Σε "έκτακτη ανάγκη" Βιτάλι-Γίδες. Αναμένονται αποφάσεις αποζημιώσεων. Ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για την Περιφέρεια...

 

Από την φωτιά στο Βιτάλι και στις Γίδες. Τα πυροσβεστικά των Γάλλων πυΑροσβεστών σταμάτησαν την φωτιά στο σημείο που βλέπετε...

      Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράξενο φαινόμενο για τις Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Μέχρι το 2023 υπήρχε ανοικτός πολιτικός ανταγωνισμός των υποψηφίων Περιφερειαρχών στο νησί. Και μέσω των υποψηφίων συμβούλων της κάθε παράταξης. Αυτή τη φορά η πλήρης αστοχία στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης του Νοτίου Αιγαίου το 2019 σε συνδυασμό με την πλήρη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτοδιοικητικό επίπεδο (κόμμα αρχηγικό χωρίς βάσεις στις επιμέρους κοινωνίες) και του ΠΑΣΟΚ (να οργανωθεί εγκαίρως) ο πολιτικός και παραταξιακός ανταγωνισμός μεταφέρθηκε σε προσωπικό επίπεδο εντός του πλειοψηφούντος συνδυασμού Χατζημάρκου!

Η πλήρης από την αρχή μέχρι σήμερα εγρήγορση της διοίκησης Δ. Λοτσάρη - σε πλήρη συνεργασία με τον Έπαρχο Δ. Λάσκαρη - έδωσε την ευκαιρία για πλήθος έργων υποδομής. Ενδεικτικά, σχολεία και παιδικούς σταθμούς σε Χώρα και Κόρθι, δημοτικό στάδιο Χώρας, δίκτυα σε Χώρα-Υδρούσα, ασφαλτοστρώσεις Χώρα, παιδικές χαρές σε όλη την Άνδρο, μελέτες πολιτιστικά κέντρα Γαύριο-Μπατσί, νέες χρηματοδοτησεις στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο σε όλη την Άνδρο κλπ. Κάτι που δεν άφησε περιθώριο σε άλλες περιφερειακές πολιτικές παρατάξεις να αντιτάξουν κάποιους δυνατούς υποψηφίους σε τοπικό επίπεδο, όπως έγινε στο παρελθόν. Έτσι, παραταξιακές αποχρώσεις, δημοτικές διαφορές, προσωπικές φιλοδοξίες κλπ μεταφέρθηκαν εντός ενός συνδυασμού. Κάθε υποψήφιος είτε τρέχει μόνος του είτε στηρίζεται άδηλα από ένα υποψήφιο δήμαρχο. Στο τέλος όμως καλείται ο ίδιος ή ίδια, να κάνει τον αγώνα του γιατί δεν αρκούν οι "στηρίξεις".

Μέσα στα πλαίσια αυτά και οι τρεις υποψήφιοι τρέχουν προς το τελικό φίνις. Αναγκάζονται να αντιπολιτεύονται αλλήλους ευγενικά και προσεκτικά γιατί είναι εντός του ίδιου συνδυασμού. Είχαμε μέχρι τώρα κάποιες κόντρες. Ήσυχες και χωρίς ακρότητες. Μια αντιπαράθεση για την καμένη υδροφόρα. Για την φωτιά στις Γίδες και στο Βιτάλι. Υπήρξαν και κάποια άστοχα δελτία τύπου για θέματα πολεοδομίας (που δεν είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας), ανακοινώσεις με "συμβουλές" για την φωτιά (συστάσεις για αντιπυρικές ζώνες που δεν προβλέπονται στα νησιά σε αντίθεση με αντιπυρικούς δρόμους που προβλέπονται κλπ). Δεν σχολιάσαμε.

Σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο. Έχουμε ανακοίνωση της κ. Ε. Βουτσινά-Μαλταμπέ που επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στη Σύρο Γ. Λεονταρίτη, ο οποίος όπως γράφει η ίδια υποσχέθηκε-δεσμεύτηκε για 20.000 ευρώ σε ζωοτροφές στους πυρόπληκτους σε Γίδες-Βιτάλι. Πριν δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση επικοινωνήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη, για επιβεβαίωση.

Και διευκρίνισε ότι ουδέποτε δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο!! Είπε μόνο πως θα εξετάσει αν το αίτημα αν είναι νόμιμο και δυνατό από την μεριά της Περιφέρειας. Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από ενέργειες του Δήμου, του δημάρχου και του Έπαρχου. Ήδη από το αρμόδιο υπουργείο αναμένονται οι χρηματοδοτήσεις για αποζημιώσεις. Αυτά είπε. Και τα είπε - όπως διευκρίνισε - για να μην δίνει ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις. Τις οποίες όμως έδωσε για λογαριασμό του... η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος! Τίποτα άλλο από εμάς. Αλλά μην θεωρούν κάποιοι "νέοι" στην πολιτική πως δεν καταλαβαίνουμε τα παλιά πολιτικά κόλπα... 

ΥΓ. Ο Έπαρχος Άνδρου έστειλε σχετικό επίσημο δελτίο τύπου του Επαρχείου που απαντά στην κ. Βουτσινά-Μαλταμπέ. Και της εξηγεί την διαδικασία και όλα όσα έχουν γίνει και αυτή προσπέρασε λέγοντας ή κάνοντας άλλα. Και ακόμα την διαψεύδει για τις δεσμεύσεις που χρέωσε στην Περιφέρεια. Δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου του Επάρχου αμέσως μετά το ρεπορτάζ.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Από την φωτιά σε Βιτάλι και Γίδες. Η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών, επί του αντιπυρικού δρόμου... 

        Με αφορμή αίτημα των πληγέντων κτηνοτρόφων όπου έλαβε η υπηρεσία μας στις  4/9/2023 ο Έπαρχος Άνδρου έχει επισκεφθεί με κλιμάκιο και έκανε αυτοψία σε όλη την πληγείσα περιοχή και έχει επικοινωνήσει εδώ και αρκετές μέρες προσωπικά με όλους τους αρμόδιους φορείς μπορούν να προσφέρουν μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους.

Αναλυτικά:

  • Έχει γίνει ήδη επικοινωνία του Επάρχου με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου - όπου ο ίδιος είναι και μέλος στο Δ.Σ - και έχουν ζητηθεί σπόροι και δενδρύλλια για αναδάσωση. Αυτά θα σταλούν το φθινόπωρο.
  • Ως προς το αίτημα χορήγησης ζωοτροφών, αρχικά καταγράφηκαν από την κτηνιατρική υπηρεσία του Επαρχείου, όλες οι ενεργές κτηνοτροφικές μονάδες με ζωικό κεφάλαιο που βάσει συντεταγμένων, έχουν βοσκοτόπια στις καμένες εκτάσεις. Η λίστα που συντάχθηκε από το Επαρχείο περιλαμβάνει 18 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή Βιταλίουπου έχουν 15 βοοειδή και 3174 αιγοπρόβατα και 12 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις Γίδες που έχουν βοοειδή και 2293 αιγοπρόβατα. Η λίστα έχει αποσταλεί για την κήρυξη των περιοχών, μαζί με την απόφαση της κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας από τον Δήμο Άνδρου, στο αρμόδιο υπουργείο με το αίτημα για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν στην Άνδρο.

Παράλληλα μετά την αυτοψία που έκανε με επικεφαλής τον Έπαρχο Δημήτρη Λάσκαρη, την μηχανικό της υπηρεσίας και άλλους παράγοντες της περιοχής, έχει κινήσει μαζί με τον Δήμο Άνδρου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την στήριξη των πυρόπληκτων περιοχών.

Στιγμιότυπο από την φωτιά σε Βιτάλι και Γίδες. Η μάχη επί του αντιπυρικού δρόμου... 

Σχετικά με την επιχορήγηση προς τους πυρόπληκτους ενημερώνουμε τους κατοίκους πως η σχετική επιχορήγηση δεν μπορεί να γίνει από τους τακτικούς προϋπολογισμούς του Δήμου ή της Περιφέρειας, αλλά μόνο με την έκτακτη επιχορήγηση της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, η  διαδικασία προβλέπει την χρηματοδότηση μόνο ενός από τους δυο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Είτε της Περιφέρειας, είτε του Δήμου. Οπότε ακόμα δεν είναι γνωστό ούτε ποιος από τους δύο βαθμούς (Επαρχείο ή Δήμος) θα λάβει την επιχορήγηση για τους πληγέντες, αλλά ούτε το ακριβές ποσό.

Ως εκ τούτου, διαψεύδουμε οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική ανακοίνωση για εξαγγελία ποσού ή δέσμευσης από την Περιφέρεια για την ώρα. Είναι ένα λεπτό θέμα που έχει να κάνει με κατεστραμμένες περιουσίες και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σίγουροι για ό,τι ανακοινώνουμε ώστε να είμαστε αξιόπιστοι και να μην πλειοδοτούμε προεκλογικά προς εντυπωσιασμό των κατοίκων. Το Ελληνικό Κράτος έχει θεσπίσει νόμους, αρμόδιους φορείς και διαδικασίες για να προασπίσει τους πολίτες του και οφείλουμε να τις ακολουθούμε και να τις σεβόμαστε.

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν η κυρία Βουτσινά δήλωσε ψευδώς για δήθεν δεσμεύσεις της περιφέρειας, μήπως πρέπει να συλληφθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων;

This comment was minimized by the moderator on the site

Και για να συνεχίσουμε την αποδόμηση της αυτοπροβολής της κας υποψηφίας Βουτσινά, ας αναφέρουμε ότι τα προγράμματα δια βίου μάθησης του ΕΚΠΑ (που αναφέρει στο σύντομο και αόριστο βιογραφικό της) και των άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ως σκοπό την επιμόρφωση και δεν εξασφαλίζουν επαγγελματική επάρκεια στην κατασκευή γεφυρών, φραγμάτων, ενεργειακών μονάδων και εκπόνησης σχετικών μελετών, σε μια απόφοιτο σχολής διετούς φοίτησης, που μάλιστα την εποχή που φοιτούσε η σχολή υπαξιωματικών δεν ήταν καν ανώτερη. Τέτοιες δυνατότητες έχουν οι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, πάσης φύσης μηχανικοί και όχι οι υπαξιωματικοί ελεγκτές αεράμυνας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η κα Βουτσινά υπόσχεται πολλά, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι άσχετη και επικίνδυνη. Όπως οι υποσχέσεις για το ελικοδρόμιο, όπου είναι εντελώς αναρμόδια, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες και αποδίδει αρμοδιότητες στην ΥΠΑ και τους δήμους και όχι στην περιφέρεια. Όπως στην επαναφορά της φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού στην Άνδρο. Αν είναι δυνατό. Η αποστολή της φρεγάτας και γενικά του πολεμικού ναυτικού, δεν είναι να συντηρεί τις ταβέρνες και τις καφετέριες των νησιών. Ούτε η μεταφορά ασθενών η οποία είναι αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ. Σε σχετικά αιτήματα ανταποκρίνεται βέβαια οι κάθε κυβερνήτης, εφόσον έχει έγκριση των αρχών του πολεμικού ναυτικού και δεν επηρεάζεται η ετοιμότητα και οποιαδήποτε επιχειρησιακή δραστηριότητα του. Η επιλογή αγκυροβολίου γίνεται με βάση τα ναυτιλιακά χαρακτηριστικά, τον καιρό, την επιχειρησιακή κατάσταση και απαιτήσεις ετοιμότητας και όχι επειδή οι κάτοικοι του νησιού χαίρονται ή δε χαίρονται να βλέπουν τη φρεγάτα. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Η κα υποψήφια έπαρχος, ως πρώην αξιωματικός της ΠΑ, θα έπρεπε να το γνωρίζει, όπως και τα θέματα των ελικοδρομίων, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν τα γνωρίζει ή ηθελημένα τα διαστρευλώνει. Η μετατροπή ενός ελικοπτέρου για μεταφορά ασθενών, αντί οπλικού φορτίου και εξοπλισμού, κοστίζει σε χρόνο και επηρεάζει την ετοιμότητα. Δεν το ξέρει αυτό ως πρώην ΕΑ; τι θα γίνει αν κάθε νησί προβάλλει αντίστοιχο αίτημα; γιατί προφανώς δεν είναι μοναδικό προνόμιο της Άνδρου. Ποιος θα εκτελεί τις ναυτικές επιχειρήσεις. Επίσης η κα Βουτσινά σταδιοδρόμησε ως υπαξιωματικός και μετά την έλευση χρόνων προήχθη σε αξιωματικό, οπότε είναι αδύνατο να έχει σταδιοδρομήσει σε υψηλές θέσεις ευθύνης τις οποίες καταλαμβάνουν κατά αποκλειστικότητα οι απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων και όχι οι συνάδελφοι τους που προέρχονται από τις τάξεις των υπαξιωματικών. Το πολύ να έχει υπηρετήσει ως γραμματέας κανενός πτεράρχου. Δυστυχώς βλέπουμε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και ανυπόστατων και επικίνδυνων υποσχέσεων.