Σίφνος: από την λαϊκή στην καλλιτεχνική αγγειοπλαστική

 

Αγγείο για ρεβυθάδα της Σίφνου

 Η αγγειπλαστική στη Σίφνο είναι μια πολύ παλιά τέχνη. Ξεκίνησε φτιάχνοντας τα ξακουστά τσουκάλια για μαγείρεμα και τα προωθούσαν σε όλη την Ελλάδα και την Μεσόγειο. Έρχονταν καϊκια και πλοία από παντού και φόρτωναν πήλινα τσουκάλια. Ξeχ;vριζαν οι εξαγωγές poy γίνονταν στην Κύπρο. Αυτό που έκανε την διαφορά ήταν η πυρίμαχος άργιλος που υπάρχει στο νησί.

 

Κανάτα για τσίπουρο με τα ποτηράκια της

Διακοσμητικό πιάτο τοίχου λαϊκής τέχνης 

Όταν βγήκε το αλουμίνιο περιθωριοποιήθηκε η χρηση του πήλινου και χάθηκε ένα μέρος της παραγωγής.Έτσι οι Σιφνιοί αγγειοπλάστες προσανατολίστηκαν στα τουριστικά. Και μετά στην καλλιτεχνική δημιουργία η οποία πάντα υπήρχε με την μορφή των διακοσμητικών πιάτων. 

Τα παραπάνω αγγεία καθημερινης χρήσης και διακόσμησης είναι του λαϊκού αγγειοπλάστη Γιάννη Ποδότα, που εδώ εικονίζεται μέσα στο παλιό καμίνι του 19ου αιώνα στις Καμάρες της Σίφνου

Και το παλιό καμίνι του Ποδότα που λειτουργούσε από τις αρχές τυ 19ου αιώνα μέχρι το 1985

Μιλήσαμε και παρακολουθήσαμε την χάραξη των λαϊκών μοτίβων με τον λαϊκό καλλιτέχνη Γιάννη Ποδότα που με κέφι χάραξε για το "εν Άνδρω" σε μια κούπα του καφέ με τρόπο μοναδικό. 

Το να τον βλέπεις με μερικές πιναλιές να φτιάχνει διαμοσκητικά πουλιά και φυτά ήταν κάτι το εξαιρετικό. Σήμερα για να φτιάξει τα λευκά αγγεία που διακοσμεί και μετά τα βάφει φέρνει άμμο από την Μήλο.

Ο καλλιτέχνης αγγειοπλάστης Γιώργος Ατσόνιος

Στη συνέχεια επισκευθήκαμε το εκθετήριο του Γιώργου Ατσόνιου στις Καμάρες. Και αυτός δουλεύει με τον άργιλο της Σίφνου, αλλά και με του Μαρουσιού όπου έχει και εκεί εκθετήριο. Εδώ η λαϊκή καθημερινή τέχνη ξεφεύγει σε μια περίτεχνη διακοσμητική που αγγίζει την υψηλή τέχνη, αλλά που κοστίζει όπως όλα στην υψηλή τέχνη! 

Πλοίο κεντημένο που ...ξανακεντήθηκε στον πηλό!!!

Έργα σε υπέροχα μεγάλα διακοσμητικά πιάτα, Όλα αντίγραφα κεντημέτων από το μουσείο Μπενάκη.

Με εκθετήριο στις Καμάρες και με εργαστήρι στο Μαρούσι. Τα μοτίβα είναι από κεντήματα του Μουσείου Μπενάκη. Εξαιρετική δουλειά. Αξίζει τον κόπο να δείτε την αγγειοπλαστική καιν τους αγγειοπλάστες της Σίφνου που κάνουν περήφανες τις Κυκλάδες....

 

Το "εν Άνδρω" εν Σίφνω...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet