Οι Τρωάδες ή πως θέατρο και φεστιβάλ αλλάζουν την Άνδρο

Του Διαμαντή Μπασαντή

Οι Τρωάδες στην Άνδρο. Το νέο θέατρο και το νέο φεστιβάλ δημιουργούν νέα δεδομένα και νέα μεγέθη (φωτ. Δ. Αντωνάλλος),

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου αλλάζει τα πολιτιστικά δεδομένα της Άνδρου. Τόσο ως μέγεθος παράστασης όσο και ως πολιτιστική λειτουργία του θεάτρου στην Άνδρο. Δημιουργήθηκε πλέον στην Άνδρο ένας θεατρικός χώρος που μπορεί να φιλοξενεί ακόμα και μια μεγάλη παράσταση του Εθνικού. Και συνάμα να συν-λειτουργεί και πολύ ικανοποιητικά ως προς την μικρή πόλη. Χτες είχαμε μια διπλή επιτυχία ενός νέου θεάτρου που αλλάζει τα πολιτιστικά δεδομένα της Άνδρου.

Τώρα η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ήταν εξαιρετική. Και είχε σπουδαίες κορυφώσεις: είτε στους διαλόγους με την Ανδρομάχη είτε στα χορικά. Δημιούργησε και αποτύπωσε στη μνήμη εικόνες και συναισθήματα μοναδικά. Άξιζε πραγματικά τον κόπο που έκαναν τόσοι πολλοί για ένα εισιτήριο.

Από την παράσταση στην Άνδρο (φωτ. Δ. Αντωνέλλος)

Το κοινό πλημύρισε το θέατρο. Κατέκλυσε όλους τους χώρους. Καθίσματα, σκαλάκια, πλαστικές καρέκλες. Είχε ακόμα και ορθίους! Και δεν είχε χώρους για ΑΜΕΑ! Είχαν σκεπαστεί με πάγκους! Μεγάλη η λαχτάρα όλων να δουν την παράσταση. Υπολογίζουμε πως την παράσταση είδαν τουλάχιστον 1200=1300 θεατές σε ένα χώρο που κανονικά χωρούσε (μαζί με τις πλαστικές καρέκλες στα ορεινά) το πολύ 1100!

Το ότι οι άνθρωποι του φεστιβάλ κατάφεραν και έφεραν σε πέρας χωρίς προβλήματα ή παρατράγουδα την λαχτάρα του κοινού και την παράσταση αυτή είναι πολύ θετικό. Εύκολα θα μπορούσε κάτι να πάει στραβά με τόσο κόσμο και τόση πίεση πάνω τους. Τα κατάφεραν και αυτό μένει και προστίθεται στα θετικά της παράστασης του Εθνικού.

Το χειροκρότημα για το Εθνικό Θέατρο στο φινάλε (φωτ. "εν Άνδρω") 

Είναι μια πραγματικότητα πλέον πως το ανοιχτό θέατρο της Άνδρου αλλάζει σχεδόν όλα τα δεδομένα της καλοκαιρινής πολιτιστικής Άνδρου και ιδίως της κοινωνίας της Άνδρου. Ίσως σε επίπεδο ανδριώτικης κοινωνίας περισσότερο και από τις καλοκαιρινές εκθέσεις μιας και δημιουργείται πλέον μια μεγάλη πολιτιστική εστία αναφοράς που συγκινεί τους Ανδριώτες ιδιαίτερα και κινητοποιεί πολύ μεγάλα ακροατήρια για το μέγεθος του νησιού. Και μαζί με τις εκθέσεις αναδεικνύει την Άνδρο σε πόλο πολιτιστικής αναφοράς.

 

Δύο λέπτά πριν αρχίσει η παράσταση. Το αδιάχωρητο. Διακρίνονται οι όρθιοι πάνω-πάνω. Και βεβαίως δεν διακρίνονται τα σκαλάκια πλέον γιατί έχουν καταλυφθεί από θεατές... (φωτ. "εν Άνδρω").

Και το δεύτερο μεγάλο τεστ του καλοκαιριού το φεστιβάλ και οι άνθρωποί του το ξεπέρασαν επιτυχώς. Όπως όλα δείχνουν πια υπάρχει ένα κεκτημένο. Επιπλέον έχει αρχίσει να σωρεύεται μια πείρα τόσο στους πολυπληθείς θεατές όσο και στην πόλη που καταφέρνει και λειτουργεί μαζί με το νέο θέατρο. Πράγμα πολύ σημαντικό.

Για να καταλάβετε το μέγεθος του εγχειρήματος μετά το τέλος μιας παράστασης 1000 ή 1200 θεατών η Χώρα πλημυρίζει κυριολεκτικά μα ανθρώπους. Ο κεντρικός δρόμος …πήζει. Και κάποιες στιγμές δημιουργείται το αδιαχώρητο και στην μικρή πόλη. Φυσικά οικονομικά προς μεγάλη χαρά των επιχειρηματιών αφού οι περισσότεροι θεατές θα κάτσουν έστω για έναν καφέ κλπ.

Η Άνδρος αλλάζει. Μια εικόνα αυτής της αλλαγής (φωτ. Δ. Αντωνέλλος)

Με το φεστιβάλ η Άνδρος αλλάζει. Και μαζί της αλλάζουμε όλοι. Κάθε μεγάλη παράσταση όπως οι Τρωάδες και οι επερχόμενοι Αχαρνής δημιουργούν ένα προηγούμενο για όλους. Και όλοι καλούμαστε να το διαχειριστούμε κρατώντας τα θετικά και ξεπερνώντας τα όποια αρνητικά ή δυσκολίες. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως το εγχείρημα του θεάτρου κα του φεστιβάλ πέτυχε με την πρώτη χρονιά.

   

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet