ΥΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΤΕΥΧΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Διαχρονικό το πρόβλημα της αυτανάφλεξης των σκουπιδιών. Η παραπάνω φωτογραφία είναι παλαιότερων χρόνων. Αν δεν γίνει ο ΧΥΤΥ στην Πλούσκα το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει όποιος δήμαρχος κι αν είναι. 

Που είναι σήμερα η εγκεκριμένη μελέτη του ΧΥΤΥ της Άνδρου για την Πλούσκα; Και τι γίνεται για την ώρα στην Σταυροπέδα; Το Εν Άνδρω ως έγκυρος και νόμιμος ιστότοπος του νησιού πήρε την πρωτοβουλία κι επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο (στις 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα). Και ο Περιφερειάρχης απάντησε αμέσως και εξήγησε ότι: «έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης του έργου του ΧΥΤΥ αξίας 11 εκατ. ευρώ και έχουν κατατεθεί για ένταξη προς την προγραμματισμένη χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Λόγω καθυστερήσεων του ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα».

Αυτά είπε ο καθ’ ύλη αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος του ΦΟΣΔΑ και του έργου. Δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητούμε. Έχουμε όμως κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί πολλά έχουμε ακούσει, αλλά τα τεύχη δημοπράτησης έχουν κολλήσει εδώ και 10 μήνες στον αρμόδιο φορέα της Περιφέρειας, τον ΦΟΣΔΑ, που έχει αναλάβει το έργο.

Υποσχεθήκαμε σε αναγνώστη να ερευνήσουμε και να δούμε τι γίνεται για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου και τι γίνεται σήμερα με τα σκουπίδια της Άνδρου για τα οποία τόσα έχουμε γράψει μέχρι σήμερα. Μόνο που δεν γράφουμε αυτά που θέλει η σημερινή ενωμένη αντιπολίτευση, αλλά αυτά που έλεγαν διαχρονικά οι διοικήσεις της Άνδρου. Και την Άνδρο διοίκησαν οι Γ. Γλυνός και Θ. Σουσούδης και σήμερα ο Δ. Λοτσάρης. Ότι έλεγαν οι τρεις παραπάνω δήμαρχοι ως διοίκηση για την άμεση ανάγκη κατασκευής του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα επαναλαμβάνουμε εμείς διαχρονικά.

Μόνο η ομάδα Καπάκη με τον καταστροφολογικό αριστερόστροφο λαϊκισμό της ήταν και είναι αντίθετη στην κατασκευή ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Αποτέλεσμα δεκάδες ενστάσεις που πήγαν το θέμα του ΧΥΤΥ πολύ πίσω και το θέμα της οριστικής λύσης των σκουπιδιών παρέμεινε στο σημερινό χάλι της Σταυτροπέδας.  Ατυχώς όμως για το νησί τα τελευταία 3 χρόνια η ομάδα αυτή βρήκε βοήθεια και από την ομάδα Σουσούδη, η οποία τόσο ταλαιπωρήθηκε ως διοίκηση από τα όσα απίστευτα άκουσε από αυτούς ως διοίκηση. Τώρα όμως στο βωμό του άκρατου λαϊκισμού συμπλέει απολύτως με την αριστερόστροφη ομάδα Καπάκη στις αντιπολιτευτικές κορώνες. Αλλά και σε κάθε είδους άρνηση. Ακόμα και κόντρα σε αυτά που υποστήριζε ο ίδιος ο κ. Σουσούδης ως δήμαρχος.

Όσο για τη φωτιά που καίει κατά καιρούς στη Σταυροπέδα δυστυχώς είναι χρόνιο πρόβλημα. Γινόταν επί Γλυνού και επί Σουσούδη. Και τώρα και επί Λοτσάρη. Ατυχώς τα σκουπίδια έχουν – λόγω του μεθανίου που εκλύουν όπως λένε οι ειδικοί – αυταναφλέγονται. Πόσες φορές δεν ανεφλέγησαν επί Γλυνού; Πόσες επί Σουσούδη; Να θυμίσουμε στο ΝΟΜΟΤΑΓΗ ΠΟΛΙΤΗ και σε άλλους μη νομοταγείς πολίτες πως επί Σουσούδη μετά από αυτανάφλεξη καίγονταν από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Και αυταναφλέγησαν και μέσα στις εκλογές του 2019. Το ίδιο συνέβη και πέρσι τον χειμώνα επί Λοτσάρη και καίγονταν επί μήνες. Κατά καιρούς υπάρχει εστία μέχρι σήμερα. Η πυροσβεστική έχει βεβαιώσει και πρόστιμα στον Δήμο για τις κατά καιρούς εστίες. Που θα υπάρχουν όσο δεν προχωρά η σωστή λύση του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.

Το θέμα των σκουπιδιών τα τελευταία χρόνια - λόγω της καθαριότητας που επικρατεί στο νησί από την διοίκηση – δεν φαίνεται. Η πλειοψηφία των ανδριωτών δεν δείχνει να ενδιαφέρεται. Όμως υπάρχει και σιγοκαίει. Και πρέπει να λυθεί. Οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους βλέποντας πως προχωρά η μελέτη στην υλοποίηση της περιμένουν να δουν αποτέλεσμα. Η Άνδρος περιμένει από την Περιφέρεια και τον ΦΟΣΔΑ που το ανέλαβε να δει αποτέλεσμα.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο που "στο παρά πέντε", και κατόπιν νεώτερης απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου - για την Υποχρεωτική Κατσσκευή Κέντρου Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Υλικών (στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας) σε κάθε νεοκατασκευαζόμενο ΧΥΔΥ - προκύπτει επιπλέον και Μη Κοστολογημένο 'Εργο , που "βάζει βόμβα" στην περαιτέρω ομαλή διαδικασία Ανάθεσης του Έργου. Επομένως ας αναμένουμε νεώτερες καθυστεήσεις στην υλοποίηση του κομβικού αυτού Έργου, που πλήττουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας του νησιού .
https://news.bgreen.gr/24127