ΕΡΓΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

 

Το πρώτο υδραγωγείο-δεξαμενή της Άνδρου. Εδώ και 120 χρόνια η πόλη της Άνδρου ήταν από τις πρώτες περιοχές των Κυκλάδων που είχε υδραγωγείο. Μετά από 120 χρόνια η Χώρα και το νησί κατάφεραν και οργάνωσαν ηλεκτρονικά τις σύγχρονες ανάγκες τους σε καθαρό ηλεγμένο νερό. Και ο Δήμος Άνδρου για πρώτη φορά δίνει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο των δεξαμενών του νησιού μετά από πλήρη έλεγχο σε όλες και σε τι κατάσταση είναι βάση της χρήσης τους και των σύγχρονων προδιαγραφών. Κάτι που ήταν επτασφράγιστο μυστικό μέχρι το 2019.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την τακτική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού της Άνδρου μετά από σχετικές συναντήσεις με τους αρμόδιους μηχανικούς που έχουν την ευθύνη εκ μέρους του Δήμου Άνδρου και επισκέψεις στο νησί προς έλεγχο των εγκαταστάσεων, ολοκλήρωσε τις σχετικές προτάσεις της με απολογιστικό γράμμα για την κατάσταση των νερών της Άνδρου και των προτάσεων της βελτίωσης της υδροδότησης των νοικοκυριών της Άνδρου.

Για πρώτη φορά από την ενοποίηση των τριών Δήμων του νησιού προχωρά αποφασιστικά ο πλήρης και αποτελεσματικός έλεγχος των νερών υδροδότησης με επιστημονικά κριτήρια και με πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των ενεργειών που έκαναν και κάνουν ο Δήμος και οι αρμόδιοι μηχανικοί και η εταιρεία που κάνει τους ελέγχους.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε από την ερεύνα αποτύπωσης των γεωτρήσεων και των δεξαμενών της Άνδρου επί διοίκησης Γιάννη Γλυνού το 2012, προχώρησε με την μελέτη για την τηλεμετρία, που κατέθεσε η διοίκηση Σουσούδη το 2018, και ολοκληρώθηκε με την εγκατάσταση της τηλεμετρίας στην Άνδρο το καλοκαίρι του 2021 επί διοίκησης Λοτσάρη.

Για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια η σημερινή διοίκηση δίνει δημόσια τα αποτελέσματα εργασιών και ποιότητας νερού για όλες τις δεξαμενές και τα δίκτυα της Άνδρου. Για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια η σημερινή διοίκηση δίνει τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης για τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων των δεξαμενών όλου του νησιού. Για πρώτη φορά ορίστηκε χημικός μηχανικός, ο Κωνσταντίνος Σακελάρης, με αρμοδιότητα την ευθύνη των αναλύσεων. Για πρώτη φορά εγκαταστάθηκε τηλεμετρία στις βασικές δεξαμενές του νησιού και έγινε πλήρης μελέτη των αδυναμιών του δικτύου.

Η ύδρευσή ένα θέμα σοβαρό θέμα υποδομής που μέχρι το 2019 θεωρείτο απόρρητο από την προηγούμενη διοίκηση (η οποία απέκρυψε όλα τα στοιχεία και δεν είχε δώσει ποτέ τίποτα προς δημοσίευση) επί της σημερινής διοίκησης δημοσιοποιείται. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση η σημερινή διοίκηση αποτύπωσε την κατάσταση του νερού της Αβύσσου και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία των αποθεμάτων και των ελέγχων τους. Και σήμερα με τα στοιχεία που δημοσιεύουμε αποκτούν γνώση οι κάτοικοι των δεξαμενών και του δικτύου του νησιού, καθώς και τι προγραμματίζεται  στα επόμενα στάδια.

Το 1902 άρχισε η νέα εποχή στην Άνδρο. Με την τηλεμετρία, τους ηλεκτρονικούς ελέγχους χλωρίωσης και τις μετρήσεις στο δίκτυο από το καλοκαίρι του 2021 η Άνδρος πέρασε στην σύγχρονη εποχή. Οι υποδομές του νησιού ολοκληρώνονται και εκσυγχρονίζονται σταδιακά. Και ο Δήμος Άνδρου ξεπερνά την εποχή των εφτασφράγιστων μυστικών στην ύδρευση και με τη νέα οργάνωση (μηχανικούς, τηλεματική, οργάνωση) δημοσιοποιεί το τι έχει κάνει και το τι θα κάνει προσεχώς. 

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ: ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

19 δεξαμενές έχουν γίνει εργασίες, καθαρισμοί, απολυμάνσεις, έχουν εγκατασταθεί μηχανισμοί χλωρίωσης και τηλεμετρίας. Τα έργα θα προχωρήσουν σε επτά ακόμα και έπονται νέοι μηχανισμοί τηλεμετρίας και ελέγχου των δικτύων 800.000 ευρώ. Επιπλέον υπάρχει ακόμη έγκριση χρηματοδότησης για αντικατάσταση μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού αντλιοστασίων. Από τα πρώτα είναι το αντλιοστάσιο της Αβύσσου, που θα ανακατασκευαστεί πλήρως.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

  1. ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΝΔΡΟΥ

31 δεξαμενές στην περιοχή Χώρας

29 δεξαμενές στην περιοχή Κορθίου

16 δεξαμενές στην περιοχή Υδρούσας.

Σύνολο 76 δεξαμενές στο σύνολο της Άνδρου

  1. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΝΔΡΟΥ

Σε 13 από αυτές έγιναν βελτιώσεις και έχουν σήμερα εγκατεστημένα πλήρη συστήματα και χλωριώνονται κανονικά. Σε 7 επιπλέον διορθώθηκαν τα συστήματα χλωρίωσης και έγινε και συντήρηση και λειτουργούν κανονικά. Αυτές είναι:

Κεντρική δεξαμενή Χώρας

Δεξαμενή Ανδρέλου - μεγάλη

Άνω Μενήτων – Κουράφι

Βακόνι – Αλαδινού

Αγίας Μπατσίου

Άνω Αγίου Πέτρου

Κεντρική Γαυρίου

Σε 9 από τις υπόλοιπες δεξαμενές βρέθηκαν με δοσιμετρικές αντλίες χλωρίωσης εκτός λειτουργίας. Επισκευάστηκαν και λειτουργούν πλέον σε 6 εξ αυτών:

Μάνεση Κορθίου

Ρωγός Κορθίου

Πηγάδι Κορθίου

Στενιές Χώρας

Υψηλού Χώρας

Κεντρική δεξαμενή Χώρας (τοποθέτηση και δεύτερης εφεδρικής)

Σύνολο 19 δεξαμενών που έγιναν εργασίες σε όλη την Άνδρο

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Επίκειται άμεση αγορά πέντε δοσιμετρικών συστημάτων χλωρίωσης σε επτά δεξαμενές μεγάλης κατανάλωσης. Έχουν προταθεί για άμεση εγκατάσταση στις δεξαμενές:

Στραπουριών

Γιανισαίου

Αποικιών

Μουσιώνα

Αϊδονιών

Συνετίου

Πίσω Μεριάς

Σύνολο 7 δεξαμενές

Τέλος επίκειται η έναρξη έργων υδροδότησης του Κάτω Αγίου Πέτρου μέσα στην άνοιξη του 2022

  1. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Όλων των υπόλοιπων δεξαμενών τα νερά δεν χλωριώνονται και πρέπει να γίνει σύσταση στους πολίτες να προσέχουν στην κατανάλωση. Λαμβανομένου δε υπόψη των ανωτέρω συνίσταται από την εταιρεία να αναπτυχθεί πλήρες πρόγραμμα ελέγχου (που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε) και να γίνονται αναλύσεις νερού ώστε να ελέγχεται συνεχώς η καλή λειτουργία των δεξαμενών και του δικτύου. Στις μικρότερες δεξαμενές και τα απομακρυσμένα δίκτυα του νησιού που δεν χλωριώνονται ακόμα πρέπει να γίνονται έλεγχοι έστω και αραιότερα ώστε να υπάρχει εικόνα και να γίνονται όταν χρειάζεται διορθωτικές παρεμβάσεις με καθαρισμούς και απολύμανση δεξαμενών.

  1. ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ 
  1. Παρακολούθηση του νερού για κατανάλωση με τηλεμετρία σε επιλεγμένες θέσεις και με σταθερή συχνότητα δειγματοληψιών ώστε να υποδεικνύονται οι απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις στα επιμέρους μικρότερα δίκτυα.
  2. Άμεση δημοπράτηση έργου του Δήμου (υπάρχει ήδη έγκριση) ποσού 800.000 ευρώ για την προμήθεια συστημάτων χλωρίωσης σε ακόμα 20 δεξαμενές και η ένταξη τους στο σύστημα τηλεμετρίας που έχει ήδη εγκατασταθεί με προσπάθειες του Δήμου από το καλοκαίρι.

Με τα δύο αυτά επιπλέον έργα θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η αποτελεσματικότητα του δικτύου, η γνώση των αποθεμάτων των δεξαμενών και η ποιότητα του νερού για κατανάλωση από τους κατοίκους της Άνδρου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet