Σήμερα γάμος γίνεται...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Η ματιά του γνωστού φωτογράφου Βαγγέλη Ρασσιά είναι μινιμαλιστική. Εστιάζει σε ένα θέμα, σε ένα βλέμμα, σε μια κίνηση, σε μια εικόνα και μέσα από αυτή προσπαθεί να δημιουργήσει με την βοήθεια της φαντασίας του θεατή το γεγονός. Αυτό φαίνεται και στον Σιφνέικο γάμο που παρουσιάζουμε εδώ. Ξεκινά με τα πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ένα γάμο. Πρόσωπα χαρούμενα. Πρόσωπα γιορτινά. Ή, για να το πούμε αλλιώς: «σήμερα γάμος γίνεται σε ωραίο περιβόλι…».

Ακολουθεί όλη την διαδικασία του παραδοσιακού γάμου με τρόπο μοντέρνο. Παρουσιάζει  ένα γεγονός της παράδοσης με τρόπο ξεχωριστό και ελάχιστα λαογραφικό. Τα πρόσωπα, οι ματιές, τα χαμόγελα, οι οργανοπαίκτες, η χάρη της κίνησης και του χορού, οι εικόνες του δρόμου. Αλλά και οι παραδοσιακές εικόνες στο σπίτι της νύφης είναι δοσμένες σαν πίνακες. Εκεί ο καλλιτέχνης-φωτογρ'αφος «παίζει» μεταπλάθοντας τις φωτογραφίες σε πίνακες εποχής. Και όλα αυτά με μια κινηματογραφική ροή. Θα μπορούσε να είναι σκηνές από ταινία ενός σημαντικού σκηνοθέτη.

Είναι προφανές πως δεν χρειάστηκαν πολλά για να συνθέσουμε αυτό το βίντεο. Οι φωτογραφίες μας οδηγούσαν μόνες τους. Ξεχωρίσαμε από τις πάρα πολές μερικές - τις πιο χαρακτηριστικές - από αυτές. Παίξαμε λίγο με την σειρά. Τις βάλαμε στο πρόγραμμα του υπολογιστή. Προσθέσαμε εφέ, κίνηση και μουσική. Μουσική τι άλλο βέβαια από το κλασικό παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι «σήμερα γάμος γίνεται» σε απόδοση του Γιάννη Πάριου που το τραγουδά εξαιρετικά και είναι και από την Πάρο (Κυκλάδες γαρ)…

Τώρα ο λίγα για τον συνεργάτη μας. Ο Βαγγέλης Ρασσιάς είναι φωτογράφος με πολύ μεγάλη διαδρομή. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με πλήθος ελληνικά έντυπα (Ένα, Τέταρτο, 24 Ώρες, Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος, Penthhouse, Diva, Maxim, Άμυνα και Διπλωματία, Club, Οικία και Διακόσμηση, κλπ) και στο εξωτερικό με γαλλικά πρακτορεία (Diaf, I.M.L. και GammaPress - Παρίσι). Είναι επίσημος φωτογράφος του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει πολλές φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε έκθεση στην Ιαπωνία και σε ομαδική έκθεση στη Γαλλία (Παρίσι).

Με τον Βαγγέλη Ρασσιά συναντηθήκαμε στη Σίφνο όπου φωτογράφιζε το Φεστιβάλ. Με χαρά δέχτηκε να συνεργαστεί και με το «εν Άνδρω». Η συνεργασία ξεκινά με τις εξαιρετικές φωτογραφίες του για τον Σιφνέικο γάμο 2015. Στην πορεία θα έχουμε και άλλες συνεργασίες στην ιστοσελίδα μας. Ανάμεσα στα θέματα του το Αιγαίο, αλλά και μερικά αποκλειστικά για την Άνδρο.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet