Έτοιμη η μονάδα κομποστοποίησης στο Κόρθι...
Δίπλα στον βιολογικό του Κορθίου η μονάδα κομποστοποίησης βιοαποβλήτων
(ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Πριν πολύ καιρό είχε έρθει πρόταση συνεργασίας του καθηγητή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ στο ΔΣ της Άνδρου για να δημιουργηθεί με διεθνή χρηματοδότηση πρότυπος μονάδα κομποστοποίησης για τα βιοαπόβλητα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Άνδρο. Η δημοτική αρχή θέλησε να την εγκαταστήσει εκεί που υπάρχουν τα περισσότερα: στην Υδρούσα. Σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο της περιοχής.
Ξεσηκώθηκε η «φιλοπρόοδος» ομάδα Καπάκη και οι γύρω από αυτήν λέγοντας πολλά για το «αρνητικό αντίκτυπο» που θα είχε η μονάδα, αλλά και για τον καθηγητή του ΕΜΠ που έφερε το πρόγραμμα στην Άνδρο. Συνέβαλε και η ομάδα Σουσούδη στις διαμαρτυρίες. Και έτσι η προσφορά απορρίφθηκε πανηγυρικά στο ΔΣ για την περιοχή της Υδρούσας.
Ο δήμαρχος πρόλαβε τις προθεσμίες και η μονάδα βιοαποβλήτων έγινε τελικά από τον καθηγητή και το ΕΜΠ στο Κόρθι, που δεν έχει τόσα βιοαπόβλητα. Η μονάδα έγινε και ξεκινά την λειτουργία της την 1η Δεκεμβρίου.
Η Χώρα ως γνωστό έχει μια μονάδα στο Παραπόρτι προσφορά του Σπύρου Πολέμη μόλις 100 μέτρα από την πλαζ και δεν ενοχλεί κανέναν! Η Υδρούσα όπου τελεί υπό την «φιλοπρόοδη αιγίδα» της ομάδας Καπάκη - με την συνέργια της ομάδας Σουσούδη - δεν έχει καμία χάρη στην αρνητική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης στο ΔΣ.
Έτσι προχωρά η ανακύκλωση στην Άνδρο. Με αρνήσεις και ψευδεπίγραφα αυτών που «ενώνουν» την Άνδρο επί χρόνια υπό το καθεστώς της υπανάπτυξης, το οποίο επέβαλαν και όταν διοίκησαν και τώρα που είναι πλειοψηφία στην αντιπολίτευση. Τα παραπάνω τα θυμηθήκαμε διαβάζοντας την ανάρτηση του καθηγητή Γεράσιμου Λυμπεράτου, που μάς εστάλη και την δημοσιεύουμε παρακάτω – ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΜΠΟΣΤΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠ ΣΤΟ ΚΟΡΘΙ
Του Γεράσιμου Λυμπεράτου
Καθηγητή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
Έτοιμη σχεδόν η μονάδα κομποστοποίησης στο Κόρθι της Άνδρου. και θα ξεκινήσει από 1η Δεκεμβρίου τη λειτουργία της, πρώτα με βιοαπόβλητα από καταστήματα πώλησης τροφίμων και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στη συνέχεια ενσωματώνοντας και τα νοικοκυριά.
Για αυτά θα διανεμηθούν κάδοι με κλειδιά και ενημέρωση ακολουθώντας το πρότυπο του Δήμου Χαλανδρίου (Waste4Think) που εξασφαλίζει συλλογή τροφικών υπολειμμάτων υψηλής ποιότητας.
Το έργο γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού προγράμματος SIRCLES (Supporting Circular Economy Opportunities for Employment and Social Inclusion ) εφαρμόζοντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των βιοαποβλήτων.
Στην Ελλάδα το έργο υλοποιείται από το ΕΜΠ και την Οργάνωση Γη σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου.