"Μαγική εικόνα" το ανοιχτό θέατρο Άνδρου

 Σχεδόν ολοκληρωμένο. Πότε πρόλαβε και έγινε άραγε;

Το ανοιχτό θέατρο της Άνδρου ελιναι κατι σαν "μαγική" εικόνα. Υπήρχε σαν σκέψη σε ορισμένους για πολλά χρόνια. Έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα που πάντα υπάρχουν σκέψεις! Κάποια στιγμή μια παρέα το ξεκίνησε. Και μετά ...κόλησε!!! Έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα που όλα κολλάνε! Μετά βρέθηκε ένας από μηχανής θεός και το ξεκόλησε. Έτσι συνέβαινε στο αρχαίο θέατρο έτσι συμβαίνει και στην Ελλάδα καμιά φορά και σήμερα. Και μετά μέχρι να το σκεφτούμε "τσαφ" νάτο το θέατρο τελειωμένο. Έτσι συνήθως δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Αλλά και έτσι συμβαίνει μόνο στην Ελλάδσ όταν μας πιάσει το "τρελό" μας! 

Έχουν μείνει κάτι λίγα να γίνουν...

Και μετά κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα: από την δημοσίευυση ενός δημόσιου οργανισμού στην Διαφάνεια μέχρι την διοργάνωση ενός φεστιβάλ εθνικών προδιαγραφών να περνάνε μόνο ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ!!! Αυτή είναι η "μαγική" εικόνα του ανοιχτού θεάτρου Άνδρου και η "μαγικότερη" του 1ου Φεστιβάλ Άνδρου που ξεκινά την 1η Αυγούστου 2015!!!.

Η είσοδος ολοκληρωμένη...

Αλλά ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά...

Το ανοιχτό θέατρο της Χώρας το είχαν σκεφτεί αρκετοί στη θέση που έγινε. Όταν γύρω στο 2002 πωλείτο η οικία Βούλγαρη μαζί με το περιβάλλοντα χώρο των 7 στρεμάτων ένας εκ των ενδιαφερομένων ήταν η Καΐρειος Βιβλιοθήκη. Ο ιστορικός Δημήτρης Πολέμης ήθελε η βιβλιοθήκη να επεκταθεί και ενδιαφερόταν για το κτήριο. Τότε είχε σκεφτεί στον περιβάλλοντα χώρο ένα μικρό ανοιχτό θέατρο και είχε φέρει και δύο ειδικούς του υπουργείου Πολιτισμού που εκτίμησαν πως ο χώρος προσφερότανε. Όμως το σχέδιο έμεινε στη σκέψη γιατί η διοίκηση Δ. Γιαννίση βρήκε χρήματα και πλειοδότησε και το κτήριο αγοράστηκε μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο για Δημαρχείο.

Η διοίκηση Δ. Γιαννίση έφτιαξε ένα πρώτο σχέδιο για ένα ανοιχτό θεατράκι και έναν φάκελο στην πολεοδομία. Εκεί το θέμα σταμάτησε γιατί η τότε διοίκηση έχασε τις εκλογές.  Στην διάρκεια της επόμενης διοίκησης, του Μ. Βάμβουκα, μια ομάδα υπό τον εφοπλιστή Αλκιβιάγη Τάττο ξανασκέφτηκε από την αρχή το θέμα του θεάτρου. Και το έθεσε με την διάθεση να το προχωρήσει μιας και χρηματοδότης θα ήταν ο Α. Τάττος.

Τέλεια προσαρμογή στον χώρο. Ένα θέατρο σαν ψέυτικό τοποθετειμένο τέλεια στο τοπίο. Και χωρά και 900 θεατές!.

 Όμως δεν έμελλε να προχωρήσει εύκολα το θέατρο γιατί σκάλωσε στα γρανάζια του υπουργείου Αιγαίου. Το θέμα ξέμπλεξε μετά από επίμονη προσπάθεια ο δήμαρχος Γιάννης Γλυνός. Και το ανοιχτό θέατρο της Χώρας μπήκε εμπρός το 2014 με γοργούς ρυθμούς. Προχώρησαν οι εκσκαφές, ρίχτηκαν τα μπετά και άρχισαν να χτίζονται οι πετρόχτιστοι τοίχοι.

Ελάχιστοι πίστευαν πως θα μπορούσε εφέτος να φιλοξενήσει το φεστιβάλ Άνδρου. Ακόμα λιγότεροι είχαν οραματιστεί ένα φεστιβάλ εθνικών προδιαγραφών που είχε στόχο να εξελιχθεί και σε διεθνές. Τον χειμώνα του 2015 συζητήσαμε πρώτη φορά για το θέατρο με τον χορηγό του έργου Αλκιβιάδη Τάττο που μας υπογράμμισε με έμφαση τον σημαντικό ρόλο του πρώην δημάρχου Γιάννη Γλυνού στο όλο εγχείρημα.

Και θέσεις για αμαξίδια ΑΜΕΑ

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου λειτουργίας του διεθνούς φεστιβάλ Άνδρου στην Διαφάνεια από τον Δήμο Άνδρου την άνοιξη του 2015 προσέθεσε πάλι ερωτηματικά σχετικά με τους χρόνους κατασκευής του θεάτρου και οργάνωσης ενός φεστιβάλ εθνικών προδιαγραφών μέσα στο 2015.

Σάββατο πρωί και ο Αλκιβιάδης Τάττος στο θέατρο επί το έργον... Μόνο έτσι τελειώνουν τα έργα στην Ελλάδα!

Κυριακή πρωί. Το θέατρο από το πάρκινγκ του σχολείου. Σχεδόν δεν φαίνεται. Τόσο ενταγμένο στο περιβάλλον είναι. Ο κ.υριος με το άσπρο πουκάμισο πάνω στην πέτρινη μάντρα είναι ο Αλκιβιάδης Τάττος! Είπαμε μόνο έτσι τελειώνουν γρήγορα μερικά σημαντικά έργα στην Ελλαδα. Κάποιος πρέπει να το "τρέχει"... 

Λίγοι άνθρωποι πίσω από όλα αυτά κινούσαν μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της Άνδρου: ο χορηγός Αλκιβιάδης Τάττος, η επιβλέπουσα αρχιτέκτων Κυριακούλα Κονδυλάτου και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης. Οι δύο πρώτοι έβαλαν στοίχημα με τον χρόνο και κινητοποίησαν συνεργεία με απίστευτους ρυθμούς. Ο Παντελής Βούλγαρης με μια ομάδα ανθρώπων γύρω του και με αναφορά ένα υπό κατασκευή θέατρο έστησε με ρυθμούς πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα το 1ο Φεστιβάλ Άνδρου. Οι χρόνοι και για τα δύο εγχειρήματα – θέατρο και φεστιβάλ – ήταν σχεδόν μαγικοί…

Η σκηνή είναι από τις μεγαλύτερες του είδους...

Κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο αμφιβάλλοντες για το όλο εγχείρημα μιλήσαμε με τον Αλκιβιάδη Τάττο για το αν θα είχε τελειώσει το θέατρο και για το αν το φεστιβάλ θα ξεκίναγε με θεάματα εθνικού επιπέδου. Η αμφιβολία μας κάμφθηκε από την απίστευτη βεβαιότητα του.

Στην πορεία η αμφιβολία μας χάθηκε εντελώς όταν ο Παντελής Βούλγαρης και ομάδα του μας ανακοίνωσαν τις μεγάλες μετακλήσεις παραστάσεων όπως οι Τρωάδες του Ευριπίδη με το Εθνικό Θέατρο και οι Αχαρνής του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και συναυλίες όπως του Πλιάτσικα και της Γαλάνη. Η Άνδρος χάρη στην χρηματοδότηση και στην προσωπική προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων έμπαινε με απίστευτους ρυθμούς στα καλοκαιρινά πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδος.

Πλαϊνή εσωτερική είσοδος

 Το «εν Άνδρω» βρέθηκε στο θέατρο το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 μαζί με τον Αλκιβιάδη Τάττο και ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους. Μιλήσαμε με τα διάφορα συνεργεία, είδαμε και φωτογραφίσαμε τα ολοκληρωμένα έργα, αλλά και τα υπολειπόμενα. Πολλά τα συνεργεία (ηλεκτρολόγοι, κηπουροί, πετράδες, μπετατζήδες) να δουλεύουν το ένα δίπλα στο άλλο.

Κάτι λίγα είπαμε μένουν να τελειώσουν

Η σκηνή, οι θέσεις των θεατών, τα καμαρίνια των ηθοποιών, οι είσοδοι, το κυλικείο, τα εκδοτήρια εισητηρίων, οι κήποι, κλπ. Όλα σχεδόν στη θέση τους, Το θέατρο πλέον έχει σχηματοποιηθεί στην τελική μορφή του. Και είναι στην τελική ευθεία. Ένα μεγάλο έργο ολοκληρώνεται στην Άνδρο από ανδριώτες τεχνίτες. Σε λίγες περιπτώσεις κλήθηκαν συνεργεία από Αθήνα.

Και οι πετράδες επί το έργον

Και καθώς ολοκληρώνεται το κέλυφος που θα στεγάσει τις εκδηλώσεις προχωρά πολύ γρήγορα η διοργάνωση του φεστιβάλ από την ομάδα του Παντελή Βούλγαρη με μια οργανωτικότητα που εκπλήττει. Ολοκληρώθηκαν οι μεγάλες μετακλήσεις, κλείνονται ξενοδοχεία για τους θιάσους, εισιτήρια για νταλίκες που θα μεταφέρουν σκηνικά και ηχητικά, γράφονται δελτία τύπου ετοιμάζονται παρουσιάσεις κλπ. Μια κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων σε μια εποχή κρίσης που η Άνδρος είχε ανάγκη μια ανάσα το φεστιβάλ της προσφέρει …δυο ανάσες! Σε συνδυασμό μάλιστα και με τις δύο μεγάλες τακτικές ετήσιες εκθέσεις (την διεθνή του Ιδρύματος Γουλανδρή και την εθνική του Ιδρύματος Κυδωνιέως) πολύ περισσότερες.

Οι συντελεστές του έργου...

Ξεκινάμε, λοιπόν, μια σειρά παρουσιάσεων τόσο του θεάτρου όσο και της όλης διοργάνωσης. Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουμε το θέατρο μέσα από μια συζήτηση με τον Αλκιβιάδη Τάττο. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια συζήτηση για το φεστιβάλ με τον Παντελή Βούλγαρη. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τον μεγάλο θίασο που θα παίξει τους Αχαρνής του Αιστοφάνη. Και θα ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις και συζητήσεις που θα αποτελέσουν έκπληξη.

«εν Άνδρω»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

me tin apoperatosi toutou tou ergou pou tha anadikniei eniote tin patrida mas andro ofilome na esthanomaste iperifania kai eugnomosini pros apantes osous sunetelesan stin pragmatopoiisi tou lamvanontas protovoulies kai emeis pros anadeixi tis patridos mas .san katoikos poli konta se auto kathe proino kamarono kai perno dinami

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Μεσαθουρίτη: Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται και διοργανώνεται καλλιτεχνικά και οργανωτικά από την Επιτροπή που συγκρότησε για τον σκοπό αυτό ο ιδιώτης χορηγός. Ο Δήμος Άνδρου θα παραλάβει το θέατρο ως δωρεά στο τέλος Ιουλίου μέσω φορέα που νομικά συγκρότησε. Η κ. Α. Καβαλάρη εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ και η κ. Α. Τσατσομοίρου συμβάλουν στην εξεύρεση ξενοδοχείων για την διαμονή των δεκάδων συντελεστών των παραστάσεων. Και βεβαίως την συνεντευξη Τύπου για την παρουσίαση την διοργάνωσε ο Δήμος Άνδρου. Όπως βλεπετε η συμβολή του Δήμου Άνδρου είναι σχετικά περιορισμένη (διαμονή και συνέντευξη). Όλο το μεγάλο βάρος έχει πέσει στην επιτροπή που συγκρότησε ο χορηγός. Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε όμως στην πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση σας παρουσιάζοντας το εκτενώς το θέμα γιατί δεν είναι εύκολο να διοργανωθεί ένα τόσο μεγάλο γεγονός χωρίς πλήρη επαγγελματική ομάδα την οποία συγκρότησε ο χορηγός με την βοήθεια, τις γνώσεις και την πείρα του Παντελή Βούλγαρη, που τον επέλεξε ο χορηγός. Το Φεστιβάλ, όπως και οι μεγάλες εκθέσεις που γίνονται στην Άνδρο κάθε χρόνο είναι υπόθεση κυρίως των Ιδρυμάτων και των χορηγών που δίνουν τα χρήματα και φτιάχνουν τις ειδικές επιτροπές που τα τρέχουν.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη εν Άνδρω
This comment was minimized by the moderator on the site

Για να καταλάβω και εγώ ο χωριάτης.!!!!
Δήμαρχος και υπηρεσίες του δήμου δεν υπάρχουν μετά τον Γλυνό.?
Ποιός διοργανώνει το φεστιβάλ?
Από μόνα τους κυλούν όλα?

This comment was minimized by the moderator on the site

Επειδή φαίνεται ότι απουσιάζατε από την Άνδρο να σας ενημερώσουμε ότι υπήρχε μια συμμορία που οργάνωνε γερό φαγοπότι στην Άνδρο και της οποίας τα σχέδια χάλαγε ο Γιαννίσης αν συνέχιζε να είναι Δήμαρχος. Τον ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΑΝ, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το γεγονός ότι ο ίδιος απορροφημένος στην δουλειά του δεν είχε καλή επικοινωνιακή τακτική και τον τελείωσαν πολιτικά. Την τραγική και ντροπιαστική για τον τόπο συνέχεια την γνωρίζουμε άπαντες πλην των απόντων (δικαιολογημένα) και των αυτουργών (που θέλουν να ξεχάσουμε, μα δεν θα τους κάνουμε την χάρη).
Είτε αρέσει είτε όχι ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΑΝΔΡΟΣ ΕΙΧΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Eleios, ο κ. Γιαννίσης δεν επανα-εκλεκτικέ (μαυρίστιηκε) διότι το καλάμι που είχε καβαλήσει ήταν μεγέθους "Μπαμπού" σε κοινωνικό επίπεδο, τόσο αυτός όσο και οι πέριξ του..., Όποιος θέλει να θυμηθεί γνωρίζει!!! Βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είχε πολιτική αντίληψη των πραγμάτων και επιβεβαιώνεται - δικαιώνεται καμία δεκαριά και χρόνια μετά...!
Αυτοί οι καβαλημένοι, σε καλάμι μεγέθους κολόνας ΔΕΗ τι θα κάνουν???

This comment was minimized by the moderator on the site

Μάλλον δεν διαβάσατε το κείμενο. Ως πρώτος που είχε την ιδέα αναφέρεται ο ιστορικός Δημήτρης Πολέμης! Μετά η ιδέα πέρασε στον τότε δήμαρχο. Κατατέθηκε μάλιστα και ένας φάκελος στην Πολεοδόμία! Μετά ήρθε ο Αλκιβιάδης Τάττος και παρέα με τον Γιάννη Γλυνό (όπως λέει ο ίδιος ο δωρητής και δημιουργός του σημερινού θεάτρου) προχώρησαν από την αρχή το ζήτημα του θεάτρου σε νέα και διαφορετική βάση. Τα στοιχεία υπάρχουν κατατεθημένα. Οι μάρτυρες υπάρχουν. Εμείς απλώς παραθέσαμε στοιχεία και μαρτυρίες. Άρα προς τι το "έλεος" και η "δίκη προθέσεων" αγαπητέ μου;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη εν Άνδρω
This comment was minimized by the moderator on the site

Είμαι σίγουρος πως και το εν ανδρω το είχε σκεφτεί ο Δημήτρης ο Γιαννισης αλλά επι Γιάννη Γλυνου δημιουργήθηκε.... Έλεος πια... Σε οποίο καλο έργο γίνεται στην Ανδρο τελευταία θέλετε να ακυρώσετε τον δήμαρχο και να αποδείξετε οτι ήταν πίσω απ ολα ο Γιαννισης; Και ερωτώ, αφού ηταν τόσο καλός γιατι δεν εκλέχθηκε ξανα;