Η ιστορική φρεγάτα ΕΛΛΗ στο Μπατσί!...

 

Αυτές τις μέρες «σκοπούν πλοίο» στην περιοχή του Μπατσιού και στο Αιγαίο είναι η φρεγάτα ΕΛΛΗ, που φέρει το διακριτικό σήμα F 450. Η φρεγάτα εποπτεύει το πέρασμα του Κάβο Ντόρο και είναι σε μικρή απόσταση από το Κεντρικό Αιγαίο που είναι ανατολικά της Άνδρου.

Το αραξοβόλι της είναι οι «Φούρνοι». Έτσι έλεγαν την περιοχή από την Χρυσή Άμμο μέχρι το Μπατσί οι παλαιότεροι, η οποία θεωρείται από τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια της ευρύτερης περιοχής. Κάποτε σε αυτό το σημείο αγκυροβολούσε και ο αγγλικός στόλος όταν ήταν στην περιοχή. Ασφαλές θεωρείται επίσης και το αγκυροβόλιο της Καρύστου, που και αυτό εποπτεύει το στρατηγικής σημασίας πέρασμα του Κάβο Ντόρου και είναι σε εξίσου κοντινή απόσταση από το κεντρικό Αιγαίο.

Η φρεγάτα μετακινήθηκε από την Κάρυστο στο Μπατσί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η άνοδος της «θερμοκρασίας» στο Αιγαίο με τις επιθετικές δηλώσεις των Τούρκων. Ο δεύτερος το ρωσικό/ιρανικό τάνκερ LANA, που έχει αποκλειστεί στο αγκυροβόλιο της Καρύστου.

Σχολιάζοντας την παρουσία της φρεγάτας στην Κάρυστο πρέπει να πούμε πως αυτή την εποχή ενοχλεί πολιτικά και επιχειρησιακά. Πολιτικά γιατί οι Ιρανοί βλέπουν ένα πολεμικό πλοίο δίπλα στο τάνκερ και επιχειρησιακά γιατί τυχόν ατύχημα ή κάτι άλλο θα εμπλέξει και την φρεγάτα. Έτσι μετακινήθηκε στο Μπατσί, στο κύριο αραξοβόλι της περιοχής. Οι πληροφορίες λένε πως όταν τελειώσει το συμβάν η φρεγάτα θα επιστρέψει κανονικά στην Κάρυστο. Εκτός αν…

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

Αυτές τις μέρες η φρεγάτα που είναι το «σκοπούν πλοίο» στο Μπατσί είναι η ΕΛΛΗ. Η ΕΛΛΗ είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου κι έχει μια μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με το επίσημο ιστορικό του πλοίου η Φ/Γ ΕΛΛΗ F-450 είναι η πρώτη φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από την εταιρεία Royal Schelde.

Η σύμβαση για την πώληση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό υπεγράφη στην Αθήνα το 1980 και η Ελληνική Σημαία υψώθηκε στο πλοίο την 10 Οκτωβρίου 1981 στο Vlissignen της Ολλανδίας. Η έναρξη ναυπηγήσεως έγινε το 1978 και η καθέλκυση τον Ιούλιο του 1979, σαν το πέμπτο πλοίο της σειράς τύπου STANDARD, που είχε παραγγείλει το Ολλανδικό Ναυτικό.

 

Το όνομα ΕΛΛΗ δόθηκε στην πρώτη φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ανάμνηση του τορπιλλισθέντος καταδρομικού ΕΛΛΗ την 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου, όπου είχε σταλεί για τον εορτασμό της Παναγίας. Το εν λόγω καταδρομικό είχε ονομασθεί έτσι εις ανάμνηση της νικηφόρου ναυμαχίας του ελληνικού στόλου εναντίον του τουρκικού στην χερσόνησο της 'Ελλης.

Η ΦΓ ΕΛΛΗ είναι το τρίτο διαδοχικά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο φέρει το όνομα ΕΛΛΗ. Το πρώτο πλοίο με το όνομα ΕΛΛΗ ήταν το πρώην κινεζικό Fei-Hung, το οποίο ναυπηγήθηκε το έτος 1912 στις ΗΠΑ και αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1912. Έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940 από ιταλικό υποβρύχιο, σε ειρηνική περίοδο, ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου είχε καταπλεύσει για τον εορτασμό της Παναγίας.

Το δεύτερο ΕΛΛΗ, πρώην Ιταλικό Eugenio di Savoia, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1950 σε αντικατάσταση του τορπιλλισθέντος ΕΛΛΗ. Το 1959 μεθόρμισε στον όρμο της Σούδας όπου χρησιμοποιήθηκε για έδρα του Ναυάρχου Αρχηγού Κρητικού Πελάγους (ΑΚΙΠ).

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σαφως και συμβαινουν κι αυτα.Ολοι κανουμε λαθη και ολοι πρεπει να προσπαθουμε να διορθωνουμε αλλα πανω απ' ολα να διορθωνομαστε :)
Μεγαλη αρετη η αναγνωριση των λαθων μας, οπως κανατε και εσεις δημοσια στο σχολιο μου.
Ειναι περιπου μια δεκαετια τωρα που ανακαλυψα το ποσα λαθη κανουμε οταν μιλαμε η γραφουμε
Συνεχιστε την πολυ καλη δουλεια σας! Σας ευχαριστω
ΥΓ: Και εγω δεν βαζω τονους στις λεξεις

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημερα, διαβαζω το σαιτ σας καθημερινα. Θα ηθελα να κανω μια παρατηρηση σχετικα με την ονομασια Καβο Ντορο (Cavo d'Oro). Παρατηρησα οτι το αναφερετε ως "Καβο Ντορου". Ως γνωστον, οι ξενες λεξεις, ονοματα κλπ δεν κλινονται στα ελληνικα. ΠΧ, δε λεμε το στυλο, του στυλου. Το σωστο ειναι το στυλο, του στυλο κλπ κλπ. Το ιδιο και με το Καβο Ντ'ορο. Το (στενο του) Καβο Ντ'Ορο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Φυσικά και έχετε δίκιο. Ευχαριστούμε. Το διορθώσαμε. Αβλεψία της στιγμής. Συμβαίνουν κι αυτά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro