ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΧΥΠΟΠΤΗ, ΚΑΚΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

 

Με τον καθηγητή Έντμουντ Κήλυ. Ήταν ο καθηγητής που προσυπέγραψε την ακαδημαϊκή παρουσία μου (Visiting Fellowship) στο Princeton το φθινόπωρο του 1988. Η φωτογραφία είναι του 2004. 

Με ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα εκτενές μετεκλογικό σχόλιο της κ. Στυλιάνας Φιλιππίδου που διαφωνεί με τις όποιες απόψεις μου ως προς την ανάλυση του αποτελέσματος και την στάση του σάιτ διαχρονικά. Δικαίωμα της. Δεν με θεωρεί αντικειμενικό. Δικαίωμα της κι αυτό. Θα μπορούσαμε να τις απαντήσουμε πως και οι δικές της απόψεις δεν έχουν καμία αντικειμενικότητα. Όλα όσα γράφει είναι γενικότητες και αφορισμοί εναντίον μας. Δεν πειράζει. Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω. Τόσα μπορεί να κρίνει και μάλιστα χωρίς να παραθέτει επιχειρήματα...

Εκείνο όμως που με εξέπληξε ήταν το μέγεθος της καχυποψίας, της άγνοιας και της κακοπιστίας της που δείχνει η παρακάτω απίστευτη φράση της:

«Αναφέρετε στο κείμενο σας ότι συναναστράφηκε ανθρώπους, όπως ο Κύρκος ο Γιάνναρος, ο Αρσένης, ο Παπαγιαννάκης, ο Έντμουντ Κηλυ, ο Τίτος Πατρίκιος κ.α. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει κάπου κάποια αναφορά για σας? Με πολύ ενδιαφέρον θα την διάβαζα!»

Ο Τίτος Πατρίκιος παρουσιάζει το βιβλίο-διατριβή μου "ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" στην ΕΣΗΕΑ το φθινόπωρο του 1993. Στην φωτογραφία Τίτος Πατρίκιος (ποιητής και συγγραφέας), Διαμαντής Μπασαντής (διδάκτωρ Επικοινωνίας, δημοσιογράφος), Αλέξης Ζήρας (κριτικός λογοτεχνίας), Τίτος Μυλωνόπουλος (εκδότης).

Μας ζητά να αποδείξουμε πως μας ξέρουν όλοι όσοι γράφουμε!!! Θαύμα θαυμάτων. Έχουμε λοιπόν μέχρι και βιβλιογραφία. Για παράδειγμα ο επί δεκαετίες φίλος και δάσκαλος μας Τίτος Πατρίκιος ήταν ο βασικός εισηγητής στην παρουσίαση του βιβλίου-διατριβή μου "ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" το 1993. Το βιβλίο έτυχε θερμότατης υποδοχής από τον Τύπο και πούλησε 3.000 αντίτυπα. Παραθέτουμε φωτογραφία από την παρουσίαση. Υπάρχουν δεκάδες αναφορές στην εκδήλωση αυτή σε εφημερίδες της εποχής. Μπορούμε αν υπάρχει ακόμα καχυποψία να τις παραθέσουμε...

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης παρουσιάζει το βιβλίο μας (το γράψαμε και το επιμεληθήκαμε με τον Κωνσταντίνο Στράτο) "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ" το 1991. Διακρίνονται από αριστερά ο εκδότης Μ. Μπουζάκης, ο Κωνσταντίνος Στράτος, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Στο άκρο της έδρας εκτός φωτογραφικού κάδρου ο Διαμαντής Μπασαντής

Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε φίλος μας μέχρι το τέλος του. Ήταν εκ των εισηγητών στην παρουσίαση του βιβλίου μας (που γράψαμε και επιμεληθήκαμε με τον Κωνσταντίνο Στράτο) "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ" το 1990. Το βιβλίο έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τα ΜΜΕ και διδάχθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πούλησε 3.000 αντίτυπα. Παραθέτουμε σχετική φωτογραφία από την παρουσίαση.  Ακόμα υπάρχουν και δεκάδες παρουσιάσεις σε εφημερίδες της εποχής για την εκδήλωση. Αν χρειαστεί μπορούμε να επανέλθουμε. 

Φωτογραφία της επιφυλλίδας με την οποία αποχαιρετίσαμε από το Εν Άνδρω τον καθηγητή μας. 

Ο Έντμουντ Κήλυ, κορυφαίος ελληνιστής των ΗΠΑ υπήρξε καθηγητής μου στο Πρίνστον. Στην αρχή της απάντηση μου παραθέτω παραπάνω κοινή φωτογραφία μας στο σπίτι του στο Κολωνάκι το 2004. Να σημειώσω πως το Φεβρουάριο του 2022 που πέθανε γράψαμε εκτενή επιφυλλίδα αποχαιρετισμού στο Εν Άνδρω με τίτλο: "ΑΝΤΙΟ ΔΑΣΚΑΛΕ: Έφυγε» ο Έντμουντ Κίλι, κορυφαίος ελληνιστής της εποχής μας...". Ούτε αυτό δεν είχε την περιέργεια να διαβάσει η κ. Στυλιάνα. Περίεργο...  

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Γεράσιμου Αρσένη "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ" το φθινόπωρο του 1987. Στη φωτογραφία από αριστερά η Μυρσίνη Ζορμπά (τότε εκδότρια, αργότερα ευρωβουλευτής και υπουργός Πολιτισμού), ο Τίτος Μυλωνόπουλος (εκδότης), ο Διαμαντής Μπασαντής που πήρε την συνέντευξη-βιβλίο και τέλος ο Γεράσιμος Αρσένης (υπουργός Οικονομικών). 

Με τον Γεράσιμο Αρσένη συνυπογράψαμε το βιβλίο του "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ" το 1987 (μια συνέντευξη 320 σελίδων, κριτική της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ) Δουλέψαμε μαζί στο σπίτι του στην Τσακάλωφ για 5-6 μήνες το 1986 μέχρι να το ολοκληρώσουμε. Η επιμέλεια του βιβλίου και ο πρόλογος επίσης έφεραν την υπογραφή μας. Το βιβλίο πούλησε 6.000 αντίτυπα. 

 

Φωτογραφία από εφημερίδα της εποχής. Στο βήμα της παρουσίασης του βιβλίου. Από αριστερά Μυρσίνη Ζορμπά, Γεράσιμος Αρσένης και Διαμαντής Μπασαντής.

Ατυχώς με τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Γρηγόρη Γιάνναρο ήταν άλλες εποχές όπου εμείς  είμαστε νεώτεροι και οι φωτογραφήσεις ήταν σπάνιες. Αλλά υπάρχουν δεκάδες δημοσιογράφοι, πολιτικοί κλπ που ξέρουν πως συνεργαστήκαμε στενά στην ΑΥΓΗ. Ελπίζω να αρκούν οι υπογραφές μας στο ίδιο έντυπο για 7 χρόνια. Για τον φίλο Γρηγόρη Γιάνναρο - που υπήρξε και διευθυντής της εφημερίδας - πρέπει να προσθέσω πως ήταν ο άνθρωπος που με έστειλε στην Λούκα Κατσέλη, πρόεδρο του ΚΕΠΕ εκείνα τα χρόνια. Η Λούκα ακολούθως με έστειλε να γνωριστώ για την συνέντευξη-βιβλίο με το σύζυγό της Γεράσιμο Αρσένη. Το βιβλίο ήταν μια αναλυτική κριτική στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω να μην χρειαστεί άλλη μαρτυρία κ κ. Στυλιάνα για την σχέση μου με τους αείμνηστους Γιάνναρο και Αρσένη. Αν χρειαστεί να ανοίξω το βιβλίο με τον πρόλογο ή να δημοσιεύσω τις παρουσιάσεις εκείνης της εποχής...

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Αρθρογράφος: Αυγή, Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία, Απογευματινή, Τέταρτο, Διαβάζω, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Στρατηγική.

Βιβλία Πολιτικής & Επικοινωνίας: «Πολιτική Κατάθεση», με Γεράσιμο Αρσένη, 1987, «Ο Κόσμος των Ειδήσεων», με Κωνσταντίνο Στράτο, 1991, «Βιβλίο και Επικοινωνία», 1993, «Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου – 50 χρόνια», 1996, «Ο Ημερήσιος Τύπος – Από τον 18ο στον 21ο αιώνα», 2002, «Σπορ και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», με Θύμιο Ζαχαρόπουλο, 2008.

Βιβλία Παιδείας: «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – 160 χρόνια», επιμέλεια, 1997, «Το Πανεπιστήμιο στον 21ο Αιώνα», επιμέλεια, 2000,

Βιβλία για την Άνδρο: «Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο», με Σταμάτη Μ. Καμπάνη, 2012 & 2015, «Η Μονή Παναχράντου στο διάβα των αιώνων», επιμέλεια, 2014, «Άνδρος: το νησί της ναυτοσύνης», επιμέλεια, 2014. «Άνδρος 200 χρόνια», επιμέλεια και αναλύσεις, 2021.

 

Από την παρουσίαση στους δημοσιογράφους του βιβλίου "ΕΜΠ: 1837- 1997, 160 χρόνια". Ένα λεύκωμα με ιστορικά κείμενα επιφανών καθηγητών του ΕΜΠ για όλες τις περιόδους του μεγαλύτερου ακαδημαϊκού τεχνολογικού ιδρύματος της Ελλάδος. Σε επιμέλεια του ειδικού συνεργάτη της πρυτανείας Διαμαντή Μπασαντή. Διακρίνονται από αριστερά ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων καθηγητής Γ. Τσαμασφύρος, ο Πρύτανης Νίκος Μαρκάτος και ο Διαμαντής Μπασαντής. 

Μετά ταύτα θα παρακαλέσουμε την κ. Στυλιάνα Φιλιππίδη να ξαναδιαβάσει αυτά που έγραψε και τα υπονοούμενα της καχυποψίας της, της κακοπιστίας και της άγνοιας της. Ατυχώς γι' αυτήν πολλά από τα παραπάνω έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί στο Εν Άνδρω. Το οποίο όμως δεν διαβάζει - λόγω πολιτικής αντιπαλότητας - εδώ και χρόνια. Ας συνεχίσει να μην μάς διαβάζει, αλλά να προσέχει τι γράφει. Ευτυχώς όμως για το Εν Άνδρω και εμάς και χωρίς την κ. Στυλιάνα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες που μάς διαβάζουν. 

 

Πάνω φωτογραφία του δοκιμίου με την εργογραφία μας για το έντυπο σύστημα επικοινωνίας στο Εν Άνδρω. Κάτω φωτογραφία του αριθμού αναγνωστών που έχουν διαβάσει το δοκίμιο στο Εν Άνδρω. 

Σύμφωνα με τον μετρητή επισκεψιμότητας είναι 58.852! Και χωρίς την Στυλιάνα Φιλιππίδη, Αυτή για λόγους "αντικειμενικής αντιπαλότητας" δεν συμπεριλαμβάνεται! Προφανώς δεν την ενδιέφερε το δοκίμιο μας, ούτε άλλωστε και η επιφυλλίδα μας με την οποία αποχαιρετίσαμε τον Έντμουντ Κήλυ. Ούτε φυσικά γνωρίζει το γεγονός πως η μελέτη μας για τον Ημερήσιο Τύπο έχει επιβραβευτεί με χορηγίες του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίου Τύπου και είχε τεθεί υπό την αιγίδα της ΕΣΗΕΑ. 

Από την παρουσίαση του βιβλίου μου "Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ - ΑΠΟ ΤΟΝ 18ο ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ" το 2002. Συμπαρουσιαστές του βιβλίου από αριστερά Νίκος Κωνσταντόπουλος (πρόεδρος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ), Δημήτρης Ρέππας (υπουργός Τύπου και ΜΜΕ), Προκόπης Παυλόπουλος (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ), Μίμης Παπαναγιώτου (διευθυντής Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας επί Κωστή Στεφανόπουλου) και τέλος ο συγγραφέας Διαμαντής Μπασαντής.

Όλα τα παραπάνω αναγράφονται λεπτομερώς στον πρόλογο του βιβλίου "Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ - ΑΠΟ ΤΟΝ 18ο ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ" που παρουσίασαν τρεις υπουργοί (ένας του ΣΥΜΑΣΠΙΣΜΟΥ, ένας του ΠΑΣΟΚ, ένας της ΝΔ) και ο εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας επί Κωστή Στεφανόπουλου. Λέτε όλοι αυτοί να παρουσίαζαν ψέματα κ. Στυλιάνα; Και να μην το πήραν είδηση ποτέ; Μέχρι που βρεθήκατε εσείς - μια "αντικειμενική"  - που δεν μάς διαβάζει - για να μάς αμφισβητήσατε.  Τους ξέρουμε ή δεν τους ξέρουμε κυρία μου όλους αυτούς που μάς παρουσιάζουν;

Ελπίζουμε με τις παραπάνω αναφορές να καλύψαμε το ενδιαφέρον σας. Αν όχι έχουμε μερικές δεκάδες ακόμα παρουσιάσεις με ανθρώπους που ίσως δεν ξέρει, αλλά θέλει να μάθει αν μάς ξέρουν. Ακολουθούν δύο τυχαία από τα πάρα πολλά παραδείγματα για τα οποία είμαι περήφανος. Το πρώτο μια διάλεξη μου μαζί με τον διάσημο Αμερικάνο κοινωνιολόγο Todd Gitlin, που μέχρι τότε διάβαζα, αλλά δεν γνώριζα. Ευτύχισα να μιλήσουμε μαζί στο Derre. Και το δεύτερο είναι πως την δεύτερη έκδοση του τελευταίου βιβλίου επικοινωνίας μου το 2022 το προλόγισε η διεθνώς γνωστή ιέρεια του ελληνικού τραγουδιού Μαρία Φαραντούρη. Ήταν μια έρευνα παρουσιάσαμε προσελημμένοι το 2013 στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνικό Πολιτισμό που έγινε στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Η έρευνα εξελίχθηκε σε μονογραφία. Ήταν πάνω στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, οι οποίοι με την μουσική και τους στίχους της σε συνέργεια με την ραγδαία εξάπλωση των δίσκων εκείνη την εποχή, άλλαξαν στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα τον ελληνικό πολιτισμό.  

 Σε διάλεξη στο Derre, μαζί με τον διάσημο Αμερικάνο κοινωνιολόγο Todd Gitlin, από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της Κριτικής Σχολής στην επικοινωνία.

Τη δεύτερη έκδοση του βιβλίο "Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ" - το 2022 - προλόγισε η Μαρία Φαραντούρη. Ο πρόλογος οφείλεται στην μακρά γνωριμία και φιλική σχέση με τον πρώην υπουργό, ποιητή και συγγραφέα Τηλέμαχο Χυτήρη.

Είναι λίγο αστείο που μια περιστασιακή αναγνώστρια, ενός και μόνου άρθρου μας τα τελευταία χρόνια, κρίνει κάτι που δεν ξέρει. Κι αφήνει την καχυποψία της να ξεχειλίσει φτάνοντας στην κακοπιστία. Εντάξει δεν πήρε καν είδηση τι έχουμε κάνει εκτός Άνδρου, αλλά με έκπληξη βλέπουμε πως  ούτε αυτά που έχουμε γράψει και παρουσιάσει στην Άνδρο, για την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της δεν αντιλήφθηκε...

Δεν είδε και δεν άκουσε για το βιβλίο "Η ΑΝΔΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ", που παρουσίασε το 2012 ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος; Ούτε πήρε είδηση το βιβλίο "ΑΝΔΡΟΣ 200 χρόνια" που το παρουσίασε το 2021 ο υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Άγγελος Συρίγος. Ήταν τόση η πολιτική αντιπαλότητα της, που "αντικειμενικά" δεν της επέτρεψε να ακούσει κάτι για όλα αυτά. Διαφορετικά αν τα είχε πάρει είδηση μπορεί και να σκεφτόταν πως όλοι αυτοί δεν θα παρουσίαζαν κάποιον που δεν λέει αλήθεια. 

ΥΓ Πέρα από τα παραπάνω επικριτικά θέλουμε ειλικρινά να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ την κυρία για τρεις λόγους: Πρώτον γιατί είχε τα θάρρος να γράψει τις καχυποψίες της, την άγνοια και την κακοπιστία της ΔΗΜΟΣΙΩΣ και ΕΠΩΝΥΜΑ. Εισπράττει βέβαια και τη δημόσια την κριτική μας. Δεύτερον δεν ξέφυγε σε ύβρεις. Κάτι που δεν μάς έχει συνηθίσει ο πολιτικός-παραταξιακός χώρο που εκπροσωπεί. Τρίτον μάς έδωσε άθελα της με την ευκαιρία της απάντησης μας να ανατρέξουμε σε παλιές και εποχές και σε πολύ αγαπημένα πρόσωπα. Θυμηθήκαμε, νοσταλγήσαμε, συγκινηθήκαμε.  

 ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το status των νέο εκλεγμένων μήπως παρουσιάζει τελικά και το status του νησιού ?

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχώς που δεν είμαι σαν εσένα...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Παιδιά είσαστε όλοι μεγάλοι. Αλλά μην βρίζεστε εδώ μέσα. Ευχαριστώ για την κατανόηση...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλέ τι είσαι εσύ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αυτός που δεν είσαι και δεν θα γίνεις ποτέ εσύ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ποια είναι αυτή η απορημένη γυναίκα? Στη γειτονιά της την ξέρουν? κόμπλεξ αμέτρητο έχει μαζευτεί τριγύρω! Οι απο δω μέσα και οι απο κει έξω! Το αφάν γκατέ και η πλέμπα!Δυστυχώς το κόμπλεξ βυθίζει την Άνδρο στο σκοτάδι.