ΕΝΩΣΗ ΑΝΔΡΙΩΝ: Οι Ανδριώτες της Χάλκης (ρεπορτάζ και φωτογραφίες)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα έγινε η ομιλία της Ένωσης Ανδριών

Ήταν μια διαφορετική αναδρομή, αλλά και μια διαφορετική προσφυγιά. Τότε άκμαζε η Ανατολή. Η Άνδρος ήταν "στραμένη" ανατολικά από τους Βενετούς και "ταξίδευε" προς Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Μιλάμε για τον 18ο και 19ο αιώνα. Κάπου εκεί ξεκινά, με πρόσκληση από τον ανδριακής καταγωγής ηγούμενο Σαμουήλ τον Κωφό της Μονής της Αγιας Τριάδας της Χάλκης των Πριγκηπονήσων η μετανάστευση των Κορθιανών πετροχτιστάδων στην Χάλκης για να ανακαινίσουν το μοναστήρι που εξελίχθηκε μετέπειτα στην γνωστή Θελογική Σχολή της Χάλκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μιχάλης Καψαμπέλης και ο βασικό εισηγητής Γιάννης Πίππας

Μια αφήγηση συναρπαστική που αγγίζει τις ρίζες της ανδριώτικης μετανάστευσης προς Ανατολάς και την αφηγήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα από Ανδριώτες, στο Μερόποιο Ίδρυμα στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου, με γλαφυρό τρόπο ο ερευνητής Γιάννης Πίππας. Συμπλήρωσε δε ο λαογράφος από τα Πριγκηπόνησα Ακύλας Μήλλας με ρίζα κι αυτός από Άνδρο. Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα το Εν Άνδρω σε αφιέρωμα του έχει ήδη δημοσιεύσει την εισήγηση του Γιάννη Πίππα σε δύο μέρη και την διάβασαν πλήθος Ανδριώτες (δείτε και τα δύο μέρη στα Προτεινόμενα όσοι δεν την έχετε διαβάσει). 

Και ο Ακύλλας Μήλλας παίρνει τον λόγο για να μεταφέρει αναμνλησεις του από την Χάλκη και τον Αντριομαχαλά.

Η εκδήλωση προήλθε από μια σειρά αναφορές προς τον νέο πρόεδρο της Ένωσις Ανδρίων Μιχάλη Καψαμπέλη μιας και αυτός έχει ρίζα που φτάνει στην Κωνσταντινούπολη. Κάπως έτσι φτάσαμε στην εκδήλωση αυτή. Μια εκδήλωση που παρακολούθησε με ενδιαφέρον ένα ακροατήριο που ε΄χε αναφορά κυρίως την περιοχή της Χώρας. Μόνο που η αρχή είχε γίνει πέρσι το καλοκαίρι στο Γαύριο όταν οι ίδιοι παρουσιαστές με πρόσκληση του Φιλοπρόοδου Ομίλου είχαν για πρώτη φορά μιλήσει για την άγνωστη πτυχή της Άνδρου σε ένα ακροατήριο κατά βάση απο την Υδρούσα και το Κορθι. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ο κύκλος μιας πολύ ενδιαφέρουσας αναφοράς για την Άνδρο.

Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Γιάννης Καπάκης

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο ανδριώτης Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Καπάκης (και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Άνδρου), ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Άνδρου Γιάννης Μηνδρινός, η δημοτική σύμβουλος Λ. Πολίτου, πρόεδροι Συλλόγων και Συνδέσμων (Πειραιώς, Κορθίου κλπ) και πλήθος ακροατών. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Γιάννης Μηνδρινός

Ο ναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Γκιώνης

Μια ακόμα άποψη της αίθουσας την ώρα της ομιλίας.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet