Διαδήλωση για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και τους κινδύνους για το λιμάνι

Προχωρούν οι εργασίες καθαρισμού και διευθέτησης με τσιμεντένιες όχθες του μεγάλου ρέματος Ραφήνας που καταλήγει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το λιμάνι, όπου και ξεκινούν όλες οι δρομολογιακές γραμμές για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, αλλά και πάρα πολλές καλοκαιρινές για Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη κλπ. Το ενδιαφέρον για την μελέτη (που υλοποιείται) είναι μεγάλο γιατί προβλέπει να κοπούν εκατοντάδες δέντρα σε όλο το μήκος του (πολλά χιλιόμετρα) από τον Υμηττό και Πεντέλη μέχρι τον κόλπο της Ραφήνας. Το ενδιαφέρον της διευθέτησης του μεγάλου ρέματος είναι αυξημένο λόγω της ύπαρξης του κομβικού για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές λιμανιού της Ραφήνας, που είναι το δεύτερο σε κίνηση της Αττικής. 

Οι οικολόγοι της περιοχής, που συνεργάστηκαν στις εκλογές με τη νέα δήμαρχο, διαμαρτύρονται θεωρώντας πως η κοπή των δέντρων και η τσιμεντοποίηση σε όλη την όχθη του θα αποτρέψει σε κρίσιμες στιγμές την εκδήλωση μικρών πλημμυρικών φαινομένων κατά τόπους, όπου υπάρχουν φυσικές λεκάνες. Κάτι που θα επιταχύνει την ροή και την παράσυρση φερτών υλικών σε όλο το μήκος του δημιουργώντας προβλήματα στις εκβολές (προσχώσεις) και κίνδυνο και για το λιμάνι. Ήδη όπως μπορεί να δει κανείς στις φωτογραφίες η εκκαθάριση της κοίτης από τα φερτά υλικά και από καλαμιές έχει ξεκινήσει. 

Όμως οι διαμαρτυρίες είναι σχετικά με το τι θα γίνει στον κάμπο των Σπάτων όπου συγκρούονται αντιφατικές απόψεις και συμφέροντα. Η τσιμεντοποίηση στις όχθες του ποταμού λέει το υπουργείο θα αποτρέψει τα πλημμυρικά φαινόμενα. Κάτι που θέλουν πολλοί ιδιοκτήτες παρακείμενων εκτάσεων και τους συμπαραστέκονται και βουλευτές. Αντιθέτως οι οικολόγοι επισημαίνουν πως μη υπαρχόντων λεκανών εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων το ρέμα θα έχει προβλήματα στις εκβολές, όπου μπορεί να ξεχειλίσει και μέσα στην πόλη και να μπαζώσει την έξοδο του και το λιμάνι. Το αξιοπερίεργο είναι πως η νέα δήμαρχος Ραφήνας που στηρίχτηκε από τους οικολόγους δεν ήταν παρούσα στη συγκέντρωση έχουσα ήδη συμφωνήσει με τις προτάσεις του υπουργείου. Το ίδιο και ο απερχόμενος δήμαρχος.  

Το όλο πρόβλημα δεν είναι και τόσο τοπικό ή τεχνικό - όπως νομίζουν πολλοί -, αλλά υπερτοπικό και οικολογικό μιας και αναφέρεται στις εκβολές και στις προσχώσεις του μεγάλου ρέματος στο λιμάνι, όπου αποτελεί την κύρια πύλη όλο τον χρόνο για τα νησιά των Κυκλάδων. Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα και του μεγέθους της κίνησης του λιμανιού στις 2 Δεκεμβρίου Σάββατο απόβραδο το πλοίο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ήρθε από Άνδρο-Τήνο-Μύκονο με 100 ΙΧ και φόρτωσε πολλές δεκάδες και φορτηγά για το βραδινό δρομολόγιο του. Κι αυτό Δεκέμβρη μήνα με την κίνηση στα νησιά να είναι στο ναδίρ. Άρα κάποιος πρέπει να εξετάσει τις αιτιάσεις των οικολόγων και τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά και όσων διακινούνται από την Ραφήνα.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet