Οριακοί οι χειρισμοί για το «Lana» και τα αντίποινα των Ιρανών…

 

To τάνκερ Prudent Warrior της Polembros, κατασκευής 2017, ελληνικής σημαίας, νηολογίου Άνδρου

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το ανδριώτικο τάνκερ της Polembros, «Prudent Warrior» συμφερόντων Σπύρου Πολέμη, με τους 8 Έλληνες και τον Κύπριο καπετάνιο του βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas. Eνώ το «Delta Poseidon» παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό Κόλπο.

Τα πληρώματά τους παραμένουν στα πλοία και είναι καλά στην υγεία τους. Εν τω μεταξύ, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν απηύθυναν προειδοποίηση ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, αν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το «Lana» (πρώην «Pegas») κατέπλευσε ρυμουλκούμενο στο αγκυροβόλιο της Καρύστου στις 14 Απριλίου. Με διάταξή της η Αρχή για το ξέπλυμα προχώρησε στη δέσμευσή του, καθώς σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση το δεξαμενόπλοιο ανήκε σε ρωσική τράπεζα που συγκαταλέγεται στις 800 και πλέον οντότητες σε βάρος των οποίων έχουν τεθεί σε ισχύ κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή.

Κατόπιν ελέγχου, ωστόσο, προέκυψε ότι στα μέσα Μαρτίου, και σίγουρα πριν από τον κατάπλου του στην Κάρυστο, το δεξαμενόπλοιο είχε μεταβιβαστεί στην επίσης ρωσική εταιρεία Transmorflot, σε βάρος της οποίας πάντως δεν έχουν τεθεί σε ισχύ κυρώσεις. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ήρε τη διάταξη για τη δέσμευση του πλοίου.

Οριακή η δικαστική απόφαση, οριακή και η μετάγγιση του πετρελαίου στον κόλπο της Καρύστου... 

Τότε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης παρενέβη και απέστειλε (20 Απριλίου) αίτημα δικαστικής συνδρομής ζητώντας αυτή τη φορά τη δέσμευση όχι του πλοίου, αλλά του φορτίου του. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η εισαγγελία της περιφέρειας Κολούμπια, το FBI και η υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigation – HSI) διεξάγουν έρευνα για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, «τα έσοδα του οποίου θα υποστηρίξουν μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση κατά παράβαση της ποινικής νομοθεσίας των ΗΠΑ».

Το αίτημα δικαστικής συνδρομής διαβιβάστηκε στα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, πριν καταλήξει στο αρμόδιο (λόγω Καρύστου) Πρωτοδικείο Χαλκίδας για εκτέλεση: ήτοι να προχωρήσει στην κατάσχεση των 107.000 τόνων πετρελαίου και τη μετάγγισή τους σε δύο άλλα δεξαμενόπλοια.

Αυτή η τελευταία απόφαση τις κατάσχεσης των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου της ελληνικής δικαιοσύνης και η μεταφορά του στην Αμερική εξόργισε την Τεχεράνη. Οι ίδιες πηγές μάλιστα αποκάλυψαν στην «Κ» ότι το προηγούμενο διάστημα είχε επισημανθεί αρμοδίως ο κίνδυνος το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που η Ελλάδα ικανοποιούσε το αίτημα των ΗΠΑ, παρά τους σχετικούς νομικούς περιορισμούς μιας και ο νόμος των ΗΠΑ δεν ήταν δεσμευτικός για την ΕΕ.

Την 20ή Μαΐου, αντίστοιχα, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας με έγγραφο που φέρει την ένδειξη «Ακρως εμπιστευτικόν» ζητάει από το Λιμεναρχείο Καρύστου «να προχωρήσει στην παράδοση του κατασχεμένου φορτίου από το πλοίο “Lana” σε δύο πλοία ναυλωμένα από τις αιτούσες αμερικανικές αρχές». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της επικεφαλής του Λιμεναρχείου για την μετάγγιση του ιρανικού πετρελαίου στον κόλπο της Καρύστου από το «Lana» στα δεξαμενόπλοια «Ice Energy» και «Alkinoos». Η μετάγγιση όμως ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συνήθως το Ελληνικό Δημόσιο κωλυσιεργεί και δεν έχει σχετικά γρήγορα αντανακλαστικά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, βιάστηκε και για άλλη μια φορά οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν, απέβησαν άκρως αρνητικές! Γιατί άραγε να κοιτούν μονόπλευρα την κάθε υπόθεση και να μην μπορεί κανείς να σκεφθεί σφαιρικά? Λες και δεν θα γινόταν αντίποινα από το Ιράν, τη στιγμή που το φορτίο του πλοίου που δεσμεύθηκε στην Κάρυστο προοριζόταν για το συγκεκριμένο κράτος.. Οποιος περίμενε κάτι διαφορετικό, μάλλον συνεχίζει και πλανάται οικτρά.