Τι λέει ο νόμος για τις καμένες εκτάσεις και τις ανεμογεννήτριες - Απάντηση στις θεωρίες συνωμοσίας του διαδικτύου

Του Κωνσταντίνου Χρυσού

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 

(Κάθε φορά που έχουμε φωτιά σε βουνά της Άνδρου οι γνωστοί άγνωστοι συνωμοσιολόγοι του διαδικτύου γράφουν ανόητα σχόλια περί ανεμογεννητριών. Το ίδιο συνέβη και με την φωτιά στη Ράχη Κορθίου όπου κάηκε χορτολιβαδική έκταση και φρύγανα. Ακόμα μια φορά διαβάσαμε σχόλια για φωτιές προς διευκόλυνση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών!!! Οι ανεμογεννήτριες, στο μέτρο της σωστής διαχείρισης τους και της σωστής εγκατάστασης τους (κυρίως σε απόμακρα και άγονα μέρη) συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία μειώνοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Είναι δεδομένο πως ο αναχρονισμός και η οπισθοδρομικότητα κυριαρχούν σε έκταση στο διαδίκτυο, αλλά και σε πολλούς ακτιβιστές. Διαδίδουν λοιπόν πως τις φωτιές - που κατά κανόνα στην Άνδρο βάζουν βοσκοί ή είναι από αστοχίες της ΔΕΗ - μπαινουν για να εγκατασταθούν... ανεμογεννήτριες! Αυτό προς δόξα της παραπληροφόρησης. Παραθέτουμε παρακάτω αποσπάσματα από σχετικό άρθρο που εξηγεί πως δεν υπάρχει λόγος να μπουν φωτιές για να μπουν ανεμογεννήτριες εκεί που επιτρέπονται. Τουλάχιστον να ξέρουν μερικοί τι ισχυρίζονται - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον, είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση και κόντρα στο τσάμπα ξόδεμα ενεργοβόρου ενέργειας.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), επισημαίνει ότι ο νόμος επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα σε δασικές εκτάσεις. Και σημειώνει ότι «η καταστροφή μιας δασικής έκτασης όχι μόνο δεν διευκολύνει, αλλά αντιθέτως αυξάνει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας επένδυσης αιολικού πάρκου».

Η νομοθεσία που ισχύει έχει καθορίσει μια σειρά έργων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

Επίσης, πάντα βάσει νόμου, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (π.χ. δρόμοι) επιτρέπεται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και γενικά εκτάσεων που διαχειρίζονται κατά τη δασική νομοθεσία, ύστερα από ειδική μελέτη και άδεια.

Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ή κίνητρο να καεί μια δασική έκταση για να πραγματοποιηθεί μια εγκατάσταση, όταν αυτή η εγκατάσταση επιτρέπεται ούτως ή άλλως να υλοποιηθεί στη δασική έκταση. Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης θα οδηγήσει υποχρεωτικά στην άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέας.

Είναι προφανές πως όλο αυτό συνεπάγεται αυξημένες προϋποθέσεις και περισσότερους όρους για την εγκατάσταση εντός αυτής ενός επιτρεπόμενου έργου, όπως τα αιολικά πάρκα.

Οι ανεμογεννήτριες γυρίζουν με αέρα, μπορούν βάσει νομοθεσίας να εγκατασταθούν σε δάση, ήρθαν να κάνουν πιο «πράσινη» τη ζωή μας, νικώντας στα σημεία τον καταστροφικό άνθρακα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τι ακριβως σημαίνει ενεργοβόρος ενέργεια??