Ταξιδεύοντας με το Θερινό Πανεπιστήμιο στην Άνδρο

Της Νικολέττας Τσιτσανούδη

Επίκ. Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ακαδ. Υπεύθυνης Θερινού Πανεπιστημίου

 

  Ο εκλεκτός συνάδελφος Διαμαντής Μπασαντής μου ζήτησε να γράψω δυο λόγια για την καινούρια δράση που σχεδιάζουμε ως Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην Άνδρο. Ο λόγος για το Θερινό Πανεπιστήμιο με τίτλο «Η Ελλάδα σήμερα: Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», ένα νεωτερικό project που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2015 στο νησί της Άνδρου και συγκεκριμένα από 5 έως και 12 Ιουλίου και από 12 έως 19 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα που ελέγχεται από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προσφέρεται σε προπτυχιακούς φοιτητές, αλλά και απόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες. Περιλαμβάνει ένα αγγλόφωνο και ένα ελληνόφωνο τμήμα και σε αυτά θα διδάξουν διακεκριμένοι Καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δημοσιογράφοι/πανεπιστημιακοί από τον ευρωπαϊκό χώρο. Προβλέπονται καθημερινές τετράωρες διαλέξεις και  εργαστήρια (workshops).

Αυτό που κυρίως επιδιώκουμε είναι να συνδέσουμε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας με την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό, πιστεύοντας ακράδαντα στην παιδευτική διάσταση των ΜΜΕ, κόντρα και απέναντι σε λειτουργίες και βλέψεις που τα δεσμεύουν και τα επιβαρύνουν. Πιστεύουμε ότι το αποτελεσματικότερο αντίδοτο στην προπαγανδιστική και εμπορευματική λειτουργία των ΜΜΕ είναι το πολιτισμικό και στην Ελλάδα η έμπνευση, τα ερεθίσματα και τα ερείσματα περισσεύουν. Πόσο μάλλον στο κυκλαδίτικο νησί της Άνδρου που θα γίνει η έδρα αυτού του φιλόδοξου σχεδίου. Το θερινό σχολείο θα καλύψει τις θεματικές: Η Ελληνική Γλώσσα, Ο Ελληνικός Πολιτισμός, Ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Πολιτική, Ελληνική Ιστορία και ασφαλώς Ελληνική Ποίηση και Φιλοσοφία.

Κοντά μας θα είναι και ο δήμος της Άνδρου, με τον δήμαρχο κ. Θεοδόση Σουσούδη. Ακόμα ο Διαμαντής Μπασαντής * (καθηγητής Επικοινωνίας), αλλά και νέοι επιστήμονες του νησιού (όπως η Μαρία Ψαρρού κλπ), καθώς και αρκετοί άνθρωποι του πνεύματος και της δράσης όπως ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός (κοσμήτωρ Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, επίτιμος προέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών) και ο Γιάννης Μαμαής (υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg). Επίσης θα είναι μαζί μας εθελοντές (ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρου κλπ), που έσπευσαν να επικοινωνήσουν με την υπογράφουσα και τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή του Θερινού Πανεπιστημίου δηλώνοντας πως θέλουν να συνεισφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Η επιδίωξή μας αφορά και στη γνωριμία των επιλεγμένων συμμετεχόντων με το νησί και τις ομορφιές του που μας αποκαλύπτονται καθημερινά, γοητεύοντας με τη διαχρονικότητα και την ιστορία τους. Θα ταξιδέψουμε αυτό το Θερινό Πανεπιστήμιο από τη γοητευτική Ήπειρο στη νησιωτική Ελλάδα με έδρα μας την Άνδρο, που επιθυμούμε να γυρίσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή τις ώρες  μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων και των εργαστηρίων του Θερινού Πανεπιστημίου. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές σε χώρους πολιτισμού εντάσσονται στο πρόγραμμά μας και ήδη οι ευφάνταστοι σχεδιασμοί έχουν ξεκινήσει.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να εκφράσουμε και στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvardπου στηρίζει ευγενώς τη δράση, στο επίπεδο των guestlectures του προγράμματος, με τον κ. Charles Stocking, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Western Ontario και ResearchFellowτου Πανεπιστημίου Harvardστην Ουάσινγκτον. 

Τέλος μια πλειάδα εξαιρετικών και καταξιωμένων διεθνώς επιστημόνων και δημοσιογράφων ενδυναμώνουν το summer school με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη Διεθνή Τιμητική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί. Πρόκειται για τους κ.κ. Γ. Καψάλη, Καθηγητή, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θ. Παπανδρόπουλο, Επίτιμο Διεθνή Πρόεδρο Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Ιππότη της Τιμής της Γαλλικής και Ουγγρικής Δημοκρατίας, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, Aναπλ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τ. Πρύτανη, Π. Γέμτο, Ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Πρύτανη, τ. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Ι. Στεφανίδη, Καθηγητή, Πρόεδρο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, A. Samaras, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου GeorgeMason Η.Π.Α., K. Sarikakis, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Βιέννης, Τζ. Παγγέ, Καθηγήτρια, τ. Κοσμήτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, GiuseppeJacobini, Καθηγητή Πανεπιστημίου La Sapienza Ρώμης, Δημοσιογράφο, Αθ. Νάκα, Καθηγητή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τζ. Τζίνα Καλογήρου, Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου  Αθηνών, Γ.  Λαδογιάννη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ. Μπασαντή, Δρ. Επικοινωνίας- Καθηγητής/Σύμβουλος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επικοινωνίας Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου, J. Huang, Καθηγητή Πανεπιστημίου NiagaraUniversity, Η.Π.Α., Ν. Μήτση, Ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζ. Παπαδημητρίου, Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Π. Πολίτη, Αν. Καθηγητή Τμ. Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ, Μ. Σακελλαρίου, Αν. Καθηγήτρια, Πρόεδρο Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σμ. Παπαδοπούλου- Μανταδάκη, αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Λογοτέχνη, MarinaGeat, Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστημίου RomaTre, D. Demirözü, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, Σ. Τσαουσίδου, Διεθνή Αντιπρόεδρο Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

(Για εκδήλωση ενδιαφέροντος και υποβολή βιογραφικών παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Μπορείτε επίσης να επισκέπτεσθε την ιστοσελίδα-https://summerschool2015.ac.uoi.gr).

*Παραπέμπω χρόνια στα βιβλία του Διαμαντή Μπασαντή, ξεκινώντας από την περίοδο της εκπόνησης της διδακτορικής μου διατριβής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα τον δημοσιογραφικό λόγο και την παιδευτική του σημασία. Στο πρόσωπο αυτού του ερευνητή επιθυμώ καταρχάς να χαιρετίσω τις δημιουργικές, πνευματικές, ανήσυχες δυνάμεις του νησιού που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν ένα όραμα, γιατί επιμένουμε στα οράματα και εμπνεόμαστε από τους νέους. Άλλωστε όταν βρίσκεται κανείς στο αμφιθέατρο ή στο εργαστήριο και έχει απέναντί του νέους ανθρώπους, είναι «καταδικασμένος» στην αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον Ανδρέα Εμπειρίκο το νερό -αρχετυπική ,κοσμοπλαστική ύλη για το φιλόσοφο Θαλή -αποτελεί το βασικό κέντρο της λογοτεχνικής του μυθολογίας .Στην Ενδοχώρα ,ο Ανδριώτης ποιητής οραματίζεται ένα θεσπέσιο θαλασσινό τοπίο με ευδαιμονική μακαριότητα και ιριδίζουδες καταβολές , έναν σύγχρονο locus amoenus ως " Mια θάλασσα πλατειά και φουσκωμένη /Aπό τους στεναγμούς του γλυκασμού πολλών αγγέλων " . Στην μελίρρυτη λοιπόν Άνδρο, που για τον Εμπειρίκο είναι μία "νήσος [που] αγάλλεται " θα λάβει χώρα το εν λόγω Θερινό Σχολείο με διεθνούς πνευματικής ακτινοβολίας Τιμητική Επιτροπή .Τόσο το διεπιστημονικό πρίσμα όσο και η καλειδοσκοπική μορφωτική εμβέλεια του όλου εγχειρήματος αποτελεί αναντικατάστατο μορφωτικό εφόδιο για όλους τους συμμετέχοντες και εν γένει τους εμπλεκόμενους , οι οποίοι μοχθούν ακάματα προς υλοποίηση της διεξαγωγής του . Επισφράγισμα της ακαταπόνητης προσπάθειας των εμπλεκομένων αποτελεί ο πνευματικός θόλος ,το αϊδιο στέγαστρο θα λέγαμε , της εμβληματικής μορφής του Ανδρέα Εμπειρίκου , αυτού του ανανεωτή του ερωτικού λυρισμού στην Ελλάδα και λεξιπλάστη μουσουργού που ύμνησε όσο λίγοι την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης με απαράμιλλη πλαστικότητα .Ανεξίτηλα χαραγμένοι στίχοι ,από το ποιητικό του όραμα όπως " Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια .(..)/Σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη .(..)/Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένο δέρας της υπάρξεώς μας" δικαιώνουν την ανθρώπινη περιπέτεια και καταξιώνουν τον ανθρώπινο Λόγο .Τού επιφυλλάσσουν ταυτόχρονα μια κορυφαία θέση στο πάνθεον της νεοελληνικής ποίησης .Όλοι οι συμμετέχοντες , με αφορμή το Θερινό Σχολείο , θα διαλεχθούν πνευματικά μεταξύ τους ως επίρρωση του νοήματος του Ανθρωπισμού , δίνοντας το χέρι ο ένας στον άλλο , συσφίγγοντας τις διανθρώπινες σχέσεις .Ακολουθούν αυτούσιο το πρόταγμά του ποιητή "Πάρε τη λέξι μου , δώσε μου το χέρι σου" , καθώς άτομα με διαφορετικές καταβολές , από διάφορα σημεία του κόσμου , δίνουν τα χέρια ώστε το όραμα συναδέλφωσης όλων των ανθρώπων να γίνει ζέουσα πραγματικότητα . Η πνευματική συσπείρωση όλων των εμπλεκομένων εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά και εκπέμπει το μήνυμα του Ανθρωπισμού αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο!