Δ. Λοτσάρης: Άμεση ανάγκη σύσκεψης ειδικών για την εκτός σχεδίου δόμηση στην Άνδρο

 

(Η Άνδρος έχει 87 οικισμούς. Τους περισσότερους από όλες τις Κυκλάδες. Από αυτούς 24 είναι οριοθετημένοι. Οι υπόλοιποι 63 δεν έχουν οροθετηθεί. Από τους 87 οι 34 έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί. Όλοι είναι οικισμοί προ του 1923. Εκτός του Κάτω Αγίου Πέτρου και του οικισμού Κυπρί, που είναι μετά. Η Άνδσρος διεπεται από το ΦΕΚ 291/4.11, 2011. Με αυτό καθορίζονται οι ΖΟΕ οικιστικού ελέγχου όπου θέτει κατώτερα όρια κατάτμησης και αρτιότητας. Η κοινότητα Γαυρίου έχει δική της ΖΟΕ από το 1997. Το πρόγραμμα πολεοδόμηση ονομάζεται Κωνσταντίνος Δοξιάδης και είναι επιδοτούμενο. Με αυτά ως δεδομένα η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για την πολεοδόμηση και την εκτός σχεδίου δόμηση.

Ο πρώην δήμαρχος ενήμερος καλεί δημόσια με δελτίο τύπου τον νυν δήμαρχο ώστε να συνεργαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ορίσουν από κοινού επιτροπή ειδικών ώστε η Άνδρος να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις κατά την επερχόμενη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Ο νυν δήμαρχος μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Προφανώς δεν το έχει πάρει είδηση. Όμως, ο καιρός περνά και η διαβούλευση θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Ας κρατήσουν, λοιπόν, οι χοροί και οι πίτες και ας ασχοληθεί η νέα δημοτική διοίκηση με ένα τόσο σοβαρό θέμα για την Άνδρο. Για να μην βρεθεί η Άνδρος ουραγός και χωρίς πρόταση. Ευκαιρία. λοιπόν, για μια ενωτική πρωτοβουλία όλων, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Δ  Ε  Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

Δημήτρης Λοτσάρης :  ‘’ Κοινή πρωτοβουλία στο Δήμο Άνδρου για το νομοσχέδιο που αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση .’’ 

Ο κ.Δημήτρης Λοτσάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

‘’Στις 9 Ιανουαρίου συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο πρόταση νόμου για την εκτός σχεδίου δόμηση. Το νομοσχέδιο θα τεθεί έως το τέλος του μήνα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το ζήτημα αφορά δεκάδες πολίτες της Άνδρου αφού οι αποφάσεις του ΣτΕ απαγορεύουν τη δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων και σε οικόπεδα που δεν έχουν μέτωπο σε αναγνωρισμένη οδό.

Έτσι όμως απαξιώνεται η μικρή ακίνητη περιουσία δεκάδων πολιτών της Άνδρου.

Το νομοσχέδιο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να δοθεί μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Ο Δήμος Άνδρου δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος και αδιάφορος σε αυτή τη διαδικασία.

Καλώ τον κ. Σουσούδη να συγκροτήσουμε από κοινού και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτροπή με τεχνικούς και γνώστες του προβλήματος που θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την Άνδρο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Ο κ. Σουσούδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία οφείλουμε να συνεργαστούμε, ζητήματα που αφορούν δεκάδες πολίτες της Άνδρου.

Το είπα και το κάνω πράξη: όσο και αν κάποιοι αναζητούν ευκαιρίες να διχάσουν εγώ θα αναζητώ κοινό τόπο για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε υπαρκτά προβλήματα που δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε κόμμα.

Η δική μας δημοτική αρχή προχώρησε το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στο οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης. Κάθε δημοτική αρχή πρέπει να χτίζει πάνω σε ότι θετικό βρίσκει.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς για το πολυ σοβαρό αυτό ζήτημα έχω τοποθετηθεί διαχρονικά , τόσο ως Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (Σ.Α.Δ.Α.Σ.) και Ανδριώτης αλλά και λόγω της συμμετοχής μου ως εκπρόσωπος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Επεξεργασίας θεμάτων Πολεοδομίας και Χωροταξίας της περιόδου 2015-2018 , οπότε και συνεργαστήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ αε συνεργατικό σχήμα - οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας της περιόδου αυτής κυριοι Ι. Τσιρώνης και Ι. Δημαράς είναι μέλη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Μάλιστα συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες μου αυτές τον Νοέμβριο του 2022 υπέβαλα Επιστολή Διαμαρτυρίας προς το Υ.Π.ΕΝ. αλλά παράλληλα δημοσιοποίησα άρθρο με τον τίτλο “‘Οταν Δήμαρχοι και Έπαρχοι “πιάστηκαν στον ύπνο” για τα θέματα κοινού συμφέροντος στην Άνδρο” ! Σε αυτά καταγέλλω οτι από το 2011 που νομοθετήθηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Άνδρου , που σκανδαλωδώς αντιμετώπιζε το νησί μας ως “εξαιρετικά υπερβατικό της δόμησης Εκτός Σχεδίου με κινδύνους για το Περιβάλλον”, ΚΑΝΕΝΑΣ εκ των δημάρχων και επάρχων της περιόδου 2011 - 2020 - οπότε και η παρούσα Κυβέρνηση ψήφισε τον Νόμο που πλέον επιβάλει τα 4 στρέμματα ως Ελάχιστη επιφάνεια για την Αρτιότητα και το δικαίωμα Δόμησης και πάλι εξαναγκάστηκε εξ΄αιτίας σθεναρών και πολλαπλών αντιδράσεων να θέσει σε Αναστολή μέχρι την 1/1/2025 !