ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ, ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ...

 Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Μεγάλη αναταραχή σε ορισμένους γιατί γράψαμε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν από τον συνδυασμό του κ. Λοτσάρη ήταν κατά πολύ νεώτεροι ηλικιακά του συνδυασμού του κ. Σουσούδη. Τι το παράξενο; Πρόκειται για μια σύγκριση που γίνεται σε όλες τις εκλογές σε όλο τον κόσμο. Στα κοινοβούλια, στο ευρωκοινοβούλιο, στα περιφερειακά συμβούλια και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν γράψαμε τίποτα παραπάνω ή τίποτα παρακάτω. 

Είναι γνωστό πως σε όλα τα κοινωνικά πράγματα η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο κι αποτελεί κριτήριο ανανέωσης σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα: οι πολύ νεαρές ηλικίες δεν έχουν πείρα, ειδικό βάρος και γνώση και οι μεγάλες ηλικίες δεν έχουν ορμή, νέες αντιλήψεις, ευελιξία προσαρμογής, ικανότητες πρόσληψης και αντοχή. Όλα αυτά είναι γνωστά και κοινά.

Απορούμε γιατί μια απλή αναφορά στο μέλλον της νεώτερης ηλικιακά πολιτικής ομάδας του κ. Λοτσάρη ενόχλησε ορισμένους σε σημείο να αρχίσουν τις ύβρεις. Τι στην ευχή δεν καταλαβαίνουν; Δεν κατανοούν πως πάντα η ηλικία ήταν κρίσιμο μέγεθος στη δραστηριότητα των ανθρώπων. Γιατί αντέδρασαν λοιπόν τόσο σε μια απλή επισήμανση που είναι αληθής;

Δεν μάς ενδιαφέρουν όσα γράφηκαν από κάποιους και κρύβουν την αδυναμία προσαρμογής στην πραγματικότητα. Και δεν θα σταθούμε στην ηλικία ενός εκάστου συμβούλου. Απλώς θα επιχειρήσουμε εδώ με δύο στατιστικά στοιχεία των ηλικιών και σε 3-4 παραδείγματα, τα οποία αποδεικνύουν πολιτικά και κοινωνικά τα όσα γράψαμε. 

ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΟΙ – ΗΛΙΚΙΕΣ & ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα. Ετέθησαν αντιμέτωποι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι με μια θητεία ο καθένας στο ενεργητικό του. Κέρδισε με 27 ψήφους διαφορά ο κ. Σουσούδης, ετών 61 στα 62, τον κ. Λοτσάρη ετών 45. 

Ο πρώτος κ. Σουσούδης, γιατρός, τον στηρίξαμε το 2014. Όμως, δεν άφησε έργο στην 5ετία του. Κάτι που παραδέχτηκε δημοσίως στην προχθεσινή ορκωμοσία του λέγοντας πως «δεν ήξερε» όταν ανέλαβε δήμαρχος σε ηλικία τότε 52 ετών! Και αν κρίνουμε από το έργο που δεν έκανε και στην αντιπολίτευση επί τετραετία δεν έμαθε και πολλά!

Ο δεύτερος, ο κ. Λοτσάρης, επιχειρηματίας της εστίασης, απόφοιτός ΤΕΙ τεχνολόγος βιομηχανικών αυτοματισμών. Στηρίξαμε και αυτόν μετά την αποτυχία του κ. Σουσούδη. Αυτός κατά κοινή ομολογία έβαλε την Άνδρο στην «πρίζα». Και το νησί «έτρεξε». Αφήνει πίσω του σημαντικό έργο: σχολεία, στάδιο, παιδικούς σταθμούς, ασφαλτοστρώσεις, ΧΥΤΥ κλπ. Συνεπώς ο καθείς με την ηλικία του, αλλά και με την ιστορία του.

Κατά τη γνώμη μας ο 45χρόνος κ. Λοτσάρης έχει μέλλον. Ηλικιακά και πολιτικά. Σε 5 χρόνια θα είναι 50 χρονών και με την σαφώς νεανικότερη ομάδα του μπορεί να κάνει το come back. Αντιθέτως, κατά την γνώμη μας, ο σχεδόν 62χρόνος κ. Σουσούδης έχει σαφώς πολύ πιο περιορισμένους ηλικιακά και πολιτικά ορίζοντες. Σε 5 χρόνια θα είναι 67 χρονών. Απομένει να δείξει "τι έμαθε" όπως είπε. Αν κρίνουμε από την τετραετία του στην αντιπολίτευση δεν έμαθε πολλά. Καμία πρόταση για έργο. Καμία εποικοδομητική κριτική σε αστοχίες της απερχόμενης διοίκησης. Αντιθέτως είδαμε λευκές απεργίες στο ΔΣ, εκτόξευση αστήρικτων κατηγοριών και ύβρεων και κάποιων περιστασιακών ανεφάρμοστων προτάσεων. Αυτά δεν συνιστούν υποθήκη για το μέλλον. Αλλά αντιθέτως συνιστούν υποθήκευση του μέλλοντος.

Αυτή είναι η γνώμη μας από όσα έγιναν μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε για το καλό του νησιού να μην βγούμε αληθινοί στις προβλέψεις μας για τον κ. Σουσούδη και ακόμα η αντιπολίτευση Λοτσάρη να κρατήσει το επίπεδο της και να μην πέσει στο επίπεδο της αντιπολίτευσης που έκαναν αυτά τα χρόνια οι Θ. Σουσούδη - Γ. Καπάκη - Τ. Μαμάη κλπ.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έχουμε ήδη γράψει για την ηλικιακή αποτύπωση του νέου ΔΣ και των κεντρικών περιφερειακών συμβουλίων. Συνεργάτης μας έφτιαξε έναν πίνακα – με σκοπό να υποστηρίξουμε το πολιτικό επιχείρημα μας για ηλικιακή αναπαλαίωση του πολιτικού προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης της Άνδρου. Από τον πίνακα αυτόν παραθέτουμε τους μέσους όρους ηλικιακά ώστε να έχουμε μια γενική εικόνα του πως και ποιους ψήφισε "ο λαός της Άνδρου". Ψήφισαν 6.150 ψηφοφόροι, οι οποίοι εξέλεξαν δήμαρχο με 27 ψήφους διαφορά. Για να δούμε λοιπόν τι ανανέωση είχαμε ή δεν είχαμε στις δημοτικές εκλογές του 2023.

Εξελέγησαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι στο Δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων της Άνδρου ο μέσος όρος ηλικίας των 11 εκλεγμένων δημοτικών συμβουλίων του κ. Σουσούδη είναι 59,3 χρόνια. Ο νεώτερος είναι ο κ. Τσαούσης (44 ετών) και ο μεγαλύτερος ο κ. Θεοδωράκης 77 ετών. Αντιστοίχως, ο μέσος όρος ηλικίας των συμβούλων του κ. Λοτσάρη είναι 50,3 χρόνια. Ο μικρότερος είναι ο κ. Μπατής 36 ετών και ο μεγαλύτερος ο κ. Τηνιακός 63 ετών. Προφανώς ηλικιακά η παράταξη Λοτσάρη είναι σαφώς συνολικά νεώτερη κατά 9 χρόνια. 

Πάμε τώρα στα τέσσερα περιφερειακά συμβούλια των των τεσσάρων βασικών οικισμών της Άνδρου (Χώρα, Γαύριο, Κόρθι, Μπατσί). Στα τριμελή αυτά συμβούλια εξελέγησαν συνολικά 12 κοινοτικοί σύμβουλοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των έξι κοινοτικών συμβούλων που εξέλεξε ο κ. Σουσούδης είναι τα 58,9 χρόνια. Νεώτερη η κ. Κατσιώτη 44 χρονών. Μεγαλύτερος ο κ. Σκαρώνης 77 ετών. Από την παράταξη Λοτσάρη εξελέγησαν 6 κοινοτικοί σύμβουλοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 43,2 χρόνια. Νεώτερος ο κ. Γ. Μπάλλας 28 ετών. Μεγαλύτερος ο κ. Α. Πετρίσης 56 ετών. Στο μέσο όρο η παράταξη Λοτσάρη εμφανίζεται νεώτερη κατά 17,7 χρόνια.

Προφανέστατα η μια παράταξη που έχει μέσους όρους ηλικίας μικρότερους κατά 9 χρόνια στον Δήμο και κατά 17,7 χρόνια στις κοινότητες - παρά τις 27 ψήφους διαφορά της ήττας της - έχει ηλικιακό και πολιτικό μέλλον μεγαλύτερο. Κάτι που είναι αυτονόητο. Και προς τι οι διαφωνίες; Όπως επίσης είναι προφανέστατο πως οι νεώτερες γενιές που είναι από άποψης εξοικείωσης με την τεχνολογία και την πληροφορική, οι οποίες κυριαρχούν στη ζωή μας την τελευταία 20ετία, πολύ περισσότερο εξοικειωμένες με τη νέα εποχή, σε σχέση με τις μεγαλύτερες γενιές, που συχνά είναι τεχνολογικά αναλφάβητες. Κάτι που είναι οφθαλμοφανές.  Προς τι λοιπόν οι αντιδράσεις;   

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η παραπάνω ηλικιακή χαρτογράφηση των δύο βασικών παρατάξεων που κυριαρχούν στο νησί από το 2019 μέχρι σήμερα δείχνει πως η παράταξη Λοτσάρη ήταν σαφώς ηλικιακά νεώτερη. Και είναι αυτή που επιχείρησε και μια επιπλέον ηλικιακή ανανέωση σε μια προσπάθεια να ενσωματώσει στην τοπική πολιτική της Άνδρου νεώτερους ανθρώπους, μερικοί εξ αυτών με καλές σπουδές και επαγγελματικές προοπτικές. Αντιθέτως η παράταξη Σουσούδη επιχείρησε να κερδίσει τις ψήφους ενός νησιού μέσω της προσέλκυσης των μεγάλων ηλικιών.

Είναι γνωστό πως το νησί μεγαλώνει ηλικιακά. Είναι γνωστό πως οι νέοι μειώνονται συνεχώς. Αυτό αντικατοπτρίζεται λοιπόν και στην τοπική πολιτική όπου οι νεώτεροι δεν βρίσκουν δρόμο για να μπουν και για να θέσουν τα δικά τους αιτήματα, τις δικές τους ανάγκες και αναζητήσεις. Η μια παράταξη και ένας νεώτερος δήμαρχος τους έδωσε βήμα και βοήθησε να εκλεγούν αρκετοί. Η άλλη παράταξη και ένας ηλικιωμένος δήμαρχος στηρίχτηκε στις μεγάλες ηλικίες, που πλειοψηφούν στο νησί και στους ετεροδημότες. Και κέρδισε με 27 ψήφους. 

Κατά τη γνώμη μας όσο οι νεώτεροι - που αποτελούν και το μέλλον του νησιού - δεν βρίσκουν τρόπο να εκφραστούν και να εκπροσωπηθούν στην τοπική πολιτική τόσο το νησί και η κοινωνία του θα είναι "μπλοκαρισμένο" από τις μεγαλύτερες ηλικίες, που είτε έχουν έτοιμη και μόνιμη "εκλογική πελατεία" λόγω επαγγέλματος (πχ γιατροί σε νησί ηλικιωμένων κλπ) είτε "εκλογική πελατεία" που προσφέρεται στους ηλικιωμένους λόγω εύρους συγγενών και παλαιών γνωριμιών.

Όμως έτσι το νησί δεν μπορεί να βρει τον δρόμο του στη νέα εποχή. Γιατί οι μεγαλύτερες ηλικίες περισσότερο νοιάζονται για την διαχείριση της καθημερινότητας και το αλισβερίσι του ποιος και γιατί θα πάρει δουλειές. Και λιγότερο για τομές που θα κινήσουν τον τόπο στο μέλλον. Αντιθέτως οι νεώτερες ηλικίες είναι αυτές που δεν έχουν τεχνολογικά χάσματα, δεν πάσχουν από τεχνολογικό αναλφαβητισμό, είναι προσαρμοσμένες στην εποχή της πληροφορικής και  θέλουν να δημιουργήσουν προοπτικές και δυναμικές στον τόπο τους. Γιατί έχουν μπροστά τους μέλλον. Και σε αυτό σκοπεύουν. Αυτά γράψαμε προχτές και κάποιοι - προερχόμενοι προφανώς εκ του παρελθόντος - εξερράγησαν.

Με το δίκιο τους. Γιατί βλέπουν κι αυτοί όπως όλοι πως το μέλλον ανήκει στους νέους. Το ότι κέρδισαν με 27 ψήφους διαφορά δεν αρκεί πια. Τους καταλαβαίνουμε. Μεγάλοι είμαστε κι εμείς, αλλά έχουμε άλλη ιστορία ζωής από αυτούς. Κάποτε ποντάραμε στα δικά μας νιάτα κόντρα στο τότε κατεστημένο και στην εποχή. Ονειρευτήκαμε, ρισκάραμε, ταξιδέψαμε, σπουδάσαμε, γράψαμε. Πήγαμε μακριά. Σήμερα ποντάρουμε στα σημερινά νιάτα της Άνδρου. Και στα όνειρά τους, στο ρίσκο τους και στο δικό τους ταξίδεμα. Για να πάνε κι αυτοί μακριά στο μέλλον και μαζί με αυτούς να πάει και ο τόπος ακόμα μακρύτερα...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ: Σε όλα τα χωριά δυστυχώς έχουν απομείνει κυρίως ηλικιωμένοι. Ελάχιστα είναι αυτά που κρατούν κάποιους νέους. Έτσι στις περισσότερες μονοεδρικές κοινότητες έχουν εκλεγεί ηλικιωμένοι εκπρόσωποι. Για τον λόγο αυτό δεν συμπεριλάβαμε τις μονοεδρικές κοινότητες. Και συμπεριλάβαμε μόνο τις μεγαλύτερες κοινότητες/διαμερίσματα της Άνδρου όπου τα συμβούλια είναι τριμελή γιατί κατοικούν περισσότεροι κάτοικοι κι έτσι έχει νόημα μια στατιστική αποτύπωση.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΜΜΟΛΟΧΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΓΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΟΤΣΑΡΗ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ?
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΡΟΒΑΤΟΥ ΚΥΡΙΑ ΧΑΛΑΡΗ ΠΑΛΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΛΟΤΣΑΡΗ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΝΑΙ? ΑΣΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕ ΛΙΓΟ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Σε όλα τα χωριά δυστυχώς έχουν απομείνει κυρίως ηλικιωμένοι. Ελάχιστα είναι αυτά που κρατούν κάποιους νέους. Έτσι στις περισσότερες μονοεδρικές κοινότητες έχουν εκλεγεί κυρίως ηλικιωμένοι εκπρόσωποι. Δε είναι λοιπόν μόνο τα δύο χωριά που αναφέρατε. Είναι πχ και οι Στενιές και τα Αποίκια, του κ. Σουσούδη, που έχουν εκλεγεί μεγάλοι άνθρωποι. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις βέβαια στο Μακροτάνταλό, στην Πίσω Μεριά, όπου κέρδισε ο Λοτσάρης. Όμως δυστυχώς αΑυτή είναι η αλήθεια μιας Άνδρου γηράσκουσας και μη διδασκόμενης...
Και για τον λόγο αυτό δεν συμπεριλάβαμε τις μονοεδρικές κοινότητες και συμπεριλάβαμε τις μεγαλύτερες κοινότητες/διαμερίσματα που τα συμβούλια είναι τριμελή γιατί κατοικούν περισσότεροι κάτοικοι έτσι έχει νόημα μια στατιστική αποτύπωση. Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια που μάς καλείται να γράψουμε. Και την γράφουμε.
Κατά τα άλλα ευχαριστούμε για το σχόλιο σας γιατί μάς έδωσε την ευκαιρία να συμπληρώσουμε το άρθρο μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro