Θερινό Πανεπιστήμιο Άνδρου: μια απάντηση στην μεγάλη κρίση των ημερών

 

Οι συμμετέχοντες στον κήπο του ξενοδοχείου. Στο μέσον η Νικολέτα Τσιτσανούδη και η Σάγια Τσαουσίδου.

Τα σχολεία δεν σταματάνε ακόμα και στον πόλεμο, είπε η καθηγήτρια Νικολέτα Τσιτσανούδη, υπεύθυνη για την διοργάνωση του σεμιναρίου του Θερινού Πανεπιστημίου Άνδρου με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα «Η Ελλάδα σήμερα: γλώσσα, πολιτισμός, ΜΜΕ. Και το εννοούσε απόλυτα. Όπως το εννοούσαν και οι δεκάδες συμμετέχοντες, φοιτητές, πτυχιούχοι, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ερευνητές, που ήταν κι αυτοί παρόντες. Κανένας απών μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας.

Με τράπεζες κλειστές και με μια οικονομία στα ακραία της όρια η χώρα κατά παράδοξο τρόπο εξακολουθεί να κινείται. Τα καράβια πάνε κι έρχονται, έστω και με πολύ λιγότερο κόσμο δίνοντας κι αυτά την μάχη τους. Οι οργανωμένες εκδηλώσεις γίνονται έστω με λιγότερο κόσμο. Και το ανοιχτό πανεπιστήμιο που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων ξεκίνα σήμερα τις εργασίες του στο μουσείο Λαογραφίας του ξενοδοχείου Παράδεισος στην Χώρα και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 18 Ιουλίου.

Οι συμμετέχοντες παίρνουν ένα ποτό κατά την υποδοχή στον κήπο του ξενοδοχείου

Χτες το βράδυ υπήρχε υποδοχή στο ξενοδοχείο και έγινε μια πρώτη γνωριμία. Σε αυτή την πρώτη συγκέντρωση καλωσόρισε αρχικά η υπεύθυνη του σεμιναρίου καθηγήτρια Νικολέτα Τσιτσανούδη τους δεκάδες συμμετέχοντες. Δύο λόγια είπε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Διαμαντής Μπασαντής, που θα διδάξει στο σεμινάριο.

 Ακολούθως η Σάγια Τσαουσίδουυπεύθυνη εκ μέρους της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων ευχήθηκε προς τους συμμετέχοντες μια δημιουργική εβδομάδα μάθησης και εμπειρίας στην Άνδρο. Τέλος, δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης, λίγο αργότερα, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες δηλώνοντας την στήριξη του σε αυτή την πρώτη διοργάνωση που ξεκινά αυτή την χρονιά. Μια στήριξη που εκφράζεται έμπρακτα καθώς ο δημοσιογράφος Γιάννης Μηνδρινός, θα είναι ο εντεταλμένος σύνδεσμος με τον Δήμο Άνδρου όλη αυτή την εβδομάδα που διεξάγεται το σεμινάριο και όλες οι μετακινήσεις για τις διάφορες επισκέψεις γνωριμίας με το νησί του προγράμματος θα γίνουν με την βοήθεια του Δήμου.

Οι διδασκαλίες ξεκινούν Δευτέρα πρωί με πρώτο μάθημα την στάση των ΜΜΕ σε περιπτώσεις κρίσης με την Ν. Τσιτσανούδη. Και βέβαια ένα μέρος της συζήτησης θα αποτελέσει "η στάση των ελληνικών και των ξένων ΜΜΕ στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης" που έχει κορυφωθεί αυτές τις μέρες.

Το απόγευμα η καθηγήτρια Τζίνα Καλογήρου, του πανεπιστημίου Αθηνών, θα κάνει με τους συμμετέχοντες "ένα ταξίδι από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο μέσα από την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία".

Τέλος, το βράδυ στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στα Αποίκια οι φιλοξενούμενοι, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, του καπετάν Λευτέρη Πολέμη θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για την ιστορία της Άνδρου από τον συγγραφέα Διαμαντή Μπασαντή με βάση το βιβλίο "Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο", που συνέγραψε με τον λογοτέχνη Σταμάτη Καμπάνη. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου (εκδόσεις Gutenbergεξαντλήθηκε σε έξι μήνες το 2012. Και φέτος βγήκε και δεύτερη έκδοση συμπληρωμένη και βελτιωμένη από τον συγγραφέα.

   «εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet