Κομμάτια και θρύψαλα τα πολιτικά αφηγήματα του κ. Σουσούδη

Του Κυριάκου Α. Θωμά

Οικονομολόγου – π. Δημάρχου Υδρούσας 

 

Ο δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης με το "επιτελείο" του το 2015. Με εξαίρεση έναν από όσους εμφανίζονται στην φωτογραφία έφυγαν από την παράταξη του...

«Δυστυχώς στο Δήμο δεν υπάρχουν χρήματα για να αναλάβουμε την εξυγίανση της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΥ» είπε αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2018». Αυτή ήταν η θέση του κ. Θ. Σουσούδη στο δημοτικό συμβούλιο στο οποίο αποφασίστηκε η λύση της παραπάνω δημοτικής εταιρείας.

Τον Μάρτη του 2019, ο κ. Σουσουδης ξεκινώντας την προεκλογική εκστρατεία του παρουσίασε έναν «κερδοφόρο και υγιή Δήμο» με δύο εκατομμύρια ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Είχε όμως φροντίσει να αποκρύψει πως είχε υποχρεώσεις δύο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ!

Καταρρέει έτσι και με τις δικές του τοποθετήσεις, το πολιτικό αφήγημα το οποίο προσπάθησε, ανεπιτυχώς να σερβίρει στους Ανδριώτες το 2019 και αναπαρήγαγε μέχρι σήμερα πως «λεφτά υπήρχαν»!

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η απόφαση να τεθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση πάρθηκε παρά την αντίθετη εισήγηση βασικών στελεχών και συνεργατών της τότε διοίκησης. Τονίζεται μάλιστα οτι ΠΟΤΕ πριν δεν είχε απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο η πορεία της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ και αυτή ήρθε για συζήτηση για πρώτη και τελευταία φορά με αντικείμενο την λύση της!

Ενδεικτικά ο καθ’ ύλην αρμόδιος τότε Αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρήστος Βουραζέρης αναφέρει στην εισήγηση του:  «Πως να εξηγηθεί οτι η μοναδική φορά που συζητάμε στο ΔΣ το θέμα της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΑΕ είναι σήμερα με στόχο την λύση της εταιρείας.

Και τονίζει ο ίδιος πως: «Τα οικονομικά του Δήμου το 2018 δεν ήταν καλά για να αντέξουν τις οφειλές της εταιρείας.»

Επιβεβαιώνεται δηλαδή πως ο Δήμος Άνδρου στον προϋπολογισμό του 2018 ήταν προβληματικός. Καταρρέει έτσι και από τον αντιδήμαρχο οικονομικών η εικόνα του «θαλερού» Δήμου που πλάσαρε προεκλογικά και μέχρι σήμερα ο κ. Σουσούδης. 

Και συνεχίζει ο κ. Βουραζέρης πως: «Η μοναδική έκθεση Ορκωτών που έχουμε στα χέρια μας μέχρι σήμερα είναι αυτή του 2011, η οποία έλεγε ότι με 172.000€ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η εταιρεία θα ήταν βιώσιμη. Κοιμάμαι ήσυχος γιατί προσπάθησα αρκετές φορές να βοηθήσω τα 3 τελευταία χρόνια (2014-2017), αλλά η πόρτα ήταν κλειστή και το γνωρίζεται όλοι ή έστω οι περισσότεροι.

Η εταιρεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί σε λύση και εκκαθάριση διότι δεν θα μπορεί στο μέλλον ο Δήμος να συστήσει ανάλογη εταιρεία. Η εταιρεία είναι πραγματικά χρήσιμη για τον τόπο μας. Προτείνω μέτρα που θα καταστήσουν την εταιρεία βιώσιμη όπως ενδεικτικά: ανάθεση έργων από τον Δήμο, επάφή με άλλους δήμους των Κυκλάδων για να της αναθέσουν κι αυτοί έργα, αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου κτλ». Αυτά καταγράφονται ως μέρος της εισήγησης του στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αποφάσισε την λύση της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ στα τέλη του 2017.

Ο κ. Σουσούδης δήμαρχος Άνδρου. Οκτώβριος 2017. Συμβούλιο για την Αναπτυξιακή. Όλα τα μέλη που κάθονται δίπλα στον τέως δήμαρχο (Βουραζέρης, Μπάλλας, Λάσκαρης, Πολίτου) αποχώρησαν από την παράταξη πριν το τέλος της θητείας. Η Αναπτυξιακή ήταν η θρυαλλίδα των ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων του δημάρχου το 2017. Πλήρης ήταν η αποτυχία της αλλοπρόσαλλης διοίκησης του κ. Σουσούδη στο θέμα όπως και σε πολλά άλλα θέματα. Μια αλλοπρόσαλλη πολιτική τότε που συνεχίζεται και σήμερα ως αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση. 

Στην ίδια συνεδρίαση ο λογιστής της εταιρείας Χαράλαμπος Ανύσης αναφέρει: «Είναι παράδοξο και λυπηρό να θέλει το ΔΣ να γνωρίσει μια εταιρεία του Δήμου την 3η χρονιά της θητείας του και με αφορμή την πρόταση να τεθεί σε λύση η εταιρεία. Παρ’ ότι υπάρχουν οφειλές σας διαβεβαιώ οτι η κατάσταση ειναι ελέγξιμη τα επόμενα χρόνια. Αιτία του προβλήματος είναι ότι δεν έχουν τιμολογηθεί και εισπραχθεί όλα τα έργα, που έχει εκτελέσει η εταιρεία. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να εξυγιάνει την εταιρεία.»

Ακολούθως ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευτέρης  Μπάλας είπε: «Αυτο που πρέπει να τονίσουμε ότι με την διάλυση της εταιρείας τα χρέη θα έρθουν στον Δήμο, δηλαδή θα τα επωμιστούν οι Άνδριώτες. Μέσα από την συζήτηση προέκυψε ότι οι οφειλές τη εταιρείας είναι 440.000 χιλ € και οι απαιτήσεις 420.000 χιλ €. Για ποιο λόγο λοιπόν την κλείνουμε; Άρα, να μην λυθεί η εταιρεία και να γίνουν προσπάθειες εξυγίανσής της». 

Όλες οι ανωτέρω εισηγήσεις πήγαν στον βρόντο. Όπως αποδεικνύεται επί τριετία 2014-2017 ουδέποτε ασχολήθηκε ο δήμαρχος με αυτή και δεν ενημέρωσε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο. Απλώς με συνοπτικές διαδικασίες η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ τέθηκε σε λύση αγνοώντας ο κ. Σουσούδης τις εισηγήσεις του λογιστή της εταιρείας, του Προέδρου του ΔΣ, κυρίως όμως του καθ’ ύλην αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών.

  • Αγνοήθηκαν τρεις εισηγήσεις αρμοδίων στελεχών, που έδιναν λύσεις και καθιστούσαν μια χρήσιμη εταιρεία βιώσιμη.
  • Αγνοήθηκε η δραματική προειδοποίηση του Προέδρου Λευτέρη Μπάλα ότι με την λύση της τα χρέη θα τα επωμισθούν οι Ανδριώτες.
  • Παρουσιάστηκαν από την πλευρά όσων ήθελαν την διάλυση της εταιρείας νούμερα, αριθμοί, διατάξεις, νόμοι, ημερομηνίες. Όμως ούτε λέξη γύρω από τις πολιτικές επιλογές της τότε περιόδου αλλά και του μέλλοντος. Ούτε λέξη για έναν άμεσο και μακροχρόνιο προγραμματισμό.

Σφοδρή ήταν μετά την αντιπαράθεση για την Αναπτυξιακή και η επόμενη σύγκρουση το 2018 του τότε δημάρχου Θ. Σουσούδη με τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Λ. Μπάλλα. Χαρακτηριστική η παραπάνω φωτογραφία όπου ο δήμαρχος σε όρθιος έξαλλη κατάσταση απαιτούσε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου που είχε σηκωθεί κι αυτός όρθιος αντιδρώντας στην αλλοπρόσαλλη στάση του κ. Σουσούδη, ο οποίος δεν φημίζεται για την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα του.

Ήταν μια πολιτική κούφια που έκρυψε πίσω από διατάξεις και άρθρα την πλήρη αδυναμία οικονομικού σχεδιασμού, την πλήρη έλλειψη πολιτικής και την πλήρη καθήλωση κάθε δράσης. Ο κ. Σουσούδης με την πασίγνωστη αδυναμία του να κάνει οτιδήποτε προτίμησε να κλείσει – όπως έλεγαν οι τότε συνεργάτες του - ένα εργαλείο δημοσίων έργων ξεφορτώνοντας το στις πλάτες των ανδριωτών, που πρέπει τώρα να το πληρώσουν.

Φορτώνοντας εν αγνοία τους το πολύχρονο πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε στην Γενική Συνέλευση της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ, την οποία αποτελούν ακόμα οι «δικοί» του άνθρωποι: Δ. Θεοδωράκης (πρόεδρος), Ν. Βιδάλης, Α. Τσατσομοίρου, Γ. Καπάκης. Και ο Δ. Τηνιακός. Σε πλήρη σύγχυση λοιπόν και τώρα, όπως και τότε ο άνθρωπος…

  • Αυτή ήταν και είναι η χαοτική πολιτική διαχείριση του κ. Σουσούδη: σύγχυση, αδυναμία κατανόησης των πραγμάτων και περιστασιακές πολιτικές συμπλεύσεις. Όπως η σημερινή με το καταστροφικό πολιτικά δίδυμο Γιάννη Καπάκη και Τασούλα Μαμάη.
  • Αυτή είναι η ανερμάτιστη οικονομική διαχείριση του κ. Σουσούδη: πολιτικά και οικονομικά αφηγήματα χωρίς σχέση με την πραγματικότητα. Ο οποίος μετά την πλήρη παραδοχή της οικονομικής αδυναμίας του Δήμου το 2018 εμφάνισε ταχυδακτυλουργικά το 2019 έναν «πλεονασματικό» Δήμο που είχε 2 εκατ. ευρώ στο ταμείο! Αλλά χρώσταγε 2,4 εκατ. ευρώ!
  • Αυτή είναι αυτοδιαψευδόμενη πορεία του κ. Σουσούδη που προεκλογικά δεν ανέφερε ούτε ένα δημόσιο έργο και ούτε μια μελέτη για δημοπράτηση. Και δύο χρόνια στην αντιπολίτευση εμφανίζεται από το πουθενά να διεκδικεί όλα τα έργα και τις μελέτες των επομένων.

Σε αυτό όμως ταιριάζει με την σημερινή συνοδοιπόρο του την κ.Τασούλα Μαμάη για την οποία έγραφε το 2000 η τότε διοίκηση του Δήμου Υδρούσας πως «στην αντιπολίτευση έκανε τόσα έργα όσα δεν έκανε σαν διοίκηση»! Το ίδιο και ο κ. Σουσούδης. Από το ίδιο αφηγηματικό υλικό φτιαγμένοι και οι δύο είναι. Κάνουν έργα μόνο στην αντιπολίτευση!!!

Αυτά συμβαίνουν όταν η πολιτική στηρίζεται σε αφηγήματα και οι πολιτευόμενοι στηρίζονται μόνο στην επικοινωνία. Στο τέλος όλα όσα λένε καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος...

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κουρασανε και οι δυο. Εδώ έχουμε πόλεμο και αυτοί κοιτούν πως θα βγάλει ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα και που χάλασε η μπουγάδα. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. Δυστυχώς αυτή είναι η τοπική αυτοδιοίκηση της Άνδρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ σύντομα θα λάβετε την αποστομωτική απάντηση του πρώην δημάρχου κύριοι. Και θα τρέχετε να κρυφτείτε τότε.
Υπάρχει συνομωσία για να ανακοπεί η διαφαινόμενη επανεκλογή του, δεν το βλέπετε;
Και να ξέρετε ότι οι άλλοι άλλαξαν θέση και απόψεις, όχι ο Θεοδόσης.

This comment was minimized by the moderator on the site

Απασφάλισε ο Κυριάκος και τώρα φαίνεται ποιοι ήταν οι λόγοι που έφυγε. Ελπίζω να συνεχίσει μαζί με τους άλλους που έφυγαν απο τον Σουσούδη να προσφέρουν στο νησί μέσω της παράταξης του Δημάρχου Λοτσάρη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Βρε τα πουλακια μας

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Προσέξτε τα πουλάκια σας γιατί βρέξατε τα παπούτσια σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro