Προχωρούν οι εργασίες και στο παλιό δημοτικό της Χώρας. Απολογισμός του έργου...
Με την ολοκλήρωση του νέου δημοτικού της Χώρας Άνδρο από την διοίκηση Λοτσάρη, μέσα σε λιγότερο τέσσερα χρόνια (η μελέτη για το σχολείο ξεκίνησε αμέσως με την ανάληψη της διοίκησης Λοτσάρη τον Δεκέμβριο του 2019 και παραδόθηκε και λειτούργησε στο τέλος Οκτωβρίου 2023) μπήκε εμπρός από τον εργολάβο και η ανακαλινιση του κτιρίου του παλιού δημοτικού που είχε κτιστεί στη δεκαετία του 1960. Θα θυμούνται οι αναγνώστες του Εν Άνδρω πως κτιριακά το σχολείο της δεκαετίας του 1960 ήταν τόσο εγκαταλειμμένο που στο τέλος της θητείας της διοίκησης Σουσούδη έπεσαν τα ταβάνια ευτυχώς όμως σε ώρα που δεν υπήρχαν μαθητές.
Η διοίκηση Λοτσάρη αντιλαμβανόμενη το επείγον της υπόθεσης να έχει η Χώρα ένα πλήρες και ολοκληρωμένο δημοτικό σχολείο ξεκίνησε με χορηγία την μελέτη του νέου σχολείου. Συνάμα μελέτησε και το τι θα γινόνταν τα κτίρια του παλιού σχολείου, τα οποία προορίζονται για βοηθητικές χρήσεις του σχολικού συγκροτήματος, ενώ ένα μέρος προορίζεται για την Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Χώρας.
Θυμίζουμε πως και η Καΐρειος έχει μπει σε πρόγραμμα ψηφιοποίησης από την από την απελθούσα διοίκηση και ο νέος χώρος που έχει προγραμματιστεί να της παραχωρηθεί - στον χώρο του ανακαινισμένου παλαιού σχολικού συγκροτήματος της Χώρας - θα της είναι λίαν χρήσιμος. Μπορεί η διοίκηση Λοτσάρη να απήλθε σύμφωνα με το οριακό αποτέλεσμα των εκλογών, όμως τα έργα της συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για καιρό μέχρι να ολοκληρωθούν. Το ότι οι καλοκαιρινοί ανδριώτες της Χώρας δεν στήριξαν τα έργα, αλλά προτίμησαν υποσχέσεις προηγούμενων που απέτυχαν απλώς αποτελεί τυπικό δείγμα του πως αντιλαμβάνονται οι εκτός 'Ανδρου τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων. Αλλά και του πως αντιλαμβάνονται και πολλοί μόνιμοι κάτοικοι την εξάρτηση της ψήφου τους από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που έχουν σχέση με παρελθοντικές συγγένειες, παραϊατρικές εξαρτήσεις και αδιέξοδους παρελθοντικούς τοπικισμούς.
Το ότι οι ανδριώτες της ευρύτερης περιοχής της Χώρας γύρισαν την πλάτη στα έργα που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται όπως βλέπουμε στην περιοχή τους, αλλά και στο νησί, επιβεβαιώνει την διαπιστωμένη ξεπερασμένη τοπικιστική νοοτροπία από την οποία πολλοί εμφορούνται στην Άνδρο. Αλλά και από τις σχέσεις πολλαπλής εξάρτησης (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές) που κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στην Άνδρο και οδηγούν στην οπισθοδρόμηση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα έργα όμως - που είναι το ζητούμενο για να μείνουν οι νέοι στο νησί και να υπάρξει μέλλον - έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται. Και με τον τρόπο τους αλλάζουν το νησί. Αυτό είναι το βασικό για την κοινωνία. Τα έργα ήταν και είναι το ζητούμενο σε τελευταία ανάλυση για την Άνδρο. Γιατί μόνο αυτά θα αλλάξουν το νησί. Μόνο αυτά θα κρατήσουν τους νέους εδώ. Και μόνο έτσι θα υπάρξει μέλλον για τον τόπο. Κι όχι τα λόγια του αέρα που λέει ο ένας ή ο άλλος ή το ποιες εξαρτήσεις εξαργυρώνει ο καθένας προς τους γύρω του όταν κάποια στιγμή καταφέρνει και εκλέγεται.
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"