BBC: Ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει την ρητορική του Πούτιν!…

 

Ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ - όπως δείχνει ο χάρτης του BBC - δημιουργεί σύνορα 800 χιλιομέτρων επαφής Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Και το κυριώτερο - όπως αναφέρεται σε όλες τις αναλύσεις φέρνει την Αγία Πετρούπολη μόλις 90 χιλιόμετρα από τους ΝΑΤΟϊκούς στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Η εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία απέτυχε σε πολλά μέτωπα, αλλά μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες είναι η -σχεδόν σίγουρη πλέον- ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον το 60% των Φινλανδών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ένα τεράστιο άλμα από το προηγούμενο υψηλό ποσοστό, που ανερχόταν περίπου στο 30% τα προηγούμενα χρόνια. Εάν αυτό συμβεί, όπως αναμένεται, η χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων θα έχει ξανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη ασφάλειας με τρόπο που μέχρι προηγουμένως θεωρούνταν ασύλληπτος, και μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία.

Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν και η Ρωσία;

Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς μετά το 1997 είναι εντυπωσιακή, όπως απεικονίζεται στον χάρτη του BBC. Με την ένταξη της Φιλανδίας επιτυγχάνεται η πλήρης περικύκλωση της. Ενισχύεται έτσι η ρητορική του Πούτιν περί στρατηγικής περικύκλωσης, όπως αναφέρει το BBC. 

Στρατιωτικές κινήσεις. Προς το παρόν, ο Πούτιν είναι απασχολημένος με το μέτωπο στην Ουκρανία και έτσι εκτιμάται πως είναι απίθανο να προχωρήσει σε ξαφνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της Φινλανδίας. Τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στα κοινά σύνορα των 1300 χλμ έχουν αναδιαταχθεί νότια. Ωστόσο, με τον καιρό, είναι πιθανό να μετακινήσει στρατεύματα και πυραύλους πιο κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και να πραγματοποιήσει επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες.

Υβριδικός πόλεμος. Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κυβερνοκατασκοπεία συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές μπορεί τώρα να έχουν ως στόχο ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συνοδευόμενα από τις συνήθεις επίσημες αρνήσεις ενοχής.

Ανατροπή. Στον Βλαντίμιρ Πούτιν αρέσει να «παίζει» στρατηγικά και όχι να καταφεύγει σε τακτικισμούς και μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι η ιστορική ουδετερότητα αυτών των δύο σκανδιναβικών χωρών σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να ανατραπεί. Με τον καιρό, δηλαδή, ενδέχεται να επιλέξει να προσπαθήσει να διαμορφώσει τη φινλανδική κοινή γνώμη ενάντια στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με το BBC, όσο και εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδήγησε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Πούτιν- που ήταν η διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς- η εξέλιξη με τη Φινλανδία ενισχύει την ρητορική του, η οποία περιλαμβάνει ακόμη και τη χρήση πυρηνικών. Η Δύση αγνοεί μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία και την απειλεί φέρνοντας όλο και περισσότερο στα σύνορά της τη ΝΑΤοϊκή συμμαχία.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Φιλανδία, όπως όλα τα ανεξάρτητα κράτη, έχει το δικαίωμα να διαλέξει τους συμμάχους της δίχως να χρειαστεί να ζητήσει την άδεια από κάποιους επιθετικούς νταήδες. Βλέποντας το τι γίνεται στην Ουκρανία είναι φυσικό να προσπαθεί να κάνει το αυτονόητο.