Καλοκαιρινό καλειδοσκόπιο - 31/8 Φελλός - Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο και στην Υδρούσα

Το "εν Άνδρω" παρουσιάζει και σχολιάζει τα καθημερινά γεγονότα του καλοκαιριού. Στόχος να σχηματίσουν μια εικόνα όλοι του τι γίνεται στην Άνδρο αυτές τις μέρες της μεγάλης τουριστικής κίνησης κατά τις οποίες το νησί μας έχει αναδειχθεί σε καλοκαιρινό πόλο αναφοράς.

 

31/8 ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΔΟΚΙΜΟ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Είναι η τρίτη παρουσίαση του βιβλίου "Μαγειρεύοντας με τον γέροντα Ευδόκιμο". Του βιβλίου που έγινε "best-seller" εφέτος το καλοκαίρι στην Άνδρο και που σε δύο μεγάλες παρουσιάσεις στο Κόρθι (400 θεατές/ακροατές) και στην Χώρα (1000 θεατές/ακροατές) είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι τη διααημη συνταγή της σάλτσας για μακαρονάδα. Στο Στέκι του Ανδρέα προσκαλέθηκε ο Ευδόκιμος και θα γίνει η παρουσίαση που είναι για την Υδρούσα. Όσοι πιστοί της μακαρονάδας προσέλθετε. "εν Άνδρω"

 

22/8 - ΣΑΒΒΑΤΟ - ΜΑΙΝΗΤΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΛΟΥ 

 

21/8 ΓΑΥΡΙΟ: Λιθόστρωτες οδοί και Μονοπάτια της Άνδρου

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου στο βιβλιοπωλείο το Λογάρι, η Όλγα Kαραγιάννη, ψυχή των "Andros Routes" θα μιλήσει και θα μας γνωρίσει τους παλιούς χειροποίητους δρόμους και τα μονοπάτια της Άνδρου καθώς και την συστηματική προσπάθεια που γίνεται για την συντήρηση και ανάδειξή τους.

Η ομιλία, που κλείνει την αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Φιλοπρόοδου Ομίλου Γαυρίου, θα έχει συντονιστή τον Νίκο Αυγουστή και θα ξεκινήσει στις 21.30.

 

20/8 ΧΩΡΑ: Οι ταξτζηδες διαμαρτύρονται - Το λιμάνι της Χώρας είχε πρωτοφανή πληρόττα τον Αύγουστό

Αρκετοί ταξιτζήδες διαμαρτύρηθηκαν έντονα για την κατάσταση της αστυνόμευσης στους δρόμους της Χώρας και ιδίως στον Νειμπορίο όλες αυτές τις δύσκολες και πολυπληθείς μέρες του Αυγούστου. Δεκάδες γιωταχήδες όπως μας είπαν πάρκαραν όπου ήθελαν δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κομφούζιο. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του Νειμποριού όπου όλοι παρκαραν και διπλοπάρκαραν με αποτέλεσμα να κάνουν και 15 λεπτά να περάσουν τα 200 δύσκολα μέτρα της παραλίας. Μας ζήτησαν να γράψουμε κάτι. Και ρωτούσαν τι κάνει η αστυνομία ή και το λιμεναρχείο στην περίπτωση της ακτής. Μεταφέρουμε εδώ τις διαμαρτυρίες τους μπας και τις δει κανένας αρμόδιος γιατί έχομε ακόμα ένα πολυ δύσκολο Σαββατοκύριακο μπροστά μας και άλλες 11 μέρες να τελειώσει ο Αύγουστος. 

Τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου (μέχρι 18/8) δεν υπήρχε χώρος να δέσει σκάφος εκτός μερικά σημεία της νέας εξωτερικής προβλήτας του λιμανιού της Χώρας

20/8 ΧΩΡΑ: Πρωτοφανής η πληρότητα του λμανιού της Χώρας από την 1/8 μέχρι 20/8.

Εδώ και πολλά χρόνια είχε το λιμάνι της Χώρας να δει τέτοια πληρότητα. Δεκάδες τα σκάφη που ελιμενίσθηκαν. Μέγάλα και μικρά. Μεσαία και περαστικά. Κάποιες μέρες του Δεκαπενταύγουστου (μέχρι και την 18/8) το μόνο σημείο που μπορούσαν να δέσουν ήταν η νέα εξωτερική προβλήτα. Ελπίζουμε το λιμενικό ταμείο να είχε κάποιες εισπράξεις αυτές τις μέρες. 

18/8 ΓΑΥΡΙΟ: Συζήτηση για την Πλούσκα στο Γαύριο από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο και την Επιτροπή της Υδρούσας

 

17/8 ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΩΝ ΤΟ 1956

 

Ήταν μια παρέα στην άκρη της Αγοράς και με τα τραγουδια της έδινε άλλο χρώμα. Τραγούδια από τα παλιά. Πλησιάσαμε και μας κάλεσαν να τους βγάλουμε φωτογραφία. Μας είπαν πως είναι του "πενήντασέξι" γεννηθέντες και συμμαθητές που ξαναντάμωσαν. Του χρόνου πια δεν θα είναι του "πενήντασέξι" θα είναι πια "σέξι" εξήγησαν σκασμένοι στα γέλια... Τους ευχηθήκαμε να είναι πάντα έτσι "σεξιστές" και προχωρήσαμε...

17/8 ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ - ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

 

Στο κωπηλατικό σκάφος κατά σειρά από αριστερά οι κωπηλάτες: Εξαδάκτυλος, Σίμπουρας, Κέτσης, Κοκκίνης και η Μαρκουΐζου πηδαλιούχος. 

Για μια ακόμα χρονιά οι παλαίμαχοι κωπηλάτες τοτ Ναυτικού Ομίλου Άνδρου κατέβασαν τις βάρκες από το ράφι και τις έριξαν στη θάλασσα. Τα παλιά ξυλινα σκαριά που συντηρούνται με αγάπη βρέθηκαν στο νερό. Μέσα μπήκαν τέσσερις από τους παλιούς κωπηλάτες: Εξαδάκτυλος, Κέτσης, Σίμπουρας και Κοκκίνης. Τιμονιέρισα η κόρη του Μαρκουϊζου.

Και σάλπαράν κώπηλατώντας για τον φάρο και για την Αγία Θαλασσινή. Μετά από 50 χρόνια ο Κοκκίνης με τον Κέτση κωπηλάτησαν παρέα. Γέλια φωνές και φωτογραφίες. Ήταν μια στιγμή ξεχωριστή στη μέρα και στον χρόνο. Θυμήθηκαν τα παλιά. Παλιούς συναθλητές, δύο που "έφυγαν", άλλους που δεν ήταν εδώ...

 

Μετά 50 χρόνια Κέτσης και Κοκκίνης κωπηλάτισαν παρέα...

Ήταν μια ξεχωριστή μέρα την επομένη των εκλογών (16/8) για το νέο προεδρείο του Ομίλου στο οποίο εξελέγησαν οι Α. Τρικόγλου, Ι. Χαλά, Λ. Πολέμης, Μ. Φωτοπούλου, Λ. Λουλούδης, Μ. Κουρτέσης, Σ. Μαρκουΐζος, Δ. Σορούλα, Π. Σαρρής, Γ. Καραουλάνης. Πρόεδρος αναμένεται να βγει ο Λεωνίδας Πολέμης μιας και η απερχομένη πρόεδρος δήλωσε με email σε όλα τα μέλη του Ομίλου πως θα τον ψηφίσει για νέο πρόεδρο.  

 16/8 ΧΩΡΑ: Συναυλία Φιλαρμονικής στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου

Η φιλαρμονική της Άνδρου στην χθεσινή εμφάνιση της στο ανοιχτό θεάτρο...

Για πάρα πολλούς ανδριώτες ήταν μια έκπληξη. Ποτέ πριν δεν είχαν ξαναδεί την Φιλαρμονική σε τόσο ωραό περιβάλλον. Για μια ακόμα φορά το ανοιχτό θέατρο λειτούργησε ως κράχτης και εκατονταδες έσπευσαν να δουν τη Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου σε μια μουσική παράσταση που τους ενθουσίασε...

 

  13/8 ΧΩΡΑ: 44 μαθητές της Άνδρου είδαν τις Τρωάδες και θα δουν τους Αχαρνής

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση «Τρωάδες», από το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άνδρου, είχαν 44 μαθητές Λυκείου από τη Χώρα, το Γαύριο και το Κόρθι, κάνοντας έτσι την πρώτη τους γνωριμία με την αρχαία τραγωδία μέσα από μια παράσταση υψηλού επιπέδου.

Τα εισιτήρια προσφέρθηκαν στους μαθητές από το Ίδρυμα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη, μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των λυκείων της Άνδρου. Με την ίδια διαδικασία μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την παράσταση «Αχαρνής», τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, στο νέο ανοιχτό θέατρο της Χώρας.

 

13/8 ΧΩΡΑ: Sold out και οι Αχαρνής πλέον. Η παράσταση έρχεται στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου την Δευτερα 17 Αυγουστου. Όσοι βρήκατε εισιτήριο βρήκατε κατά πως μας λένε όλα τα σημεία πώλησης καθώς και η παραγωγή της παράστασης. 

 

11/8 ΧΩΡΑ: Προετοιμάζεται εντατικά η παράσταση των Τρωάδων στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου. Το "εν Άνδρω" βρέθηκε στ ανοιχτό θέατρο την Τρίτη το πρωί 11/8 και σας παρουσιάζει με φωτογραφίες την προεργασία που γίνεται από τους τεχνικούς του Εθνικού Θεάτρου για το σρήσιμο των σκηνικών, του φωτισμού κλπ που ήθραν με μια νταλίκα 17 τόνων!!! Σας πληροφορούμε πως το σύνολο του κλιμακίου του Εθνικού Θεάτρου (ηθοποιοί. τεχνικοί κλπ) είναι 47 άτομα!! Βάλτε και όσους δουλεύουν στην παραγωγή του ανοιχτού θεάτρου, συν όσους πουλάνε εισιτήρια κλπ για να καταλάβετε τι κόσμος δουλεύει για μια παράσταση. Και βγάλτε συνπέρασμα. 

 

Τα σκηνικά στήνονται στην σκηνή

Και οι φωτισμοί ψηλά στις κερκίδες

 11/8 ΜΠΑΤΣΙ: Ξεκίνησε η έκθεση για το Life στο Μπατσί της Άνδρου την Τρίτη το απόγευμα 11/8 στον χώρο των παλαιών σφαγείων που έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ σε έναν υπέροχο χώρο πάνω από την θάλασσα και ένα δειλινό εξαιρετικό. Όσοι πάτε δεν θα χασετε κάτι θα βρείτα από όλα που να σας ενδιαφέρει και να σας αρέσει.

Ναι, είναι ο Ευδόκιμος που μιλά στο ντοκιμαντέρ για την φύση και το Life!

Μα υπάρχει άλλος στην Άνδρο πιο κοντά στην φύση από τον γέροντα Ευδόκιμο;

Το ντοκιμαντέρ και η έκθεση φωτογραφίας του Life στο Μπατσί 

11/8 ΓΑΥΡΙΟ: Εξαιρετική συζήτηση από εξαιρετικούς ομιλητές περί ποίησης, ιστορίας, πολιτικής και κουλτούρας. Όλα αυτά παρουσιάζοντας δύο βιβλία στο βιλιοπωλείο Λογάρι: του Μανώλη Γλέζου για τις Κυκλάδες και του Γιώργου Δαρδανού για τις σχολικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Ομιλητές ο Λαοκράτης Βάσσης και ο Δημήτρης Παπαχρήστος.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ανδριώτικη μουσική και έτσι έκλεισε. Η συζήτηση λίαν ενδιαφέρουσα διήρκεσε δύο ώρες. Την παρακολούθησαν 150-180 ακροατές. Ανάμεσα τους είδαμε τον δημοσιογράφο Τάσο Παπά, τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Αντώνη Αντωνιάδη (έχει ασχοληθεί χρόνια με τα κοινά), τον πρόεδρο του ΔΣ Δήμου Άνδρου Κ. Θωμά, την δημοτική σύμβουλο Ν. Μαμάη και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Καπάκη. Μίλησαν και ορισμένοι από το ακροατήριο.

Ήταν κάτι σαν απολογισμός της μεταπολιτευτικής περιόδου με τα αρνητικά της και τα θετικά της. Στο σημείο αυτό έγινε και σχετικός διάλογος. Επισημάνιηκαν αίτια και κακοδαιμονίες (από τον Λαοκράτη Βάσση) της κρίσης αξιών που επισημαίνει και στο βιβλίο του με απτά παραδείγματα ο Γιώργος Δαρδανός. Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία του Φιλοπροόδου Ομίλου του Γαυρίου και του προέδρου του Γιάννη Μαμάη.    

Ο Λαοκράτης Βάσσης, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Γιώργος Δαρδανός στο πάνελ της εκδήωσης στο Γαύριο.

Πλήθος οι θεατές που άπλωναν μέχρι και το μέσο του παραλιακού δρόμου στο Γαύριο που είχε κλείσει όπως κάθε βράδυ μετά το τελευταίο καράβι. 

 

"εν Άνδρω"

    

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet