ΕΝΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Η σφραγίδα του νεοσύστατου Λιμενικού Ταμείου Άνδρου. Το Ταμείο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί σε ερασιτεχνισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες. Καιρός να συνεννοηθούν όλοι και να αφήσουν στην άκρη αντιπαλότητες και ακρότητες γύρω από το νέο φορέα. Αρκετές ήταν οι άγονες και μετωπικές προσωπικές συγκρούσεις όλα αυτά τα χρόνια. 

Ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα δημοσίου φορές ο διαχωρισμός του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου και αυτές τις μέρες (σύμφωνα με τον Χ. Βουραζέρη που έχει την ευθύνη όλων των πολύπλοκων διαδικασιών) βγαίνει και το ΦΕΚ του επίσημου διαχωρισμού. Εκεί που ο διαχωρισμός άλλων λιμενικών ταμείων των Κυκλάδων (Νάξου-Αμοργού κλπ) πήρε χρόνια της Άνδρου χρειάστηκε τον μισό χρόνο για να γίνουν οι σχετικές μελέτες, να αποτιμηθούν από ορκωτούς λογιστές τα περιουσιακά στοιχεία, να συμφωνήσουν επίσημα οι δύο πλευρές (από πλευράς Άνδρου την ευθύνη της διαπραγμάτευσης είχε ο Χ. Βουραζέρης με τον Κ. Θωμά και οι δύο έμπειροι λογιστές και γνώστες των νόμων). Και να συστηθεί επίσημα ο φορέας της Άνδρου με όλα τα διαχειριστικά δεδομένα (έδρα, λογαριασμοί, υπάλληλο κλπ) ώστε να ξεκινήσει να "τρέχει" κανονικά. Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος του 2023 να έχουμε τον δεύτερο συντεταγμένο προϋπολογισμό. 

Το αξιοπερίεργο είναι πως υπήρξε σχετική αυτοσυγκράτηση στις χρόνιες αλληλοκατηγορίες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια. Ελάχιστες και εκτός κάδρου οι μεμονωμένες και ακραίες εξαιρέσεις που αναμάσησαν - λόγω άγνοιας και έλλειψης σοβαρών επιχειρημάτων - ασύστατες κατηγόριες του παρελθόντος. Έμειναν στην άκρη όλα αυτά σαν γραφικά κατάλοιπα μιας προηγούμενης εποχής συγκρούσεων. Το Ταμείο της Άνδρου μετά από τόσες ανακατατάξεις και φουρτούνες τα προηγούμενα χρόνια (με ευθύνη όλων όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) κατάφερε υπό τη νέα διοίκηση με τον Χ. Βουραζέρη να μπει σε σχετικά ήρεμα νερά. Ευτυχώς... 

Τώρα, ο πρόεδρος του νεοσύστατου Λιμενικού Ταμείου Άνδρου Χ. Βουραζέρης ενόψει του απολογισμού της πολύμηνης σύστασης, που θα κάνει προσεχώς και της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού, ζήτησε όπως ήταν δημοκρατικά σωστό τις προτάσεις των υπόλοιπων μελών του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου (Τρανάκος, Τηνιακός κλπ). Ανταποκρίθηκε αμέσως - μόνος μέχρι στιγμής - ο αντιπρόεδρος Β. Αδάμης. Παραθέτουμε παρακάτω τον μέχρι σήμερα διάλογο με σχετικό επεξηγηματικό σχολιασμό του Εν Άνδρω.

(Σημείωση: Το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Άνδρου μπορεί να αλλάξει προσεχώς με απόφαση της νέας δημοτικής αρχής μετά από ειδική συνεδρίαση που πρέπει να λάβει χώρα το 2024. Μέχρι τότε όμως έχει την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας και της σύνταξης του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς.) 

ΚΑΛΕΣΜΑ Χ. ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Β. ΑΔΑΜΗ

ΛΙΜΑΝΙ ΓΑΥΡΙΟΥ

1/Επισκευη βορειας προβλητας,(μελετη αναπλασης λιμενος γαυριου)που περιλαμβανει,αλλαγη δεστρες,επι πλεον φωτισμος,τοποθετηση προσκρουστήρων (νεου τυπου),τοποθετηση pillars ,στη βορεια πλευρα της προβλητας,περιφραξη.
2/Εφαρμογη της αποφασης του ΔΣ Ανδρου και του ΛΤΤΑ για την συνολικη μελετη ΠΕΑΛ λιμενος Γαυριου,η οποια θα ηταν ετοιμη αν την ειχαμε αποστειλει εδω και 3 χρονια που την ψηφίσαμε.
3/Επισκευη της μικρης προβλητας ,απεναντι απο τον Βασιλοπουλο,τοποθετηση δεστρες,φωτισμος.
4/Τοποθετηση pillars απο το σημειο της μικρης προβλητας,μεχρι το τελος της βορειας πλευρας του λιμανιου και μεσα στο Π ,σημειο μεταξυ βορειας και νοτιας προβλητας.
5/Μελετη μικρης εκβαθυνσης στη βορεια πλευρα του λιμανιου,με παραλληλη ακτομηχανικη μελετη που να μας εξασφαλιζει την αποφυγη πλημμυρικων φαινομενων με νοτιους ανεμους.
6/Αγορα και τοποθετηση δυο πλωτες προβλητες των 50 m ,στα σημεια μπροστα απο τους φουρνους και μπροστα απο ταβερνα τζουανου,για την εξυπηρετηση μικρων και μεσαιων τουριστικων σκαφων ,λογω ελλειψης χωρου με τα σημερινα δεδομενα και μεχρι την τελικη μελετη ΠΕΑΛ.
7/Τοποθετηση ερυθρου φανου στην εισοδο λιμενος .
8/Κατασκευη ενος επι πλεον σκεπαστρου επιβατων στη βορεια προβλητα,ακριβως διπλα απο το υπαρχον.
9/Συστημα πυροσβεσης σε ολα τα σημεια του λιμανιου
10/Κατασκευη τριτης ελεγχομενης εισοδου μετα το καραβοστασι 
11/ Αντικατασταση στις πορτες των δυο εισοδων του λιμανιου.
12/Επισκευη ηλεκτρικων εγκαταστασεων
13/Προμηθεια και τοποθετηση πλωτης προβλητας 30 μ εποχιακης χρησης,στον Αγιο Κυπριανο για εξυπηρετηση πολιτιστικων εκδηλωσεων,γαμους κλπ
14/Ελαιοχρωματισμοι κτιριων,επιχρισματα κλπ
15/Αποκατασταση ζημιων λιμενος
 
ΜΠΑΤΣΙ
1/Αποκατασταση ζημιων λιμενος,τσιμεντοστρωσεις κλπ
2/Τοποθετηση pillars
3/Μελετη βραχισμου
4/Ακτομηχανικη μελετη λιμενος
5/Επισκευη,συντηρηση φωτιστικων ιστων.
6/Ελαιοχρωματισμοι κτιριων
 
ΚΟΡΘΙ
1/Αποπερατωση εργου Αλιευτικο καταφυγιο 
2/Βραχισμος λιμενος
3/Συντηρηση και επισκευη πεζοδρομιων λιμενος
4/Προμηθεια,επισκευη,τοποθετηση ιστων φωτισμου
5/Δικτυο υδρευσης και πυροσβεσης λιμενος
6/Ελαιοχρωματισμοι κτιριων
7/Αποκατασταση ζημιων λιμενος
 
ΧΩΡΑ
1/Αποκατασταση κτιριου ΡΕΜΕΝΤΖΟ
2/Αναπλαση παραλιακης ζωνης λιμενα(ΜΕΛΕΤΗ)
3/Δικτυο υδρευσης και πυροσβεσης
4/Τοποθετηση WC
5/Προμηθεια ,τοποθετηση φωτιστικων ιστων,μελετη νεας ηλεκτρικης εγκαταστασης,υπογειοποιηση δικτυου
6/Τοποθετηση pillars
7/Προμηθεια και τοποθετηση νεες μπιντες
8/Προμηθεια και τοποθετηση νεων προσκρουστήρων
9/Αποκατασταση ζημιων λιμενος
10/Ελαιοχρωματισμοι κτιριων λιμενος
 
ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ 
1/Προσληψη τεχνικου συμβουλου 
2/Προμηθεια αποφρακτικου μηχανηματος
3/Προμηθεια εξοπλισμου για υλοποιηση ΣΑΛΕ και δημιουργια ISPS για ορισμο λιμενος κρουαζιερας.
4/Προγραμμα χωρικης αναπτυξης λιμενων Ανδρου
5/Καθορισμων χερσιαων ζωνων 
6/Τοπογραφικη αποτυπωση λιμενων Ανδρου για φακελο ΧΖΛ
7/Περιβαλοντικη μελετη λιμενων Ανδρου
 
Αδαμης Βασιλης
Αντιπροεδρος ΛΤ ΑΝΔΡΟΥ
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Χ. ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ

Βασίλη καλημέρα!

Καλημέρα και σε όσους κοινοποιείται το μήνυμα αυτό.

Θα σε ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση σου, για την καταγραφή-ενημέρωση των διαφόρων θεμάτων που πρέπει να διαχειριστεί ο νέος φορέας του Νησιού μας.

 Όλα αυτά που αναφέρεις πραγματικά θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των λιμανιών μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα διαβάζω στην μικρή παρουσία που έχω στον νέο φορέα. Άλλωστε τα έχεις δημοσιοποιήσει και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολύ καλά έκανες,  ώστε να γνωρίζουν όλοι  τις τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα που κληρονομήσαμε ως νέος φορέας.

Βέβαια τα περισσότερα Νησιά δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση.....

Όμως Βασίλη είναι θέματα που τα περισσότερα έρχονται από το παρελθόν (κάποια πάνω από 20 χρόνια) και όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχει δυνατότητα, όλα αυτά να λυθούν μέσα σε έναν χρόνο (προϋπολογισμός 2024) και αν θες και την προσωπική μου άποψη δεν θα λυθούν όλα, ούτε στην επόμενη πενταετία.

Για να λειτουργήσει λοιπόν ο φορέας μας και να εκτελέσει τον σκοπό του, που είναι η αναβάθμιση-αξιοποίηση των λιμανιών, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του τόπου μας, αρχικά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Ας μπούμε λοιπόν στην διαδικασία για πρώτη φορά να κατηγοριοποιήσουμε όλα αυτά τα θέματα και να δώσουμε τις προτεραιότητες που πρέπει, ώστε πραγματικά να φέρουμε αποτέλεσμα.

Ας μην μένουμε λοιπόν στο να διαπιστώνουμε λάθη και παραλήψεις του παρελθόντος (έτσι απλά για να τα πούμε και να τα ξαναπούμε). Αυτό είναι το εύκολο και μπορεί ο καθένας να το κάνει.

Θα ήταν πραγματική η συμβολή του καθενός μας, αν προτείναμε και την λύση του προβλήματος. Αυτό είναι το πρόβλημα και προτείνω αυτή την λύση.

Όλα αυτά τα θέματα που αναφέρεις για να δρομολογηθούν-εκτελεστούν  στην επόμενη πενταετία, θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Λάβε υπόψη σου ότι σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία όλων των ετών τα τακτικά μας έσοδα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο σε καμία χρήση περίπου τις 360,000.00€. Άλλωστε εσύ ο ίδιος στην πρώτη συνεδρίαση, αναφέρθηκες στα πενιχρά έσοδα που θα έχει ο φορέας μας.

Μείνε λοιπόν στο μήνυμα μου, για τον προϋπολογισμό του 2024, πες μας από όλα αυτά , ποια θεωρείς κατά την άποψη σου ότι πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα στον προϋπολογισμό του 2024 , λαμβάνοντας υπόψη σου ότι ο προϋπολογισμός θα κυμανθεί στα 400.000,00€ και στην πρώτη αναμόρφωση θα προστεθεί άπαξ το ποσό των 1.700.00,00€ που προέκυψε από τον διαχωρισμό. Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογίσεις 220.000,00€ περίπου ότι χρειαζόμαστε για την καθαριότητα των λιμανιών μας (σύμφωνα με τα απολογιστικά των τελευταίων 5 ετών). Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα δύο έργα που θα πρέπει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό μας , δηλαδή την  «Ανάπλαση του Λιμένα Γαυρίου ύψους (426.413,39€) και το « Έργα για την Αποκατάσταση του λιμένα της Χώρας» ύψους (358.000,00€), τα οποία λύνουν αρκετά θέματα που έχεις αναφέρει.

Καθαρή σκέψη λοιπόν, ρεαλισμός, προτεραιότητα  και το σπουδαιότερο, βλέπω-καταγράφω προβλήματα, αλλά έχω και πρόταση.

Σε περιμένουμε αύριο, να τα πούμε και από κοντά....

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

Είναι προφανές πως ο προϋπολογισμός ενός έτους δεν μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα χρόνια προβλήματα των λιμανιών της Άνδρου, που πηγαίνουν πίσω μέχρι 10 ή 20 χρόνια, όπως τα παρουσιάζει στην έκθεση του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ. Ο προϋπολογισμός μπορεί να περιλαμβάνει με βάση τα έσοδα (και με το υπόλοιπο των χρημάτων του διαχωρισμού των Ταμείων που θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες από την Τήνο) τα προϋπολογισθέντα έξοδα.

Συνεπώς η λίστα με τα έργα που παραθέτει ο αντιπρόεδρος του ΔΣ Β. Αδάμης στον πρόεδρο Χ. Βουραζέρη για τον εφετινό προϋπολογισμό μόνο ως λίστα ευχετήρια προεκλογικού χαρακτήρα για το τι χρειάζεται το νησί μπορεί να εκληφθεί. Γιατί αν κανείς δει το σύνολο των έργων μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια. Και όλα αυτά χωρίς μελέτες και προϋπολογισμούς χρημάτων. Καιρός να καταλάβουν όλοι που καλούνται να διοικήσουν πως οι προεκλογικές αναφορές τέλειωσαν και πως θα κληθούν να διοικήσουν σε λίγο καιρό. Για σκεφτείτε την παραπάνω λίστα να αρχίσουν οι αντιπολιτευόμενοι  να την κουνούν στο πρόσωπο του επανεκλεγέντος δημάρχου και να τον ρωτούν πότε θα κάνει έργα 20 εκατ. ευρώ με Ταμείο μόνο 1 εκατ. ευρώ;

Πολύ καλά γράφει στην απάντηση του ο Χ. Βουραζέρης προς τον Β. Αδάμη (που ζει ακόμα στην εποχή της πλειοδοτούσας αντιπολίτευσης) ποια από αυτά προκρίνει και με ποιους χρηματικούς προϋπολογισμούς ώστε να συζητηθούν στο ΔΣ και να ενταχθούν στο προϋπολογισμό του 2024. Η εποχή της πλειοδοσίας τέλειωσε...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν βάλει τον...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Συνεχίζεται να βρίζεται και να γεμίζετε με όσα γράφετε με ποινικές ευθύνες. Δεν θα σάς κάνουμε την χάρη να μπλέξουμε γιατί εσείς είστε παρανοϊκός...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά το λιμενικό ταμείο, είναι ο Χρήστος Βουραζέρης. Μένει μόνο να δούμε, στην περίπτωση που θα είναι δήμαρχος ο Θεοδόσης, αν θα εμπιστευθεί το άλλοτε δεξί του χέρι, που του έδωσε μια τεράστια τιμή, να είναι ο δήμος μας μεταξύ των 10 καλύτερων δήμων στην οικονομική διαχείριση ή για άλλη μια φορά θα τεθεί απέναντι του, εγκλωβισμένος στις στειρες πολιτικές του αγκυλώσεις. Οψόμεθα...