ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ

Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου ΕΜΠ

Η μονάδα αφαλάτωσης που μετά από χρόνια υποσχέσεων ολοκληρώθηκε μόλις το 2023 στο Μπατσί.

 (Με δεδομένη πλέον την ανομβρία και με τις συνεχείς δυσκολίες στα αποθέματα του νερού - παρά τα μεγάλα και πολλά έργα που έγιναν αυτή την τετραετία - το μέλλον της υδροδότησης της Άνδρου δείχνει πολύ δύσκολο. Η επόμενη χρονιά θα είναι περίοδος δοκιμασίας. Οι ψήφοι δεν φέρνουν νερό. Τιμωρούν ενίοτε, αλλά νερό δεν φέρνουν. Νερό φέρνουν οι πηγές, τα δίκτυα, οι δεξαμενές, οι γεωτρήσεις. Το νερό διαχειρίζονται οι διοικήσεις με την συντήρηση των έργων, την ανάπτυξη νέων έργων, τον έλεγχο των έργων.

Όλα αυτά που έγιναν την τελευταία τετραετία είχαν παραμεληθεί την προηγούμενη 20ετία. Όμως, χρειάζεται και το βασικότερο: το ίδιο το νερό. Που είναι ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΑΘΟ κι αν δεν βρέξει και δεν χιονίσει ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ. Και η Άνδρος πλέον είναι σε μια περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας. Ολοένα και λιγότερο βρέχει και χιονίζει εδώ και χρόνια. Οι υπόγειοι ταμιευτήρες, από όπου αντλούν νερό οι γεωτρήσεις, που όλες επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν, έχουν ολοένα και λιγότερο νερό. Ήρθε η εποχή η Άνδρος - όπως κι άλλα νησιά - να μελετήσει τρόπους να υδροδοτήσει τα επεκτεινόμενα καλοκαιρινά καταλύματα και τους αυξανόμενους καλοκαιρινούς επισκέπτες της.

Τα λόγια τελειώνουν. Οι ψήφοι δεν αρκούν. Χρειάζονται ΑΜΕΣΑ ΜΕΛΕΤΕΣ γιατί η λειψυδρία που εφέτος χτύπησε δυνατότερα από κάθε άλλη φορά το νησί του χρόνου θα επανέλθει δριμύτερη. Κι αν φτάσει άνοιξη και δεν έχει γίνει τίποτα - πέρα από του γνωστούς πανηγυρισμούς - τότε το νησί θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Έχουμε ήδη γράψει - κι εμείς και οι σοβαροί αναγνώστες μας - για τα πολλά έργα που έγιναν και γίνονται στα δίκτυα και στις δεξαμενές του νησιού. Σήμερα με την βοήθεια του μηχανολόγου - ηλεκτρολόγου Γιώργου Γιαννίκου γράφουμε προειδοποιώντας την επερχόμενη διοίκηση για τις μελέτες που χρειάζονται εδώ και τώρα για να προλάβει η Άνδρος το καλοκαίρι.

Εμείς δεν είμαστε τρολ ή blog τρολαρίσματος για να υπάρχουμε για να σχολιάζουμε ή να βρίζουμε τους "άλλους". Εμείς με σοβαρότητα - σε συνεργασία με σοβαρούς επιστήμονες και αρθρογράφους - γράφουμε για όλα που αφορούν την Άνδρο - και όχι μόνο. Με δεδομένη την ανομβρία και την λειψυδρία φιλοξενούμε εγκαίρως προτάσεις του για νέες μελέτες, που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αν θέλουμε το νησί να προλάβει το καλοκαίρι. Η διοίκηση έχει πλέον τον λόγο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Η μονάδα αφαλάτωσης του νερού των γεωτρήσεων στο Μπατσί ολοκληρώθηκε. Ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο έργο ανακαίνισης όλου του δικτύου στον οικισμό ώστε η διαχείριση του νερού να είναι σωστή και αξιόπιστη.

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

1. Περιοχή Χώρας

 Η ύδρευση της ευρύτερης περιοχής χώρας Άνδρου, εξασφαλίζεται από το αντλιοστάσιο Αβύσσου, το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2023. Η παροχετευτικότητα του αντλιοστασίου τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής ανέρχεται σε 1.600 /ημερησίως ενώ τους υπόλοιπους μήνες κυμαίνεται περί τα 1.000 /ημερησίως .

H δυναμικότητα του φρέατος υδροληψίας της Αβύσσου δυστυχώς δεν είναι απεριόριστη, με ορατό τον κίνδυνο στο άμεσο μέλλον, να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Χώρας το καλοκαίρι, αν δεν υπάρξουν επαρκείς βροχοπτώσεις τον χειμώνα ώστε να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της λεκάνης της περιοχής.

 Σημειώνεται ότι η σημερινή στάθμη αναρρόφησης των αντλιών είναι στο +1,00m δηλαδή 4,40m χαμηλότερα(!!!) από την μέγιστη στάθμη υπερχείλισης του φρεατίου που είναι στο +5,40m, στο τέλος της άνοιξης. Αν η στάθμη του φρέατος κατέλθει ακόμη 50-60 εκ. θα αναγκαστεί ο Δήμος να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση.

Tο πρόβλημα της χαμηλής στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα δεν περιορίζεται στο κεντρικό αντλιοστάσιο Αβύσσου, αφού το καλοκαίρι τέθηκαν εκτός ή σε περιορισμένη λειτουργία, αρκετές γεωτρήσεις των πέριξ οικισμών (Υψηλού, Μεσσαριά, Μένητες, κλπ), με συνέπεια να απαιτείται σε περιφερειακές δεξαμενές, μεταφορά νερού με βυτιοφόρο.

 Εφόσον ο επερχόμενος χειμώνας δεν είναι βαρύς, με πολλές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι συνέπειες θα είναι έντονες και ιδιαίτερα αισθητές την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο και σε κάθε περίπτωση η λειψυδρία θα αποτελεί μόνιμη απειλή στο μέλλον για την περιοχή.

 Η λύση για την αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος, πέραν της εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος, που δεν προκρίνεται για περιβαλλοντολογικούς, αλλά και για λόγους υψηλού κόστους, είναι η μεταφορά νερού, από την περιοχή Εβρουσιών.

 Η χρήση αυτού του νερού, με αγωγό μεταφοράς και μία μικρή εγκατάσταση ταχύδιυλιστηρίου, θα μπορούσε να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της Χώρας αλλά και των όμορων οικισμών (Αποίκια, Στενιές,Υψηλού,Λάμυρα,Στραπουργιές κλπ) και θα ανακούφιζε τον υδροφόρο ορίζοντα, αφού θα σταμάτησε η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων.

 Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα νερά από την περιοχή Εβρουσιών, καταλήγουν και χάνονται στη θάλασσα, στα Γιάλια, για περισσότερο από οκτώ μήνες το χρόνο. Το ανωτέρω έργο πρέπει να μελετηθεί, σε συνεργασία με τον υδρογεωλόγο κ. Νόκα της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας, ώστε να προσδιοριστεί η δυνατότητα και η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα που μπορεί να διοχετευθεί για τις ανάγκες ύδρευσης της Χώρας, χωρίς να αποστερήσει ή να περιορίσει τα ποτιστικά νερά που υδρεύουν όλη την κατάντη περιοχή.

 

Η πλήρης ανακαίνιση του υδραγωγείου της Χώρας στην Άβυσσο που κι αυτή ολοκληρώθηκε μετά από μελέτες και χρηματοδοτήσεις το 2023. Είχε μείνει 15ετία χωρίς συντήρηση. Τώρα πρέπει να ενισχυθεί η υδροδότηση της Χώρας. Ήρθε η ώρα η διοίκηση να ξεκινήσει νέα έργα. 

2. Περιοχή Γαυρίου – Μπατσίου

 Για την περιοχή Γαυρίου – Μπατσίου, θα πρέπει να μελετηθεί η εγκατάσταση δύο μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος, δυναμικότητας 500 /ημέρα, που θα λειτουργούν 2-3 μήνες το καλοκαίρι, ενώ το υπόλοιπο διάστημα οι ανάγκες θα καλύπτονται από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις.  Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία των μονάδων θα πρέπει να κατασκευαστούν υποθαλάσσιοι αγωγοί απόρριψης άλμης, κάτι επιβεβλημένο περιβαλλοντολογικά.

3. Περιοχή Κορθίου

 Πρέπει να μελετηθεί η εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος που θα εγκατασταθεί στον χώρο της ΕΕΛ Κορθίου, αξιοποιώντας έτσι τις υφιστάμενες υποδομές και τον υποθαλάσσιο αγωγό που υπάρχει, για την απόρριψη της άλμης.

 Από το σημείο αυτό, η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του Όρμου Κορθίου είναι εύκολη και χαμηλού κόστους. Για την περιοχή αυτή η πρόταση Πισσία δεν φαίνεται υλοποιήσιμη, λόγω των πολύ περιορισμένων βροχοπτώσεων και επιφανειακών υδάτων.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό το καλοκαίρι του 2024 θα αποτελέσει σταθμό για τα δεδομένα της Άρνης σχετικά με την ύδρευση του χωριού . Πολλές δημόσιες βρύσες στο χωριό έχουν στερέψει (Αγία Μαρίνα - Μπάλανη - Κολυδά) και στις υπόλοιπες έχει μειωθεί η ροή τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ποτάμι της Βόρης που έχει μειωθεί η ροή κατά τα 2/3.
Πολλοί από τους Αρνιώτες που έρχονται και ανοίγουν τα σπίτια τους το καλοκαίρι δεν θα έρθουν , διότι οι βρύσες που έπαιρναν νερό για τα σπίτι τους, έχουν στερέψει. Επίσης τα επιφανειακά νερά του βουνού και αυτά έχουν μειωθεί. Κάποιοι μεταφέρουν νερό με υδροφόρες καταβάλλοντας και το ανάλογο κόστος.
Θεωρώ ότι το πρόβλημα της αξιοποίησης των υδατικών αποθεμάτων της Άρνης , πρέπει να αποτελέσει ενδελεχή και επισταμένη συνολική μελέτη από του ειδικούς, να εκπονηθούν οι υδρολογικοί χάρτες και να γίνουν οι απαραίτητες προτάσεις. Εκτιμώ χωρίς να είμαι ειδικός, ότι η μελέτη για την ύδρευση της Άρνης πρέπει να στοχεύει στους παρακάτω άξονες.
Πρώτον να προστατέψει τις υπάρχουσες βρύσες του χωριού.
Δεύτερο να αποθηκεύει τα χειμωνιάτικα νερά από τις βρύσες και τα ρέματα που χύνονται στη θάλασσα.
Τρίτον η οποιαδήποτε παρέμβαση επειδή το περιβάλλον είναι πάρα πολύ εύθραυστο, να γίνεται μετά από ολοκληρωμένη μελέτη και προτάσεις των ειδικών.
Σήμερα αρχές του καλοκαιριού του 2024 και μετά την αποτυχημένη γεώτρηση αμέσως μετά τις περασμένες δημοτικές εκλογές ο κόσμος κατάλαβε ,ότι το θέμα της ύδρευσης είναι πολύ σοβαρό για να το αντιμετωπίζουμε με τις συνήθεις πρόχειρες και επιπόλαιες πρακτικές του παρελθόντος . Το παράδειγμα της Άρνης το επιβεβαίωσε κατά τρόπο απόλυτο και σαφή. Κατασπαταλήθηκε ένα μεγάλο ποσό , που ακόμη και σήμερα ,μετά από οκτώ μήνες κανένας από αυτούς που ενήργησαν για την διάνοιξη της γεώτρησης , δεν μας έχει ενημερώσει, πόσο στοίχησε και τι πήγε στραβά. Τα λάθη παραμένουν λάθη όταν δεν μαθαίνουμε από αυτά.
Επειδή διαφαίνεται ότι η λειψυδρία είναι κάτι που θα μας απασχολεί από εδώ και πέρα σε μόνιμή βάση , καλό θα είναι να σκεφτούμε κάποιους τρόπους που είναι συμβατοί με την τοπική πραγματικότητα. Δηλαδή ας πάρουμε την φετινή χρονιά που είχαμε ελάχιστες βροχοπτώσεις και χιόνια . Με αποτέλεσμα τα ρέματα δεν κατέβασαν νερά, όπως άλλες χρονιές. Αλλά ακόμη και σε αυτή τη χρονιά οι βρύσες του χωριού και τα επιφανειακά νερά του βουνού έτρεχαν ανεκμετάλλευτα στο ρέμα όλο το χειμώνα , αλλά και την άνοιξη , καθώς χρησιμοποιούνταν μόνο μία μικρή ποσότητα . Εάν ένα μέρος από αυτά τα νερό το είχαμε αποθηκευμένο τώρα θα το χρησιμοποιούσαμε. Εκτιμώ ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. Αφού τα περασμένα χρόνια όταν το πρόβλημα της λειψυδρίας είχε αρχίσει να εμφανίζεται ,δεν πάρθηκε κανένα μέτρο όπως μικρά και μεγάλα φράγματα για να αποθηκεύονται τα πλεονάζοντα νερά του χειμώνα . Η μόνη πρακτική ήταν και εξακολουθεί να είναι η διάνοιξη γεωτρήσεων.
Αυτό που φαίνεται εφικτό και μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του προβλήματος είναι να αυξήσουμε τους αποθηκευτικούς χώρους, σε κάθε χωριό στο νησί και να συγκεντρώνονται τα νερά του χειμώνα. Είτε προέρχονται από δημόσιες βρύσες, είτε από τα βρόχινα νερά των ρεμάτων. και να αξιοποιούνται το καλοκαίρι .Εννοείται ότι αυτά τα νερά θα προορίζονται μόνο για οικιακή χρήση και το κυριότερο όλων θα είναι δωρεάν. Για να φτάσουμε εδώ θα πρέπει ο Δήμος και η Περιφέρεια να εκπονήσουν μία υλικοτεχνική μελέτη σε συνεργασία με τους κατοίκους που θα δηλώσουν συμμετοχή και να επιδοτηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση πλαστικών δεξαμενών είκοσι (20) τόνων. Σχετικά με το κόστος των δεξαμενών εάν γεμίσουν πέντε φορές περίπου έχει αποσβέσει το κόστος προμήθειας τους.
Αναφέρομαι στην Άρνη, διότι η περιφέρεια έχει εγκρίνει το απαιτούμενο ποσό για την ύδρευση του χωριού που περιλαμβάνει μία τσιμεντοδεξαμενή εκατό (100) κυβικών και τον υπόλοιπο μηχανολογικό εξοπλισμό και εκτιμώ ότι η μελέτη θα ήταν πληρέστερη και απόλυτα προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες, εάν περιλάμβανε και τις πλαστικές δεξαμενές είκοσι τόνων . Σύμφωνα με τα δεδομένα της Άρνης θα μπορούσαν να τοποθετηθούν είκοσι πέντε (25) πλαστικές δεξαμενές κοντά στις ρεματιές του χωριού και υψομετρικά χαμηλότερα από τις δημόσιες βρύσες. Οι δεξαμενές αυτές θα λειτουργούν ανεξάρτητα και παράλληλα από το σχεδιαζόμενο δίκτυο ύδρευσης. Συγκεκριμένα δέκα δεξαμενές στη βρύση του Κιτρέα στο Πανωχώρι , πέντε δεξαμενές στη βρύση της Αγίας Μαρίνας , πέντε δεξαμενές στη βρύση του Μπάλανη και πέντε δεξαμενές στη βρύση του Μάζανη. Αυτές οι δεξαμενές θα τοποθετηθούν με μία υψομετρική διαφορά ώστε η υπερχείλιση της πρώτης να τροφοδοτεί τη δεύτερη και ούτω κάθε εξής. Οι δεξαμενές θα γεμίζουν με την φροντίδα των χωριανών και θα τροφοδοτούν τα σπίτια τους. Συνολικά θα μπορούν να αποθηκεύουν 500 κυβικά νερό που θα κατέληγε στη θάλασσα . Το κυριότερο της συμβολής των δεξαμενών αυτών είναι ότι θα αποφορτίζουν την λειτουργία του σχεδιαζόμενου συστήματος ύδρευσης καλύπτοντας της ανάγκες οικιακή χρήσης.
Καταθέτω την πρότασή μου για δημόσια συζήτηση και εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι.
Μιχαήλ Κακλαμάνης Σμήναρχος απόστρατος
13 Ιουλίου 2024

.

This comment was minimized by the moderator on the site

το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Άνδρο κορυφώνεται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τότε οι απαιτήσεις της ζήτησης πολλαπλασιάζονται και τα υδατικά αποθέματα μειώνονται .Ακόμη και σε αυτή την υπάρχου ποτάμια μικρά που χύνονται στην θάλασσα ,όπως το ποτάμι της Βόρης και ο Αρνοπόταμος στην ¨Αρνη και σε άλλα μέρη στο νησί.
Εκτιμώ ότι με τη διαφαινόμενη μελλοντική κατάσταση που θα είναι πιεστική ,πρέπει όλες αυτές οι ποσότητες να αποθηκεύονται σε φράγματα και να χρησιμοποιούνται τους επίμαχους μήνες.
Επίσης πρέπει να διαχωρίσουμε το νερό που χρησιμοποιείται προς πόση, που πρέπει να είναι ελεγμένο και καθαρό και το νερό που προορίζεται για οικιακή χρήση (νεροχύτες -καζανάκια -λουτήρες κλπ) .Είναι ανεπίτρεπτο νερό για πόση να οδηγείται στα καζανάκια .
Θεωρώ λοιπόν ότι για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση και ξεκινώντας από τα τουριστικά καταλύματα που έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χρήση νερού , θα πρέπει να επιδοτηθούν από το δήμο και να προμηθευτούν πλαστικές δεξαμενές είκοσι και παραπάνω τόνων , οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες για οικιακή χρήση , (όχι πόση). Οι δεξαμενές αυτές θα γεμίζουνε με υδροφόρες και το κόστος θα μετακυλήσετε στους παραθεριστές..
Επίσης το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τις κατοικίες σε περιοχές που έχουν μεγάλο πρόβλημα και επιθυμούν να εγκαταστήσουν δεξαμενές .Η πρόταση αυτή βέβαια δεν θα εξαλείψει οριστικά το πρόβλημα ,αλλά θα το περιορίσει .Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πρόταση που λύνει το πρόβλημα γιατί δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Τα φράγματα μικρά και μεγάλα που θα αποθηκεύουν τα χειμωνιάτικα νερά της βροχής και δεν θα καταλήγουν στη θάλασσα ,είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει χθες. Είναι προτιμότερο από τα φράγματα να οδεύει το νερό με αντλιοστάσια επιφανείας εκεί όπου χρειάζεται και τα νερά των γεωτρήσεων να χρησιμοποιούνται μόνο για πόση εφόσον έχουν ελεγχθεί και είναι κατάλληλα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Άρνη, κάποιοι κάτοικοι ζήτησαν ύδρευση στο χωριό. Σε ένα χωριό που η φύση το έχει προικίσει με πολλές πηγές και δύο ποτάμια που τρέχουν όλο τον χρόνο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χύνονται στην θάλασσα. Η Άρνη ως γνωστόν έχει νερά απλώς δεν γίνεται καλή διαχείριση. Αποφάσισαν λοιπόν οι διοικούντες και προέκριναν ως μοναδική λύση για την ύδρευση, την διάνοιξη γεώτρησης.
Ας δούμε τώρα τον τρόπο εκτέλεσης. Το σημείο διάνοιξης πρέπει να βρίσκεται κοντά σε δρόμο ώστε να έχει πρόσβαση το όχημα που φέρει το γεωτρύπανο. Να υπάρχει κοντά παροχή ρεύματος για την ρευματοδότηση της γεώτρησης . Ο χώρος που θα εκτελεσθεί η διάνοιξη να παραχωρηθεί εφόσον δεν γίνεται σε δημόσιο χώρο. Και τελευταία να γίνει σε τέτοιο υψόμετρο ώστε να διοχετεύεται το νερό στο δίκτυο με φυσική ροή. Εάν στο σημείο που έχει επιλεχθεί για την διάνοιξη έχει νερό, αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί.
Έγινε η γεώτρηση, έφτασε στα διακόσια μέτρα και νερό δεν βρέθηκε. Κατασπαταλήθηκε ένα μεγάλο ποσό και λύση στην ύδρευση δεν δόθηκε. Αυτά τα αναφέρω για να δούμε με πόσο πρόχειρο τρόπο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της λειψυδρίας.
Εάν με τα χρήματα που κατασπαταλήθηκαν για την γεώτρηση είχε κατασκευασθεί μία μεγάλη τσιμεντοδεξαμενή και συγκεντρωνόντουσαν τα νερά από τις πηγές του χωριού που περισσεύουν και καταλήγουν στη θάλασσα , τότε το πρόβλημα θα είχε αρχίσει να βρίσκει λύση και θα αποτελούσε τη βάση για περαιτέρω ενέργειες βελτίωσης .
Ας ελπίσουμε το παράδειγμα της Άρνης να μην επαναληφθεί σε άλλο χωριό

This comment was minimized by the moderator on the site

S

This comment was minimized by the moderator on the site

απο

This comment was minimized by the moderator on the site

.

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα πω δυο λόγια σχετικά με τά νερά των Εβρουσιων για να μην παραπλαναται ο κόσμος. Το 1983 που ήμουν Πρόεδρος στην Κοινότητα Λαμυρων,επίσημη μέτρηση του όλου νερού του ποταμού των Εβρουσιων ήταν 800 κυβικά το 24ωρο. Σήμερα μετά από τόσα χρόνια ανομβρία φαντάζεστε πόσο μπορεί νά είναι. Εκτός αυτών ο Δήμος έχει 24ωρη κατανάλωση 1600 κυβικών το 24ωρο,ποιο επομένως νερό των Εβρουσιων θα λύσει το πρόβλημα;
Εδώ πρέπει νά αναφερθεί ακόμη ότι το νερό αυτό είναι ποτιστικο με τίτλους κυριότητας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναφέρομαι στο ανωτερω κείμενο που συζητείται να υδροδοτηθεί η περιοχή πρώην Κοινοτητος
Λαμύρων και Χώρα από τα νερα των Εβρουσών.
Απο τις Εβρουσές ερχεται και το νερο΄του Μύλου απ το οποίο εμείς ολοι που ζουμε στην περιοχή,
Στραπουριές, Μεσαθούρι, Υψηλού και μερικώς τα Λάμυρα ποτίζομε τα κτήματά μας και εχωμε μια
ωραία καταπράσινη περιοχή.
Αυτο το νερό του Μύλου, το ποτιστικό, δεν είναι αρκετο το καλοκαίρι για ολες τις αναγκες
της περιοχής και συχνα υπαρχουν διενεξεις και διαπληκτισμοι μεταξυ των κατοίκων
για κακη η παράνομη χρηση του νερού.
Το εδαφος στην περιοχη είναι σχιστολιθικό και χωρίς νερό το καλοκαίρι μετατρέπεται
σε τοπίο σεληνιακό.
Βεβαια αυτο το νερο οπως και ολα τα αλλα νερα οταν δεν χρησιμοποιείται απο τους
κατοίκους παει στην θάλασσα, στα Γιαλια εν προκειμένω.
Εν κατακλείδι συνιστω στους ειδικούς και στους ειδήμονες να προσπαθήσουν να
βρούν ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ στις Εβρουσες, χωρίς να ελλατώσουν ουτε κατα ενα
δραμι το τρεχούμενο νερό του Μύλου.
Ευχαριστώ
Κωνσταντινος Ιακώβου Στυλιανός
6945404949

This comment was minimized by the moderator on the site

Εκτός από τα φράγματα, ακόμη και οι αναβαθμίδες στη ροή των ρεμάτων που καθυστερούν την ροή τους προς την θάλασσα αυξάνουν κατά πολύ τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Χρειάζονται όμως έμπειροι υδραυλικοί μηχανικοί
και σωστή και όχι αποσπασματική μελέτη των υδροφόρων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Συντοπίτες μην ανησυχείτε. Από 1/1/24 θα τα φτιάξει όλα ο Θεοδόσης, όπως άλλωστε έκανε και στην προηγούμενη θητεία του. Έργα, πολλά έργα. Στη λειψυδρία θα κολλήσει ο Δήμαρχος;

Περισσότερα