Αλμπέρ Καμύ, ο λογοτέχνης, ο φιλόσοφος και λάτρης της Ελλάδας και του Καζατζάκη...

Της Δανάης Α. Μπασαντή

Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες και φιλόσοφους του 20ου αιώνα, ο Αλμπέρ Καμύ. Κατά παράδοξο τρόπο αυτός ο σπουδαίος φίλος της Ελλάδος βρέθηκε "αντίπαλος" στην τελευταία υποψηφιότητα του Νίκου Καζαντζάκη για το Νόμπελ το 1957. Μια υποψηφιότητα που "σαμπόταρε" συστηματικά η Ελλάδα από το 1946!!!

Ο Αλμπέρ Καμύ γεννήθηκε το 1913 στο Μοντοβί της Αλγερίας από Γάλλους γονείς. Ο πατέρας του τραυματίστηκε και πέθανε στη μάχη του Μάρνη το 1914. Έτσι ο μικρός Αλμπέρ μεγάλωσε χωρίς πατέρα και μέσα στην ένδεια. Αφού τελείωσε το λύκειο με υποτροφία, συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αλγερίου.

Το 1940 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Εκεί ξεκίνησε να εργάζεται ως γραμματέας σύνταξης στην εφημερίδα Paris-Soir.  Μέσα σ’ εκείνη την χρονική περίοδο δημοσίευσε δύο από τα πιο γνωστά του έργα, το μυθιστόρημα Ο Ξένος (L' Étranger, 1942) και το δοκίμιο Ο μύθος του Σίσυφου (Le Mythe de Sisyphe, 1942). Το 1943 προσλαμβάνεται ως εκδότης από τον εκδοτικό οίκο Gallimard και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της εφημερίδας Combat (Μάχη), που συγκέντρωσε μερικές από τις σημαντικότερες υπογραφές Γάλλων αριστερών διανοουμένων. Το 1947 αποχώρισε από την εφημερίδα. Μετά το τέλος του πολέμου ξεκίνησε να ταξιδεύει στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Το 1957 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Για τον Νίκο Καζατζάκη ο Αλμπέρ Καμύ λίγο μετά την βράβευση του με το Νόμπελ έγραψε: «…δεν ξεχνώ ποτέ πως τη μέρα που λυπόμουν να δεχθώ μια διάκριση, που ο Καζαντζάκης άξιζε εκατό φορές περισσότερο, επήρα από εκείνον το πιο γενναιόδωρο από όλα τηλεγράφημα. Λίγο αργότερα κατάλαβα με τρόμο πως το μήνυμα αυτό ήταν γραμμένο λίγες μέρες πριν πεθάνει. Μαζί του χάθηκε ένας από τους τελευταίους μεγάλους καλλιτέχνες. Είμαι από εκείνους που αισθάνονται και θα εξακολουθήσουν να αισθάνονται το μεγάλο κενό που άφησε».

Λίγα χρόνια αργότερα το 1960, πριν προλάβει να συμπληρώσει τα 47, καθώς επέστρεφε στο Παρίσι από την Προβηγκία, όπου είχε περάσει τις χειμερινές του διακοπές, ο σπουδαίος φιλόσοφος Καμύ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο (Πτι) Βιλμπλεβέν της Υόν (Yonne), όταν ο οδηγός και φίλου του Μισέλ Γκαλιμάρ παρέκκλινε της πορείας του και έριξε το αυτοκίνητο μάρκας Facel-Vega σε ένα δέντρο. Μαζί τους ταξίδευαν η σύζυγος και η κόρη του που γλίτωσαν με ελάχιστα τραύματα. Ο Καμύ βρήκε ακαριαίο θάνατο…   


ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet