Το χριστουγεννιάτικο δώρο του δημάρχου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης στέλνει χριστουγεννιάτικο δώρο σε όλους όσους συνέβαλαν για την Άνδρο εφέτος: βουλευτές και υπουργούς, που βοήθησαν το νησί, οικονομικούς παράγοντες, εταιρείες και επιχειρηματίες του νησιού που βοήθησαν τον Δήμο, στελέχη που συνέβαλαν στην επιτυχία έργων κλπ. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο δήμαρχος καταφέρνει με απλές και σοβαρές κινήσεις να αναδείξει σε όλους αυτούς την οικονομική και πολιτιστική παραγωγή, αλλά και την ιστορία του νησιού. Κι αυτό δεν το κάνει με λόγια περί ιστορίας, πολιτισμού και αγροτικών προϊόντων. Αλλά φτιάχνει ένα κομψό δώρο-πακέτο με μερικά προϊόντα από αυτά που παράγει το νησί και με όσα αφορούν την ιστορία τον και τον πολιτισμό του. Και τις τρεις χρονιές (2020, 2021, 2022) το πακέτο ήταν επίσης πολύ φροντισμένο. Εφέτος είναι μια εξαιρετική μικρή τσάντα από οικολογική λινάτσα...

 

Τις δύο προηγούμενες χρονιές ο δήμαρχος επέλεξε προϊόντα του νησιού και πιστός στην πολιτιστική παράδοση των Χριστουγέννων επέλεξε και ένα βιβλίο ως δώρο. Έτσι, την πρώτη χρονιά, το 2020, το καλάθι είχε ανδρίωτικο τσίπουρο, ανδριώτικο κρασί και ένα βιβλίο ιστορίας της Άνδρου των εκδόσεων Gutenberg, που έγραψαν οι Σταμάτης Καμπάνης και Διαμαντής Μπασαντής. Τίτλος του: "Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο". Την δεύτερη χρονιά, το 2021, το καλάθι είχε γλυκά αεροστεγώς κλεισμένα, του γνωστού ζαχαροπλαστείου Ζαΐρη της Μεσαριάς, και ένα βιβλίο ιστορίας της Άνδρου με αναφορά στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Τίτλος του: "Άνδρος, 200 χρόνια". Το βιβλίο ήταν των εκδόσεων Νέα Διάσταση και του Εν Άνδρω. Το είχε επιμεληθεί (και συγγράψει σε μεγάλο βαθμό) ο διδάκτωρ επικοινωνίας Διαμαντής Μπασαντής. Είχαν συνεργαστεί σε αυτό πολλοί επιφανείς ανδριώτες στοχαστές και επιστήμονες. Αναφερόταν στη μετεπαναστατική Άνδρο του 19ου αιώνα.

Εφέτος το δώρο περιείχε και πάλι εξαιρετικά και συσκευασμένα γλυκά Ζαΐρη, δύο βιβλία και μια εξαιρετική χειροποίητη κάρτα. Για τα εξαιρετικά γλυκά (αμυγδαλωτά, καλτσούνια, παστέλια) και την αεροστεγή συσκευασία τους κατάλληλη για ταξίδι δεν έχουμε να πούμε πολλά. Είναι πλέον γνωστά. Δύο μόνο λόγια για τα βιβλία. Το ένα είναι ιστορική αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό του 20ου αιώνα και το άλλο μια ιστορική αναφορά στα 8 χρόνια του Φεστιβάλ Άνδρου. Το πρώτο αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή του έργου δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Καταγράφει την διαδρομή της μουσικής και των τραγουδιών τους, που άπλωσαν την πολυβραβευμένη ελληνική ποίηση και τον ελληνικό πολιτισμό σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο. Το βιβλίο προλόγισε - στην δεύτερη έκδοση - η σπουδαία Μαρία Φαραντούρη. Το δεύτερο είναι μια ιστορική αναφορά στα 8 χρόνια του Φεστιβάλ Άνδρου. Ενός θεατρικού-μουσικού θεσμού που άλλαξε την εικόνα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της καλοκαιρινής Άνδρου. Έκδοση του Φεστιβάλ Άνδρου. Τέλος, το πακέτο συνοδεύεται με μια εξαιρετικά καλαίσθητη χειροποίητη κάρτα φτιαγμένη από τα παιδιά των παιδικών σταθμών "Μελτεμάκια" Χώρας και "Ηλιαχτίδα" Μπατσίου.

Να σημειώσουμε πως ο Δήμος Άνδρου επί της σημερινής διοικήσεως και για πρώτη φορά έκανε αισθητή την παρουσία του με ευχαριστήρια συμβολικά χριστουγεννιάτικα δώρα σε σημαντικούς κύκλους γύρω από το νησί, οι οποίοι έχουν βοηθήσει την Άνδρο. Κι αυτό το πέτυχε χωρίς ιδιαίτερα έξοδα μιας και τα δώρα είχαν και τις τρεις χρονιές χορηγούς.

Από όλα όσα λέχθηκαν για τα δώρα θα αναφέρουμε δύο αναφορές πολιτικών για τα βιβλία, που έφτασαν μέχρι εμάς. Η πρώτη από τον επί πολλές τετραετίες δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου και σήμερα βουλευτή Αθηνών Διονύση Χατζηδάκη, που έχει βοηθήσει αρκετές φορές κοινοβουλευτικά και σε υπουργούς την Άνδρο. Με το που διάβασε το βιβλίο "Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο" πήρε τηλέφωνο εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του λέγοντας χαρακτηριστικά: "το διάβασα μονορούφι έτσι καλογραμμένο και περιεκτικό κι έμαθα τόσα για την Άνδρο, που αγαπώ..." Η δεύτερη είναι του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, του υπουργείου Ναυτιλίας, διδάκτορα Βαγγέλη Κυριαζόπουλου, που έγραψε σε ευχαριστήρια απάντηση του: "θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό το βιβλίο για τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχει".

Και βεβαίως δεν χρειάζεται να πούμε πως όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι τόσο με την ευγενική χειρονομία του δημάρχου Άνδρου όσο και με τα προϊόντα της Άνδρου που δοκίμασαν...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια Διαμαντή και για τις τρεις χρονιές
Ταξιδεύεις την Άνδρο εκεί που δεν μπορέσαμε
να την πάμε εμείς, όσο κι αν προσπαθήσαμε με το έργο μας
Είσαι αναγνωρισμένος πια και στον τόπο σου

Βαθειά εκτίμηση

Γιάννης Ζιώτης
Συγγραφέας