Η ψυχή των σπιτιών της Άνδρου

Επιμέλεια: Διαμαντής Μπασαντής

Το θρυλικό "Πατρίς" των Εμπειρίκων. Αντίγραφο του αρχικού πίνακα των Εμπειρίκων από την ανδριώτισα ζωγράφο Μαρία Βούλγαρη. 

Τα σπίτια κατά περίεργο τρόπο έχουν τη δική τους ψυχή. Είναι η ψυχή αυτών που τα ζουν ή αυτών που τα έζησαν. Μια ψύχη που δένει με τον τόπο και με τις συνήθειες των ανθρώπων του. Άνθρωποι, τόπος και σπίτια καταφέρνουν και δένουν κάποια στιγμή αξεδιάλυτα. Στο τέλος απομένει στα κρεμασμένα κάδρα των τοίχων κάτι από τη ψυχή αυτών που έζησαν τα σπίτια και τον τόπο.

 ---Τι πιο χαρακτηριστικό σε κάθε σπίτι από τα διακοσμητικά που κρεμάνε οι άνθρωποι στους τοίχους;

 ---Τι πιο ενδεικτικό από τα κάδρα, τις φωτογραφίες, τα θέματα, στους τοίχους, που αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα, αναζητήσεις, αναφορές του καθενός μας;

Η λαϊκή ζωγραφικη όπως αναπαριστά τα πρώτα ατμόπλοια του 19ου αιώνα.

Τα ανδριώτικα σπίτια έχουν και αυτά την δική του ψύχη. Στα παλιά είναι κρεμασμένα στους τοίχους στιγμές από αυτούς που έζησαν. Στιγμές προσωπικές, οικογενειακές, κοινωνικές. Σε επόμενο αφιέρωμα θα δώσουμε μερικές εικόνες από παλαιότερα σπίτια που επισκευθήκαμε.

Τα ιστιοφόρα της Άνδρου διεπρέψαν κάποτε. Εδώ ο λαϊκός ζωγράφος φτιάχνει την κορνίζα επτραπέζια...

Στα νεώτερα (που θα δούμε μερικές αναφορές τους σήμερα) η διακόσμηση ποικίλει. Ξεκινά από τις διαδρομές και τις αναφορές ενός εκάστου ή από το πώς φαντάζεται ένα σπίτι σε ένα νησί. Από τα ακούσματα του. Από το περιβάλλον του. Από τις εικόνες που έζησε ή που έζησαν εκείνοι που αγάπησε. Πως, λοιπόν, φαντάζεται κάποιος το σπίτι τυ στην Άνδρο; Πως "ζωγραφίζει" κομμάτια της ψυχής του στους τοίχους ενός ναυτικού νησιού που ακόμα μπαρκάρει;

Τα πρώτα ατμόπλοια στα τέλη του 19ου αιώνα στις Κυκλάδες

Θα ξεκινήσουμε αυτή την περιπλάνηση ως ιστοσελίδα με μια σειρά φωτογραφίες σε σπίτια ανθρώπων που κατάγονται από την Άνδρο. Έφτιαξαν εδώ μόνοι τους τα σπίτια τους διαμορφώνοντας και εικαστικά τις συνθήκες για να επιστρέψουν και να ακουμπήσουν στο νησί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Ειλικρινά μας ξάφνιασε το κοινό της διακόσμησης τους. Ένα κοινό αποτύπωμα, μια σειρά αναφορών σε σχέση με τη ναυτική διαδρομή του νησιού μας…

Αποτυπώσεις σημερινών ιστιοφόρων

Κατάρτι ιστιοφόρου του ζωγράφου Βαγγέλη Τζερμιά

Κάτι ανάμεσα στην λαϊκή ζωγραφική και στην αναπαραστατικότητα μιας νεώτερης εκδοχής. Έργο του ξυλογλύπτη Γώργου Ελευθερίου 

Θα μπορύσε ναείναι από την Ελλάδα το μεταλικό αυτό δημιούργημα. Όμως είναι από την Λατινική Αμερική. Μια ακόμα απόδειξη πως η θάλασσα φτιάχνει παντού συχνά ίδια σχήματα.

Αφίσα του πρώτου ελληνικού υπερωκεανίου του ανδριώτη εφοπλιστή Δ. Μωραϊτη. Λιθογραφία του Ελληνικού Λογοτεχνικού Ιστορικού Αρχείου.

Πλοία αρόδο. Του ανδριώτη ζωγράφου Μιχάλη Τζανουλίνου.

Χάρτινο καραβάκι μεγάλων διαστάσεων από σκηνικό θεατρικής παράστασης στον Άγιο Πέτρο της Άνδρου 

"Γη της λεμονιάς, της ελιάς/ γη του πεύκου, του κυπαρισιού και της αρμύρας...". Και μια ελιά  "αγιογραφημένη" πάνω σε κορμό ...πεύκου!!! 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet