ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Γ. ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ...

 

Γενική άποψη του Κάμπου Γαυρίου. Σε αυτά τα χιλιάδες στρέμματα έγινε προγραμματισμός από τον Δήμο και το ΕΜΠ να μπει μια επιδοτούμενη μονάδα κομποστοποίησης υπολειμμάτων απορριμμάτων που παράγονται στο Γαύριο. Ο ζητούμενος χώρος ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ. Τοποθεσία, κοντά στην μονάδα μπετού και στα θερμοκήπια που διακρίνονται εμπρός αριστερά στην φωτογραφία. Η αντιπολίτευση: Φιλοπρόοδος, Τοπικό, ομάδα Καπάκη ξιφούλκυσαν για "υποβάθμιση της περιοχής" (!), σπίτια τριγύρω (!), μικρή απόσταση από το Γαύριο (!) και "ύπαρξη κεντρικού δρόμου κοντά"!... Κατέθεσαν "επίκαιρες ερωτήσεις", "επερωτήσεις", προσπαθούν να ξεσηκώσουν όσους μπορούν για ένα στρέμμα γης ελάχιστης όχλησης όπως φαίνεται από το αντίστοιχο της Χώρας! Και για μια δραστηριότητα 20 αμειβόμενων θέσεων εργασίας!!! 

1. ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

Πριν λίγο ο καθηγητής Γ. Λυμπεράτος τηλεφώνησε και έστειλε νέα επιστολή με απαντήσεις που έθεσαν η ομάδα Καπάκη και το Τοπικό του Γαυρίου. Παρουσιάζει εκτενώς όλα όσα έχουν γίνει από τον Ιούνιο 2021 και τις δημόσιες διαβουλεύσεις με προέδρους Τοπικών και άλλους παράγοντες επί 6μηνο. Και ξαφνικά οι απόντες σύμβουλοι από όλα λένε πως δεν ενημερώθηκαν και οι παρόντες πρόεδροι πως δεν πήραν είδηση. Αυτή είναι η Άνδρος της αντιπολίτευσης και του "όχι σε όλα". Διαβάστε τις γράφει λεπτομερώς ο καθηγητής Λυμπεράτος και βγάλτε συμπέρασμα μόνοι σας για τους μικρομεγαλισμούς, τις πομφόλυγες, τα βαρύγδουπα "ερωτάσθε" όλων εκείνων που έλειπαν επί μήνες από τα δημοτικά συμβούλια και τις διαβουλεύσεις. Και τώρα με ύφος άρχισαν τα "ερωτάσθε"... ΕΝ ΑΝΔΡΩ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Σε ό,τι με αφορά και σε απάντηση της επιστολής σας της 11/2 σας απαντώ:

  1. Η ΕΝΒΙΟ είναι υπεργολάβος όχι του ΕΜΠ αλλά της «Οργάνωσης Γη» και έχει αναλάβει την υλοποίηση της πιλοτικής εγκατάστασης στην Άνδρο. Η αιτίαση ότι η δημιουργία της μονάδας έχει γίνει εν κρυπτώ και χωρίς ουδεμία πρότερη δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία είναι ψευδής και συκοφαντική. Έχει προηγηθεί παρουσίαση του προγράμματος στην εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση της 30 Ιουνίου 2021, στην οποία είχαν κληθεί από την «Οργάνωση Γη» να συμμετάσχουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι άλλοι σχετικοί φορείς όπως δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς οι περισσότεροι επέλεξαν να μη παραστούν και να ενημερωθούν. Εκεί παρουσιάστηκε ότι θα γινόταν η εγκατάσταση στο Κυπρί, στη μονάδα της εταιρείας «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε», η οποία είχε και την ανακύκλωση στο νησί, όπως είχε συμφωνηθεί. Ακολούθησε συνάντηση των εταίρων του προγράμματος με τους τοπικούς φορείς τον Σεπτέμβριο 2021, στην οποία συμμετείχαν και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, όπου συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθέτηση κάδων μετά από ενημέρωση των κατοίκων και των επιχειρήσεων που θα συμμετείχαν (εστιατόρια, σουπερμάρκετ κλπ), της διαδικασίας επιλογής εκπαιδευομένων και απασχολουμένων με προτεραιότητα από γυναίκες και ευάλωτες κατηγορίες και των δυνατοτήτων αξιοποίησης του παραγόμενου κομπόστ. Την συλλογή των βιοαποβλήτων θα αναλάμβανε η «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.»

Οι εταίροι του προγράμματος άρχισαν τις ενέργειες προετοιμασίας για την υλοποίηση. Όπως εξηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο που κληθήκαμε να παραστούμε, το πρόβλημα ανέκυψε όταν στα μέσα Δεκεμβρίου η «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.» σταμάτησε να συνεργάζεται και έπρεπε άμεσα να βρεθεί νέος χώρος και τρόπος συλλογής. Σε συνεννόηση με τον Δήμο αναζητήθηκε εναλλακτικός χώρος και προέκυψε ο συγκεκριμένος χώρος στον Κάμπο Γαυρίου που έχει προταθεί, ο οποίος πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις. Συμφωνήθηκε τη συλλογή των προδιαλεγμένων στην πηγή υπολειμμάτων τροφών και κλαδεμάτων να την αναλάβει ο Δήμος, μετά από απόκτηση κατάλληλου οχήματος και κλαδοτεμμαχιστή για να μπορέσει να την υλοποιήσει. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος απαιτούσε να ληφθεί απόφαση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα με προθεσμία 24 Ιανουαρίου 2022. Εξού και η εσπευσμένη σχετική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

  1. Η μονάδα έχει καθαρά εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα, προβλέπεται να έχει περιορισμένη κλίμακα και διάρκεια 20 μηνών και ασφαλώς επιλέχθηκε η ποσότητα 0,5 τόνων / ημέρα, το όριο από τον νόμο προκειμένου να μην απαιτούνται αδειοδοτήσεις που θα απαιτούσαν χρόνους που δεν θα επέτρεπαν την υλοποίηση στα χρονικά περιθώρια του προγράμματος.
  2. Η Άνδρος επιλέχθηκε λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα που επιτρέπει την εύκολη, ακόμη και αυθημερόν πρόσβαση των εταίρων. Επιλέχθηκε η περιοχή του Γαυρίου-Μπατσίου για τον ίδιο λόγο, μια και στο Λιμάνι Γαυρίου έρχονται τα πλοία από Ραφήνα. Ούτως ή άλλως η μονάδα του έργου έχει επιδεικτικά και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και δεν υπήρχε πρόθεση εξαίρεσης κανενός. Το πλύσιμο των κάδων θα αναλάβει ο Δήμος. Όπως εξήγησα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν πρόκειται για σκουπίδια αλλά για προδιαλεγμένα στην πηγή υπολείμματα τροφών και κλαδέματα (βιοαπόβλητα). Η μονάδα δεν θα αποθηκεύει απόβλητα. Τα βιοαπόβλητα που θα οδηγούνται στη μονάδα θα μπαίνουν αμέσως σε διαδικασία κομποστοποίησης και το έτοιμο παραγόμενο κομπόστ θα διατίθεται από τον Δήμο. Δεν πρόκειται για χωματερή αλλά διεργασία η οποία δεν θα έχει περισσότερες επιπτώσεις από ό,τι η οικιακή και η συνοικιακή κομποστοποίηση. 5. Δεν υπάρχει κάποια ειδική μελέτη και σχετικός φάκελος. Υπάρχει μόνο το εγκεκριμένο από την ΕΕ πρόγραμμα.
  1. Τέλος δηλώνω ότι μετά τις δικές σας και άλλες αντιδράσεις, εμείς δεν έχουμε πρόθεση σε καμία περίπτωση να υλοποιήσουμε το έργο στην περιοχή Γαυρίου-Μπατσίου. Αν βρεθεί άλλος χώρος στην Άνδρο και αυτό γίνει αποδεκτό από τον συντονιστή του έργου που είναι στην Καταλονία, το έργο θα γίνει στην Άνδρο. Αν όχι, μετά λύπης θα μεταφερθεί αλλού.

Καθ.Γεράσιμος Λυμπεράτος Επιστημονικός Υπεύθυνος για το ΕΜΠ

 

Μόλις 130 μέτρα απόσταση πίσω από τα δέντρα που φαίνονται στην φωτογραφία η μονάδα κομποστοποίησης της Χώρας από το κοσμικό και τουριστικό beach-bar ROCK στο Παραπόρτι. Όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Χαλάς "δεν θυμάται να τον ενόχλησε ποτέ στο καλοκαιρινό τετράμηνο που λειτουργεί η παραλία με εκατοντάδες τουρίστες κάθε μέρα." Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις που περιγράφουν την άγνοια, την οπισθοδρομικότητα, τον αναχρονισμό, τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον ακραίο τοπικισμό μερικών στο Γαύριο.

 

2. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

(Μάς εστάλη χθες επιστολή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την οποία αποσύρεται η πρόταση για πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης στο Γαύριο της Άνδρου έπειτα από τις «πρωτοφανείς» αντιδράσεις του Τοπικού του Γαυρίου, του «Φιλοπρόοδου» του Γαυρίου και της παράταξης «Άνδρος της Ζωής».

Επρόκειτο για πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξοπλισμού και εκπαίδευσης για τη συλλογή βιοαποβλήτων στην περιοχή Γαυρίου - Μπατσίου Άνδρου με σκοπό τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος ENI CBC MED – SIRCLES. Η μονάδα είχε προγραμματιστεί να μπει στην περιοχή του Κάμπου Γαυρίου όπου είναι η μονάδα μπετού της εταιρείας Μαμάη και τα θερμοκήπια. Πρόκειται για μονάδα ελάχιστης όχλησης. Η αντίστοιχη μονάδα στην Χώρα είναι στο Παραπόρτι: 200 μέτρα από χώρο δεξιώσεων, 100 μέτρα από τα γήπεδα τένις και 130 μέτρα από ένα μπιτς-μπαρ. Ουδέποτε κανείς εξ αυτών ενοχλήθηκε.

Το πρόγραμμα περιελάβανε 28 θέσεις – οι 20 εξ αυτών αμειβόμενες - μέχρι τον Αύγουστο 2023. Θα εκπαίδευε εργαζόμενους στην κομποστοποίηση, που είναι μέρος της ανακύκλωσης. Στο πρόγραμμα αντιτάχθηκαν εξ αρχής σε υψηλότατους τόνους ως μέρος της καθολικής αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα» το Τοπικό Γαυρίου υπό τον κ. Χέλμη, ο Φιλοπρόοδος Γαυρίου και σύσσωμη η τετραμελής ομάδα Καπάκη.

Παρακάτω παραθέτουμε την επιστολή του ΕΜΠ και μερικές από τις αντιδράσεις των ημερών που συλλέξαμε από το διαδίκτυο. Να σημειώσουμε πως το ύφος και το εύρος της επιστολής της ομάδας Καπάκη είναι σε στιλ πολυσέλιδης «επίκαιρης ερώτησης» στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο!!! Μικρομεγαλισμοί χωρίς όρια. Επαρχιωτισμός και γραφειοκρατικός σχολαστικισμός πέρα από τα όρια. Για να καταλάβετε απλώς συγκρίνετε την ερώτηση της ομάδας Καπάκη με την απάντηση του ΕΜΠ προς αυτούς. Τα συμπεράσματα δικά σας... ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

(α) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΜΠ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών

11 Φεβρουαρίου 2022

Προς: κ. Δημήτριο Λοτσάρη Δήμαρχο Άνδρου

Θέμα: Πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης στην Άνδρο

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, μετά τις πρωτοφανείς αντιδράσεις τόσο του Τοπικού Συμβουλίου Γαυρίου και του Συλλόγου «Φιλοπρόοδος Όμιλος το Γαύριο» όσο και της Δημοτικής παράταξης «Άνδρος της ζωής μας» ενάντια στην χωροθέτηση του πιλοτικού προγράμματος κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου, παρά τον καθαρά εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα του έργου, τη μικρή κλίμακα και διάρκεια του και παρά τις εξηγήσεις που δώσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο που προσκληθήκαμε, με λύπη μου σας δηλώνω ότι δεν έχουμε πρόθεση πλέον να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση και εφαρμογή του στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παρακαλώ για τη σχετική γνωστοποίησή αυτής της απόφασης προς κάθε ενδιαφερόμενο. Εφόσον θεωρείτε εφικτή την εφαρμογή του προγράμματος σε άλλη περιοχή της Άνδρου, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η ματαίωση του προγράμματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια.

Με εκτίμηση

Καθηγητής Γεράσιμος Λυμπεράτος

 

(β) ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΥΡΙΟΥ

Λαμβάνοντας υπόψιν την επιστολή που μας κοινοποιήθηκε την Δευτέρα 7/2/22 απο τον φιλοπρόοδο όμιλο το "Γαύριο" και μετά από όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανδρου,που διενεργήθηκε την Τετάρτη 2/2/2022,το τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Γαυρίου έχει να καταθέσει τα κάτωθι:

1)Το τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Γαυρίου,είχε ενημερωθεί από τον κ.Λυμπεράτο,για την κομποστοποίηση που θα διενεργείτο στην αδειοδοτημένη επιχείρηση ανακυκλώσιμων υλικών,του κ.Πέτσα Δημητρίου στο Κυπρί Ανδρου.

2) Η συνεργασία μεταξύ της εταιρείας του κ. Λυμπεράτου και του κ. Πέτσα, ξαφνικά για κάποιους λόγους διεκόπη. Φυσικά εμείς δεν γνωρίζαμε,ούτε πότε συνέβη αυτό χρονικά,αλλά ούτε και τους λόγους για τους οποίους διεκόπη αυτή η συνεργασία

3) Για την νέα θέση που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί η κομποστοποίηση και συγκεκριμμένα στόν Κάμπο Γαυρίου,δεν είχαμε ουδέποτε καμμία ενημέρωση, ούτε από την πλευρά της εταιρείας του κ.Λυμπεράτου, αλλά ούτε και από την πλευρά του κ.Δημάρχου.

4) Αν είχαμε ενημερωθεί εγκαίρως από τον κ.Λυμπεράτο,όλοι μαζί τοπικοί και δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, μετά από προσεκτική έρευνα, θα σας είχαμε προτείνει κάποια θέση μακριά από οικιστική περιοχή, που θα πληρούσε τις προϋποθέσεις και έτσι δεν θα υπήρχε στενότητα χρονικού περιθωρίου, που τώρα εσείς επικαλείσθε.

5) Διαφωνούμε κάθετα ως προς την νέα αυτή θέση στον Κάμπο Γαυρίου, διότι:

α)Ανήκει σε οικιστική περιοχή,και συγκεκριμμένα υπάρχουν αρκετά σπίτια περιμετρικά, πλησίον του σημείου τοποθέτησης της πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

β) Είναι δίπλα από κεντρικό οδικό άξονα.

γ) Το Γαύριο που είναι και ο μεγάλος οικισμός της περιοχής, δεν απέχει μεγάλη απόσταση.

δ) Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.

6) Δεν έχουμε καμμία αντίρρηση για την κομποστοποίηση, διαφωνούμε ως προς την θέση. Χρόνος υπάρχει, σας έχει ήδη γίνει μία πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο από δημοτικό Σύμβουλο και πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλες θέσεις στην περιοχή μας, μακριά από οικισμούς, αν γίνει μια σωστή έρευνα.

Τέλος αποφασίσθηκε για όλους τους ανωτέρω λόγους, να διεξαχθεί ένα έκτακτο

τοπικό συμβούλιο, στο οποίο θα εκφραστούν και επίσημα πλέον οι θεσεις των τοπικών συμβούλων της περιοχής, για την χωροθέτηση πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων στον Κάμπο του Γαυρίου.

 

(γ) ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Κύριοι,

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των παρ.8 και 9 του άρθρου 10 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. Απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Α & Η.Δ. 16852/6.04.2011 – Φ.Ε.Κ. 661/τ.Β΄/20.04.2011), τις ειδικές διατάξεις των άρθρων 61 παρ. 3 και 69 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, τις γενικότερες διατάξεις του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και εκείνες των άρθρων 1, 2, 3 και 9 του Π.Δ. 28/2015 «Κώδικας Πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία» (ΦΕΚ 34/τ.Α΄), και κατόπιν των όσων αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου της 2.02.2022 σχετικά με το προκείμενο θέμα, ουσιαστικά δε λάβαμε απαντήσεις, διατυπώνουμε σοβαρές ενστάσεις για τη νομιμότητα των ενεργειών αλλά και τη  διαφάνεια της ακολουθούμενης διαδικασίας εκ μέρους του Δήμου Άνδρου, του ΕΜΠ και της δωρήτριας εταιρείας ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ και παρακαλούμε πολύ όπως μας πληροφορήσετε τεκμηριωμένα, χορηγώντας μας το συντομότερο δυνατόν τα σχετικά έγγραφα, για τα ακόλουθα:

Ερωτάται η δωρήτρια εταιρεία ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ και το Ε.Μ.Π. ποια η μεταξύ τους διασύνδεση και συνεργασία καθόσον η με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις «δωρεά» της ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ προς τον Δήμο Άνδρου, ενός αγροτικού οχήματος και ενός κλαδοτεμαχιστή συνολικής αξίας το ανώτερο 35.000 ευρώ χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» που οδηγεί φωτογραφικά στην αιφνιδιαστική, προαποφασισμένη εν κρυπτώ και χωρίς ουδεμία πρότερη δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων της περιοχής Μπατσίου και Γαυρίου σχεδιαζόμενη να εγκατασταθεί στον Κάμπο Γαυρίου με την υπογραφή μάλιστα Συμφωνίας Δωρεάς με επαχθείς και ασαφείς για τον Δήμο μας όρους.

Ερωτάται ο Δήμαρχος Άνδρου για ποιόν λόγο εφηύρε το «τέχνασμα» της δωρεάς από την εταιρεία ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ αντί της κατ’ ευθείαν σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης κατ΄ άρθρο 100 Ν. 3852/2010 με το Ε.Μ.Π. στα πλαίσια του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ENICBC MED-SIRCLES, καθόσον η προβαλλόμενη ως δήθεν δωρεά των 2 οχημάτων υποκρύπτει μια κανονική Προγραμματική Σύμβαση με το Ε.Μ.Π. Γιατί δεν προτιμήθηκε η δωρεά των 2 οχημάτων από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και επιλέχθηκε ιδιωτική εταιρεία ως «δωρήτρια»? Στο Δήμο Χαλανδρίου όπου ο καθηγητής κ. Λυμπεράτος διετέλεσε προσφάτως και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόσφερε τον Αύγουστο 2020 ένα σύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων.

Ερωτάται ο Δήμαρχος Άνδρου εάν είχε και ποια συλλογικά Όργανα του Δήμου μας και της τοπικής κοινωνίας της Υδρούσας ευρύτερα, ενημερώσει για την πρόθεσή του ο Δήμος μας να ενταχθεί εμμέσως στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω του ΕΜΠ και της δωρεάς ενός αγροτικού οχήματος και ενός κλαδοτεμαχιστή, κινήσεις που οδηγούν στην αιφνιδιαστική και μεθοδευμένη απόφαση της δημιουργίας πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου για διάστημα 20 μηνών .

Ερωτάται ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Λοτσάρης εάν γνωρίζει ότι ένας από τους Associates του εν λόγω ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Υδρούσας Άνδρου « Η Αρχόντισσα του Αιγαίου» βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του Προγράμματος.

Ερωτάται ο καθηγητής κ. Λυμπεράτος με ποιους υπολογισμούς και στοιχεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο όγκος των βιοαποβλήτων δεν θα υπερβαίνει τους 0,5 τόνους / ημέρα με συνέπεια να μην απαιτείται η γνωστή διαδικασία χωροθέτησης για την μονάδα κομποστοποίησης μέσω έγκρισης ΜΠΕ από τα αρμόδια Όργανα. Προτείνει δηλαδή μια μονάδα κομποστοποίησης τόσο μικρή έτσι ώστε να μην απαιτείται ουσιαστικά ουδεμία άδεια, χωρίς όμως να κάνει τον κόπο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της προς κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης.

Με ποιο σκεπτικό επελέγη ειδικά ο Κάμπος Γαυρίου τόσο για την περισυλλογή των βιοαποβλήτων (κυρίως αποφάγια και λοιπά απορρίμματα) όσο όμως και για την επεξεργασία-κομποστοποίηση αυτών μέσω εγκατάστασης ειδικής μονάδας.   Γιατί δεν εξετάσθηκε η χωροθέτηση αυτής της μονάδας σε άλλη, πιο απομακρυσμένη και μη τουριστική-οικιστική περιοχή του νησιού μας καθόσον η περιοχή του Γαυρίου είναι ιδιαιτέρως τουριστική και μάλιστα αποτελεί την πύλη εισόδου των επισκεπτών του νησιού μέσω του λιμανιού?    Γιατί εξαιρέθηκε η περιοχή της Χώρας Άνδρου και του Κορθίου από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα?    Ποια επιστημονικά κριτήρια οδήγησαν τον κ. Λοτσάρη και τον κ. Λυμπεράτο να αποφασίσουν αυτοί, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, την εγκατάσταση της πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου, τον αποκαλούμενο και «Κάμπο της υποκρισίας» από τον κ. Λοτσάρη? Και πρέπει να απαντηθεί από τους αρμοδίους με ποια κριτήρια επελέγη από όλο τον ελλαδικό χώρο, ειδικά και μόνον η Άνδρος, για να συμμετάσχει σε αυτό το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα? Eπίσης, πρέπει να απαντηθεί εάν η πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου θα επηρεάσει αρνητικά τον περιβάλλοντα χώρο, αποτελώντας περιβαλλοντική και οικιστική όχληση για την εν λόγω τουριστική περιοχή.

Ερωτάται τόσο ο Δήμαρχος Άνδρου όσο και ο καθηγητής κ. Λυμπεράτος πού θα πλένονται οι χρησιμοποιημένοι κάδοι και που θα χύνεται το ακάθαρτο νερό? Πού θα αποθηκεύεται το προϊόν της συλλογής μέχρι να διατεθεί? Ποια μέτρα έχουν λάβει ώστε να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τυχόν δυσάρεστες οσμές και από την παρουσία τρωκτικών και λοιπών εντόμων, εντός μάλιστα μιας ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τουριστικά περιοχής τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες ? Ποια θα είναι η συνολική ποσότητα που θα αποθηκεύεται και ποια άλλα είδη αποβλήτων θα συλλέγονται εκτός εκείνων από τους ειδικούς κάδους?

Ερωτώνται οι κ.κ. Λοτσάρης και Λυμπεράτος με ποια κριτήρια και προϋποθέσεις θα επιλεγούν τα 28 άτομα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και τον γυναικείο πληθυσμό που θα εκπαιδευτούν στα πλαίσια του Προγράμματος.

Ερωτάται ο κ. Λυμπεράτος, πότε διενήργησε και ποιες απαραίτητες ενέργειες για την γνωστοποίηση στην κοινωνία της Άνδρου της επικείμενης λειτουργίας της εγκατάστασης της μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου σύμφωνα με το σχετ.(γ)?    Διαπιστώνουμε ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 ερχόταν σε επαφές με παράγοντες στο νησί μας εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου.     Επιπλέον, η ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε στις 30.06.2021 το Ε.Μ.Π. από κοινού με την ΜΚΟ «Η Οργάνωση Γη», υπερτόνιζε, προκειμένου να προσελκύσει ντόπιο ακροατήριο, τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας (πράσινες θέσεις εργασίας) εφαρμόζοντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των βιοαποβλήτων, χωρίς ωστόσο να επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται για σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας για τους ευάλωτους Ανδριώτες, που θα συμμετάσχουν, αλλά για απολύτως προσωρινή – ευκαιριακή απασχόληση διάρκειας μόνον 6 μηνών ανά ωφελούμενο και με πολύ χαμηλό αντίτιμο ως είδος μισθού. Ομοίως, πουθενά δεν φαίνεται να ενημερώνετε την τοπική κοινωνία ότι η επιλογή του νησιού μας σε αυτό το Πρόγραμμα, συνεπάγεται και τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης, εντός μάλιστα της πλέον ανεπτυγμένης τουριστικά περιοχής του νησιού μας παρότι στον Δήμο Χαλανδρίου, όπου ο κ. Λυμπεράτος είναι και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου το 2021, και όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα κομποστοποίησης μόνον ως προς τη συλλογή των βιοαποβλήτων και όχι ως προς την επεξεργασία τους.

Τέλος - και σημαντικότερο - ζητούμε όπως μας χορηγηθεί από κάθε εμπλεκόμενο μέρος, ήτοι  Δήμος Άνδρου, Ε.Μ.Π. – καθηγητής κ. Λυμπεράτος, επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος , δωρήτρια εταιρεία ΕΝΒΙΟ ΕΠΕ κάθε έγγραφο που αφορά τη συγκεκριμένη δράση και κυρίως όλος ο φάκελος-μελέτη με τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά της υπό ανέγερση μονάδας κομποστοποίησης στον Κάμπο Γαυρίου.

Επίσης, ζητούμε όπως τροποποιηθεί η σύνθεση της τριμελούς «Επιτροπής έργου της δωρεάς» όπως αυτή αποφασίστηκε με την υπ’ αρ. 23/2022 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Άνδρου προκειμένου να συμμετάσχει και δημοτικός σύμβουλος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου για λόγους αντικειμενικότητας και διαφάνειας, δεδομένης της σοβαρότητας του ρόλου της εν λόγω Επιτροπής.

Παρακαλούμε τις λοιπές Υπηρεσίες και Φορείς στις οποίες αποστέλλουμε και κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή μας, όπως μεριμνήσουν κατά λόγο αρμοδιότητας να επιληφθούν και να ασκήσουν κάθε προβλεπόμενο έλεγχο στους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε αιφνιδιαστικά, αναστατώνοντας την τοπική κοινωνία του Γαυρίου και δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας για κάθε παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, προσβολής δημοσίου συμφέροντος, αδιαφανών και μη σύννομων ενεργειών διοικητικής δράσης δημοσίων λειτουργών κ.α. διαπιστωθεί, παρότι η δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στο νησί μας είναι μια επιθυμητή ενέργεια  ΑΡΚΕΙ να γίνεται με σεβασμό στη νομιμότητα, με δημοκρατικές διαδικασίες και κυρίως με ειλικρινή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία η οποία και θα υποστεί τις όποιες συνέπειες, θετικές και αρνητικές, του έργου αυτού.

Με τιμή,

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Άνδρου της παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας»

Γιάννης Γ. Καπάκης, επικεφαλής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί δεν βγαίνει κάποιος απ' το Δήμο να διευκρινίσει στον κόσμο ότι οι 20 θέσεις εργασίας αφορούν στο σύνολο του προγράμματος? Δηλ. 20 άτομα εκ περιτροπής και όχι ταυτόχρονα σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος!!! Μισθός 600€ ακαθάριστα σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου και του κ. Λυμπερατου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Χάθηκαν από το Γαυριο 20 μισθοί για ένα χρόνο. Πάνω από 100.000 ευρο. Ωραία συνεχίστε. Το ξέρουμε ότι μερικοί νοιάζονται για τα συμφέροντα τους καθ μόνο για αυτά

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές αυτούς που ενδιαφέρονται χρόνια τώρα για τα προσωπικά τους συμφέροντα σε βάρος του τόπου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Να το πατε στο καμπο του φελλου αφου το θέλετε τοσο πολυ. Χωρο απλετο έχει εκεί και ειναι διπλα στο Γαυριο.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.
ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΕΙ.
ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ 20 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΧΩΡΟ.
ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ

This comment was minimized by the moderator on the site

Για ακόμα μια φορά χάνεται μια δραστηριότητα που θα βοηθούσε την κοινωνία, προς όφελος και προσωπικό συμφέρον δύο ανθρώπων. Πολύ κρίμα που εδώ και τόσες δεκαετίες δε τους έβαλε η κοινωνία στη θέση που τους αξίζει. Αλλά ίσως αυτής της κοινωνίας αυτοί οι άνθρωποι της αξίζουν. Οπισθοδρόμηση σε όλο της το μεγαλείο. Έχει μπλέξει ο δήμαρχος με δαυτους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτός που συνέταξε την βαρύγδουπη επιστολή Καπάκη και Σια είχε επαφές με το περιβάλλον του Γιούνκερ; Ερωτάσθε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Πάλι πέρασε στους καμπισιους( Τασούλα, Χέλμη, Μπετυ, Δεληνικολα) Να τους χαίρεστε λοιπόν. Ζήτω το αφεντικό του κάμπου. Ζήτω η Τασουλα

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Δήμαρχος φταίει που αφήνει την Τασούλα Μαμαη να επεμβαίνει και να έχει λόγο σε όλα . Πρέπει επιτέλους να μη της περνάει. Ποιος κυβερνάει Δήμαρχε? Απομόνωσε την γιατί στην συνέχεια θα το πληρώσεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

Και σιλό θα γίνουν και ανακύκλωση και ογκώδη θα πάνε. Μα που άλλου όλα στον κάμπο. Μα ποιος υπολογίζει την Τασούλα ποιος? Αυτό εξάλλου θα φανεί στις επόμενες εκλογεσ που θα πάρει το απόλυτο μηδεν.

Περισσότερα