Ανοικτή επιστολή προς τον δήμαρχο Άνδρου - SOS για ένα εθνικό μνημείο...

 

(Τα δύο δημασιεύματα του "Εν Άνδρω" για το μοναδικό κοιμητήριο της Χώρας προεκάλεσαν μια μεγάλη συζήτηση αναμέσα σε ειδικούς και μη. Σήμερα ο μαρμαρογλύπτης Γιώργος Χλης επανέρχεται με μια ανοικτή επιστολή προς τον δήμαρχο Άνδρου ζητώντας να τον ενημερώσει για τα μοναδικά μημεία που υπάρχουν και τη σημασία τους για την ιστορία και τον πολιτισμό της Άνδρου. Φιλοξενούμε και αυτή την επιστολή και περιμένουμε την ανταπόκριση του δημαρχου σε ένα τόσο σημαντικό θέμα - Εν Άνδρω)

Ανοικτή επιστολή Γιώργου Χλή προς τον δήμαρχο Άνδρου...

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Μετά τα δύο δημοσιεύματα για την μεγάλη αξία των δύο αιμασιών του ταφείου της Χώρας (στο «Εν Άνδρω») επανέρχομαι και απευθύνομαι και προς εσάς που έχετε και την κύρια ευθύνη για τον χώρο. Από το 2001 που εγκαταστάθηκα από την Τήνο ως μαρμαρογλύπτης στην Άνδρο εκτίμησα πάρα πολύ τον μοναδικό θησαυρό που έχει η Χώρα, μια μοναδική υπαίθρια γλυπτοθήκη, που εκτείνεται στις δύο πρώτες αιμασιές του ταφείου.

Δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική αξία, αλλά και η σπουδαία κοινωνική αναφορά των μνημείων. Υπάρχουν μεγάλες υπογραφές μαρμαρογλυπτών, αλλά και πολύ σημαντικές αναφορές σε κοινωνικά θέματα. Για παράδειγμα σε μνημείο του 19ου αιώνα υπάρχει σκαλισμένη τεφροδόχος, κάτι που δείχνει πως ο καλλιτέχνης, αλλά και η κοινωνία της εποχής, έβλεπαν πολύ πέρα από τα τότε όρια. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για όλα όσα ξέρω και θα καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χώρος για την Άνδρο.

Μέχρι σήμερα ο μόνος δήμαρχος που έδειξε ενδιαφέρον για το ταφείο και την καλλιτεχνική και κοινωνική αξία του ήταν ο Δημήτρης Γιαννίσης. Μετά από αυτόν σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Είναι μια ευκαιρία εσείς τώρα να δείξετε ενδιαφέρον για ένα τόσο ευαίσθητο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Άνδρου.

Με τιμή

Γιώργος Χλης, πτυχιούχος Σχολής Καλών Τεχνών

Μαρμαρογλύπτης Χώρα Άνδρου

Χώρα Άνδρου: SOS για ένα εθνικό μνημείο...

Το χρονογράφημα «Μνήμες χαραγμένες στο μάρμαρο» που αναφερόταν στα ταφικά μνημεία του κοιμητήριου της Χώρας προσέλκυσε την προσοχή αρκετών των ειδικών (μαρμαρογλύπτες, αρχιτέκτονες κλπ). Δύο εξ αυτών είναι προς δημοσίευση: (α) επιστολή-SOS της κ. Τούλα Κατσιώτου για την προστασία των πρώτων αιμασιών όπου είναι τα μοναδικά ταφικά μημεία του κοιμητηρίου και (β) μια εξαιρετική εργασία της κ. Ελένης Σαλουβάρδου που αποδεικνύει την εθνική σημασία των μνημείων. Το κοιμήτηριο της Χώρας θεωρείται (λόγω των ταφικών μνημείων του) στα κορυφαία της Ελλάδας. Πρώτο σε καλλιτεχνική αξία θεωρείται το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Ακολουθεί αυτό της Σύρου και μετά της Άνδρου.

Δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή-SOS της κ. Κατσιώτου που αναφέρεται στην προστασία των δύο πρώτων αιμασιών. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε σε δύο μέρη την εξαιρετική εργασία, μαζί με τις φωτογραφίες, που μας έστειλε η αρχιτέκτων Ελένη Σαλουβάρδου. Ελπίζουμε μετά την σημερινή δημοσίευση της επιστολής της κ. Κατσιώτου οι αρμόδιοι (Αρχαιολογικό Μουσείο, Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμος Άνδρου κλπ) που έχουν και την ευθύνη για το μοναδικό αυτό μνημείο να πάρουν κάποια μέτρα στο θέμα της συντήρησης.

«Εν Άνδρω»

Η επιστολή της κ. Τ. Κατσιώτου:

Καλησπέρα κύριε Μπασαντή,

είμαι η σύζυγος του μαρμαρογλύπτη Γιώργου Χλη, απόφοιτου όπως και ο γιός μου της Σχολής Καλών Τεχνών. Με την ευαισθησία που απέκτησα δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια για την μαρμαρογλυπτική θα ήθελα να θίξω ένα σημαντικό θέμα που αναφέρεται στο άρθρο σας «Μνήμες χαραγμένες στο μάρμαρο», στο οποίο περιγράφετε με ιδιαίτερη συγκίνηση το ταφείο της Χώρας.

Θεωρώ πως είναι ανάγκη να προσθέσετε μια παράγραφο (πιστεύω πως μπορεί να βρεθεί τρόπος) όπου θα διευκρινίσετε ότι οι δύο πρώτες αιμασιές είναι υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού μιας και ο χώρος αυτός είναι εθνικής σπουδαιότητας. Σε αυτές τις δύο αιμασιές υπάρχουν πολύ σημαντικά έργα μεγάλων τεχνιτών του παρελθόντος που κοσμούν τον ταφείο, αλλά και τον τόπο μας. Απλά σας λέω πως το καλοκαίρι συχνά έρχονται ξένοι με τουριστικούς οδηγούς και μας ρωτούν «που είναι τα σπουδαία αυτά μνημεία»!

Δυστυχώς κατά καιρούς γίνονται στα μνημεία του χώρου εργασίες συντήρησης από ανειδίκευτους ή και αλλοδαπούς, άνευ αδείας ασκήσεως του επαγγέλματος του συντηρητή, οι οποίοι χρησιμοποιούνται χημικά (για ευκολία και ταχύτητα) με αποτέλεσμα να κάνουν μεγάλη ζημιά στα γλυπτά. Αυτό βέβαια με την ανοχή όσων έχουν την ευθύνη του χώρου, αλλά πιθανόν δεν ξέρουν οι άνθρωποι τα θέματα συντήρησης.

Έχω εμπιστοσύνη σε εσάς όσον αφορά τον τρόπο που θα το θέσετε, αλλά και την πένα σας! Ευχαριστώ και καλό τριήμερο.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καθημερινά και για κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα της Άνδρου αποδεικνύεται ότι ο μόνος Δήμαρχος που ασχολήθηκε σοβαρά με το νησί ήταν ο Γιαννίσης.
Η απουσία του και οι ανάξιοι διάδοχοί του είναι η τιμωρία μας !

This comment was minimized by the moderator on the site

Διαμαντη συμφωνω απολυτα με αρθρο σου. Πρεπει να σωθουν αυτα τα μοναδικα εργα του νεκροταφειου. Θυμαμαι οτι δν εκανες με την ιδια θερμη ρεπορταζ οταν οι φιλοι σου παπαδες απο τη μονη παναχραντου βουλιαξαν το καμπαναριο. Να εισαι σε ολα το ιδιο καυστικος και οχι μονο κατα του δημαρχου μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Λυπάμαι πολυ αλλά αν ποτέ έρθει απάντηση απο τον Δημαρχο θα ειναι το γνωστο "συνεχίζουμε" και μόνο αυτό.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το Υπουργείο Πολιτισμού και διάφορες συγκοινωνούσες υπηρεσίες ¨λειτουργούν¨κατόπιν καταγγελιών ημετέρων και μπορεί να στρώσουν σε ανελέητο κυνηγητό και πρόστιμα πολίτες που διέπραξαν πλημμελήματα ΟΜΩΣ δεν πράττουν τα βασικά σε χώρους ευθύνης τους και βέβαια εθελοτυφλούν σε μεγάλης κλίμακας καταστροφές (όπως καταστροφή-τσιμεντάρισμα πλακόστρωτων μονοπατιών, ¨εξαφάνιση¨κρινών). Τραγικές-αρτηριοσκληρωτικές-αναποτελεσματικές δήθεν υπηρεσίες, ο ορισμός του κακού Ελληνικού Δημοσίου!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΓΡΑΦΕ ΓΡΑΦΕ ΚΑΙ ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ
ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΗ ΑΝΔΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΠΑΝΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΙ

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Guest - Χωραιτης
"Έπιασες τους τάφους παλι ? αμάν.....τιποτα καινούριο ??"

Καλά δεν ντρέπεσαι;;;;;και γράφεις τέτοια πράγματα;;;
Ντροπή αλλά εντάξει μη σου θίξουμε τον Ονειροπαρμένο που αφήνει αυτό το πολιτιστικό μνημείο να καταστρέφεται.
Αυλοκόλακας είσαι και του λογου σου.
Σα δεν ντρέπεσαι αλλά απο κατι τετοιους σαν και σενα βγηκε δημαρχος ο καταστροφεας της Ανδρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε μου έχουμε ένα από τα 3-4 σπουδαιότερα μνημεία στην Ελλάδα που μπορεί να καταστραφεί και δεν σας νοιάζει. Το ότι έρχονται ξένοι για να δουν τα μνημεία δεν σας ενδιαφέρει. Ίσως όμως σας νοιάζει που είναι ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου, αλλά όχι τα μνημεία της Άνδρου. Ευτυχώς 'ομως το θέμα αυτό ενδιαφέρει ακόμα κάποιους άλλους...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Έπιασες τους τάφους παλι ? αμάν.....τιποτα καινούριο ??