. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και δεν προβλέπεται να υπάρξει προσωπικό μιας μιας και θεωρείται πως έκλεισε τον κύκλο του.
  4. Η ανακοίνωση του δημάρχου για την προετοιμασία του αποτελούσε – σύμφωνα με όλα όσα μας είπαν οι του Δήμου, αλλά και οι μηχανικοί – ήταν κυρίως μέσο πίεσης προς τους διοικούντες τον ΑΔΜΗΕ και την ΔΕΗ για να μην έχουν ποινικά ή άλλα τραβήγματα οι συνταξιούχοι από την ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ στην ακραία περίπτωση που κληθούν να το λειτουργήσουν. Το έγγραφο που έστειλε ο δήμαρχος με εισήγηση του βουλευτή Φόρτωμα λήφθηκε υπόψη από την Πολιτική Προστασία Κυκλάδων.
  5. Συνεπώς ορθώς εκδόθηκε η ανακοίνωση του Δήμου. Ορθότερα ο τελευταίος μηχανικός του εργοστασίου - και δραστήριος στην τοπική αυτοδιοίκηση - μίλησε με την διοίκηση της επιχείρησης που δέχθηκε - αν φτάσουμε σε ακραία κατάσταση - να το λειτουργήσει και να τον καλύψει. Και ορθότατα ο δήμαρχος έβγαλε ανακοίνωση ώστε να υπάρχει και η σχετική πολιτική πίεση και στήριξη στην ενέργεια αυτή.
  6. Όπως όμως μας διαβεβαίωσαν αρμόδιοι τεχνικοί και μηχανικοί μοιάζει σχεδόν απίθανο να φτάσουμε σε τέτοια ενέργεια.

Αυτά για ένα θέμα που ενδιαφέρει όλο το νησί και για το οποίο γράφονται πολλά εκ των οποίων τα περισσότερα απλή σπέκουλα αντιπολιτευμένων που ψάχνουν θέμα για να δημιουργήσουν καταστάσεις. Ελπίζουμε κι εμείς μαζί με τους τεχνικούς και άλλους αρμόδιους του ΑΔΜΗΕ, που μιλήσαμε, να λειτουργήσει η διπλή σύνδεση και να μην υπάρξει πρόβλημα.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet