Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου: μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας

Ο προΰπάρχων δρόμος και ο Πύργος στο βάθος 

Είναι να απορεί κανείς με τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν γνωρίζει η αριστερά τους τι ποιεί η δεξιά τους. Παρακάτω θα αφηγηθούμε μια ιστορία και θα παρουσιάσουμε και τα στοιχεία που έχουμε και τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν και θεατρικό έργο με τίτλο: Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου ή στα τρίσβαθα της γραφειοκρατίας!

Εδώ και πολύ πάρα πολύ καιρό παλεύουν κάποιοι ρομαντικοί να αναστυλώσουν ένα σπουδαίο μνημείο της Άνδρου που χρόνο με τον χρόνο καταρρέει: τον αρχαίο Πύργο του Αγίου Πέτρου. Ανάμεσα τους ένας έχει κάνει ότι μπορεί για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Έχει τρέξει στις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει πληρώσει και έχει βοηθήσει να βγουν άδειες στο υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία, έχει φέρει καθηγητές να τον μελετήσουν, έχει πληρώσει από την τσέπη του μέχρι τώρα τα πάντα (μελέτες, ειδικούς, αιτήσεις κλπ).

Ο δρόμος όπως ολοκληρώθηκε για να φτάσουν οι μελετητές και τα μηχανήματα για την μελέτη στον Πύργο

Έχει ακόμα βρει τους γείτονες που παραχώρησαν χώρο για να γίνει δρόμος ώστε να πλησιάσουν το μνημείο και να γίνουν σωστά οι εργασίες της μελέτης, που θα πληρώσει αυτός! Και αργότερα να μπορέσουν να γίνουν και οι εργασίες της συντήρησης.

Και πάνω που έχει φτάσει στην έναρξη των τελικών μελετών κάποιος κάνει μια καταγγελία για ..."παράνομη διάνοιξη δρόμου! Ενός δρόμου που ήταν αναγκαίος και για την μελέτη και για την συντήρηση του μνημείου. Ενός δρόμου που έχει άδεια από την αρχαιολογία!!! Πάει η άλλη υπηρεσία «βλέπει» τον ...δρόμο και συντάσσει μια αναφορά στην οποία ζητά να ασκηθούν τα νόμιμα (!) στους έχοντες κάνει όλες τις …νόμιμες ενέργειες για τον δρόμο!!!

Απόσπασμα από την καταγγελία της ενάγουσας υπηρεσίας!!!

Οι έχοντες κάνει όλα τα νόμιμα (!) καλούνται μετά να απολογηθούν σε άλλες υπηρεσίες που τα θεωρούν  …παράνομα!!! Χωρίς να ρωτήσουν π.χ. την αρχαιολογική υπηρεσία καλούν τις υπηρεσίες αυτές να ....παρέμβουν!!! Γιατί να παρέμβουν; Για να δουν την θεωρούμενη «παρανομία» που έχουν νομίμως εγκρίνει;

Μύλος το όλο θέμα. Η μια υπηρεσία εν αγνοία της άλλης παραπέμπει και ενάγει δύο ανθρώπους και τους ζητά να απολογηθούν σε 5 μέρες!!! Για τις νόμιμες ενέργειες τους, που μια άλλη υπηρεσία θεώρησε …παράνομες!!!!

Μπερδευτήκατε; Έχετε αρχίσει να μην καταλαβαίνετε κάτι; Αλήθεια πώς να βρει κανείς άκρη στο δαίδαλο των υπηρεσιών που παραπέμπουν η μια στην άλλη χωρίς να έχει κάνει κάποιος τον κόπο να ρωτήσει κάποιον αρμόδιο της άλλης υπηρεσίας: «βρε αδερφέ ξέρεις τι γίνεται με τον Πύργο του Αγίου Πέτρου;»

Η παραπάνω ιστορία είναι αληθινή και εμπλέκει τον εκδότη Γιώργο Δαρδανό που χρηματοδοτεί ιδιωτικά μεσά από ΝΟΜΙΜΕΣ διαδικασίες την μελέτη του μνημείου. Από κοντά και ο γείτονας του, που δέχθηκε να δώσει δρόμο να φτάσουν οι ειδικοί και τα μηχανήματα στο μνημείο!

Αποσπάματα από το υπόμνημα/απάντηση του καθηγητή Αρχαιολογίας Β. Λαμπρινουδάκη

Στην ενάγουσα υπηρεσία απαντά ο καθηγητής αρχαιολογίας και επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Βασίλειος Λαμπρινουδάκη με πλήρες υπόμνημα και με αναφορά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για τις οποίες η ενάγουσα υπηρεσία (ή υπηρεσίας) …δεν ρώτησαν ποτέ!!!

Συνέχεια από το υπόμνημα/απάντηση τυ καθηγητή Αρχαιολογίας 

 

 Χάος θα μας πείτε. Και θα έχετε δίκιο. Όπως δίκιο έχει και ο χορηγός της μελέτης Γ. Δαρδανός που απέστειλε μια οργισμένη απάντηση στις ενάγουσες υπηρεσίες. Παραθέτουμε εδώ μέρος της επιστολής του Γ. Δαρδανού προς τους ...αρμοδίους:

"....Αντί να επικοινωνήσετε μαζί μου για να συνεργαστούμε, με καλείτε να απολογηθώ – και μάλιστα εντός 5 ημερών! Τι ντροπή πραγματικά! Όπως θα δείτε και στην απάντηση του κορυφαίου αρχαιολόγου κου Λαμπρινουδάκη, αγωνίζομαι εδώ και 58 χρόνια για την αναστήλωση του Πύργου.

Η καταγγελία σας θα συμπεριληφθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Νήσος Άνδρος» για να γνωρίσει καλά όλος ο κόσμος τι ανόητος και ανασταλτικός που είναι ο κρατικός μηχανισμός και αυτοί που τον υπηρετούν.

Λυπάμαι για την συμπεριφορά σας.

Σας γράφω εν οργή γιατί ενώ γνωρίζετε καλά ποιος είμαι και τι προσφέρω στο νησί, δεν επικοινωνήσατε μαζί μου και μου στείλατε αυτή την επιστολή βασιζόμενοι ίσως στην καταγγελία κάποιου ανόητου Γιαννούλη Πέτσα, ο οποίος νόμιζε ότι θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει από μένα χρήματα για κάτι που δεν του ανήκει.

Ενοχλημένος με τη συμπεριφορά σας,

Γιώργος Δαρδανός"

 

 "εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet