ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ
Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου ΕΜΠ
Η μονάδα αφαλάτωσης που μετά από χρόνια υποσχέσεων ολοκληρώθηκε μόλις το 2023 στο Μπατσί.
(Με δεδομένη πλέον την ανομβρία και με τις συνεχείς δυσκολίες στα αποθέματα του νερού - παρά τα μεγάλα και πολλά έργα που έγιναν αυτή την τετραετία - το μέλλον της υδροδότησης της Άνδρου δείχνει πολύ δύσκολο. Η επόμενη χρονιά θα είναι περίοδος δοκιμασίας. Οι ψήφοι δεν φέρνουν νερό. Τιμωρούν ενίοτε, αλλά νερό δεν φέρνουν. Νερό φέρνουν οι πηγές, τα δίκτυα, οι δεξαμενές, οι γεωτρήσεις. Το νερό διαχειρίζονται οι διοικήσεις με την συντήρηση των έργων, την ανάπτυξη νέων έργων, τον έλεγχο των έργων.
Όλα αυτά που έγιναν την τελευταία τετραετία είχαν παραμεληθεί την προηγούμενη 20ετία. Όμως, χρειάζεται και το βασικότερο: το ίδιο το νερό. Που είναι ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΑΘΟ κι αν δεν βρέξει και δεν χιονίσει ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ. Και η Άνδρος πλέον είναι σε μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας. Ολοένα και λιγότερο βρέχει και χιονίζει εδώ και χρόνια. Οι υπόγειοι ταμιευτήρες, από όπου αντλούν νερό οι γεωτρήσεις, που όλες επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν, έχουν ολοένα και λιγότερο νερό. Ήρθε η εποχή η Άνδρος - όπως κι άλλα νησιά - να μελετήσει τρόπους να υδροδοτήσει τα επεκτεινόμενα καλοκαιρινά καταλύματα και τους αυξανόμενους καλοκαιρινούς επισκέπτες της.
Τα λόγια τελειώνουν. Οι ψήφοι δεν αρκούν. Χρειάζονται ΑΜΕΣΑ ΜΕΛΕΤΕΣ γιατί η λειψυδρία που εφέτος χτύπησε δυνατότερα από κάθε άλλη φορά το νησί του χρόνου θα επανέλθει δριμύτερη. Κι αν φτάσει άνοιξη και δεν έχει γίνει τίποτα - πέρα από του γνωστούς πανηγυρισμούς - τότε το νησί θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Έχουμε ήδη γράψει - κι εμείς και οι σοβαροί αναγνώστες μας - για τα πολλά έργα που έγιναν και γίνονται στα δίκτυα και στις δεξαμενές του νησιού. Σήμερα με την βοήθεια του μηχανολόγου - ηλεκτρολόγου Γιώργου Γιαννίκου γράφουμε προειδοποιώντας την επερχόμενη διοίκηση για τις μελέτες που χρειάζονται εδώ και τώρα για να προλάβει η Άνδρος το καλοκαίρι.
Εμείς δεν είμαστε τρολ ή blog τρολαρίσματος για να υπάρχουμε για να σχολιάζουμε ή να βρίζουμε τους "άλλους". Εμείς με σοβαρότητα - σε συνεργασία με σοβαρούς επιστήμονες και αρθρογράφους - γράφουμε για όλα που αφορούν την Άνδρο - και όχι μόνο. Με δεδομένη την ανομβρία και την λειψυδρία φιλοξενούμε εγκαίρως προτάσεις του για νέες μελέτες, που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αν θέλουμε το νησί να προλάβει το καλοκαίρι. Η διοίκηση έχει πλέον τον λόγο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)
Η μονάδα αφαλάτωσης του νερού των γεωτρήσεων στο Μπατσί ολοκληρώθηκε. Ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο έργο ανακαίνισης όλου του δικτύου στον οικισμό ώστε η διαχείριση του νερού να είναι σωστή και αξιόπιστη.
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
1. Περιοχή Χώρας
Η ύδρευση της ευρύτερης περιοχής χώρας Άνδρου, εξασφαλίζεται από το αντλιοστάσιο Αβύσσου, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2023. Η παροχετευτικότητα του αντλιοστασίου τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής ανέρχεται σε 1.600 /ημερησίως ενώ τους υπόλοιπους μήνες κυμαίνεται περί τα 1.000 /ημερησίως .
H δυναμικότητα του φρέατος υδροληψίας της Αβύσσου δυστυχώς δεν είναι απεριόριστη, με ορατό τον κίνδυνο στο άμεσο μέλλον, να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Χώρας το καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν επαρκείς βροχοπτώσεις τον χειμώνα ώστε να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της λεκάνης της περιοχής.
Σημειώνεται ότι η σημερινή στάθμη αναρρόφησης των αντλιών είναι στο +1,00m δηλαδή 4,40m χαμηλότερα(!!!) από την μέγιστη στάθμη υπερχείλισης του φρεατίου που είναι στο +5,40m, στο τέλος της άνοιξης. Αν η στάθμη του φρέατος κατέλθει ακόμη 50-60 εκ. θα αναγκαστεί ο Δήμος να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση.
Tο πρόβλημα της χαμηλής στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα δεν περιορίζεται στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αβύσσου, αφού το καλοκαίρι τέθηκαν εκτός ή σε περιορισμένη λειτουργία, αρκετές γεωτρήσεις των πέριξ οικισμών (Υψηλού, Μεσσαριά, Μένητες, κλπ), με συνέπεια να απαιτείται σε περιφερειακές δεξαμενές, μεταφορά νερού με βυτιοφόρο.
Εφόσον ο επερχόμενος χειμώνας δεν είναι βαρύς, με πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι συνέπειες θα είναι έντονες και ιδιαίτερα αισθητές την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο και σε κάθε περίπτωση η λειψυδρία θα αποτελεί μόνιμη απειλή στο μέλλον για την περιοχή.
Η λύση για την αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος, πέραν της εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος, που δεν προκρίνεται για περιβαλλοντολογικούς, αλλά και για λόγους υψηλού κόστους, είναι η μεταφορά νερού, από την περιοχή Εβρουσιών.
Η χρήση αυτού του νερού, με αγωγό μεταφοράς και μία μικρή εγκατάσταση ταχύδιυλιστηρίου, θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της Χώρας αλλά και των όμορων οικισμών (Αποίκια, Στενιές,Υψηλού,Λάμυρα,Στραπουργιές κλπ) και θα ανακούφιζε τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού θα σταμάτησε η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα νερά από την περιοχή Εβρουσιών, καταλήγουν και χάνονται στη θάλασσα, στα Γιάλια, για περισσότερο από οκτώ μήνες το χρόνο. Το ανωτέρω έργο πρέπει να μελετηθεί, σε συνεργασία με τον υδρογεωλόγο κ. Νόκα της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας, ώστε να προσδιοριστεί η δυνατότητα και η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα που μπορεί να διοχετευθεί για τις ανάγκες ύδρευσης της Χώρας, χωρίς να αποστερήσει ή να περιορίσει τα ποτιστικά νερά που υδρεύουν όλη την κατάντη περιοχή.
Η πλήρης ανακαίνιση του υδραγωγείου της Χώρας στην Άβυσσο που κι αυτή ολοκληρώθηκε μετά από μελέτες και χρηματοδοτήσεις το 2023. Είχε μείνει 15ετία χωρίς συντήρηση. Τώρα πρέπει να ενισχυθεί η υδροδότηση της Χώρας. Ήρθε η ώρα η διοίκηση να ξεκινήσει νέα έργα.
2. Περιοχή Γαυρίου – Μπατσίου
Για την περιοχή Γαυρίου – Μπατσίου, θα πρέπει να μελετηθεί η εγκατάσταση δύο μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος, δυναμικότητας 500 /ημέρα, που θα λειτουργούν 2-3 μήνες το καλοκαίρι, ενώ το υπόλοιπο διάστημα οι ανάγκες θα καλύπτονται από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις. Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία των μονάδων θα πρέπει να κατασκευαστούν υποθαλάσσιοι αγωγοί απόρριψης άλμης, κάτι επιβεβλημένο περιβαλλοντολογικά.
3. Περιοχή Κορθίου
Πρέπει να μελετηθεί η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος που θα εγκατασταθεί στον χώρο της ΕΕΛ Κορθίου, αξιοποιώντας έτσι τις υφιστάμενες υποδομές και τον υποθαλάσσιο αγωγό που υπάρχει, για την απόρριψη της άλμης.
Από το σημείο αυτό, η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του Όρμου Κορθίου είναι εύκολη και χαμηλού κόστους. Για την περιοχή αυτή η πρόταση Πισσία δεν φαίνεται υλοποιήσιμη, λόγω των πολύ περιορισμένων βροχοπτώσεων και επιφανειακών υδάτων.