ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΦΑΡΟ ή η ιστορία ενός περιβαλλοντικού αμαρτήματος...

 

Εν αρχή ήταν η ηλεκτροδότηση του φάρου. Ποιος την αιτήθηκε; Προφανώς ο μηχανικός του έργου. Τι αιτήθηκε; Άγνωστό. Ποιο το αποτέλεσμα; Το παραπάνω της φωτογραφίας. Ποιος επιμελήθηκε της τοποθέτησης των στύλων της ηλεκτροδότησης; Ο ΔΕΔΔΗΕ. Πότε πήρε είδηση ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου ότι δημιουργήθηκε ένα περιβαλλοντικό αμάρτημα με τις κολώνες που μπήκαν; Άγνωστο. Το μόνο που ξέρουε σίγουρα - το γράφει ο ίδιος - πως στις 24 Ιανουαρίου τον πήρε τηλέφωνο η πρόεδρος του Τοπικού και του είπε το πρόβλημα! Μέχρι τότε άγνωστο τι είχε καταλάβει ο άνθρωπος...

Ακολούθως, στις 25 Ιανουαρίου το Τοπικό του Γαυρίου ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ πως "οι κολώνες ηλεκτροδότησης που τοποθετήθηκαν προσβάλλουν την αισθητική της περιοχής, αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και υποβαθμίζουν ένα μνημείο μείζονος σημασίας για το λιμάνι του νησιού μας". Και ζητά ΟΜΟΦΩΝΑ το Τοπικό "ϋπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης του Φάρου σε όλο το τμήμα που αφορά την κορυφογραμμή και τον λαιμό του λόφου". Η ΑΠΟΦΑΣΗ στέλνεται στο δήμαρχο, στις υπηρεσίες και στην αντιπολίτευση. 

Ένας από όλους στέλνει φωτογραφίες στο Εν Άνδρω. Εμείς δημοσιεύσαμε στις 5 Φεβρουαρίου ένα κείμενο για το χάλι που παρουσιάζει ο Φάρος τριγυρισμένος από ξύλινες κολώνες και στη βάση του λόφου και μια τσιμεντένια!!! Και προφανώς τότε ξαφνικά ξύπνησε ο "αρμόδιος μηχανικός" και στις 14 Φεβρουαρίου αποστέλλει έγγραφο για "έκτακτη ενημέρωση" μιας και από το καλοκαίρι του 2022 δεν έχει ενημερώσει για το έργο!!!

Ζητά ο άνθρωπος να προβεί σε "έκτακτη ενημέρωση" για ένα έργο... που γίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο!!! Τι θα ενημερώσει "εκτάκτως"; Το πως γίνεται το έργο εδώ και 18 μήνες ή για το πως μπήκαν οι κολώνες και δεν τις είδε; Τι θα ενημερώσει; ¨οτι τον πήραν τηλέφωνο από το Τοπικό για το πως μπήκαν οι κολώνες; Τι θα ενημερώσει; Πως διαμαρτύρεται στο Τοπικό που πήρε ΑΠΟΦΑΣΗ να φύγουν; Ή, μήπως γιατί έγραψε το Εν Άνδρω και έγινε γνωστό το περιβαλλοντικό ατόπημα; Τι θα ενημερώσει; Πως μετά το δημοσίευμα ενοχλήθηκε ο άνθρωπος και κάθισε κι έγραψε τόσες σελίδες αναφορά. Όπου και τι δεν λέει. Μέχρι που ζητά και για προγραμματισμό εγκαινίων!!!

Το αξιοπερίεργο είναι πως ανάμεσα σε όλα μιλά και για "παραπληροφόρηση" και "συκοφαντικά δημοσιεύματα"!!! Αυτά του λείπανε του ανθρώπου. Συκοφαντικά δημοσιεύματα οι φωτογραφίες του αμαρτήματος;  Παραπληροφόρηση τα ερωτήματα: "πως και πότε μπήκαν οι κολώνες ηλεκτροδότησης και δεν τις είδε;" Παραπληροφόρηση και συκοφαντικά δημοσιεύματα το γεγονός πως εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει πει δύο λόγια για το τι γίνεται με το έργο; Που είναι; Πως πάει;

Σε πλήρη σύγχυση ο άνθρωπος. Γράφει ένα κατεβατό πολλών σελίδων προς το Τοπικό και το αποστέλλει και στον "τοπικό τύπο". Αλλά όχι στο Εν Άνδρω που ανέδειξε το θέμα. Και έθεσε τα ερωτήματα. Μιλάμε για μέγα προασπιστή της δεοντολογίας!!! Απαντά σε αυτούς που δεν έθεσαν ερωτήματα!!! Και αυτοί του "τοπικού τύπου" - από την Αθήνα - που δεν έχουν πάρει είδηση τίποτα από τα παραπάνω σχολιάζουν ανέμελα ως συνήθως: "και γιατί όχι..."!!!

Αναμένουμε λοιπόν την "έκτακτη ενημέρωση", μετά ενάμιση χρόνο που τρέχει το έργο και μετά 6 κολώνες στη σειρά. Θέλουμε να δούμε πως ο υπεύθυνος μηχανικός θα επιχειρήσει να μεταθέσει τις ευθύνες του... στο Τοπικό Γαυρίου ή ακόμα και στον Δήμο Άνδρου. Κάτι που διαφαίνεται και από την μακροσκελή επιστολή του! Από την οποία (αφού δεν μάς εστάλη προς δημοσίευση) παραθέτουμε εδώ ενδεικτικά μόνο μερικά  αποσπάσματα μαζί και με τα αναπάντητα ερωτήματα μας...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"  

 

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 25/1 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΖΗΤΑ "ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" ΜΕΤΑ 18 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 6 ΚΟΛΩΝΕΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ 

Αρ. Πρωτοκόλλου: …1192…  14/02/2024

14/02/2024

ΠΡΟΣ:

1)Τοπική Κοινότητα Γαυρίου Άνδρου

2)Δήμαρχο Άνδρου κο Σουσούδη Θεοδόση

3)Πρώην Δήμαρχο Άνδρου κο Λοτσάρη Δημήτριο 

Α Ι Τ Η Σ Η

Με την παρούσα αιτούμαι την έκτακτη σύγκληση Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαυρίου με αντικείμενο συζήτησης την ενημέρωση της πορείας των εργασιών για την Αποκατάσταση του Φάρου Γαυρίου, τις ανάγκες και προκλήσεις του έργου όπως επίσης το ζήτημα που έχει προκύψει με την ηλεκτροδότηση του κτιρίου του Φάρου.

Παρακαλώ όπως κληθεί να παρευρεθεί αντιπρόσωπος της Υπηρεσίας Φάρων του Π.Ν. και εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ Άνδρου. Για το λόγο αυτό η ενημέρωση για το χρόνο διεξαγωγής του συμβουλίου θα πρέπει να είναι έγκαιρη ώστε να καταφέρουν όλα τα μέρη να παρευρεθούν.

Η αποκατάσταση του Φάρου αφορά όλη την Άνδρο και ένα παραπάνω την ευρύτερη περιοχή του Γαυρίου καθώς κατόπιν της ολοκλήρωσης αποκατάστασης του και της λειτουργικής του ενεργοποίησης, θα αναδειχθεί ένα μνημείο της Άνδρου και  το Γαύριο θα έχει ένα επισκέψιμο τοπόσημο.

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Πως και ποιος είναι υπεύθυνος για την ηλεκτροδότηση του Φάρου; Που ήταν ο αρμόδιος μηχανικός όταν ζώνανε οι κολώνες τον Φάρο;) 

......................................

Αντικείμενα προς ενημέρωση και συζήτηση:

1) Ενημέρωση πορείας εκτέλεσης εργασιών της αποκατάστασης του Φάρου Γαυρίου Άνδρου. Χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης έργου.

2) Προγραμματισμός δράσεων ή εκδηλώσεων κατά τα εγκαίνια κατόπιν της αποπεράτωσης.

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Εδώ δεν έχει τελειώσει το έργο και δεν έχει δρόμο πρόσβασης για το κοινό ποιος και για πότε θα προγραμματίσει τα εγκαίνια;)

..........................................

11) Όροι και προϋποθέσεις ώστε να μπορεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του Φάρου να γίνει υπόγεια και να αποκατασταθεί η οπτική βλάβη που έχει προκληθεί στο τοπίο.

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Ποιος έχει ευθύνη για την οπτική βλάβη στο τοπίο; Και ποιος και με τι εργολαβία και χρήματα θα την αποκαταστήσει;)

.....................................

Παράλληλα ζητείται από την Τοπική Κοινότητα Γαυρίου όπως παρέχει εξηγήσεις για τα κάτωθι:

12) Γιατί δεν κάλεσε στο Τοπικό Συμβούλιο της 25/1 τους καθ’ύλην «αρμόδιους» ενώ η πρόεδρος αυτού είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με δική της πρωτοβουλία μαζί τους (1 ημέρα πριν) και της είχαν ζητήσει τη διοργάνωση θεματικού συμβουλίου ως προς το Φάρο; (σχετικό #9) Να εξηγηθεί το σκεπτικό πίσω από μια τέτοια ενέργεια που τελικά αποκλείει την πληρέστερη ενημέρωση κι επιτρέπει την παραπληροφόρηση και τις κουβέντες καφενειακού τύπου.

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Ποιος δεν έχει ενημερώσει εδώ και ενάμιση χρόνο κανέναν για το έργο και ποιος δεν ενημέρωσε για τις κολώνες κανέναν μέχρι που τις είδαν όλοι; Γιατί του φταίει η πρόεδρος του Τοπικού Γαυρίου που είχε την πρωτοβουλία να τον ρωτήσει γιατί έβαλε κολώνες στον Φάρο; Τις καφενειακού τύπου κουβέντες ποιος τις προκάλεσε μη κάνοντας καμία ενημέρωση εδώ κι ενάμιση χρόνο;) 

.....................................

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σας και την θετική ανταπόκριση ως προς το αίτημα μου, την άμεση δρομολόγηση Τοπικού Συμβουλίου με προτεινόμενο χρόνο διεξαγωγής την εβδομάδα 26/2-1/3 και με ευρεία συμμετοχή. Τούτο κρίνεται απαραίτητο για την ορθή ενημέρωση του κοινού και την αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων.

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Προς τι το "επείγον", το "έκτακτο" και το "'άμεσο" όταν δεν έχει γίνει μια ενημέρωση σε ενάμιση χρόνο;)

Με εκτίμηση,

......................

Αρχιτέκτονας Μηχανικός

ΥΓ: Καθώς το θέμα αφορά την ευρύτερη κοινωνία της Άνδρου και χρήζει αντικειμενικής ενημέρωσης και σχεδιασμού, σας ενημερώνω πως αφού η παρούσα λάβει αρ.πρωτοκ. θα κοινοποιηθεί προς δημοσίευση στα τοπικά μέσα.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν αυτό που αναζητάτε είναι Προτάσεις Επίλυσης έχω να σας προτείνω τα εξής :
α/ επιστολή του Τοπικού Συμβουλίου προς το Δημοτικό Συμβούλιο για επείγουσα γραπτή εντολή στον ΔΕΔΗΗΕ / ΑΔΜΗΕ για την άμεση αποξήλωση των στύλων και την προσωρινή ηλεκτροδότηση μέσω μονωμένου αγωγού επί του εδάφους , κατάλληλα προφυλασσόμενου από κανάλι από σκυρόδεμα διατομής -Π-
β/ νέα Ενεργειακή Μελέτη για ηλεκτρικό αυτόνομο σύστημα ήπιας μορφής Α.Π.Ε. (φωτοβολταϊκά πλαίσια + μικρή ανεμογεννήτρια (10kW , προτείνω ίσως κατακόρυφου άξονα ως οπτικά πιο αποδεκτή) + μετατροπέα + συστοιχία συσσωρευτών),
γ/ υπογειοποιημένος αγωγός - μέχρι τον πλησιέστερο Υποσταθμό του ΔΕΔΗΗΕ - για εναλλακτική σύνδεση μέσω αυτοματισμού σε περίπτωση βλάβης του αυτόνομου / Α.Π.Ε. συστήματος.
Το όλο κόστος μπορεί να επιχορηγηθεί από ένα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την Ενεργειακή- Πράσινη Μετάβαση (EU-30 ENERGY ISLANDS , NESOI , GREENING EU ISLANDS), των οποίων λόγω μακράς ενασχόλησης στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, παρακολουθώ τακτικά

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοι σχολιαστες και φιλοι...
.....μην πετατε την μπαλλα στην εξεδρα, αναπτυσοντας αλλα σχολια σε σχεση με το απαραδεκτο γεγονος τησ φυτευση με κολωνες της ΔΕΗ, στο λαιμό του Φαναριου του Γαυρίου, που ...βιασε το περιβάλλον και την φυσικη ομορφιά ενος ολοκληρου κάβου-πόρτας εισοδου και πρωτης εικόνας των επισκεπτων του νησιού μας, με αυτο το ελεεινο μορφωμα της ΔΕΗ.
Αποκαλύπτεαι οτι ο επιβλέπων μηχανικός, όχι μονον δεν το σταμάτησε αλλα αντίθετα το ηξερε και το αφησε να γινει, χωρισ να σκεφτεί ότι, παραμορφωνεται εντελώς το καομμάτι του ...λαιμού του Φαρου Γαυρίου και μάλιστα όχι με 1-2 κολώνες αλλά πάνω απο 5 για μια τοσο κοντινη απόσταση.
Κανένας μέχρι σήμερα και ειδικά ο ..λαλίστατος μηχανικός που τωρα ζηταει και τα ρέστα, δεν εδωσε αλήθεια γιατι ? στην δημοσιότητα, το ολο σκεπτικό της ηλεκτροδοτησης του κτιρίου ? οταν μάλιστα κάλιστα θα μπορούσε να ηλεκτροφοτοδητηθεί με ηλιακά πάνελ σε θέση που ουτε καν θα προσεβαλαν το ολο τοπίο.
Ολα λοιπόν στο φως, ωστε να μαθουμε ολη την αλήθεια και ο κάθε κατεργαρης να παει στη θεση του.
Δεν ειναι στιγμες και εποχες, να συνεχιστει αυτο το αισχος... του βιασμου του περιβαλλοντα χωρου του Φαναριου να συνεχιστει αλλο, με αυτους τους ανθρωπους που σημερα, αντι τίμια να δηλώσουνς οτι αδιαφορησαν εστω, να μας κουνανε και το δαχτυλο ολών εμας που πριν και τωρα συμμετεχουμε στην κοινη προσπαθεια να σωσουμε οτι μπορει να σωθει στον τοπο μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Στην αναφορά του επιβλέποντος μηχανικού και στο σημείο που αναφέρει για την εναπόθεση και ενταφιασμό σκουπιδιών στον "λαιμό" του φαναριού (Σ.Σ : Επί δημαρχίας Γλυνού), μήπως ξέρει κάτι ο νυν δήμαρχος;
Ίσως δεν γνωρίζει.
Όμως ας ρωτήσει κάποιον από τους "άμισθους" συμβούλους του, αυτός ξέρει......

This comment was minimized by the moderator on the site

Gia tis paralies tha graftei tpt twra pou allazei o nomos. exoun kanei tis paralies oikopeda tous. epixeirimaties tis ammou pou kapoioi apo autous asxolounte me ta kina tou nisiou.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν θελουμε να λεγομαστε ενεργοι πολιτες , ναι, τωρα ο αμισθι υπευθυνος μηχανικος που εχει την ολη επιβλεψη του εργου, να κινητοποιηθει και πολυ απλα να ζητησει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το ξηλωμα των ''φριχτων'' αυτων στυλων της ΔΕΗ !!
Που πηγε η ευαισθητοποιηση και τα λόγια του καφενε προφανως... που μας... φουμαρουν, οι δηθεν οικολογοι και περιβαντολογοι αυτοί κύριοι, πόσο μαλιστα, εαν εχουν και την αμεση σχεση με την αποκατασταση του Φαρου ?
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ξηλωμα στις κολώνες που τοποθετηθηκαν, αφου δεν εξυπηρετουν κανεναν οικισμο, κανενα σπιτι κλπ παρα μονον ...κατα τα λεγόμενα τους να φθασουν το ρευμα στον Φαρο.
Να αναλαβει αλλος υπέυθυνος μηχανικός που θα προτεινει, φωτοβολταικα η ηλιακα κλπ μεσα παροχης ρευματος και πανω απο ολα ...θα δενει και δεν θα προσβλαλει το περιβάλλον.
Η αποτυχία και η τραγική αυτη εικόνα σήμερα δεν πρεπει να μεινει επ ουδενί ετσι .

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναρωτιέμαι αν το εξαιρετικό στην σύλληψη του αυτό έργο, δεν δημιούργησε στην εμπλεκόμενη ομάδα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών άλλων ειδικοτήτων , σε μια εποχή που η "Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση" προστάζει έως το 2030 οι ηλεκτροδοτήσεις να καλύπτονται από Α.Π.Ε. σχεδόν αποκλειστικά, πως δεν μελέτησαν την Ηλεκτρική Αυτονομία του Φάρου με συνδυασμό Φωτοβολταϊκών - μπαταριών λιθίου για αποθήκευση και μικρής ανεμογεννήτριας - μέχρι 10 kW - που ο μεταλλικός ιστός της δεν θα ξεπερνά τα 12 μ. σε ύψος. Και αντ' αυτού επιτρέπουν αυτό το οπτικό έκτρωμα, που ουσιαστικά αυτο-ακυρώνει την κατά τα άλλα αξιέπαινη προσπάθεια τους .

This comment was minimized by the moderator on the site

ο υπευθυνος σιγουρα γνωριζε απο πολυ καιρο πριν ποσες κολωνες θα μπουν, αφου εχει ηδη πληρωθει η ηλεκτροδοτηση με βαση αυτες ακριβως τις κολωνες. Αδιαφορησε ή δεν ξερει τι του γινεται και τωρα ριχνει το φταιξιμο αλλου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αρχιτέκτων ή συγγραφέας;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατα εναν περιεργο τροπο ο υπευθυνος μηχανικος μέσα απο την επιστολή του, επιβεβαιωνει, ότι προφανώς δεν ζεί μέσα στο Γαύριο...
Η αν ζεί δεν δίνει καμμία σημασία στο όλο έργο και στην ουσία , προσπαθεί να μεταβιβάσει τις δικές του προσωπικές ευθύνες σε όλους τους αλλους απο την αδράνεια και την αδιαφορία του.
Αντί να είναι παρόν σε κάθε στιγμή του έργου και ειδικότερα στις στιγμές που μαθαίνει και του έχει κοινοποιηθεί, ότι προκειται να κάνουν ηλεκτροδότηση (αφού προφανώς ο ίδιος την ζήτησε), να μην είναι εκει παρον όλη την μέρα και να δεί αυτό το αίσχος με τις κολώνες που έγινε !!
Η επιλεκτική του περιβαντολλογική ευαισθησια του...πήγε περίπατο και ετσι εχουμε αυτό το αίσχος !!
Ερχεται τώρα και ζητάει και τα ρέστα....
Απλά όπως λέει και η λαικη παροιμία...ότι όποιος φωνασκεί και γράφει πολυσέλιδα γραπτα έναντι όλων των αλλων...απά δείχνει απλά την ενοχή του...