Προχωρούν οι εργασίες και στο παλιό δημοτικό της Χώρας. Απολογισμός του έργου...

Με την ολοκλήρωση του νέου δημοτικού της Χώρας Άνδρο από την διοίκηση Λοτσάρη, μέσα σε λιγότερο τέσσερα χρόνια (η μελέτη για το σχολείο ξεκίνησε αμέσως με την ανάληψη της διοίκησης Λοτσάρη τον Δεκέμβριο του 2019 και παραδόθηκε και λειτούργησε στο τέλος Οκτωβρίου 2023) μπήκε εμπρός από τον εργολάβο και η ανακαλινιση του κτιρίου του παλιού δημοτικού που είχε κτιστεί στη δεκαετία του 1960. Θα θυμούνται οι αναγνώστες του Εν Άνδρω πως κτιριακά το σχολείο της δεκαετίας του 1960 ήταν τόσο εγκαταλειμμένο που στο τέλος της θητείας της διοίκησης Σουσούδη έπεσαν τα ταβάνια ευτυχώς όμως σε ώρα που δεν υπήρχαν μαθητές. 

Η διοίκηση Λοτσάρη αντιλαμβανόμενη το επείγον της υπόθεσης να έχει η Χώρα ένα πλήρες και ολοκληρωμένο δημοτικό σχολείο ξεκίνησε με χορηγία την μελέτη του νέου σχολείου. Συνάμα μελέτησε και το τι θα γινόνταν τα κτίρια του παλιού σχολείου, τα οποία προορίζονται για βοηθητικές χρήσεις του σχολικού συγκροτήματος, ενώ ένα μέρος προορίζεται για την Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Χώρας. 

Θυμίζουμε πως και η Καΐρειος έχει μπει σε πρόγραμμα ψηφιοποίησης από την από την απελθούσα διοίκηση και ο νέος χώρος που έχει προγραμματιστεί να της παραχωρηθεί - στον χώρο του ανακαινισμένου παλαιού σχολικού συγκροτήματος της Χώρας - θα της είναι λίαν χρήσιμος. Μπορεί η διοίκηση Λοτσάρη να απήλθε σύμφωνα με το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών, όμως τα έργα της συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για καιρό μέχρι να ολοκληρωθούν. Το ότι οι καλοκαιρινοί ανδριώτες της Χώρας δεν στήριξαν τα έργα, αλλά προτίμησαν υποσχέσεις προηγούμενων που απέτυχαν απλώς αποτελεί τυπικό δείγμα του πως αντιλαμβάνονται οι εκτός 'Ανδρου τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων. Αλλά και του πως αντιλαμβάνονται και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι την εξάρτηση της ψήφου τους από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που έχουν σχέση με παρελθοντικές συγγένειες, παραϊατρικές εξαρτήσεις και αδιέξοδους παρελθοντικούς τοπικισμούς. 

Το ότι οι ανδριώτες της ευρύτερης περιοχής της Χώρας γύρισαν την πλάτη στα έργα που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται όπως βλέπουμε στην περιοχή τους, αλλά και στο νησί, επιβεβαιώνει την διαπιστωμένη ξεπερασμένη τοπικιστική νοοτροπία από την οποία πολλοί εμφορούνται στην Άνδρο. Αλλά και από τις σχέσεις πολλαπλής εξάρτησης (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές) που κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στην Άνδρο και οδηγούν στην οπισθοδρόμηση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα έργα όμως - που είναι το ζητούμενο για να μείνουν οι νέοι στο νησί και να υπάρξει μέλλον - έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται. Και με τον τρόπο τους αλλάζουν το νησί. Αυτό είναι το βασικό για την κοινωνία. Τα έργα ήταν και είναι το ζητούμενο σε τελευταία ανάλυση για την Άνδρο. Γιατί μόνο αυτά θα αλλάξουν το νησί. Μόνο αυτά θα κρατήσουν τους νέους εδώ. Και μόνο έτσι θα υπάρξει μέλλον για τον τόπο. Κι όχι τα λόγια του αέρα που λέει ο ένας ή ο άλλος ή το ποιες εξαρτήσεις εξαργυρώνει ο καθένας προς τους γύρω του όταν κάποια στιγμή καταφέρνει και εκλέγεται. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό Εν Ανδρω,

Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ πως για ακόμα μια φορά τιμάς τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά και τις διατριβές σου. Θα σου είναι τρομερά δύσκολο απ' ότι καταλαβαίνω να παρεκκλίνεις του έργου σου. Δεν σκέφτηκες ποτέ αλήθεια τι παράδειγμα δημοσιογραφικού επαγγέλματος δίνεις σε κάποιο υποψήφιο φοιτητή που σκέφτεται να ακολουθήσει τη δημοσιογραφία, με τα γραφόμενα σου;

Οι εκλογές έχουν τελειώσει, ο κόσμος προχώρα μπροστά με τις ελπίδες που του επιτρέπουν να έχει ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο. Εσύ ακόμα Αγαπητό Εν Ανδρω δεν ξέρω ακριβώς σε ποια ημερολογιακή μέρα βρίσκεσαι.

Δεν κουράστηκες; Δεν πληττεις; Τι δημοσιογραφικές αντοχές είναι αυτές ; Τα έργα της απελθούσης, οι Αθηναίοι, οι 27 τουρίστες που έκριναν τις εκλογές..
Μας εχεις φτάσει σε σημείο να μαντευουμε με ακρίβειά το τι θα γράψεις στο επόμενο άρθρο σου.

Πες μας και κάτι αλλο;; Δείξε μας τι άλλο μπορεί να κάνει ένας δημοσιογράφος που θέλει ειλικρινά να βοηθήσει τη κοινωνία στην οποία ζει. Και μη μου πεις πάλι για τα βιβλία τα οποία έγραψες . Σε συγχαίρω για το έργο σου ειλικρινά. Αλλά πέρα από αυτό τι;;

Ελπίζω με την αποκοπή του κειμένου να μην χαθούν και πάλι τα γραφόμενα μου!!.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η άγνοια περί την δημοσιογραφία είναι κακός σύμβουλος. Και η ειρωνεία γι' αυτά που δεν ξέρεις και αυτά που δεν δεν έχεις χειρότερος. Δυστυχώς για εσάς τα έχετε σε περίσσευμα και τα δύο.
ΥΓ Γιατί ανησυχείτε για φοιτητές δημοσιογραφίας που δεν είχατε και δεν ξέρετε; Γιατί στενοχωριέστε όταν μάς διαβάζετε; Κάντε μια προσπάθεια να ψυχαγωγηθείτε με τα ευτράπελα και λίαν προβλέψιμα που γράφουν οι ιστοσελίδες σας όταν μιλούν για διχασμό και δεν βλέπουν την έκδηλη αντιπαλότητα του σημερινού δημάρχου από το 2014 μέχρι το 2024 σε ότι δημιουργικό γίνεται στο νησί;...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Λοτσαρη λεμε και κλαιμε.. Υπομονη, θα επανελθει!