Το αδιαχώρητο για τους Αχαρνής στο ανοιχτό θέατρο

Του Δημήτρη Αντωνέλλου

 Στο ανοιχτό θέατρο της Χώρας μπροστά σε 1400 θεατές παρουσιάστηκε το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, «Αχαρνής». Σε ένα θέατρο που χωρά 900 θεατές κόπηκαν παραπάνω εισιτήρια λόγω του διαδίκτυου. Ο κόσμος στον χώρο του θεάτρου χρησιμοποίησε κάθε πιθανή θέση για να μπορέσει να παρακολουθήσει την παράσταση και κυριολεκτικά έγινε το αδιαχώρητο!

 

Ο σκηνοθέτης  Γιάννης Κακλέας, μετά την περσινή επιτυχία στους «Βατράχους», στην πέμπτη σκηνοθετική του απόπειρα στην αριστοφανική κωμωδία, ανέβασε φέτος το «Αχαρνής», την πιο «επιθετική» αντιπολεμική σάτιρα του Αριστοφάνη, με ένα τρόπο διαφορετικό, σύγχρονο, με γρήγορους διαλόγους, με πολιτικούς συσχετισμούς με το σήμερα και υπερβολικά κοστούμια.

Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού πολέμου και ο Δικαιόπολις (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) καταφέρνει να συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό Ειρήνης με τη Σπάρτη, σε μια Αθήνα–καμένη γη, από τον πολέμο και από τον Λoιμό, ερχόμενος σε κόντρα με τους Αθηναίους ηγέτες, που αρνούνται πεισματικά να το δεκτούν.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους επίσης ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Άρης Σερβετάλης, ο Φάνης Μουρατίδης και ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης.

Το έργο αυτό καταγγέλλει έντονα τη δημαγωγία, που διαφθείρει την συνείδηση των πολιτών,  σατιρίζει την πολεμική παράνοια και αποθεώνει την Ειρήνη και όλα τα αγαθά που την ορίζουν, ενδυναμώνοντας την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, τη φροντίδα για το κοινό συμφέρον, την πίστη στις ηθικές αξίες, τον σεβασμό και την αγάπη, και φυσικά τη χαρά για την ζωή και τον Έρωτα.

Για μια ακόμη φορά η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου έδειξε πόσο ανάγκη υπάρχει για ανάλογα θεάματα, και πόσο σημαντικό για το νησί είναι- και θα είναι- το ανοιχτό θέατρο.

(οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Αντωνέλλου)

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία τα καλά σας λόγια για την ύπαρξη του θεάτρου στο νησί ,αλλά δυστυχώς και εδω φάνηκε ο τοπικισμός σε όλο του το μεγαλείο.... υπήρξε διαχωρισμός μεταξύ των παιδιών των σχολείων του νησιού που πήγαν να παρακολουθήσουν την παράσταση δωρεάν έπειτα από προσφορά εισιτηρίων του ιδρύματος Μωραίτη. Ενω τα παιδια από το σχολείο της Χώρας μπήκαν ελέυθερα μέσα, τα παιδιά από Κόρθι και Γαύριο αντιμετοπίστηκαν σαν ενός κατώτερου θεού, με την δικαιολογία οτι εισιτήρια είχε διαθέσει και ο ίδιος ο θίασος γι' αυτό δεν υπήρχαν θέσεις. Ευτυχώς ένας καθηγητής από το σχολείο του Γαυρίου κατάφερε να μπούν μέσα τα παιδια και να δουν την παράσταση έστω και όρθια!!!!!!!Του αξίζουν συγχαρητήρια!!! Άραγε το ίδρυμα Μωραίτη γνωρίζει αυτό το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ γεγονός?

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ´´ΛΙΜΟΣ´´(ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΙΝΑ)ΣΕ ´´ΛΟΙΜΟΣ´´(ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ)ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!