Η Χώρα τίμησε τον γέροντα Ευδόκιμο μαγειρεύοντας με συγκίνηση μαζί του...

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Γεμάτη κόσμο η πλατεία Γηροκομείου. Η Άνδρος τίμησε το Ευδόκιμο.

H Χώρα με μια πρωτόγνωρη λαοσύναξη τίμησε με τον τρόπο της τον γέροντα Ευδόκιμο. Τον Ευδόκιμο που επί 62 χρόνια διακονεί το μοναστήρι της Παναχράντου. Τον Ευδόκιμο που έδωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Άνδρο και σε όλα τα διπλανά στη μονή χωριά: στο Συνετί, στο Βουνί, στα Φάλικα, στην Παλαιόπολη, στην Καπαριά, στην Μεσαριά, στον Πιτροφό, στα Λειβάδια. Τον Ευδόκιμο που μέχρι την δεκαετία του 1970 πήγαινε σε όλα αυτά τα χωριά με τα πόδια να λειτουργήσει και να βοηθήσει ανθρώπους. Τον Ευδόκιμο που αγάπησε όλους και τον αγάπησαν πολλοί. Κάπως έτσι έφτασε στο Κόρθι να θεωρούν το μοναστήρι του Ευδόκιμου και …Κορθιανό! Και στην Χώρα να θεωρούν το μοναστήρι του Ευδόκιμου και …Χωραΐτικο!

 

 

Όμως το μοναστήρι της Παναχράντου και ο Ευδόκιμος έχουν ξεφύγει εδώ και χρόνια ως αναφορά από τα όρια της νήσου Άνδρου και έχει γίνει αναφορά σε ολη την Ελλάδα και ακόμα παραπέρα. Όμως αυτό δεν εμπόδισε Κόρθι και Χώρα να θεωρούν το μοναστήρι δικό τους. Βέβαια η αλήθεια ως γνωστόν είναι κάπου στη μέση όπως πάντα. Το μοναστήρι της Παναχράντου είναι στα όρια της Χώρας, αλλά μέχρι σήμερα η μόνη σωστή πρόσβαση είναι από το Κόρθι! Ο δρόμος από την μεριά της Χώρας, μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας, όλο γίνεται και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε εδώ και 40 χρόνια!!! 

Όλα αυτά τα 62 χρόνια ο Ευδόκιμος έδωσε την ψυχή του και προσέφερε φαγητό σε όσους έφτασαν εκεί πάνω, στα 500 μέτρα υψόμετρο στου Γερακώνες. Έτσι τώρα που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου κάθισε και έγραψε όλες αυτές τις συνταγές των φαγητών, μιας λαϊκής κουζίνας, που μαζί του δοκιμάσαμε όλοι όσοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε αυτόν τον χαρισματικό άνθρωπο. Και ήμασταν όλοι εκεί για να τον τιμήσουμε όπως μας τίμησε πάντα κι αυτός με την αγάπη του.

 

Έτσι εξηγείται πως το βράδυ της 30ης Ιουλίου 800-900 περίπου άνθρωποι παραβρέθηκαν στην πλατεία Γηροκομείου και την γέμισαν όλοι να τον τιμήσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της μαγειρικής του. Έτσι εξηγείται πως το βράδυ της 29ης Ιουλίου 400 άνθρωποι γέμισαν ασφυκτικά στην μικρή πλατεία του πεζόδρομου στο Κόρθι στην εκεί παρουσίαση του βιβλίου που πήρε χαρακτήρα ενός μεγάλου τραπεζώματος.

 Η μαγειρική είναι τέχνη. Δεν είναι μόνο απλή τεχνική. Θέλει μεράκι. Θέλει κέφι. Θέλει γνώση. Θέλει αυτοσχεδιασμό. Θέλει αγάπη: γι’ αυτό που κάνεις και γι’ αυτόν που το κάνεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία του γέροντα Ευδόκιμου.

 Η μαγειρική είναι τέχνη και τεχνική. Παίρνεις σκληρά και πικρά υλικά, βάζεις μεράκι, γνώση και χαρά και με την βοήθεια της φωτιάς παράγεις φαγητά εξαιρετικής γεύσης. Η σωστή χρήση των υλικών και η επεξεργασία τους μέσα από την φωτιά αλλάζουν την αρχική υφή και δίνουν ένα τελικό σύνολο μοναδικό. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Ηλία Μαμαλάκη.

Η μαγειρική είναι και τέχνη και τεχνική μπορούμε να προσθέσουμε εμείς. Τεχνική πάνω στην κουζίνα και τέχνη να βγάλεις μέσα από την επεξεργασία του φαγητού γεύσεις μοναδικές και φαγητά υγιεινά και υπέροχα. Η μαγειρική είναι τέχνη και τεχνική εφήμερες να πούμε επιπλέον. Όπως και η γεύση. Δεν μένει άφθαρτη στον χρόνο, όπως η γλυπτική ή η ζωγραφική να την θαυμάζουμε. Την θαυμάζουμε όσο βλέπουμε το γαρνίρισμα του πιάτου και όσο …τρώμε!!! Είναι εφήμερη όσο η στιγμή της απόλαυσης. Και αυτό που μένει είναι μέσα από την μοναδική αίσθηση στο στόμα μια ευφροσύνη σώματος και ψυχής. Γι’ αυτό σωστά λέει ο Ευδόκιμος: για να τα νοιώσεις όλα αυτά τα εφήμερα και για να τα κρατήσεις στη μνήμη σου θέλει αγάπη, θέλει κέφι, θέλει χαρά, θέλει γνώση, κατά την επεξεργασία του φαγητού.

Κατά τα άλλα το απόβραδο μιας πολύ ζεστής μέρας στην πλατεία Γηροκομείου που γέμισε από την μια άκρη μέχρι την άλλη για πρώτη φορά κοντά 1000 άνθρωποι άκουσαν το καλωσόρισμα του ηθοποιού Πατρίκιου Κωστή, τον σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη, την περιεκτική ομιλία του γνωστού από την τηλεόραση μάγειρου Ηλία Μαμαλάκη, που προλόγισε το βιβλίο και τις ευχαριστίες προς όλους του Ευδόκιμου. Και μετά παρακολούθησαν το μαγείρεμα της διάσημης σάλτσας της πασίγνωστης μακαρονάδας που σερβίρει χρόνια τώρα στους επισκέπτες του μοναστηριού ο γέροντας. Τέλος, πατέρας Αέτιος ευχαρίστησε τον κόσμο που στάθηκε η αφετηρία, από την αρχή μέχρι το τέλος, αυτής της μοναδικής στα χρονικά λαοσύναξης…

Ήταν μια εκδήλωση στην οποία η συγκίνηση περίσσεψε καθώς ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο ήταν και συγκινημένες γιαγιάδες και παππούδες που έζησαν και μεγάλωσαν μαζί με τον Ευδόκιμο στο νησί μας. Παραβρέθηκαν μαζί με τα παιδιά τους και στα εγγόνια σε μια διαφορετική παρουσίαση ζωής για τον Ευδόκιμο και το μοναστήρι που αποτέλεσε και αποτελεί κομμάτι της ζωής τους. 

 

Ήταν μια εκδήλωση που  διάρκεσε περίπου 35 λεπτά, αλλά που μετά διάρκεσε άλλη μια ώρα για να υπογράψει ο Ευδόκιμος της ζωής τους τα εκατοντάδες βιβλία. Τα χρήματα από τα βιβλία, όπως είπε ο πατήρ Αέτιος, θα πάνε όλα για την περαιτέρω ανακαίνιση της ιστορικότερης Μονής της Άνδρου.

Η εκδήλωση έγινε δυνατή χάρη στην βοήθεια της τεχνολογίας του βίντεο και της οθόνης που συνεισέφερε αφιλοκερδώς ο φωτογράφος Κώστα Σαρρής, αλλά και του ήχου που επίσης αφιλοκερδώς συνεισέφερε ο τεχνικός Δ.Η.Μπασαντής.     

  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

το επομενο βιβλιο να ειναι απο τον πατερα Χερουβειμ στην Αγια Μαρινα, μαγειρευει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ (και κυπριος ων)