Ίδρυμα Κυδωνιέως: είκοσι συν ένα χρόνια εικαστικής πλεύσης στην Άνδρο

Ράλλης Κοψίδης

     Ένα ακόμα καλλιτεχνικό γεγονός το καλοκαίρι που ξεκινά με την μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Κυδωνιέα και τους 21ους «Πλόες». Η έκθεση ξεκινά την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσουν μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2015. Σε επιμέλεια της τεχνοκριτικού Αθηνάς Σχινά παρουσιάζονταιτα «Νηπενθή και Εωθινά». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο, εικονογράφο, χαράκτη και συγγραφέα Ράλλη Κοψίδη (1929-2010). Ο Ράλλης Κοψίδης υπήρξε μαθητής και κατόπιν συνεργάτης του Φώτη Κόντογλου.

Τα έργα του περιέχουν εμπνεύσεις της μεταβυζαντινής και λαϊκής παράδοσης, συνδυάζοντάς τα με στοιχεία του μετεμπρεσιονισμού, του υπερρεαλισμού, του εξπρεσιονισμού και του κυβισμού. Με τον τρόπο αυτό ο καλλιτέχνης διαμόρφωσε έναν διάλογο παρελθόντος και παρόντος, Δύσης κι Ανατολής, μύθων και καθημερινότητας, αρχετύπων και πραγματικότητας.

    Ο Κοψίδης εμπνεύστηκε από την πνευματικότητα της ορθοδοξίας, αλλά μέσα από ένα πρίσμα ελευθερίας. Τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη να γνωρίσουμε βαθύτερα όσα μας χαρακτηρίζουν και μας συγκροτούν – ατομικά και συλλογικά – εστιάζοντας περισσότερο στους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και στην προστασία του. Λόγω της σεμνότητας που τον διέκρινε, τα έργα του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, αλλά δεν παύει να θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της γενιάς του, όπου – μέσα από το εκφραστικό του ιδίωμα – υπογράμμισε πόσο απαραίτητη είναι η οικολογική συνείδηση στον σύγχρονό μας πολιτισμό.

 Αλέκος Λεβίδης

Πέρης Ιερεμιάδης

Μυρτιά Χέλνερ

 Αλέξης Κυριτσόπουλος

     Εκτός από αφιέρωμα στον Ράλλη Κοψίδη, η ομαδική έκθεση του Ιδρύματος περιέχει και έργα 10 ακόμα καλλιτεχνών που αναζητούν μια σχέση με το περιβάλλον, την φύση, τις μικρές και μεγάλες ιστορίες της ζωής μας. Συμμετέχουν οιΧρύσα Βέργη, Σάββας Γεωργιάδης, Πέρης Ιερεμιάδης, Αντιγόνη Καββαθά, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κουβάκις, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Αλέκος Λεβίδης, Φωτεινή Στεφανίδη, Αντώνης Τσακίρης, Μυρτιά Χέλνερ.


ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet