30οι Πλόες: Τα μήλα των Εσπερίδων και της τέχνης στο Ίδρυμα Κυδωνιέως της Άνδρου...

Ξεκίνησαν οι 30οι επετειακοί Πλόες στο Ίδρυμα Κυδωνιέως. Μια όντως εντυπωσιακή έκθεση στην οποία συμμετέχουν 30 Έλληνες καλλιτέχνες. Τίτλος της έκθεσης "Προς τον Κήπο των Εσπερίδων". 30 χρόνια, 30 καλλιτέχνες εφέτος. Και πάνω από 250 εικαστικοί παρουσιάστηκαν στα 30 χρόνια που υπάρχει ο θεσμός στην Άνδρο.  

Η παρουσίαση της εφετινής έκθεσης ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης με τηλεμεταδιδόμενη συνέντευξη τύπου από τον χώρο της έκθεσης. Χαιρέτησαν ο πρόεδρος Δημήτρης Σιγάλας και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου Αθηνά Τσατσομοίρου. Μίλησε εκτενώς για την έκθεση η επιμελήτρια Αθηνά Σχινά. 

Η ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ 

Σε μια εντυπωσιακή ομιλία της η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και ιστορικός της Τέχνης Αθηνά Σχινά μίλησε για τον 11ο άθλο του Ηρακλή. Για τα "μήλα των Εσπερίδων" που ταξίδεψε στις άκρες του αρχαίου κόσμου για να τα βρει. Βγήκε από την Μεσόγειο αναζητώντας την μυθική χώρα του παραδεισένιου κήπου των Εσπερίδων για να βρει τα μήλα της σοφίας. Συνάντησε τον μυθικό Άτλαντα που κρατούσε την γη στο σβέρκο του. Τον έπεισε να πάει στον παράδεισο, που δεν μπορούσε αυτός να μπει και να τα πάρει. Τον ξεγέλασε στο τέλος και του ξαναφόρτωσε την γη παίρνοντας και τα μήλα. Τα μήλα της ζωής και της σοφίας προσφέρθηκαν στο Ευρυσθένη που τα είχε ζητήσει. Αυτός φοβήθηκε και τα έδωσε πίσω στον Ηρακλή κι ο Ηρακλής τα έδωσε στη θεά Αθήνα, που τα τοποθέτησε πίσω στον κήπο του παραδείσου των Εσπερίδων που ανήκαν. Το πέρασμα του Ηρακλή από το Γιβραλτάρ, έδωσε στην έξοδο της Μεσογείου το προσωνύμιο Ηράκλειες Στήλες.    

Αναζητώντας τα μήλα των Εσπερίδων στην τέχνη η Αθηνά Σχινά και το ΔΣ του Ιδρύματος Κυδωνιέως έφεραν στην Άνδρο μια εντυπωσιακή έκθεση 30 Ελλήνων καλλιτεχνών αποτυπώνοντας τις περισσότερες τάσεις της σύγχρονης Ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Και με τον τρόπο έκαναν την Άνδρο επίκεντρο για μια ακόμα χρονιά της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ

Το Σάββατο το απόβραδο έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία μεγάλου αριθμού ανδριωτών, όλων των καλλιτεχνών, των τοπικών αρχών (επάρχου και δημάρχου) και της αδελφότητας της Παναχράντου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Σιγάλας. Χαιρέτισαν η έπαρχος και ο δήμαρχος.

Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής του Παντείου, βουλευτής Α' Αθηνών, πρώην Υφυπουργός Παιδείας.

Αρκετός ήταν ο κόσμος που ήρθε στα εγκαίνια. Οι περισσότεροι από την περιοχή της Χώρας.

Αρκετοί οι επισκέπτες και οι παραθεριστές. 

Ξεχωρίσαμε την συζήτηση του Άγγελου Συρίγου και της οικογένειας Σταματούδη από το Κόρθι με τον εικαστικό Νίκο Σιαπέρα...

 

Τα ξαδέλφια Παλαιοκρασσά: την καθηγήτρια Λυδία Παλαιοκρασσά και τον πάντα καλόκαρδο Γιάννη Παλαιοκρασσά...

Συζητήσαμε με τον Νίκο Σιαπέρα, δημιουργό της Πλατείας των Μήλων στον Άγιο Δημήτριο στο Μπραχάμι, που έργο του με τα τρία μήλα των Εσπερίδων εκτίθεται στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος...

Ακόμα συζητήσαμε με την εικαστικό Ελένη Γκλίνου για τα έργα της, που εκτίθενται στην έκθεση. Ξεχωρίσαμε τα καράβια της με τους κήπους πάνω τους, που μοιάζει να ταξιδεύουν για τον κήπο των Εσπερίδων. Ή, μήπως να τον μεταφέρουν πάνω τους; 

Και τέλος μιλήσαμε επί ώρα με την καλλιγράφο και εικαστικό Μαρία Γενιτσαρίου, που με το συνθετικό έργο της, που εικονίζεται παραπάνω, μίγμα καλλιγραφίας και ζωγραφικής, αποτυπώνει τις τέσσερις δοξασίες των μεγάλων θρησκειών. Της αρχαιοελληνικής, της Εβραϊκής, της Παλαιάς Διαθήκης, της Νέας Διαθήκης.   

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Παραθέτουμε παρακάτω μια σειρά έργων της έκθεσης για να πάρετε μια ιδέα και να αποφασίσετε να την επισκεφθείτε. Θα έχετε ένα περιεκτικό πανόραμα των τάσεων και των αναζητήσεων των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών.

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πάντως τον χαιρετισμό του δημάρχου χειροκρότησαν οι παρευρισκόμενοι Στενιώτες που επί μέρες διαμαρτύρονταν στο Facebook ότι δεν έχουν νερό να πλυθούν.
Συγχαρητήρια. Συνεχίστε έτσι.
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!