Όμορφα που 'ναι στο νησί, γλέντι, τραγούδι και φαΐ...

Το Λυκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας με τα ωραία κορίτσια και τις ακόμα ωραιότερες παραδοσιακές φορεσίες της Κούλουρης...

Από όλα έχει ο …μπουφές. Και εκλεκτούς μεζέδες. Και παραδοσιακά γλυκά! Και χορό που καλά κρατεί… Το φεστιβάλ μαγειρικής στη Σίφνο συνεχίζεται. Τα εδέσματα ακολουθούν το ένα το άλλο. Τα 15 νησιά και αρκετές περιοχές της Ελλάδας μαγειρεύουν συνεχώς από τις 6 το απόγεμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Και βεβαίως παρούσα πάντα και η Άνδρος…

 

Οι τρεις γενιές του ζαχαροπλαστείου Θεοδώρου στον Αρτεμώνα επί το έργον. Η γιαγιά, ο γιός και η εγγονή, διπλώνουν τα παραδοσιακά γλυκα...  

Εκτός του κεντρικού χώρου του φεστιβάλ (Αρτεμώνας) την δεύτερη μέρα είχαν και άλλες περιοχές του νησιού συμμετοχή με δικές τους μαγειρικές συμμετοχές όπως π.χ. οι Καμάρες που παρουσίασαν έναν απίστευτο μπουφέ με μοναδικά κυκλαδίτικα εδέσματα. Ήταν τόσο ωραία όλα και πολύς ο κόσμος που οι διοργανωτές όταν τέλειωσαν δεν βρήκαν τίποτα να φάνε κι αυτοί. Αυτά παθαίνεις όταν έχεις σπουδαίους μεζέδες: δεν περισσεύει ψίχουλο…

Πλούσια τα ελέη του μπουφέ στις Καμάρες...

Στις Καμάρες: σπανακοπιτάκια, ρεβιθοκεφτέδες, τυροπιτάκια...

Η Άνδρος ξεκίνησε χτες πολύ καλά με τις φουρτάλιες και συνέχισε σήμερα με μια φοβερή σκορδαλιά και ποτά όπως σουμάδες, ρακί και άλλα. Ο Δήμος Άνδρου είχε φροντίσει να προσφέρει πολλά από αυτά και είχε και δική του αποστολή για να βοηθά την κατάσταση.

Το περίπτερο της Άνδρου είχε και φουρτάλια, είχε και σκορδαλιά, είχε και τις κοπέλες του χορευτικού και του Δήμου που βοήθαγαν είχε και την κλασική νοικοκυρά, την Ουρανία... 

Κατά τα άλλη εντυπωσιακός ο τρόπος παρασκευής του φρέσκου τραχανά από το Ναύπλιο. Κάτι λουκουμάδες πρωτότυποι από την Φολέγανδρο. Φυσικά τα εξαιρετικά τυριά που μπαίνουν σε όλες τις πίτες της Νάξου. Και κάτι νοστιμότατα τυροπιτάκια της Μήλου που τίμησε και ο γέροντας Ευδόκιμος λόγω καταγωγής.

 

 Ο ναυπλιώτης ανακατεύει τον φρέσκο τραχανά σε ένα μεγάλο καζάνι...

Στα χορευτικά εξαιρετικό το πρώτο με αναφορά στον Σιφνέικο γάμο. Θυμίζουμε πως η κουμπάρα στο χορευτικό ήταν ανδριώτισα. Πολυπληθής και καλή η παρουσία της Σίφνου. Καλό και το χορευτικό της Άνδρου. Και άλλων νησιών. Όμως εκείνο που ξεχώρισε – αν και η αποστολή ήρθε καθυστερημένη - ήταν το Λύκειο Ελληνίδων Σαλαμίνας. Με φορεσιές απίθανες, λυγερόκορμα κορίτσια που χόρεψαν με αρμονία και χάρη. Ήταν ένα εξαιρετικό σύνολο.

Ο χορός του γάμου: στη μέση ο γαμπρός από την Αμοργό, η νύφη από Σίφνο, ο κουμπάρος από τον Πόντο και η κουμπάρα τελευταία γύρω στον χορό από την Άνδρο...

Οι νεαροί οργανπαίκτες και τραγουδιστές...

Τα ΜΜΕ ήταν κι αυτά εκεί...

Και χιλιάδες κόσμου. Μπροστά δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες από τις Κυκλαδες (και ο δήμαρχος Άνδρου)... 

 Μα πάνω από όλα η Σιφνέικη φιλοξενία που έχει κερδίσει τους πάντες. Όλοι πρόσχαροι. Όλοι εθελοντές. Όλοι ακούραστοι. Ένα νησί 1500-2000 κατοίκων (και 2800 ψηφοφόρων) κάνει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει 2000-3000 επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στους δημοσιογράφους ο πάντα δίπλα τους πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Σούλης το καλοκαίρι το νησί φτάνει τους 15.000 επισκέπτες. Όλοι λοιπόν κάνουν ότι μπορούν να έχουν ασπρισμένο το νησί τους από την μία μέχρι την άλλη άκρη. Πάρα πολλές οι οργανωμένες παραλίες. Καθαριότητα σχολαστική. Ούτε ένα σκουπιδάκι σε όλο το νησί. Ζηλέψαμε την Σίφνο από αυτήν την άποψη…

 «εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αφού περνάνε και για το σπίτι

This comment was minimized by the moderator on the site

Το χυτυ τους το έχουνε;; Ένα ρεπορτάζ που πάνε τα σκουπίδια τους παρακαλούμε.