Η ζωή περνά, τα έργα ζωής μένουν...
Του Διαμαντή Μπασαντή
Για τον Δημήτρη Πολέμη η χτεσινή βραδιά. Για την προσωπικότητα και το έργο του Δημήτρη Πολέμη μίλησε με λόγο μεστό και περιεκτικό στους 300 ακροατές που προσήλθαν στο ανοιχτό θέατρο ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος, αντιπρόεδρος της Καΐρείου Βιβλιοθήκης. Για τον Δημήτρη Πολέμη και και ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Δάμπαση που προβλήθηκε στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης.
Ο Μιχάλης Τιβέριος μιλά για τον Δημήτρη Πολέμη
Ο Δημήτρης Πόλέμης υπήρξε, όπως είπε ο Μιχάλης Τιβέριος, ο μελετητής που αγωνίστηκε για την διάσωση της πολιτιστική κληρονομιάς της Άνδρου. Ο οραματιστής που ίδρυσε την κιβωτό της ανδριώτικης μνήμης που λέγεται Καΐρειος Βιβλιοθήκη. Ο επιστήμονας που διέσωσε το έργο του Θεόφιλου Καΐρη. Ο χρηματοδότης και αντλών συνεχώς χορηγίες για να γίνουν όλα αυτά. Και τέλος ο μοναχικός άνθρωπος που ξεπέρασε τις ιδιορρυθμίες του μέσα από μια ακάματη δημιουργικότητα.
Το αρχονικό Καμπάνη που με ενέργειες του Δημήτρη Πολέμη δωρήθηκε και στέγασε την Καΐρειο Βιβλιοθήκη Άνδρου
Στη μνήμη του Δημήτρη Πολέμη και επισήμανσης του σημαντικού έργου του αναδημοσιεύουμε εδώ μερικές γραμμές για το έργο του από το Β’ μέρος του βιβλίου «Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο» (Δ. Μπασαντής, Gutenberg, β΄ έκδοση, 2015, sel. 311 & 313):
«…Ο ιστορικός Δημήτρης Πολέμης (1932-2005). Ο Δ. Πολέμης ήταν άνθρωπος με επιστημονική επάρκεια και πάθος για την Άνδρο. Έζησε στο νησί και προσπάθησε να καταγράψει και να περισώσει ότι μπορούσε από την αδιαφορία και την άγνοια που επέφερε η μεταπολεμική εγκατάλειψη της Άνδρου. Υπήρξε συγγραφέας με έργο στο ενεργητικό του (Ιστορία της Άνδρου - 1981, Τα Ιστιοφόρα της Άνδρου -1991, κλπ). Όμως, το μεγαλύτερο έργο-προσφορά στην Άνδρο ήταν η δημιουργία της Καϊρειου Βιβλιοθήκης. Μέσα από την Καϊρειο Βιβλιοθήκη κατάφερε και διέσωσε σπάνια αρχεία για την Άνδρο δημιουργώντας ένα σταθερό πνευματικό πόλο αναφοράς στο νησί. Η Άνδρος τον τίμησε με τρεις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Καϊρειος Βιβλιοθήκη (Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών και Δημοτικό Θέατρο Άνδρου το 2006 και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το 2010).»
Η φωτογραφία του Δ. Πολέμη. Από την χτεσινή εκδήλωση.
Και κατέληγε η αποτίμηση του βιβλίου πως: Ο Δημήτρης Πολέμης δεν έφυγε ποτέ από την Άνδρο. Δεν επιδίωξε μια ακαδημαϊκή καριέρα μακριά από το νησί του. Έζησε και δημιούργησε σε αυτό και γι’ αυτό. Με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του. Από αυτή την άποψη ήταν ίσως ο τελευταίος εκπρόσωπος μιας αστικής τάξης που, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της, έκανε ότι μπορούσε για τον τόπο της. Ο Δ. Πολέμης και η κοινωνική τάξη που εκπροσώπησε χάραξαν ανεξίτηλα το στίγμα τους στο νησί μας αναδεικνύοντας το και «ταξιδεύοντας» το στον κόσμο.
Συμπέρασμα: η χθεσινή εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του έδειξε πως η Άνδρος θυμάται. Έδειξε πως πέρα από τις αντιθέσεις και τις διαφορές η Άνδρος ενώνει. Και η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, κιβωτός μνήμης και έργο ζωής, του Δημήτρη Πολέμη συνεχίζει να αθροίζει χρόνο με τον χρόνο και άλλα έργα ζωής και άλλων μελετητών. Όλα τα παραπάνω είναι ελπιδοφόρα μηνύματα σε καιρούς χαλεπούς…